Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co sądzicie o "Systema PTW"?

Opublikowano

Witam ;)

Czy ktoś posiada PTW Systemy? Czy nam, ludziom, którzy "bawią" się w Airsoft opłaca się kupować bronie do szkoleń dla wojska? Choć nie ukrywam, że mi samemu ślinka leci na myśl o tych cudach nowej generacji ;)

Featured Replies

Opublikowano

Ciekawe że nie wiadomo tylko kto się na tym niby szkoli w wojsku. Chwyt reklamowy IMHO z tym PTW. Ale replika sama w sobie boska. Niewarta swej ceny(przewyższa ostre SL8 czy AR-15), ale boska.

Opublikowano

Jak masz luźne 5 tyś. to czemu nie... ;)

Opublikowano

Jakbym miał luźne 5tyś. to bym sobie kupił ostre SL-8 :) Do strzelania tarczowego :)

Opublikowano

No pewnie. Bo jak powszechnie wiadomo załatwienie pozwolenia na broń (i to w dodatku taką jak SL-8 ) w naszym pięknym kraju jest łatwe, szybkie, przyjemne i osiągalne dla każdego ;)

Co do samej Systemy- nie miałem styczności z replikami PTW, ale niezależnie od tego jak boskie by nie były, kupowanie ich do użytku na niedzielnych strzelankach moim zdaniem mija się z celem. Oczywiście to tylko moja opinia ;)

Opublikowano

PTW systemy jako replika do niedzielnych strzelanek jest jak lamborghini do stania w zakorkowanym mieście - fajnie mieć, ale co do opłacalności już jest inaczej :D

Opublikowano
No pewnie. Bo jak powszechnie wiadomo załatwienie pozwolenia na broń (i to w dodatku taką jak SL-8 ) w naszym pięknym kraju jest łatwe, szybkie, przyjemne i osiągalne dla każdego

Broń sportowa lub myśliwska. Jak każdy inny półautomat na .223. Próbowałeś w ogóle dowiedzieć się jak wygląda sprawa pozwoleń?

PTW systemy jako replika do niedzielnych strzelanek jest jak lamborghini do stania w zakorkowanym mieście - fajnie mieć, ale co do opłacalności już jest inaczej

A w treningu służb mundurowych też średnio użyteczna. Bez symulacji odrzutu, odgłosu towarzyszącego strzelaniu. I droga jak ostry odpowiednik. A można użyć innych systemów szkolenia. Tańszych przede wszystkim.

Opublikowano
  • Autor

Zgadzam się z moimi poprzednikami :) Ale jak kiedyś będę generałem, stworzę doskonałą broń, która zrewolucjonizuje świat i będę bogaty...to wykupię Systemę i... będę lansił :P hehe

Opublikowano
Tańszych przede wszystkim.

Cena kulki do ceny naboju chyba nie do porównania... :wink:

Opublikowano

Ale kulka nie tworzy odrzutu, nie daje błysku ani huku, do kulki trzeba wyłożyć jeszcze kasę na PTW, itp.

Opublikowano
  • Autor

Ja osobiście wolę strzelanie do ludzi, czołganie, skradanie, bieganie itp. niż strzelanie do tarczy

Opublikowano

Do tego nawet zwykła sprężyna wystarczy :) Uważam po prostu że PTW to kiepskie narzędzie treningowe. Zasadniczo nie używane do treningu. Jedynie asgeje ich używają. Lub rekonstruktorzy, ze względu na detale w wykonaniu.

Opublikowano
Próbowałeś w ogóle dowiedzieć się jak wygląda sprawa pozwoleń?

Oczywiście. Kwitów, zaświadczeń, badań i całej reszty więcej niż (moim zdaniem) to wszystko warte. Ale skończmy OT bo przecież to temat o repliach PTW ;)

Pozdro.

Opublikowano
Cena kulki do ceny naboju chyba nie do porównania...

Tak samo jak strzał z PTW w porównaniu do ostrego.

Ode mnie.

PTW to ściema totalna bo kto i po co miałby szkolić służby mundurowe czymś co tylko wygląda i waży tyle co ostry odpowiednik (chyba tylko Japońce, ale dzięki nim się bawimy w to a nie w co innego).

Odnośnie ceny.

Uważam że jeśli już jakieś służby chciały by kupić kilkadziesiąt/-set sztuk takich replik, miały by ciut inne ceny niż my zjadacze chlebka. A jak wiemy doskonale nie poszli by oni do sklepów, które zdzierają z nas 400% a do samych producentów czego my zrobić nie możemy.

A tak poza tym to stało to kiedyś 3 kafle z kawałkiem w pakiecie do własnoręcznego montażu, więc nie przesadzajcie, a że dolar skoczył to nie jego wina :P

Osobiście uważam że replika jest zbyt droga na to co oferuje. 2 tysiące z kawałkiem dałbym z czystym sumieniem (i teoretycznie tyle kosztuje PTW w momencie wyjścia z fabryki) bo jednak niektóre rozwiązania są rewolucyjne i bardzo przyszłościowe.

P.S

A odnośnie lansu.

Z daleka Mka to Mka, czy ostra czy chińska.

A jeśli ktoś krzyczy że ma PTW to ma małego fiutka, o!

Tyle :)

Opublikowano

Masz jeszcze nieco tańsze CTW. Na wmasg jest porównanie z PTW.

Opublikowano

PTW to jest system do szkolenia zawodowców, tańszy i szybszy niż szkolenie z bronią ostrą. Dużo tańszy niż używanie ostrej broni. Ale w Airsofcie często są zakazy używania PTW tak jak RAM -ów. Nie ważne kto używa lub nie używa wśród zawodowców, tego się pewnie nie dowiemy. Ale to nie jest system do airsoftu... po prostu jest za silny i zbyt niebezpieczny.

Opublikowano

Stockowa Systema PTW ma 300FPS.

Dopiero po zamontowaniu odpowiednio:

- niebieski cylinder - uzyskujemy 360FPS

- złoty cylinder - 430FPS

- czerwony (najmocniejszy) cylinder - 540FPS.

Tylko MAX cylinder daje większe FPS niż przeciętny aktualny "stockowy" chińczyk. Więc powiedz mi, gdzie widzisz tutaj zbyt dużo FPS??

Opublikowano

Pierwsze słyszę o zakazie używania PTW :shock:

Opublikowano

Szczerze, ja też :twisted:

Opublikowano
PTW to jest system do szkolenia zawodowców, tańszy i szybszy niż szkolenie z bronią ostrą. Dużo tańszy niż używanie ostrej broni. Ale w Airsofcie często są zakazy używania PTW tak jak RAM -ów. Nie ważne kto używa lub nie używa wśród zawodowców, tego się pewnie nie dowiemy. Ale to nie jest system do airsoftu... po prostu jest za silny i zbyt niebezpieczny.

Zrobiony dla airsofciarzy, dotępny airsofciarzom. Jaka służba mundurowa potrzebuje czegoś takiego? Bo tańsze? Zastanów sie. Ta replika nie odwzorowuje zachowania realnej broni. Już prędzej bym uwierzył w to że jacyś policjanci się szkolą z GBB. Tu przynajmniej masz jakąś namiastkę. A tak to równie dobrze by mogli trenować z wycinankami z drewna.

Nie wydaje mi się żeby zasięg PTW nadawał się do treningu na większe odległości, a do treningu w budynkach? System opierający się na uczciwości i przyznawaniu się do trafień? Nawet MILES ma potężne zabezpieczenia przed oszustwem. Czemu? Bo adrenalina robi swoje. Trenowanie terminatorów nie ma sensu.

Ponadto znajdź mi trening gdzie do siebie strzelają w budynkach? Antyterroryści jedynie mi namyśl przychodzą. Ale oni z kolei muszą się przyzwyczaić do odrzutu, do huku i błysku jaki produkuje broń.

Nie ważne kto używa lub nie używa wśród zawodowców, tego się pewnie nie dowiemy.

Ta, supertajni komandosi, supertajne zakupy. Nazwanie czegoś professional nie daje temu czemuś profesjonalizmu.

Opublikowano

Alastor, na prawdę myślisz, że Zawodowcy szkolą się na jednym obiekcie i jednym sposobem? Tak sie składa, że PTW jako ELEMENT szkoleniowy jest bardzo sensownym rozwiązaniem, co jest zasłyszane od człowieków z branżuy szkolno instruktorskiej.

Od przygotowania do błysku, huku i dymu są inne zabawki, inne zadania stawia się PB/FX/PTW i całej reszcie.

Do ASG, jeśli ktoś chce dobrą, mocną repikę, to jest to dobre wyjście. Oczywiście przy cenie w HK i dolarze na poziomie 2,5. Obecne 5k pln to lekkie przegięcie. Ale jak policzyć 3,5, to wyjdzie podobnie co dobra replika (TM / VFC / GNP) tuningowana na markowych częściach (Promyk / Systema), a rozwiązania właściwe dla PTW pozostaną.

Poza tym emka to emka ;-)

Opublikowano

Co do tego że PTW może służyć jako element szkolenia, to się zgodzę. Nie pomyślałem o nim jak o elemencie uzupełniającym, a jako wypierającym inne metody. Mój błąd.

A do samego ASG, trochę przerost formy nad treścią. CTW opłacalniejsze przy zachowaniu parametrów. Może kiedyś doczekamy PTW kałachów i innych mniej typowych giwer. Póki co czekam sobie aż wyjdzie HK 416 GBB od WE, ta gałąź ASG wydaje mi się przystępniejsza dla przeciętnego gracza. I tańsza mimo wszystko :wink:

Opublikowano
Póki co czekam sobie aż wyjdzie HK 416 GBB od WE' date=' ta gałąź ASG wydaje mi się przystępniejsza dla przeciętnego gracza. I tańsza mimo wszystko :wink:[/quote']

W zakupie owszem, w użytkowaniu na pewno nie. No i z takiego PTW postrzelasz cały rok a z GBB już nie.

Opublikowano

Nie do końca jest tak źle z tym mrozem, jak się okazuje :) Wystrzelenie jednego magazynka GBB kosztuje około 1zł. Więc też nie jest to jakiś tam majątek niesamowity.

Opublikowano
Wystrzelenie jednego magazynka GBB kosztuje około 1zł. Więc też nie jest to jakiś tam majątek niesamowity.

To teraz pomnóż to tak przez 20-25 magazynków na strzelankę (niektórzy potrafią tyle wywalić, zwłaszcza w niedzielną dłuższą jebankę z większą ilością luda). Czyli w ciągu roku wydatki na sam gaz to około 800-1000zł. Do tego cena magazynków, części zamiennych itp. Oczywiście że GBB są fajne i sam bym kupił gdyby mnie było stać, ale nie jako jedyna/główna replika a raczej w ramach kolekcji i ciekawostki do lansu raz na jakiś czas :wink:

Opublikowano
nie jako jedyna/główna replika a raczej w ramach kolekcji i ciekawostki do lansu raz na jakiś czas

No i mnie zdemaskowałeś :wink:

Opublikowano
Pierwsze słyszę o zakazie używania PTW :shock:

"Zakazu" nigdzie nie ma, ale dla RAM-ów też nie ma, a niektórzy nie chcą ich na strzelankach. Po prostu przypomniały mi się takie ograniczenia jakie wprowadził np. Retal przed Bromskim Rajem. A o PTW tylko słyszałem od szkoleniowców, nigdy tego w łapkach nie miałem. Po prostu oferujący do sprzedaży reklamują ten system jako treningowy, a szkoleniowcy potwierdzają (ale nieoficjalnie... :? )...szczerze nie wiem dlaczego, mogę się tylko domyślać.

Natomiast (...wczoraj) miałem w łapkach ostrą wersję M4 nawet z niej postrzelałem na szkoleniu strzeleckim (poza tym z SWD, Beryla, Glauberyta, Glocka i gładkolufowego Mossberga) muszę przyznać, że wrażenie jest niesamowite... jakbym dostał do ręki replikę airsoftową... dopóki nie nacisnąłem spustu :twisted: