Opublikowano 15 Lutego 201115 l Chciałem poruszyć temat Drużynowych zawodów ASG. Czy były organizowane takie zawody w okręgu kujawsko-pomorskim ? Jeżeli nie.. Posiadam środki i teren na zorganizowanie takich zawodów. Wiadomo nagrody dla wygranych ekip i sprawy organizacyjne, regulamin zawodów itp. Są może jakieś osoby które brały udział w czymś takim? Które mogłyby powiedzieć mi co nieco na ten temat. I czy były by chętne osoby, ekipy do wzięcia udziału w takich zawodach?
Opublikowano 15 Lutego 201115 l była jedna taka próba - z przyczyn (chyba) oczywistych zakończyła się niepowodzeniem
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Może inaczej, JarekM pisał dlaczego nie, zaproponuj konkretne rozwiązanie zamiast robić podchody - koncepcja, miejsce, scenariusz i nagrody. Wtedy będziesz wiedział jak to działa.
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Autor A więc miejscówka jest w Toruniu w Kaszczorku w stadninie koni. Nie jest to hala ale ujeżdżalnia otoczona barierkami z trybuną. Koncepcja jest taka żeby ustawić tam przeszkody i zrobić zawody drużynowe . Jest parking, byłaby grochówka dla uczestników i widzów, sędziowie chodzący po terenie pilnujący fairplay (bezstronni). Udostępniona była by sala na stołówkę. Nagrody -myślałem nad replikami dla wygranej drużyny. No i bilety. Drużynowe z rabatem a dla osób bez teamu droższe ( potem były by tworzone teamy dla takich osób ) . ------------------------------ Mógłbym jeszcze tu trochę powymieniać ale wolałbym przygotować cały regulamin i zasady gry itp po tym jak pomysł byłby zaakceptowany
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Coś takiego jak mają zawody malarze (paintball). Z tego co rozmawiałem ze znajomym, oni też robią coś takiego lecz troszkę inaczej: Spotykają sie na terenie, I każdy daje tam jakąś kwotę 5-10zł; Grają na czas bądź ilość trafień.
Opublikowano 15 Lutego 201115 l próbowały byc zorganizowane, brak zainteresowania totalny... może inaczej, zainteresowani byli organizatorzy.
Opublikowano 15 Lutego 201115 l A to kolega MiniGun chce zrobić paintball Wszystko jasne. Nie to forum
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Przede wszystkim należy pamiętać że leżeli miały by zostać drużynowe rozgrywki może być i 300 modów pilnujących trafień to i tak chęć zdobycia repliki doprowadziła by do TERMINATORSTWA. Jeżeli miało by dość cos takiego do skutku to jakaś forma strzelania dynamicznego połączona z "małpim gajem" lub cos w tym stylu przebieg na czas drużyny + punkty za trafienia.
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Tak jak sam pomysł "szybkiego" biegania między oponami jest dla mnie atrakcyjny, to w sumie Falomiot ma rację. Do gry z nagrodami wchodzi też chęć wygrania ich, czasami za wszelką cenę... A niestety, nie można określić, że nasze środowisko jest dżentelmeńskie na chwilę obecną.
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Autor Czyli generalnie pomysł spalił na panewce... chętnych nie ma A co do terminatorstwa to faktycznie z chęci wygrania nagród człowiek jest gotów zrobić wszystko (niestety).
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Nie spalił na panewce.. dostałeś pomysł... teren masz. Jaki problem zrobić zawody ze strzelania dynamicznego. Wykluczasz termitarstwo... możesz mieć widzów.. ponieważ musisz w pełni kontrolować strzelnicę. Teren mówiłeś że masz... Czego Tobie brakuje ?? Wiem, że na forum, jest osoba która brała udział w zawodach "Adrenalina" może Ci opowiedzieć jak było... Co się tak szybko zniechęcasz ?
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Strzelnica, tor przeszkód, rajd/marszobieg na orientację, a nawet kalambury z terminologią około militarną. Nie wszystko musi sprowadzać się do wymiany kompozytu.
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Gdzieś czytałem o zawodach ASG rozgrywanych według zasad IPSC. Pójdź może ta drogą, taka zabawa jest ciekawa dla oglądacza i wyklucza terminatorstwo. Ważny jest czas i precyzja strzelania.... Kombinuj dalej.
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Alastor kombinował i w sumie pomysł chyba umarł. bo się tokarka zepsuła
Opublikowano 15 Lutego 201115 l A ja bym na Twoim miejscu spróbował. Pomysł ciekawy a świat należy do odważnych. Tylko obawiam się, że miejscówka może okazać się...problemowa (zbyt blisko cywilizacji i chyba ciut za mała tak mi się wydaje). Nagrody chyba faktycznie lepiej sobie odpuścić na wszelki wypadek;)
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Nie wiem, czy to dobry pomysł, robić jakiekolwiek strzelanie w ujeżdżalni - 1. Przygotowanie zawodów AIPSC zajmie przynajmniej na całą dobę całą halę - a konie muszą być wybiegane 2. Właściciele wcale nie będą chętni użyczyć miejsca, jak się dowiedzą, że mogą mieć poniszczone oświetlenie na hali, odpryski na ścianach po kulkach itp zniszczenia. 3. Organizowałeś już coś kiedyś? Pomysł ogólnie godny uwagi, ale zamiast tutaj dywagować, najpierw zgłoś się do LeonOlo - on był na zawodach Adrenalina i mógłby Ci powiedzieć jak to powinno wyglądać.
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Autor Sama ujeżdżalnia jest dość spora, Konie biegają na "padokach" z drugiej strony ulicy. I to nie jest hala. Ale warto byłoby dowiedzieć się o wynajem jakiejś nieużywanej hali. Jest jeszcze opcja do zbadania z młynem koło wiaduktu ale on jest chyba teraz w remoncie.
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Weź trzy głębokie wdechy... wypuść powietrze... już ochłonąłeś? Wynajem hali? Chyba nie zdajesz sobie sprawy jakie to są koszta - niedawno był podobny temat. Młyn? Pozostawię to bez komentarza, bo gorszego pomysłu to już dawno nie widziałem
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Jak chcecie to pogadam z dyrektorem szkoły podstawowej w Woli Wapowskiej. Mój ojciec jest tam woźnym i konserwatorem, a dziadki byli dyrekcją. Może się zgodzą, jakieś ogromne odległości i przestrzenie tam nie są, ale prosty korytarz, dostęp do WC, czajnika, ciepło...a bym zapomniał mają projektor i 50calowy TV można coś obejrzeć. Ale wszystko zależy od dyrektora. Koszty pewno zerowe jeżeli się zgodzi, z tym że z góry mówię w grę wchodzi broń krótka.
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Autor Wracając do tego czy coś "oragnizowałem kiedyś" to żeby rozwiać wątpliwości i żeby nikt nie myślał że pomysł wyssałem z palca i pisze o tych zawodach żeby zawracać trąby to tak i organizuje cały czas ale nigdy nie pchałem się do organizacji potyczek ASG mimo że siedzę w tym trochę. Nie będę tu życiorysu podawać bo to nie jest temat postu. . ------------------------------ nikt ci się nie pozwoli strzelać w szkole. . ------------------------------ tak jak było wcześniej ujęte "narobisz za dużo szkód" odpryski na ścianach itp. Poza tym kto by chciał wydawać kasę na późniejszy remont ... bo dyrektor na pewno nie Edytowane 15 Lutego 201115 l przez Gość
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Wystarczy boisko, odpowiednio ustawione cele. Panowie chłopak ma pomysła, niech się wykaże. Budynki z wynajmu odpadają, pozostaje jakiś Orlik czy inne klepisko z ograniczeniem poruszania się osób postronnych. Kilka wskazówek. http://www.ipsc-poland.org/ipsc/index.html http://www.ks-skaut.pl/zasady-bezpieczestwa.html i przykład realizacji takiego tematu http://wmasg.pl/pl/articles/show/91268 MiniGun staraj się i nie poddawaj.
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Autor Kolo lotniska dokładniej "rejlicrosu" ( nie wiem jak to się piszę ) znajduje się stara strzelnica ( strzelałem tam kiedyś ze starą drużyną z łuku) można było by tam coś zorganizować. Z trzech stron otoczona dość wysokimi wzniesieniami. Teren można odgrodzić taśmą. Miejsce pewnie zresztą znane większości z was. Tylko nie wiem kto sprawuje nad tym władzę. Zima odpada raczej wiosną albo latem planowałbym to zrobić. Do tego czasu zbadać różne tereny, zrobić wstępny projekt regulaminu gry i przebieg imprezy. Edytowane 15 Lutego 201115 l przez Gość
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Wystarczy boisko, odpowiednio ustawione cele. Panowie chłopak ma pomysła, niech się wykaże. Budynki z wynajmu odpadają, pozostaje jakiś Orlik czy inne klepisko z ograniczeniem poruszania się osób postronnych. boisko niestety nie wystarczy - nie zabezpieczysz terenu będącego przedłużeniem osi ostrzału (a i obszar o kącie 0 do 90st trudno będzie zabezpieczyć). To nie jest prosta sprawa (wbrew pozorom) i, choćby w powyższej kwestii, budynki mają tą zaletę, że mają ściany. jeśli nie hala - to teren, który był/jest, np. strzelnicą sportową/LOK'u itp. znam conajmniej dwa takie miejsca (opuszczone, nieuzywane a więc za free), ale nie przyszłoby mi do głowy robić takiej imprezy zimą bo musiałaby się odbyć na powietrzu. Kolo lotniska dokładniej "rejlicrosu" ( nie wiem jak to się piszę ) znajduje się stara strzelnica ( strzelałem tam kiedyś ze starą drużyną z łuku) można było by tam coś zorganizować. Z trzech stron otoczona dość wysokimi wzniesieniami. Teren można odgrodzić taśmą. Miejsce pewnie zresztą znane większości z was. w mieście określanym zazwyczaj (w internecie) jako "default" czy gdzieś indziej ???
Opublikowano 15 Lutego 201115 l nikt ci się nie pozwoli strzelać w szkole. A pewnie byś się zdziwił. Chyba każdy jest na tyle rozwinięty by strzelić w cel o wym A4 i trafić choćby w bok gdzieś? Z tyłu można kotary rozstawić, przynieść styropian. Ale jak chcesz. Może ktoś dysponuje garażem na pokaźne auto? Wpadł ktoś na pomysł co by do Kalibra w Bydgoszczy zapukać? Z tego co wiem to 30zł jest kosztem 1h wynajmu toru. Można tę kwotę dzielić na kilka osób.
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Osobiście nie jestem zainteresowany tematem, rzucam tylko pomysł na miejscówkę - rzeźnia. Wiem że były tam jakieś zawirowania i nie znam aktualnego stanu rzeczy co do imprez ASG na tym terenie.
Opublikowano 15 Lutego 201115 l W Rzeźni nikt nie każe być w samej hali. Obok jest teren z płytami betonowymi z tego co wiem, dobrze mogą służyć za kulochwyty.
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Ja z Alastorem się ugadywałem (zanim padła mu tokarka :mrgreen:) na załatwienie sali gimnastycznej w SP1 w Toruniu w jakiś weekend- mam tam bardzo dobre dojście- wystarczy porozwieszać kawałki materiału i poustawiać materace i jechane.
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Mam tę samą sytuację co ty, z tym że ja w tej szkole mieszkam(SP w Woli Wap.) i jestem z tego tytułu całą dobę na miejscu. Jeżeli komuś coś by nie pasowało to mogę z nim poczekać na np. transport. Jutro powiem ojcu żeby zagadał do dyrektora(na razie tak ogólnie), a ja postaram się zrobić zdjęcia korytarza.
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Autor Jak chcesz zrobić strzelnice i do tego krytą to idę do kurkowego bractwa strzeleckiego w Toruniu gdzie ich siedziba znajduje się na polnej i załatwiam za darmochę krytą strzelnicę. Z zapadkami i tarczami ..... a tu koncepcja miała być inna
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Autor Chodzi o coś innego a nie zwykłe strzelanie do tarczy. Pomysł ze szkoła dobry ale zupełnie inny klimat
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Żeby nie było, że tylko daję facepalmy, to coś dodam: o ile w zawodach na największych AS-gejów (choć co do "AS-" mam wątpliwości) na pewno nie wziąłbym udziału, o tyle w airsoftowym IPSC już tak. Poza tym wiele osób uważa podobnie.
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Osobiście nie jestem zainteresowany tematem, rzucam tylko pomysł na miejscówkę - rzeźnia. Wiem że były tam jakieś zawirowania i nie znam aktualnego stanu rzeczy co do imprez ASG na tym terenie. Rządowi tam siedzą.
Opublikowano 15 Lutego 201115 l Rządowi tam siedzą. Na Rynkowie też a jednak jest dostępne w weekendy
Opublikowano 15 Lutego 201115 l może jednak żeby nie było... zrobić plebiscyt zaiteresowania taką imprezą? zorganizujesz wszystko dla 10 -15 osób? gdzie planujesz połowę województwa? a się okaże że przyjedzie połowa... ? "hę"
Opublikowano 16 Lutego 201115 l No dobra, to się odezwę... pomysł, na rozgrywki grupowe już był maglowany jako Gold Rush Tournament (...i zatruwał nam życie przez pól roku, może dlatego tak wszystkich wku...ił, ze zainteresowanie spadło do zera, kompletna klapa marketingowa). Co do zawodów na strzelnicy to mnie się udało rozegrać zawody ASG w strzelaniu z replik broni krótkiej i długiej, z nagrodami (...nawet Pitas wygrał jedną z konkurencji), ale to było jak jeszcze byłem małą dziewczynką, a frekwencja nie rzucała na kolana, ale kilka osób było i nawet jakaś widownia i kibice (robił to OSOK). Co do zawodów IPSC, to brałem udział w Adrenalinie 2009... mnie się podobało bardzo, ale to robili zaangarzowani profesjonaliści, którzy na codzień trenują strzelanie dynamiczne z broni ostrej i chcieli zapromować swoją dyscyplinę szerszej publiczności. Zawody odbywały się w parku miejskim w centrum Błonia pod Warszawą, ful profeska... było dziesięć torów i z dwadzieścia osób obsługi, startowało z pięćdziesięciu zawodników z całej Polski, ...chciałem zrobić replay w Toruniu, ale samemu się takiej imprezy nie zorganizuje i nie obsłuży, ponadto to są koszty i wjazd musiałby parę złotych kosztować (Adrenalina wjazd 30 zł) ja liczyłem ok. 20 zł, to skutecznie zniechęciło wszystkich początkowo chętnych... Edytowane 16 Lutego 201115 l przez Gość
Opublikowano 16 Lutego 201115 l Czytam i widzę same sztuczne problemy i proste rozwiązaina. Dotyczy oczywiście zawodów IPSC 1 Mała frekwencja - 1 dobry tor dla 10 osób. 2 nie ma sali/szkoły/igla - zrobić na rusku lub w lesie 3 sala jest potrzebna bo gaziaki nie działeją na mrozie- poczekaj z imprezą do wiosny/lata i zrób w plenerze 4 zbyt wysokie koszty przygotowania imprezy - patrz punkt 1 5 brak sponsorów - a po #%uja ci sponsorzy - patrz punkt 1 Sam bym się zabrał ale nie mam czasu szukać w necie jak taki tor ma wyglądać poza tym zasad IPSC też nie znam.
Opublikowano 16 Lutego 201115 l No jeden, dwa tory, to bym pewnie dał radę wiosną ustawić, jak już będzie ciepło. Zasady znam, wiem jak tor poinien wyglądać... może się udać.
Opublikowano 16 Lutego 201115 l Gdyby Gold Rush nie było tak nachalnie promowane sztabkami na forum (sic!) to może by przeszło. Moim zdaniem impreza upadła ze względu na profesjonalną tajemniczość w jakiej była prowadzona kampania reklamowa co generalnie skutecznie ludzi podkręciło, ale potem gdy okazało się, że ma to być zwykły paintball (w skrócie ) to czar prysł jak Enrique śpiewający na żywo. Co do IPSC - ciekawe indeed
Chciałem poruszyć temat Drużynowych zawodów ASG. Czy były organizowane takie zawody w okręgu kujawsko-pomorskim ?
Jeżeli nie.. Posiadam środki i teren na zorganizowanie takich zawodów.
Wiadomo nagrody dla wygranych ekip i sprawy organizacyjne, regulamin zawodów itp.
Są może jakieś osoby które brały udział w czymś takim? Które mogłyby powiedzieć mi co nieco na ten temat.
I czy były by chętne osoby, ekipy do wzięcia udziału w takich zawodach?