Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Post-Apo

Opublikowano

Witam

Chciałbym zrobić mały rekonensans, tj. ilu ludzi w kujawsko-pomorskim interesuje się tematem post-apokaliptycznym. Czytajcie: Mad Max, Fallout, Stalker itd.

Mam też kilka pytań :

1. Czy chcielibyście larpa w tym klimacie?

2. Jaki teren w kuj-pom widzielibyście jako najlepszy do takiej zabawy?

3. Czy musi być to larp? Czy można zrobić zwykły scenario w tym klimacie?

Za dwa tygodnie zamknę temat, przeanalizuję go i napiszę konkluzję. Bynajmniej, proszę o wypowiadanie się.

Uwaga - jeśli ktoś nie interesuje się tematem a ma ochotę pomarudzić (czytajcie - nasyfić) to może się już z góry pocałować sami-wiecie-gdzie. Osoby które z jakiegoś powodu nie wiedzą co to post-apo mogą zadawać pytania jakiejkolwiek maści i treści.

Pozdrawiam

Your humble Drake

• Odpowiedzi 162
  • Wyświetleń 18,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Featured Replies

Opublikowano

Melduję się posłusznie:

1. TAK.

2. Ciężko powiedzieć, nie mam doświadczenia w organizacji LARPów.

3. Takich było już wiele, nie ma klimatu.

Najchętniej bym widział coś a'la warszawska ST.RE.FA, tam mieli udany mariaż kilku koncepcji.

Opublikowano

Tak!

Nie tyle Larp co dłuższy scenariusz strzelankowy wzbogacony o wiele larpowych elementów (zadania, role, itp...)

Co do terenów to ciężko powiedzieć, najlepszy ( Rzeźnia) wg mnie na teraz odszedł na wieczny spoczynek do Vallhalii więc trza by poszukać.

Musiała by to być mieszanina ruin domów, hali fabrycznej, z dużą ilością płaskiego terenu i jakimiś elementami zielska typu drzewa krzaki. Poszperam...może coś upoluje.

Jak coś to służa pomocą w org.

pozdr.

wx.

EDIT:

Przypomniało mi się że na WMASG nie dawno były artykuły o tego typu grze organizowanej na Dolnym Śląsku.

A ten link chyba kiedyś już był:

http://www.webpark.ru/comments.php?id=35729

ale co tam! Ruscy to mają Qrwa rozmach! :twisted:

Opublikowano

1. Tak

2. Forty/Rynkowo? Nie mam innych pomysłów

3. Zdecydowanie LARP. Zwykła napierdalanka w przebraniach to nadal napierdalanka jakich wiele, a same ciuszki wiele nie zmieniają. Robi się albo larpa albo nawalankę. Strzelanka z elementami larpa przerodziłby się w zwykłą j.ebankę i jak to u nas zwykle bywa każdy by próbował każdego wyruchać... Potrzeba z góry określić zadania i najlepiej cechy charakteru ludzi z danej frakcji lub poszczególnych osób. Inaczej to co dla Ciebie (organizatora) było oczywiste okaże się że nie było oczywiste dla innych i tym sposobem np. policjanci zostaną przekupieni za 10 rubli i zaczną pilnować plantacji koki dla pobliskiego kartelu. :wink:

Opublikowano

Również piszę się na takie Post Apo ;]

Chętnie rozegrałbym manewry z elementami Larpowskimi, bo sam larp to nie dla mnie (chyba że umiejętnie wszystko będzie podane- pierwszy raz będę brał udział).

Fallout, STALKER to jest to ;]

Opublikowano

Chętnie bym się pobawił w takich klimatach, ale jak to Latynos napisał - tylko LARP.

Przepraszam ale czy STReFA nie jest czasem ze Szczecina?? No chyba ze są 2 ekipy o tej nazwie

Opublikowano

Mam na myśli warszawską imprezę STalker, REsident Evil, FAllout, nie ekipę :)

Czyli po strefie oprócz stalkerów krążą zombie. Wbrew pozorom klimatyczne.

Opublikowano

to ja standardowo pomarudzę:

Vallhalii

a nie Valhalli? :D

Opublikowano

Drake - myślę, że najpierw musisz znaleźć dobrą lokalizację, bo post-apo w lesie to nieporozumienie. Musi być sporo budynków, opuszczona fabryka - coś takiego.

A jak już znajdziesz taką miejscówkę w kuj-pom to z pewnością larpa można robić i chętnych znajdziesz dużo.

Opublikowano

1. Naturalnie, że tak.

2. No idea (i to pewnie będzie największy kłopot).

3. LARP!

Opublikowano

Przyklasnę pomysłowi, mało wiem o Fallout i Stalker ale poczytam popytam i się pro przygotuję.

Koniecznie LARP z mnogością określonych postaci i zadań i niekoniecznie na 100 osób zacznij od scenario na 20. Nie będzie problemu z frekwencją.

Opublikowano

STALKER jak najbardziej i tak jak wyżej, tylko LARP (chociaż jak patrzę na grę to generalnie to jest jedna wielka napierdalanka). Terenu jak większość nie widzę, i niestety ale chyba na dobrą sprawę nie ma odpowiedniego terenu na taką zabawę w KP. Rynkowo czy forty o czym pisał Martinez to w moich oczach zdecydowanie za mało. Niemniej dla gry w klimacie STALKERa zawsze wielkie TAK, jestem nawet chętny na pomoc w organizacji jeśli będzie takowa potrzebna :D

PS: Jed, jeszcze w STALKERa nie grałeś?? ;)

Opublikowano

Prawdziwy fan przemierzy pustkowia żeby wziąć udział, vide oldtown i jego frekwencja od 3-4 lat powyżej 100 osób.

Drake, jak potrzebna będzie jakaś pomoc organizacyjna(z wykopywaniem kraterów włącznie) to jestem z Tobą.

Tylko czy to będzie ASG ze Postapo w tle, czy Postapo z ASG? Wolałbym to drugie, strzelać nie każda postać musi.

Opublikowano

Jestem na tak. Ale tylko nie stalker. Co rusz gdzieś coś w klimatach stalkera. Mało tego?

Opublikowano

Stalkera prościej wykorzystać do ASG, zakłada się maski i już stalkerzy gotowi. Mi by się marzył Fallout, tu jest dopiero klimat.

Opublikowano

Otóż to - Stalker to kiepska gra.

Jakby coś się szykowało w klimatach Fallout czy też innym bardziej niesprecyzowanym świecie post-apo (Drake, w sumie nie problem wymyślić coś swojego "autorskiego" osadzonego w realiach po wielkim, atomowym pierdut) to ja się piszę ręcyma i nogyma.

A na samą imprezę jadę bez repliki żeby larpować, bo takie coś to tylko jako larp ;) (no chyba że jakaś krótka sprężynka o zasięgu 10m jako element stroju :D )

Opublikowano
  • Autor

Generalnie :D To są dopiero pomysły, dużo chęci i...szukanie terenu. Rzeźnia bardzo by pasowała, chociaż jako całościowo to chyba za mały teren by był.

Co do "klimatu" to ja preferowałbym Fallouta, klimat trochę cięższy no i spędziło się te długie miesiące przed komputerem nad 1 i 2 ;)

Wolałbym Post-apo z asg w tle. Jakoś nie widze typowej napierdalanki w tym klimacie.

Opublikowano
  • Autor

6 czy 7 h to my tam nic nie zrobimy. 48? To by było coś!

Opublikowano

Ostatnio byłem na Neurolarpie w Wałczu i było zajebiście. Nie tyle kwestia klimaty ile organizacji. Co do twojej propozycji Drake to jestem na tak. Ale nasuwa się kilka pytań:

-kiedy odbędzie się impreza?

-W jakich klimatach będzie utrzymana?

-Kto będzie organizatorem?

-Na ile osób będzie ten LARP?

-I czy w ogóle ktoś zdaje sobie sprawę z trudności organizowania czegoś takiego?

Opublikowano

W Fallouta nie grałem i nie wiem o co kaman :mrgreen: Ja stoję twardo za STALKERem :D

Opublikowano

Pograj panie, pograj. A potem będziemy gadać o klimatach postapo.

Szakall - z tego co ja wnioskuję to Drake na razie zadał pytanie o chęci. Nie jest to odpowiednia pora żeby pytać kiedy będie impreza itd. itp.

Trochę za wcześnie na to :)

Aha, i z pewnością wszyscy, którzy by się chcieli wziąć za organizację sobie zdają sprawę z trudności organizowania czegoś takiego ;)

Opublikowano

Osobiście pomysł mi się podoba. Jeżeli chodzi o teren to do larpa Stalkera albo Fallouta ja wybrałbym rzeźnie. Ogólnie co do larpa... mi bardziej podobał by się pomysł zwykłego scenario w klimacie tych gier, ale bez przesadnego odwzorowywania postaci. :mrgreen:

Opublikowano

Fallout jak najbardziej tak :D Ja chce być Paladynem 8)

A tak na serio to powinno być to przedsięwzięcie wielu ludzi w roli organizatora.

Opublikowano
Osobiście pomysł mi się podoba. Jeżeli chodzi o teren to do larpa Stalkera albo Fallouta ja wybrałbym rzeźnie. Ogólnie co do larpa... mi bardziej podobał by się pomysł zwykłego scenario w klimacie tych gier' date=' ale bez przesadnego odwzorowywania postaci. :mrgreen:[/quote']

Zapomniałem dopisać, że jestem chętny do pomocy przy jakiejkolwiek oraganizacji. :mrgreen: :mrgreen:

Opublikowano
  • Autor

"Zwykłe" scenario to możemy sobie zrobić, ale jednak wolałbym się podczepić pod te słowo LARP, przez duże L - czyli tak skonstruować tą imprezę, by nie było możliwości zrobienia z niej pospolitej jebanki.

Jeśli chodzi o organizację to sam sobie nie poradzę, Vo_Fighter ma rację - musiałoby pomóc przy tym wielu ludzi..

Opublikowano

PostApo, to nie tylko Stalker czy Fallout, poczytajta Pany trochę prozy fantastycznej...może być polska bo daje radę. I znajdziecie tam masę elementów ze Stalkera i wielu innych inspiracji.

Jak nie chce się wam czytać książek to polecam miesięcznik: "Nowa fantastyka" lub "Fantastyka", masę tam krótkich opowiadań klimacie znajdziecie.

Najpierw dobrze by było zorganizować coś małego 20-30 osób. zobaczyć jak to wyjdzie, i do tego rzeźnia się nada spoko!

A co do samych założeń Larpa, to dlaczego bez strzelania? Przecież można skonstruować rozgrywkę w taki sposób by strzelanie w niedużych ilościach, np poprzez konieczność kupowania lub zdobywania amunicji i jej permanentnego braku było ograniczone do np. "ochrony życia postaci", napadów, czy rozwiązywania innych problemów z pomięciem drogi negocjacji :D...wszystko się da zrobić.

Opublikowano
  • Autor

A co do samych założeń Larpa, to dlaczego bez strzelania? Przecież można skonstruować rozgrywkę w taki sposób by strzelanie w niedużych ilościach, np poprzez konieczność kupowania lub zdobywania amunicji i jej permanentnego braku było ograniczone do np. "ochrony życia postaci", napadów, czy rozwiązywania innych problemów z pomięciem drogi negocjacji :D...wszystko się da zrobić.

Oczywiście. O takim czymś myślałem.

I o małym Larpie do 30 osób też. to byłoby najlepsze rozwiązanie!

Opublikowano

Również jestem bardzo za! Może były Polchem - nie wiem czy nie za mały...:(

Opublikowano

nie problem zorganizować, nawet fort 11 się nadaje jeśli odpowiednio ustawić rozgywkę, zabawa zaczyna się jak powiedzmy na 20 osób 2 sie nie wczyja w klimat i popsują reszcie zabawę..

Opublikowano

Więc niech żyje Fallout :) Drake, podejmiesz się organizacji takowego LARPa? Jak potrzeba będzie pomocy to ja się piszę.

Opublikowano
  • Autor

Podjąłbym się, ale nie sam. Jeśli chodzi o termin myślałem albo o drugiej połowie sierpnia albo o wrześniu. Co do terenu to czekam na mapkę od Paramedica w tym temacie, Rzeźnia to sprawa dwóch telefonów (do właściciela i na policję).

Opublikowano

Fallout czy Stalker mi to różnicy nie robi. Z moich osobistych doświadczeń na rzeźni zmieści się z 50 osób. Byłby to chyba najlepszy teren. Wiem, że się powtarzam, ale trudno. Co do organizacji... jestem chętny do jakiejkolwiek pomocy. Co do jeba...ek to chyba racja, że niestety może się zdarzyć coś takiego. Co do ludzi nie czujących klimatu... raz przyjadą nie spodoba się drugi raz nie przyjadą i tyle. Trochę namieszałem tym postem, ale... czułem potrzebę napisania czeogś... no chyba wystarczy :mrgreen: :mrgreen: Co do terminu to jestem za wrześniem. W sierpniu będzie pare strzelanek i to nam chyba wystarczy? :D

Opublikowano

Prawdę mówiąc, trochę pomyślałem o tym, i ubzdurałem sobie LARPa na zasadzie zamkniętego Falloutowskiego Vaulta zrobionego z jakiegoś fortu (na który spadła centralnie bomba pozbawiając go elektryczności czy coś). Tam można pokombinować z questami dla graczy, prowadzących do otwarcia Vaulta na przykład. W środku kantyna, walki na noże, nielegalny hazard za amunicję, lokalny oddział Cat's Paw (ale tutaj budżet organizacji ostro podskoczy :D ), czy cokolwiek innego. Fajnie gdyby się znalazła pomoc od lokalnych LARPowców, o ile tacy są, czy to merytoryczna, czy bardziej cywilna na LARPie.

Aha. Jak będziesz grał Major w Fallouta, to przypadkiem niech nie przychodzi Ci na myśl F3 odpalać. F1 albo F2 tylko wchodzą w grę. Początki mogą być ciężkie, ale potem przestaniesz zauważać na jakim poziomie stoi grafika ;)

Opublikowano

Bo grafika w Falloutach to była ostatnia rzecz, która się liczyła ;)

Dale - słusznie prawisz. Taki klimat wewnątrz Vault (np. nr 13 :) ) byłby mniamuśny. No i wtedy nie trzeba wcale wiele miejsca tylko odpowiednią ilość ludzi (czyt. nie za duża), którzy zrobią klimacik :)

Mogłoby być snadnie :)

Opublikowano

Ale wytłumacz to Lisu dzisiejszej młodzieży która bez wypasionej grafiki to nawet pudełka od gry kijem nie szturchnie ;) Gdzie te czasy gdzie się całe dnie katowało na Amidze albo C64 :]

Uważam, że na pierwszego LARP trzeba właśnie zrobić coś niewymagającego nie wiadomo jakich terenów, wiosek ghouli, baz Navarro czy kadzi z chemikaliami, a posiedzieć w Vaulcie i okolicach też będzie fajnie. Najwyżej ktoś skoczy po skrzynkę wódki i się przedwcześnie skończy LARPa jak nie wypali :D

Opublikowano

A co z terenami starej niemieckiej fabryki rakiet gdzieś na Osowej Górze?

Dokładnych danych nie posiadam, wiem tylko, że taka baza tam istnieje :wink:

Opublikowano

hola, spokojnie z tą pomocą... jak za dużo ludzi będzie zaangażowane jako MG to nie bedzie z kim grać....

Opublikowano

a jeżeli idzie o teren może jakiś stary pegieer znaleźc? Ludziom z Torunia proponuje recon terenów położonych za kaszczorkiem i złotorią. Termin jakoś przyszły tydzień, żółte humvee już jest na chodzie :mrgreen:

Opublikowano

Pitas z Tobą na recony to ja zawsze więc niech się Twój Hummer na mnie szykuje :mrgreen:

Co do Fallouta - raczej nie będę grał :twisted: Jam zatwardziały STALKERowiec jest :D

Opublikowano

Spoko Pain. Jak na razie lecą luźne propozycje. Jeszcze nikt nie rzucił żadnym bliższym zarysem. Tak naprawdę to historia będzie napisana pod miejsce. Ewentualnie odwrotnie ;)

Podoba mi się, że chętni są. Jako MG doświadczenie mam zerowe. No może trochę mniejsze więc w pisaniu historii za bardzo nie pomogę, ale w klimatach Fallouta się orientuję, i lubuję, i chętnie pomogę przy mechanice.

Niestety LARP będzie wymagał ogromnej ilości rekwizytów jeśli miałby zostać założony chociażby najmniejszy posterunek, czy obóz.

Szczerze mówiąc, to chętnie przeniósłbym w świat rzeczywisty mojego RPGowego ghoula-naukowaca, który przez przypadki losu, stał się baardzo ciekawą postacią na pustkowiach. Więc jeśli byłby potrzebny naukowiec na larpie to byłem pierwszy :P

Opublikowano

Tak, Jed- dzięki! O to właśnie mi chodziło. Nie wiem dlaczego Fallout miałby przeczyć Stalker'owi - nikt chyba mutanta grać nie będzie ( chociaż może :)), co questów- hmm każdy chciałby je wykonywać i tu może być problem... Można tez zbudować ze śmieci prowizoryczne miasteczko kontra Vault-bunkier...Ech tyle pomysłów, że chyba czas na osobny temat!:) Ogólnie pisałbym się na wrzesień...

Oczywiście chętnie palę się do pomocy!!!

Moglibyśmy przygotować całe laboratorium, spalimy się na słońcu to skóra będzie złazić xD

Opublikowano

Co do rekwizytów to niech każdy weźmie z domu jakieś rury,blachy i inny złom, spotkamy się w jednym miejscu i razem możemy coś sklecić.

Jak już będzie zarys scenariusza to będzie można zrobić rekwizyty pod konkretny temat/quest/miejsce.

Stroje ofkors też fallout'owe.

Ja chce być inżynierem dbającym o to, by wszystko w krypcie działało :D

Opublikowano

Już widzę grupkę PowerArmorów biegnących wężykiem ;]

Opublikowano

Patrząc na niektórych to ghouli już mamy ;)

Można by sobie upchać w niektórych miejscach większą masę mięśniową i mamy mutantów (albo niektórych kolegów z siłowni pozapraszać)