Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwsza pomoc w warunkach "bojowych"

Opublikowano

Witam Panowie i Panie,

Przedstawiam wam wstępnie propozycję i badam zainteresowanie na temat kursu lub całego cyklu szkoleniowego z zakresu 1 pomocy w warunkach bojowych (TCCC).

Istnieje możliwość aby moja formacja przeprowadziła wraz z instruktorami z jednostek specjalnych odpowiedni kurs pomocy medycznej.

Piszę do was bo czytałem, że sporo osób z tego forum było zainteresowanych podobnymi kursami.

Szkolenia będą podzielone na kilka etapów - od najzwyklejszych podstaw poprzez rozszerzenia takie jak:

-Działania wysokościowe (działania na linach)

-Działania pod ostrzałem nieprzyjaciela.

-Działania Wodne (z użyciem motorówek i łodzi patrolowych)

-Działania w trudnych warunkach (górskich bądź na bagnach, przeprawach wodnych).

Oczywiście można uczęszczać tylko na zajęcia, na których omawiana będzie zwykła pomoc.

Zajęcia odbywać się będą w Gdańsku lub Bydgoszczy - kwestia dogadania się z instruktorami.

Ewentualne koszty: zwrot kosztów dojazdu, zużycia materiałów, ewentualnie piwko dla instruktora ;)

Prosiłbym tylko o zgłaszanie się osób kompetentnych z naprawdę mocnymi nerwami - zajęcia będą realizowane w warunkach mocno zbliżonych do prawdziwych na polu walki (latające kończyny, masa mięsa, krwi etc).

Zastrzegamy sobie prawo do odrzucenia czyjejś obecności na takowych zajęciach bez podania przyczyny.

Na zajęciach obowiązuje ściśle wojskowy rygor - każda grupa będzie miała przydzielonego "Opiekuna", którego należy bezwzględnie słuchać.

Zastrzegamy sobie też prawo do natychmiastowego wydalenia z zajęć osób, które nie będą potrafiły podporządkować się poleceniom wydawanym przez prowadzących/opiekunów grup.

Prosiłbym o ewentualne pytania w tym temacie oraz konstruktywną dyskusję.

Projekt ruszy zapewne w połowie października 2011r.

Ilość miejsc na szkolenia mocno ograniczone - członkowie SPATu mają pierwszeństwo.

Pozdrawiam

SR12 ;) / SPAT Bydgoszcz

Edytowane przez Gość

Featured Replies

Opublikowano

Ja się piszę. Pod warunkiem, że będzie to weekend, bo tylko wtedy mam wolne.

Opublikowano

Poproszę o info. jak czaso-chłonne są takie zajęcia?

Opublikowano

Też chętnie bym się dowiedział więcej na temat długości trwania szkolenia.

Czy na koniec uczestnik dostanie zaświadczenie przebycia kursu.

W razie czego też się piszę.

Opublikowano

Podpisuję się pod pytaniem Jeda. Popraw mnie jeżeli się mylę- etapy, które wymieniłeś nie są stricte powiązane z TCCC tylko są "dodatkowymi" atrakcjami?

Czy możesz podać wstępnie ile przewidujecie miejsc dla osób spoza SPAT-u?

Opublikowano
  • Autor
Podpisuję się pod pytaniem Jeda. Popraw mnie jeżeli się mylę- etapy, które wymieniłeś nie są stricte powiązane z TCCC tylko są "dodatkowymi" atrakcjami?

Czy możesz podać wstępnie ile przewidujecie miejsc dla osób spoza SPAT-u?

Zajęcia i każdy z tych etapów będzie mocno powiązany z działaniami TCCC - wszystko będzie robione w warunkach w miarę realnego odzwierciedlenia pola walki, w sprzęcie i pod presją.

Zajęcia będą się odbywać tylko i wyłącznie w weekendy - terminy będą ustalane na bieżąco (zależy od wolnych terminów). Długość zajęć do ustalenia, mogą to być 3 dni weekendowe a może być to kilka godzin w ciągu jednego weekendowego dnia. (oczywiście materiał jest dopasowany do czasu, którym będziemy operować).

Zaświadczeń o kursie NIE WYDAJEMY.

Ilość osób, które będą mogły wziąć udział w szkoleniach niestety jest uzależniona od czasu wolnego SPATowców i ilości instruktorów dostępnych na szkoleniu (1 instruktor 6 osób optymalnie, max 10 osób). Ewentualnie jeżeli będzie nadmiar chętnych to podstawy można zrobić tylko i wyłącznie dla osób zainteresowanych z KPASG. Jednak myślę, że na każde szkolenie ze SPATem z 4-5 miejsc będzie wolnych.

Pozdrawiam

SR12 ;)

Tak jak pisałem wcześniej szkolenie nie ruszy wcześniej niż w październiku i odbywać się zapewne będzie w dużej mierze na wyjazdach w Poznaniu,Wrocławiu,Gdańsku (szczególnie) oraz pewna część jest przygotowywana w Bieszczadach (dla tych szczególnych twardzieli ;) ).

Pozdrawiam SR12 ;)

Opublikowano

Ciekawie to wygląda, będę obserwował wątek z zainteresowaniem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Okej Panowie i Panie. Pierwsze wstępne ustalenia.

Jeżeli wszystko pójdzie okej (jest kilka czynników) to szkolenie odbędzie się 14-15 lub 28-29 października. Na chwilę obecną mam 3 miejsca wolne.

Decydującym czynnikiem aby spotkanie mogło się odbyć jest oczywiście czas instruktorów.

Walczymy póki co o to aby szkolenie było podzielone na 2 bloki odbywające się jednocześnie. Dla bardziej zaawansowanych (przewiduję SPATowców ale chętnych zapraszam) będą to działania na linach, dla mniej zaawansowanych program lecimy od początku czyli BLS etc.

Zainteresowanych kieruję na PW lub proszę o skontaktowanie się z Bunioxem. Co do chętnych wolicie ustalić kto chciałby jechać ze środowiska czy ma decydować kolejność zgłoszeń?

Czy szkolenie odbędzie się na 100% wiadomo będzie około 4-5 październik.

Prosiłbym też mniej więcej o taki sam sort mundurowy osób biorących udział w szkoleniu (możemy się dogadać co do camo).

Pozdrawiam

SR12 ;)

na 90% szkolenie odbywać się będzie w Gdańsku!!!!

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Chyba wszystkich to interesuję więc pytam na ogólnym. Czy znany jest program "zaawansowanego" bloku zajęć?

Opublikowano
  • Autor

Program zaawansowanego bloku ćwiczeń jest ustalany już typowo pod SPATowców.

Na pewno będą skoki (zjazdy) ewakuacyjne, udzielanie pomocy rannym na linach, zjazdy z rannymi etc.

Prosiłbym aby zgłaszały się na ten blok ćwiczeń osoby, które mają w miarę DUŻE doświadczenie w dziedzinie alpinistyki miejskiej. Nie chciałbym abyśmy musieli każdemu z osobna robić szkolenie z podstaw do zjazdów.

Zatem zastrzegamy sobie możliwość do sprawdzenia wiedzy kandydatów do tej części ćwiczeń - dla waszego i naszego bezpieczeństwa.

Pozdrawiam

SR12 ;)