Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SUL - bezpieczna postawa strzelecka w operacjach CQB

Opublikowano

sdc17813kopia.jpg

Gdzie celujesz?!

Ciasne pomieszczenia, duża dynamika działań i wysoki stres, który wiąże się z operacjami w warunkach CQB nie sprzyja właściwej atencji w zakresie zasadniczych warunków bezpieczeństwa. Szybkie ruchy sprzyjają natomiast nieświadomemu mierzeniu w innych operatorów lub osoby postronne. Środowisko walk w terenie zurbanizowanym wymaga zastosowania niestandardowego sposoby użytkowania repliki.

REPLIKI BRONI KRÓTKICH W CQB

Osobiście, jestem zwolennikiem replik broni krótkich w operacjach CQB. Na tego rodzaju uzbrojeniu o wiele łatwiej i bezpieczniej można praktykować aktywność w terenie zurbanizowanym. Krótką repliką o wiele łatwiej operuje się w małych pomieszczeniach, z racji nieznacznej wagi i rozmiarów. Pozwala również na bardziej dynamiczne poruszanie. W ograniczonych FPS-ach i małej pojemności magazynka dopatrywałbym się wyłącznie plusów: mniej zbędnie wystrzeliwanego kompozytu i mniejsze ryzyko poważnych obrażeń. Postawa, którą będę omawiał dotyczy właśnie krótkich replik używanych przez kilkuosobowe zespoły w CQB.

To właśnie fakt działania zespołowego w CQB powoduje, że nieumiejętne użytkowanie replik stwarza zagrożenie nie tylko nam ale i wszystkim znajdującym się w tym samym terenie działania. Realizacja metodą dynamiczną niejednokrotnie wywoła sytuację w której partner może znaleźć sie na lini ognia: poruszanie w elemencie , pokonywanie schodów, wejście krzyżowe (criscross entry) czy nawet cornering wykonywany w dwójkach. W każdym z tych wypadków, nieświadomie możemy celować w plecy lub nogi osoby poprzedzającej. Czy skupiając się na zagrożeniu, zastanawiamy się gdzie w tej chwili wycelowana jest replika? Podejrzewam że nie zawsze.

Ułożenie repliki gwarantujące bezpieczną obsługę repliki w stanie gotowości (tzn, będąc przygotowaną do użycia, ale nie celując) jest postawa SUL opracowana przez instruktorów Maxa F. Joseph'a (TFTT) oraz Alana Brosnan'a (TEES) i wdrażana w departamentach jednostek S.W.A.T. Nazwa pochodzi z języka portugalskiego i oznacza "południe" czyli kierunek, w który skierowana jest lufa przy tym rozwiązaniu. Skąd język portugalski u amerykańskich instruktorów? Otóż w czasie szkoleń w Brazylii, Panowie bardzo często przemieszczali się w pojazdach typu SUV i zaczęli zastanawiać się jakie ustawienie broni umożliwi natychmiastowe działanie po opuszczeniu samochodu z jednoczesnym zapewnieniem bezpieczeństwa osób postronnych. Jednak jak się okazało, metoda to ma o wiele więcej zastosowań.

Postawa SUL opiera się na szybkich do opanowania i naturalnych odruchach. Równie szybko ruchy te kodują się w pamięci mięśniowej i po kilku godzinach treningu przychodzą wręcz mechanicznie. Skupmy się na podstawowych zasadach SUL:

RĘKA WSPOMAGAJĄCA

Ręka wspomagająca (nie trzymająca chwytu pistoletowego) przy ułożeniu SUL pełni rolę stabilizacyjną w pozycji gotowości oraz podczas celowania. Wymusza również prawidłowe ustawienie drugiej ręki i repliki. W razie starcia w pełnym kontakcie może być wykorzystana do odepchnięcia lub uderzenia (jeżeli trening lub potyczka zakłada elementy samoobrony).

sdc17796kopia.jpg

ręka wspomagająca ułożona jest płasko tuż pod splotem słoneczny. Palce wyprostowane, równolegle ułożone do ziemi. Kciuk skierowany do góry. Pozycja ta może wywoływać napięcie na nadgarstki dlatego przydatne będą ćwiczenia rozciągające . Zważywszy na właściwą postawę operatora, która jest lekko pochylona należy mieć na uwadze, że ręka powinna zawsze być ułożona w orientacji pionowej.

RĘKA WIODĄCA

Jest to oczywiście ręka obsługująca replikę. To od jej ułożenia zależy skuteczność użytkowania repliki. Naczelna zasada bez względu na rodzaj repliki (krótka, SMG czy szturmowa) nigdy nie należy puszczać chwytu pistoletowego. Od otwierania drzwi, sięgania po magazynki czy przekazywania sygnałów jest ręka wspomagająca.

sdc17804kopia.jpg

Palec wskazujący wyprostowany, nie trzymany na spuście!. Kciuk ręki wiodącej złączony z kciukiem ręki wspomagającej.

REPLIKA

Przy ułożeniu SUL, replika jest wyłączona z akcji (w danym momencie nie znajduje się w kontakcie ze strefą możliwego zagrożenia). SUL ma służyć bezpiecznemu przemieszczaniu się wewnątrz elementu, a nie stałemu monitowaniu i gotowości do strzału. Jednak ułożenie dłoni pozwala na bardzo szybkie nawiązaniu kontaktu z celem bez ryzyka narażenia osób postronnych (przy dobrym wyszkoleniu, nastąpi to szybciej niż przy tradycyjnym ustawieniu)

sdc17818kopia.jpg

sdc17837kopia.jpg

Replika skierowana jest w dół (SUL). Przy właściwym ułożeniu, linia ognia powinna znajdować się między nogami operatora.

ŁOKCIE

Łokcie powinny znajdować się jak najbliżej ciała, zgodnie z zasadą minimalizacji ekspozycji na strzał. Nieprawidłowe, zbyt szerokie ułożenie łokci nazywane jest przez amerykańskich instruktorów "chicken wings". Same łokcie są podkurczone i "przyklejone do ciała"

POZYCJA POCZĄTKOWA

Stosując powyższe zasady pozycja SUL powinna wyglądać następująco:

sdc17809kopia.jpg

POZYCJA WYJŚCIOWA

Przy kontakcie "wyciskamy" ręce przed siebie, kciuki rozłączają się. Ruch ten powinien nam przychodzić naturalnie ponieważ nie wywołuje nieodpowiedniego napięcia mięśni. Czas reakcji jest bardzo krótki.

sdc17808kopia.jpg

OBRACANIE (zmiana postawy strzeleckiej)

Obracanie to jeden z manewrów ryzykownych względem pozostałych osób w budynku. Wyrobienie odruchu, w którym podczas szybkiej zmiany pozycji układamy replikę tak, żeby nikt nie znalazł się na linii ognia wymaga długiej praktyki i presji instruktorskiej lub kolegów. Ustawienie SUL minimalizuje te ryzyko. Wymusza jednak pracę całym ciałem przy obracaniu, a nie jedynie kręgosłupem. Zwróćmy uwagę, że podczas lekkiego obrotu wyłącznie kręgosłupem w którymś momencie linia ognia zamiast między nogami, znajdzie się...na naszej stopie. Dlatego obracamy zawsze całe ciało, pracując głownie nogami i zachowując przy tym nieznaczny rozkrok.

przykład ryzyka jakie wywołuje błędne obracanie:

sdc17838kopia.jpg

ZALETY

Zastosowanie SUL ma sens jedynie w walkach w pomieszczeniach realizowanych w elemencie. Ale gdy te warunki są już spełnione bardzo ciężko szukać lepszego rozwiązania dla bezpiecznego poruszania z repliką broni krótkiej w obiekcie. Replika cały czas znajduje się blisko ciała. To niweluje ryzyko zauważenia repliki przez przeciwnika zanim w progu pojawi się reszta ciała. Inna kwestia to bardzo dobre możliwości wykonania strzału w niewygodnej, ścieśnionej pozycji lub wąskim korytarzy - ciało jest tak ustawione, że nie wymaga prawie żadnej przestrzeni do operowania. Przy ASG może nie będzie to aż tak znaczące, ale SUL umożliwia również zastosowanie prostych technik interwencyjnych wobec napastnika. Na koniec zaleta będąca istotą SUL - BEZPIECZEŃSTWO. Z całym przekonaniem mogę stwierdzić, że podczas symulacji realizowanych przez SGO Gdańsk z wykorzystaniem tej techniki ani razu nie stworzono zagrożenia dla uczestników (chociażby celując nieświadomie w plecy, co zdarza się nawet podczas prawdziwych akcji). Gdybym zadał pytanie, "GDZIE CELUJESZ?" usłyszałbym jedną, uspokajającą odpowiedź "SUL".

Wizualizacja VIDEO techniki, wykonana przez SGO Gdańsk (Ramirez):

http://www.youtube.com/watch?v=YhT3XszKIps

Oparcie merytoryczne:

Defensive Carry

SUL position, Tom Perroni, 2008

Guns & Weapons for Law Enforcement

SUL position, Max F. Joseph, 2000

S.W.A.T.

SUL - CQB pistol ready position, Max F. Joseph, 2000

SUL - here's the scoop, Max F. Joseph, 2004

Źródło:

http://www.sgo.gda.pl/forum/post79.html#p79

Informacje od autora opracowania, prawa autorskie, wykorzystana literatura i materiały.

Featured Replies

Opublikowano

Jasno wytłumaczone, przejrzyście napisane i wrzucone zdjęcia poglądowe. Świetna robota!

Opublikowano

A ja uważam tą oto "bezpieczną postawę strzelecką" za mało przydatną podczas działań CQB o wysokim poziomie zagrożenia.

Ale nie chce szerzyć teorii spiskowych - osobiście omówimy to mam nadzieję na najbliższych ćwiczeniach zgrywających ;)

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Wybacz SL, mam do Ciebie ogromny szacunek jako profesjonalisty i dobrego instruktora...ale muszę odnieść się do Twojej uwagi bo poświęciłem dużo czasu na opracowanie tego materiału;)

Podstawą SUL jest bezpieczeństwo moje i zespołu. A to oznacza, że nie jest to pozycja stricte bojowa. Polskim odpowiednikiem jest "bezpieczna postawa z bronią" stosowana w resorcie;).

Zgodzę się z tym, że można czuć się bezpieczniej cały czas pozostając w gotowej pozycji strzeleckiej: natowskiej, izraelskiej czy innej.

SUL nie jest jednak pozycją strzelecką, a własnie tego dotyczyła Twoja uwaga. W takiej pozycji powinien znajdować się operator wewnątrz elementu, który nie może nawiązać kontaktu bo robi to A01. I jest to jedna z opcji, nie jedyna jak wszyscy wiemy. Osobiście mam nadzieje, że mój temat będzie jakimś wprowadzeniem do dyskusji i pojawią się kolejne artykuły podejmujące tą problematykę. W końcu bezpieczeństwo jest najważniejsze:) Skoro każdy maniak ASG wie, że musi używać gogli i nie może trzymać palca na spuście, to warto również przyzwyczaić do bezpiecznej obsługi repliki.

Wolałbym mieć gwarancje bezpieczeństwa zespołu zanim wejdzie do pomieszczenia, niż zapewniać bezpieczeństwo zespołem, który sam stwarza zagrożenie dla siebie i innych. Jesteśmy w końcu na forum ASG, a nie GROM więc poziom graczy jest zróżnicowany;)

Jeszcze na koniec: jak zaznaczyłem ta technika jest stosowana min. w jednostce S.W.A.T. z Texasu i przez funkcjonariuszy policji z tegoż stanu. Nie mają tam dużego wskaźnika KIA wiec sprawdza się na służbie;)

Opublikowano

Nie neguję tego, że ten materiał jest zły nieudolny etc, materiał jest bardzo ciekawie opracowany + Twój film, który podałeś.

Pozycja ta jednak moim zdaniem zupełnie nie jest bezpieczna w czasie działania podczas CQB. Jeżeli znajdę chwilę czasu opracuję Ci nawet dokładnie (ze zdjęciami dlaczego).

Wybacz nie oceniam tego w kategorii "jesteśmy na forum ASG, więc traktujmy się jak ASGeje" pozycja strzelecka jest pozycją strzelecką, temat potraktują poważnie te osoby, które interesuje broń palna, jej obsługa etc. -takie zboczenie ;)

Nie chce mi się także czepiać błędów jak A01 idący pierwszy etc. bo nie o to tutaj chodzi.

A co do Polskiego odpowiednika pozycji SUL - chodzi Ci o policjantów z rozładowanym magazynkiem w lewej ręce i pistoletem (zabezpieczonym i pustym) w prawej ręce stojących pod ścianą twarzą do niej? -tak to jest "bezpieczna postawa z bronią" według resortu ;)

Tak jak mówiłem zapraszam na ogólnopolskie ćwiczenia zgrywające ;) Info dostałeś na PW.

W związku z tym, że nie chce tutaj zaczynać rozmowy, ponieważ zaraz pojawią się głosy typu "jak jesteś taki kozak to opracuj lepszy materiał" (bo po prostu jestem leniwy i brak mi czasu) to ewentualnie po 2-3 dniach prosiłbym moda o usunięcie mojego posta.

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość