Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sezon na kleszcza

Opublikowano

Sezon otwarty - wczoraj wyniosłem z lasu pierwszego w tym roku kleszcza. Apeluję do wszystkich by powrócił wam znów nawyk dokładnego oglądania swojego ciała po manewrach. Niestety okolice Bydgoszczy i Torunia na wszystkich mapach i wykresach przodują jeśli chodzi o ilość kleszczy jak i ilość zarażeń.

Featured Replies

Opublikowano

Kleszcze macie, ale też i piękne lasy. Sporo czasu w Borach Tucholskich spędziłem, więc wiem. :)

Swoją drogą są specjalne urządzonka do bezpiecznego wyciągania kleszczy (można je kupić w aptekach). Jeśli się takowym nie dysponuje, to można wyciągnąć go zwykłą strzykawką bez igły. Ważne, aby podciśnienie spowodowało, że cały drań wyjdzie, najlepiej za pierwszym razem. Wspomniane apteczne wynalazki działają w identyczny sposób.

Opublikowano

Kleszcze się wyciąga gołymi palcami bez najmniejszych problemów, w całości, za 1 razem ;) Kwestia wprawy :) A te "strzkawki" do wyciągania kleszczy są o tyle do kitu że jak się nam potworek mocniej wgryzie to już go nie ruszy, i i tak trzeba ręcznie ;)

Opublikowano
Kleszcze się wyciąga gołymi palcami bez najmniejszych problemów, w całości, za 1 razem ;)

Oczywiście, oczywiście. Ja takiej wprawy nie mam, więc czasem wspomagam się strzykawką. Alternatywą jest metoda Rambo: rozgrzanym nożem wydłubać kleszcza, następnie nasypać do rany prochu i podpalić...

Opublikowano

Z tego co pamiętam najbardziej skomplikowane narzędzie jakim jest "pinceta" (wiecie jak to się czyta) można drania załatwić. Ukręcasz i po "obcym". (dla tych co nie chcą używać palców i dla tych co strzykawka nie przypadła do gustu).

A tak generalnie wystarczy spytać się choćby Babci albo Dziadka ( o ile żyją ) a wymienią wam więcej sposobów na kleszcza niż Chuck Norris.

Opublikowano
  • Autor
A tak generalnie wystarczy spytać się choćby Babci albo Dziadka ( o ile żyją ) a wymienią wam więcej sposobów na kleszcza niż Chuck Norris.

90% takich sposobów powoduje wymiotowanie kleszcza do naszego organizmu, a co za tym idzie wielokrotnie zwiększa możliwość zarażenia. :roll: Jedyną słuszną metodą jest usunięcie mechaniczne poprzez wyciągnięcie czy to pensetą, paznokciami czy innym dedykowanym urządzeniem.

Opublikowano

Z tego co wiem, to ukręcać też nie należy, bo może go kawałek zostać.

Opublikowano
Z tego co wiem, to ukręcać też nie należy, bo może go kawałek zostać.

Nie prawda, wystarczy dobrze złapać, tyle że trzeba wiedzieć jak ;) Wyciąganie kleszcza daje większe szanse na jego urwanie niż wykręcanie.

Opublikowano

Co ty tam wiesz :-P. Ja zawsze wyjmuję kleszcze za pomocą takich specjalnych szczypiec szybkim pociągnięciem. Zawsze kończyło się to powodzeniem. To z tym wykręcaniem było tylko "zasłyszane" ;-) .

Opublikowano

Jeśli źle się chwyci to żadna metoda nie pomoże i kawałek zostanie. Co też nie jest tragedią. Można łepek wydłubać. Jeśli miał zarazić to zaraził wcześniej lub przy wyciąganiu.

Mówi to człowiek który z własnego ciała wyciągnął już setki kleszczy. Mój rekord 14 szt na raz.

Opublikowano

Zamiast ryzykować zarażenie lepiej się zaszczepić. To podobno radykalnie zmniejsza szanse na zgon... Ponadto warto stosować środki przeciw kleszczom. Ja w poprzednim roku nie zaliczyłem ani jednego, ale smarowałem się za każdym razem.

Opublikowano

Najgorsze jest to, że toksyny kleszcza magazynują się w naszym ciele i w najmniej spodziewanym momencie zaczynają działać. Wtedy jest tragedia, bo nikt nie wie co to za "choroba".

Opublikowano

Osobiscie moge sie pochwalic iz nie dorwal mnie zaden kleszcz NIGDY a spedzam w lesie duzo czasu.

Opublikowano
  • Autor

Jak ktoś ma sprawdzony, dobry odstraszacz insektow to niech zamieści do niego linka lub poda jego nazwę. Informacja kto ile kleszczy miał na mosznie, a kto nigdy nie złapał żadnego można o kant dupy rozbić...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

podbijam temat

Przyatakował mnie kleszczyk i rumień utrzymuje się już tydzień, jestem pod opieką lekarską, boleriozę wstępnie wykluczono, ale zobaczymy za tydzień na 99%.

Uwaga szczególnie na trawy!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja na CA teraz złapałem 3. Pierwsze 2 na nogach zauważyłem na imprezie i wyciągnąłem. Skoro wlazły pod mundur to tam też się posmarowałem i dzisiaj znalazłem trzeciego na tyłku, czyli miejsce, którego nie posmarowałem. :(

Opublikowano

Kolega z dzieciństwa miał kleszcza pod napletem :D. Ubaw po pachy bo nauczyciel musiał wyciągać.....

Więc chłopaki, tam też się smarować.

Opublikowano

Niezawodny sposób z kraju gdzie spożywana jest koskenkorwa (taki napój wyskokowy), podobno działa przez około tydzień. Dwie główki czosnku wyciskamy do szklanki + dolewamy do tego gorzołki + dolewamy do tego kawki. Kawka pobudza serducho, podnosi ciśnienie, wódeczka rozrzedza krewkę. Pocimy się, z potem wychodzi czosenek. Pachniemy jak rasowy Mumin, ale insekty wiedzą, że 'mucha nie siada'.

Opublikowano

Finland = winland.

Chociaż wolę się spryskać jakimś chemicznym sterylizatorem niż bronić się przed kleszczami i wampirami. ;)

Opublikowano
Ja na CA teraz złapałem 3. Pierwsze 2 na nogach zauważyłem na imprezie i wyciągnąłem. Skoro wlazły pod mundur to tam też się posmarowałem i dzisiaj znalazłem trzeciego na tyłku, czyli miejsce, którego nie posmarowałem. :(

No ja jak sobie na dupsko przed Windem psiknałem to mało co sie o drzwi od łazienki nie zabiłem. Dupa w wanne i zimna woda...paliło jak diabli :D:D:D

Opublikowano

Ja słyszałem jeszcze o metodzie polegającej na łykaniu dużych ilości witaminy B, B+ czy coś takiego. Po czymś takim ciało wydziela jakiś zniechęcający dla owadów zapach.

Opublikowano

Pitas, nie mam pojęcia. Cywilna wersja napoju nie zawiera czosnku - do spożycia jako apetizer przed potańcówką (damy zapewne nie tolerują odoru czosnku tak samo jak insekty). Oni tam mają całe hordy insektów więc ichne sposoby muszą działać.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ta witamina B nie działa w 100%. Łykam astromnomiczne ilości i skubaniec użarł.

Radzę zaopatrzyć się w jakiś środek przeciw kleszczom. Teraz mam boreliozę i koszty leczenia są LEKKO większe niż psik na owady. No ale dobrze, że przynajmniej szybko rozpoznanie choroby miałem.

Na dodatek powiem, że skurczybyk złapał mnie w drodze do auta/aucie:mrgreen:.

Są jeszcze jacyś forumowi pogryzieni?

Opublikowano

Ja na przykład. Ale służba zdrowia zamiast mi profilaktycznie pomóc woli poczekać, aż choroba się rozwinie.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Sezon na kleszcza 2012 uznaję za otwarty!

Żeby było zabawniej, tydzień temu poszedłem na badanie krwi pod kątem boreliozy z zeszłego roku, jeszcze nie otrzymałem wyniku, ale dzisiaj dostałem 20 dni antybiotyku za kleszcza z wczoraj, złapanego najprawdopodobniej nad jeziorem. Śliczny rumień pod pachą, nie ma co.

Kupować BROSy i oglądać się (lepiej nie nawzajem)!

Opublikowano

Witam, 2310173522

Omijajcie ten środek szerokim łukiem, skóra swędzi i po 5 minutach wygląda jak poparzona. Fuc*

Opublikowano

A nie jesteś na któryś składnik uczulony? Używałem tego i nie odczułem swędzenia.

Opublikowano

Używałem tego wiele razy i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby skóra mnie po tym piekła.

Opublikowano

Również używałem i nie było problemów, no może poza niską skutecznością.

• 1 rok później...
Opublikowano

UP! Już się zbudziły ze snu zimowego małe skuvvysyny.