Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MSBS, czyli Radon

Opublikowano

Zapewne wszyscy kojarzą ten projekt, więc nie będę klawiatury męczył. Prototypy funkcyjne już pokazywano, wszyscy jednogłośnie okrzyknęli go gniotem, klocem itp. Bo w istocie, brzydki był jak noc, ergonomia leżała i kwiczała. Ale niektórzy rozumieli że to nie ten etap żeby to ładne było, ważne czy działa. I działało, testerzy zachwalają.

Przypomnienie wyglądu wersji klockowej(są tu chyba wszystkie fotki które Remov nacykał):

A że ostatnio sporo się czaję na 4chanie, konkretnie /k/, to trafiłem na fajny topic, iż pojawiły się prototypy użytkowe(nie wiem jak to przegapiłem, cholerka)

I tak oglądam, nagle łup, widzę Masadę. Zamykam oczy, przecieram, otwieram, dalej, jak w zysk strzelił Masada. Chłopaki wiedzą skąd czerpać wzorce, oj wiedzą. W tym wcieleniu Radon wygląda już cacy, Magpul się może schować z tym swoim ACR i PDR.

Jak sądzicie, ma to szanse wejśćna uzbrojenie? Na Beryla już nawet oficjele narzekają, parcie polityczne wewnątrz armii jest, Radon 'plecy' ma, więc szansa jest. Plus twórcy zapowiadają iż będzie tani w seryjnej produkcji bo pod taką zoptymalizowali projekt. Czyżbyśmy nie musieli się wstydzić przed braćmi Czechami i ich Brenem?

.

------------------------------

http://www.altair.com.pl/start-4907

Ze strony Altair.

A od uczestnika projektu:

http://img693.imageshack.us/img693/5559/20100629868.jpg

http://img213.imageshack.us/img213/5817/20100611823.jpg

http://img192.imageshack.us/img192/1084/20100629881.jpg

http://img828.imageshack.us/img828/1053/20100629944.jpg

http://img832.imageshack.us/img832/8721/20100629942.jpg

http://img807.imageshack.us/img807/8526/20100629952.jpg

Featured Replies

Opublikowano

Tak widziałem już na altair, moim skromnym zdaniem wzorują się mocno na tavorze i masadzie, ale wyszło miodnie, a to przecież jeszcze nie koniec.

Co do szans na szybkie wdrożenie, brat się zaśmiał, nawet jak skończą to może za 10lat. Żołnierze chcieliby dostać w łapska takie karabiny, ale pytanie czy beton znajdzie wolę, pieniądze i chęci by nie dać się przekupić komuś innemu.

Opublikowano
  • Autor

@Sirius An Hezron

Słyszałem że Radon ma jakieś potężne plecy, i to tylko kwestia zorganizowania 'odpowiedniego' przetargu. Nawet mi podano analogię do Wista(jeśli nie jest znana to chętnie opiszę). Dożyjemy czasów Radona;)

@Sirwiz

Naprawdę sądzisz że na tym filmiku widać głównego konstruktora, albo chociaż jednego z ważniejszych? Wersja druga powstała praktycznie bez udziału FB.

.

Co do szans na szybkie wdrożenie, brat się zaśmiał, nawet jak skończą to może za 10lat.

Patrząc na to że ostatni rządowy 'pakiet interwencyjny' był odpowiedzią na zgłoszone potrzeby sprzętowe i operacyjne sprzed 5 lat, i był łał i w ogóle ekspresowy, to może tak być :)

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Oczywiście że to "jeden z" i mówi o udziale WATowców, ale czy to ważne dla tej dyskusji?

Tutaj jest jeszcze bardziej wartościowy materiał który za postać autora zdjęć daje +200% do prawdy :)

http://www.altair.com.pl/start-4907

.

Słyszałem że Radon ma jakieś potężne plecy, i to tylko kwestia zorganizowania 'odpowiedniego' przetargu. Nawet mi podano analogię do Wista(jeśli nie jest znana to chętnie opiszę). Dożyjemy czasów Radona

Tak, 80% dożyjemy. Na chwile obecną Ministerstwo Edukacji wydało na ten projekt 6 mln i tyleż samo MON, dlatego musi mieć plecy. Jest już nawet w WATcie kilka firm które powstały tylko po to by doić krowę. I nie ma w tym nic złego skoro efekty jak na razie są obiecujące, a za wiedzę i ludzi ją posiadających trzeba płacić. Co do przetargu to, zawsze można wpisać takie specyficzne warunki zamówienia, że tylko jeden projekt można wybrać i jeśli to będzie polski projekt odpowiadający / przewyższający obce, nie widzę w tym nic zdrożengo ;)

Opublikowano
Co do przetargu to, zawsze można wpisać takie specyficzne warunki zamówienia, że tylko jeden projekt można wybrać i jeśli to będzie polski projekt odpowiadający / przewyższający obce, nie widzę w tym nic zdrożengo ;)

Ja widzę w tym coś zdrożnego.

Wiem, to strasznie niedzisiejsze i dziecinne ale ja bym chciał aby nasi żołnierze mieli najlepszy sprzęt a nie koniecznie polski.

Dla mnie karabin szturmowy powinien strzelać nabojem 7,62x51 mm NATO

bo to jedyna konkurencja natowska dla pocisku z AK

EOT

Projekt uważam za świetny, gdyby tylko strzelał innym pociskiem...

PS: Jakby ktoś mógł dać mi co najmniej 1 facepalma (sam nie mogę)

Proszę bardzo, w dzielnicy Czerwonych Latarni nauczyli mnie spełniać wszystkie masochistyczne zachcianki. :D - B.

Edytowane przez Gość

Opublikowano
  • Autor
Dla mnie karabin szturmowy powinien strzelać nabojem 7,62x51 mm NATO

Tak kurfa, może od razu 7.62x54R? Zdecyduj się czy karabin szturmowy, czy na 7,62x51mm. Zapoznaj się z pojęciami naboju karabinowego i pośredniego zanim się ośmieszysz. Zapytam wprost. Ile sztuk realnej broni strzelającej tym nabojem miałeś w ręku? Z ilu strzelałeś? Ile automatycznej? A 5.56mm? Masz jakieś doświadczenie, porównanie inne niż COD i CS?

bo to jedyna konkurencja natowska dla pocisku z AK

Ja pitolę, 5.56mm to nie konkurencja? Patrz, jakoś te dwa kalibry są na całej planecie stosunkowo podobnie traktowane, nie mówiąc o tym że Układ Warszawski poznawszy 5.56mm zmienił amunicję na 5.45mm. Strzelałeś z AKM albo czegokolwiek na 7.62x39mm? W ogóle potrafisz mi wyjaśnić czemu jest taki uber w stosunku do 5.56mm? Poza tym że daje więcej damage w grach?

Wiem, to strasznie niedzisiejsze i dziecinne ale ja bym chciał aby nasi żołnierze mieli najlepszy sprzęt a nie koniecznie polski.

Synku, a co, nasi konstruktorzy są jacyś ułomni, fabryk nie mamy? Sądzisz że ten "najlepszy a nie koniecznie polski" sprzęt jest tani w sprowadzeniu? Mamy importować? Wiesz co to marża jest, koszty logistyczne? Czy nawet suwerenność(wyobraź sobie że się kraj-dostawca na nas sfocha, i co? Po kilkunastu miesiącach nie będzie armii tylko tłum, bo się broń zużyje? Albo kombinowanie zastępstwa na gwałt?).

.

Tak, 80% dożyjemy.

No bez przesady, aż takich staruszków tu nie mamy żebyśmy wszyscy nie doczekali;)

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Jak tak czytam o MSBS to wynika na to, że będzie można i powalczyć za granicą. No posiada pewną bardzo ciekawą właściwość, mogą jej używać zarówno prawo jak i leworęczni użytkownicy.

Opublikowano

@Alastor

NIE JESTEM TWOIM SYNKIEM!! (Jesteś ode mnie 2 lata starszy rocznikowo)

Nie mówię, że karabin musi być ZAGRANICZNY mówię, iż musi być NAJLEPSZY ale skoro to dla Ciebie to samo to już nie moja sprawa.

Warto mieć coś na zapas jakąś rodzimą konstrukcję, ale gdyby jedyną takową był łuk angielski też musielibyśmy go używać? :D

To moja opinia nie musisz się z nią zgadzać.

Cena nie powinna być najważniejszym kryterium w doborze broni (jeśli tak to kupujmy proce).

Nie mów mi, że kaliber nie ma znaczenia, to nieprawda bo WIELKOŚĆ MA ZNACZENIE.

Podsumowując: Niby 2 lata różnicy a jaki instynkt ojcowski się w człowieku rozwija :D

Edytowane przez Gość

Opublikowano
  • Autor
NIE JESTEM TWOIM SYNKIEM!! (Jesteś ode mnie 2 lata starszy rocznikowo)

Tym lepiej, dla nas obu;) Postąpiłbym tak jak było w zwyczaju w Sparcie czynić z dziećmi z których ojcowie byli niezadowoleni. Jakieś odpowiednie urwisko bym znalazł na pewno;)

Poczytaj na wiki czym jest karabin szturmowy, czy jest amunicja karabinowa pośrednia i zrozum czemu Twoje gadanie mnie wkurzyło. Nie znasz pojęć stosunkowo podstawowych, tak z reguły mają dzieci, stąd te moje 'ojcowskie' określenia.

Nie mówię, że karabin musi być ZAGRANICZNY mówię, iż musi być NAJLEPSZY ale skoro to dla Ciebie to samo to już nie moja sprawa.

Zrozumiałem że sądzisz dokładnie na odwrót. Dobrze. To że broń jest krajowa, nieobciążona licencją, ma swoje potężne zalety. Sam pomyśl jakie.

Cena nie powinna być najważniejszym kryterium w doborze broni (jeśli tak to kupujmy proce).

Pieniądze nie biorą się z powietrza. Jeśli nas na coś nie stać, to nas nie stać i tyle. Albo kombinujemy czy nie da się zrobić taniej a równie dobrze. Co właśnie robimy.

Nie mów mi, że kaliber nie ma znaczenia, to nieprawda bo WIELKOŚĆ MA ZNACZENIE.

Nie, to z czym innym Ci się pomyliło, i tam bardziej się liczy długość niż kaliber, tak swoją drogą. I z resztą, gdzie ja napisałem że nie ma znaczenia? Nie rozumiesz o czym piszesz, wytknąłem Ci to. Karabin szturmowy strzela nabojem pośrednim, nie karabinowym. Rozumiesz? Wygoogluj sobie te pojęcia, sprawdź na wiki. Rzucasz tezę, broń jej, argumentami.

To w takim razie odpowiedz na moje pytanie, czemu od pół wieku obserwujemy zmniejszanie kalibru broni a nie na odwrót?

Ale zgodnie z twoją filozofią, czemu w takim razie nie wyposażyć żołnierzy w 'karabiny szturmowe' na 7,62x54R? Jeszcze mocniejsze niż natowskie 7.62, większy zasięg itp. No czemu?

I odpowiedz na moje wcześniejsze pytanie, czy kiedykolwiek miałeś w ręku broń w którymkolwiek z kalibrów o którym mówisz i z niej strzelałeś?

Edytowane przez Gość

Opublikowano

@Alastor - jeśli karabin (szturmowy czy nie, zresztą w Polsce tego pojęcia się chyba raczej nie używa) to wg. polskiej nomenklatury zasilany jest nabojem karabinowym. Do naboju pośredniego jest karabinek :) Ostatnio mi o tym na WMASGu przypomniano :P

Opublikowano

@Alastor

Pierwsze primo: Wyluzuj bo mnie zaraz pobijesz przez internet.

Drugie primo: Za dużo się naoglądałeś wiadomego filmu.

Secundo: SCAR-H

Co do tematu to chyba o ile dobrze przeczytałem jest możliwość strzelania nabojem 7,62x39?

Prawda to czy wina sędziwych okularów? (jutro nowe:D)

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Nie strzelałem.

Obiło mi się natomiast o uszy, że strzela nabojem 7,62 NATO?

Czy to prawda? :D:D

Opublikowano

Tak, strzela. M14 również i jego rożne modyfikacje, podobnie jak G3 i wiele innych Natowskich zabawek.

Mnie zastanawia coś innego: musisz się wypowiadać w temacie, w którym widać że nie masz pojęcia, żeby nie było, nie uważam się za speca od tego i chylę czoła przed Alastorem. I czy mi się zdaje (a ostatnio zasięgnąłem języka, bo mnie to zastanawiało) czy poza tym, że raczej z ostrej broni nie strzelałeś (bo zaraz byś chłopcze o tym napisał), to prawdopodobnie z repliki również, bo kurde blaszka z tego co słyszałem nikt Cię we Włocławku na strzelance nie widział, ani nie kojarzy? Bawisz się w ogóle w ASG, poszedłeś Ty kiedyś do lasu? Czy tylko lubisz denerwować ludzi, wiedząc, że z za ekranu możesz kozaczyć?

Edytowane przez Gość

Opublikowano

@Pitas

Nie grałem w ASG, może dlatego nikt mnie nie kojarzy, może nie uwierzysz ale niektórzy mają więcej spraw na głowie niż zabawa.

"Mnie zastanawia coś innego: musisz się wypowiadać w temacie, w którym widać że nie masz pojęcia, żeby nie było, nie uważam się za speca od tego i chylę czoła przed Alastorem."

Sorry, nie wiedziałem, że w tym temacie mają prawo się wypowiadać tylko określeni userzy, na przyszłość piszcie od razu kto może się podzielić opinią a kto nie.

Nigdy nie napisałem, że się na czymkolwiek dobrze znam więc nie wiem skąd te podejrzenia, że znam broń lepiej niż z opisów, publikacji czy (coś na co wszyscy czekają)

GIER TYPU CoD: MW, CoD:MW2, CS:S [sCAR'a znam głównie z CS'a :D ]

Sorry za kąśliwy język ale inaczej się z niektórymi nie da.

Opublikowano
@Pitas

Nie grałem w ASG, może dlatego nikt mnie nie kojarzy, może nie uwierzysz ale niektórzy mają więcej spraw na głowie niż zabawa.

To co ty jeszcze tutaj robisz???

Z mojego punktu siedzenia wygląda jakbyś przylazł na to forum, żeby potrollować.

Opublikowano

Kolego, na początku piszesz, bez konkretnego uzasadnienia, jakim nabojem DLA CIEBIE powinien strzelać karabin. Potem nadal nie jesteś w stanie podać zasadności swoich argumentów. Później standardowo dla siebie z wszystkich wątków wycofujesz się z dyskusji, bo widzisz że sprawa jest raczej przegrana dla Ciebie.

Skoro nie bawisz się w ASG, do którego miałeś zamiar kupić tyle sprzętu z minigunem na czele i masz więcej spraw na głowie, to po co trollujesz na tym forum? Zajmij się tymi sprawami albo się wyśpij. Nie napisałeś nic konkretnego w temacie, po prostu dałeś nam znać, że żyjesz.

Potos takie kąśliwe języki to zjada w galarecie na kolację. ;)

I w którym CSie jest SCAR, bo chyba coś mnie ominęło? :D

A na serio - koniec offtopu, jest okazja by pogadać o ciekawostkach, to niech tak zostanie.

Opublikowano

@DoktorBartas_PL

Sęk w tym, że istnienie SCAR'a w wersji H potwierdza zasadność moich argumentów.

I wycofuję się nie dlatego, jak mylnie oceniłeś, że widzę swą porażkę, tylko dlatego, iż nie widzę w tym dalszego sensu. Ja nie przekonam was, Wy mnie też raczej nie, nazywając mnie trollem itp.

I niech mi ktoś powie czy ten karabin może strzelać 7,62x39

Opublikowano

Ale przecież SCAR H istnieje dlatego, że było takie zapotrzebowanie... A skoro 7.62 jest takie zajebibi, to na cholerę SCAR L? No i po co od ponad pół wieku ludzie się tłuką pośrednim?

Zresztą, to forum airsoftowe. Na którym, jak sam zauważyłeś, jesteś... teoretykiem, tak to można nazwać. U nas jedyny kaliber, który nas interere, to 6mm. My nie mamy problemów z odrzutem, podrzutem, szokiem hydrostatycznym, penetracją (no, z tym ludzie mają problemy ostatnio :D) i tak dalej.

Jakoś nas nie przekonałeś (a raczej nie starałeś się), żeby w dobie automatów lepiej strzela się z 7.62 niż z innych typów amunicji.

I o który teraz karabin ci chodzi, bo już nic nie wiadomo...

Co do tego polskiego cuda - gdyby właśnie iść twoim tokiem rozumowania, to obok wersji na 7.62, by MUSIAŁA powstać wersja na amunicję pośrednią. Bo takie jest zapotrzebowanie i tyle. Nawet, jeśli by było Polskę stać na opracowanie od podstaw dwóch wersji tej samej broni, to już na pewno by trafiała do nas jak Abakan u kolegów Rosjan lub RK95 u pijaków z Finlandii. A to koszty, a to ktoś by znalazł zabójczą dziurkę w kolbie... Tu sobie zobacz, jak faceci "latają" strzelając z 7.62 w układzie bullpup.

http://www.thefirearmblog.com/blog/2008/02/09/kel-tec-rfb-762mm-bullpup-rifle/

A troll zasługuje na to miano za zachowanie głównie, nie za to, że wierzy w jednorożce. ;)

Edytowane przez Gość

Opublikowano
@DoktorBartas_PL

Sęk w tym, że istnienie SCAR'a w wersji H potwierdza zasadność moich argumentów.

I wycofuję się nie dlatego, jak mylnie oceniłeś, że widzę swą porażkę, tylko dlatego, iż nie widzę w tym dalszego sensu. Ja nie przekonam was, Wy mnie też raczej nie, nazywając mnie trollem itp.

Istnieje też SCAR-L, wersja na 5,56mm. SCAR-H jest na naboie 7,62x51 - tak jak M14 na przykład. Tyle że, królu złoty, pytanie za 100 punktów - jaka jest rola SCARa-H a jaka SCARa-L? Wiele armii na świecie dąży do wyposażenia swoich żołnierzy w karabinki o jak najmniejszym odrzucie, o jak najmniejszym ogniu wylotowym i ogólnie ach-och blink blink. Mają nosić przy sobie jak najwięcej amunicji, co by w środku pola walki się nie okazało że "ojapierdole nie mam z czego strzelać". SCAR-H to przymiarka do wersji snajperskiej, nie karabinek szturmowy! SCAR-L nim jest, wersja H jest bardziej jako support. Uwierz mi, strzelanie z naboi 7,62x51mm w pomieszczeniu spowodowałoby u Ciebie efekt flashbangu po kilku sesjach, tyle że trwały. Strzelałem z M16, karabinu na nabój 5,56mm i jest to bardzo łatwa w opanowaniu broń i o to chodzi. Pamiętaj również że nabój od kałasza to nabój pośredni; bastard powstały z upierdzielenia kilku milimetrów z naboju do Mosina... o czymś to świadczy. Może przebić szynę kolejową, może być tani, ale nigdy, przenigdy nie narobi takiego szajsu w ciele jak 5,56mm który lubi tańczyć w środku po trafieniu.

SCAR-H mi się bardziej kojarzy z supportem, niżeli z karabinem do field battla. Oczywiście można polemizować, chociaż ja już ktoś próbował dostosować pociski natowskie do roli szturmowej...G3, M14...i zawsze okazywało się że najlepiej strzelają ogniem pojedynczym....

Przemyśl sprawę, zanim cokolwiek napiszesz. Wojsko Polskie ma już Beryle, karabinki na nabój 5,56mm. Wycofywanie amunicji na taką skalę byłoby bardzo kosztowne i niemądre. A pamiętaj że 5,56mm jest tańszy od 7,62mm.

Tak w ogóle to MSBS wygląda bardzo ciekawe, Polska odpowiedź na SCARy, Tavory, ACR-Masady itd. Ja przyklaskuję i oczekuję że wprowadzą to do naszego wojska. Nie ma niczego lepszego niż modularny system bojowy ;)

Pozdro i bez spinek !

EDYTA:

Tutaj masz SCAR-H. Opanujesz to w auto (60% strzałów trafi w sylwetkę) to stawiam Ci kratę piwa.

O, Bortos mnie ubiegł ;d

Edytowane przez Gość

Opublikowano
  • Autor
Alastor - jeśli karabin (szturmowy czy nie, zresztą w Polsce tego pojęcia się chyba raczej nie używa) to wg. polskiej nomenklatury zasilany jest nabojem karabinowym. Do naboju pośredniego jest karabinek Ostatnio mi o tym na WMASGu przypomniano

Racja, jak mnie krew zalała to nie zauważyłem tego błędu. Często go popełniam, Amerykanie wszystko potrafią nazwać 'rifle' i ciężko mi się przestawiać.

Pierwsze primo: Wyluzuj bo mnie zaraz pobijesz przez internet.

Od dłuższego czasu marzę o możliwości zabijania przez standardowe tcp/ip. Bardzo by mi to uprościło życie zarówno w pracy jak i prywatnie. Bym poszedł na chorobowe i przez kilka tygodni polował na trolle.

Drugie primo: Za dużo się naoglądałeś wiadomego filmu.

Uświadom mnie bo chyba jednak nie wiem o jakie dzieło sztuki kinematografii Ci chodzi.

Secundo: SCAR-H

SCAR-H to wg. nomenklatury amerykańskiej(a więc użytkownika) nie jest karabinek szturmowy, tylko 'battle rifle' karabin bojowy. Szturmówki z definicji strzelają nabojem pośrednim. Czy przeczytałeś definicję tego naboju, oraz samego karabinu, jak Ci poradziłem wcześniej? Znowu, argument do bani. Albo wskaż mi jakieś w miarę solidne źródło gdzie SCAR-H jest określony karabinkiem szturmowym.

Nie, nie bardziej niż istnienie G3, L1A1, M14. Bo to nie są karabinki szturmowe. Wg. nomenklatury zachodniej to wszystko są battle rifles. A nie assault rifles.

Tak, są takie plany, w planach jest też kaliber 6.8mm. Wszystkie trzy da się upchnąć w jednym gnieździe magazynka. Najprawdopodobniej będą wymienne 'góry' wraz z lufami na różne kalibry, i magazynki. Nic więcej na tym etapie nie wiadomo.

Wojsko Polskie ma już Beryle, karabinki na nabój 5,56mm. Wycofywanie amunicji na taką skalę byłoby bardzo kosztowne i niemądre. A pamiętaj że 5,56mm jest tańszy od 7,62mm.

Nie wspominając o standardzie NATO.

Ehh, a tak miło miało być, taki ładny wydawałoby się temat. Nie cierpię trolli...

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Koniec offtopu, albo posypią się ostrzeżenia za trollowanie dla obu stron dyskusji.

Wracając do tematu: fajnie że pracują nad ergonomią MSBS, bo początkowy projekt porażał klocowatością bryły i nieprzemyślanymi rozwiązaniami - jak np mocowanie przedniego chwytu bezpośrednio do lufy. Czerpią z dobrych wzorców, parcie jest potężne na zmianę uzbrojenia w armii, a ponieważ nad MSBS pracują ludzie, którzy brali udział w walce podczas kontyngentów, mają sporą szansę na stworzenie legendy.

Obśliniany przez wszystkich Tavor również nie miał udanego początku.

Opublikowano
  • Autor
Obśliniany przez wszystkich Tavor również nie miał udanego początku.

Mnie zastanawia z jakimi akcesoriami będzie skompletowany model do testów MON. Na razie są magazynki Magpula, ale raczej to akcesorium poza naszym zasięgiem cenowym. Może powstaje już polski magazynek polimerowy zgodny ze stanag?

Opublikowano
maksymalne_fps=18*wiek_użytkownika I wtedy wszyscy będą szczęśliwi.

To ja mam o 20 fps za dużo :)

Wracając do tematu - myślę, że jak rozważają produkcję polimerowej konstrukcji samej broni, to magazynki nie stanowią żadnego problemu, tym bardziej że ich produkcja będzie prostsza i tańsza niż metalowych, a sam ciężar zestawu (MSBS + pełny magazynek) zostanie obniżony dzięki zastosowaniu polimerowego magazynka o kilkadziesiąt deko.

Opublikowano

Mnie zastanawia jedno,

co sie tak wszyscy podniecacie skoro w linkach nie było lasesczek, cycuszków ??

[czuję się oszukany...]

A żeby nie było oftopu:

bla bla bla, jest lepszy od bla bla bla bo ma amunicje blabla x bla

a bla bla bla produkcji blabladyjskiej jest gorszy niż blablabla produkcji blablablandii.

Opublikowano
  • Autor
co sie tak wszyscy podniecacie skoro w linkach nie było lasesczek, cycuszków ??

Hehe, czekałem na to :D

_120642_dscf6440.jpg

Lepsze ujęcia znajdźcie sobie sami:P Są w necie, zapewniam :)

Opublikowano

Alator, skoro jednostka mojego brata może dostać mini beryle z eotechami na górze to chyba magazynki nie będą aż tak strasznym wydatkiem.

Opublikowano
  • Autor

No ale Eotechy za swoją cenę zapewniają pewne rozwiązania technologiczne, są tej ceny warte, no i są trwałe. A przynajmniej ich długość życia jest dłuższa niż magazynków. Ponadto ile Eotechów, a ile magazynków dostaje, psuje i zużywa przeciętny żołnierz? Magazynki polimerowe to nie jest taka kosmiczna technologia żebyśmy nie mogli ich sobie sami produkować, FB ma już sprzęt do tego. Kwestia innych form. Są zresztą inne magazynki zagraniczne, tańsze niż Pmagi, np. kanadyjskie, czy amerykańskie Lancery, trochę tego jest. Szczególnie Lancery są fajne, są robione też w wersji 40 nabojowej, półprzezroczyste, matowe. Lżejsze niż stalowe H&K mimo większej pojemności. Miałem w łapkach na strzelnicy. Dlatego tak cieszę się z perspektywy powstania polskich 'plastików'. Radona raczej cywil nie dostanie, ale do cywilnych AR-15 taki magazynek byłby w pytę. Bo u nas ogólnie jest ujowo z dostępnością wszystkiego do AR-15.

.

http://www.wat.edu.pl/index.php?subaction=showfull&id=1280906315&archive=&start_from=&ucat=1&

I biję łbem o ścianę, miałem jechać akurat wtedy na uczelnię, ale nie, nie chciało mi się. A mogłem uraczyć oczęta nową zabawką, ten budynek jest dosłownie naprzeciwko mojego wydziału, nawet tam zajęcia czasem mam...

.

Dyskusja na wmasgu, ale uwaga, Remov tam grasuje(;)):

http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=57409&hl=

Turgon, zarzuć tam swoją opinię odnośnie kalibrów 'karabinów szturmowych'. Jeśli uważasz że to ja chcę Cię pobić przez internet, jestem ofensywny itp, to zobaczymy jak opiszesz kontratak Remova na Twoje herezje.

Opublikowano

[offtop]tylko bez kija tam nie wchodź[/offtop] co do msbsa- będzie... bardzo dobry (regulamin zabrania używania wiadomego słowa)

btw. jak tłumaczy się na polski battle rifles ?

turgon- 7.62 poprostu nie nadaje się do ognia automatycznego (oczywiście nie licząc LKMów, ale z nich strzela się z leżącej z dwójnogiem) znaczy: da się strzelać, ale to praktycznie nie ma sensu z powodu celności. 5.56 jest tańszy, mniejszy(więcej zabierzesz na raz) powoduje mniejszy odrzut przez co jest celniejszy i zadaje większe obrażenia pechowemu delikwentowi- koziołkuje w ciele podczas gdy 7.62 przelatuje na wylot (większa moc przydaje się tylko w CoDzie gdy strzelasz przez ściany)

7.62 jest dobry, ale do strzelania pojedyńczego na dalsze dystanse

Opublikowano
  • Autor
5.56 jest tańszy, mniejszy(więcej zabierzesz na raz) powoduje mniejszy odrzut przez co jest celniejszy i zadaje większe obrażenia pechowemu delikwentowi- koziołkuje w ciele podczas gdy 7.62 przelatuje na wylot (większa moc przydaje się tylko w CoDzie gdy strzelasz przez ściany)

Tes, to nie jest takie proste. 7,62x51mm jest po prostu mocno już leciwy, są dużo lepsze kalibry. Najbardziej mózgotrzepny przykład:

http://www.gotavapen.se/gota/cbj/pansar3ptr.jpg

Wyniki ostrzału z 50m do płyty pancernej. Opisy każdy może przeczytać. Użyto normalnej wojskowej amunicji, broni pełnowymiarowej, z długimi lufami, FN FAL, M16(wiem że to raczej każdy wie, ale nasze trolle forumowe sprawiły że wolę się zabezpieczyć), a co było tym trzecim, potężnym narzędziem? TO. Link do opisu BRONI i AMUNICJI dla ciekawych. Uzi przeciwpancerne, po prostu pm ppanc. Normalnie jak w pierwszym GiTS, mały gnacik, który daje radę czemuś czemu nie dały rady pełnowymiarowe karabiny mające lufy dłuższe niż on długość w całości, z kolbą rozłożoną w dodatku. A zarazem ma bardzo dużą moc obalającą, są w linkach testy na żelatynie. Tego pocisku żadne SAPI czy inny DragonSkin nie zatrzyma.

Reasumując, pocisk nie prącie, nie liczy się rozmiar, liczy się technika użycia i wykonania.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

6.5 nawet nie brałem pod uwagę (nie wiedziałem że takie coś istnieje, dało by tym strzelać z naszych PMów ? ) bo rozmawiamy (a przynajmniej próbujemy) o różnicy między 5.56 a 7.62 sprowokowaną przez turgona

wiem że to nie takie proste, ale niektórym trzeba upraszczać (jak to się nie uda to tylko łopatą)

Opublikowano
  • Autor
dało by tym strzelać z naszych PMów ?

Dałoby, łuska to po prostu 9x19mm para, trochę wydłużona i z butelkową szyjką. MP-5, SIG SAUER SP 2022, Glock 17 po zmianie lufy strzelają w tym kalibrze bez problemu. Glauberyty też by na tym banglały, kwestia lufy i polizania... zupy Szwedom za licencję, albo zakup patentu. Dlatego uważam że naszą zbrojeniówkę trzeba wspierać, też może takie bajery nam stworzyć.

(jak to się nie uda to tylko łopatą)

Dlatego trolle występują tak często w necie, a tak mało na strzelankach;)

Wracając do tematu MSBS-5.56(Bo jakoś nikt nazwy Radon nie używa, mimo że IMHO bardzo chwytna). Podobno w planach jest jeszcze wersja z dłuższą, cięższą lufą, o długości póki co nieokreślonej, jako karabin wsparcia. Nie wiem czy chodzi o wsparcie jako strzelec wyborowy, czy też jako rkm.

Opublikowano

Mam ogromną prośbę do wszystkich dzieci NEO: nie wypowiadajcie się w temacie, tylko po to żeby nabić sobie aktywność. To nie jest WOW i nie potrzeba sobie podbijać expa. Bezwartościowe posty to spam i jako takie nie są mile widziane.

Alastor - MSBS z długą lufą to równie odległy temat jak polskiej produkcji UAV: wszyscy wiedzą, że można zrobić, ale nikt nie chce podpisać się pod przekazaniem funduszy na badania. Oby wprowadzili do użytku chociaż 2 wersje (bull pup i kbk). Jak dla mnie zdjęcia rozwojowej wersji projektu podobnej do Masady to był lekki szok, względem pierwszego wyglądu, który byłby może zgodny z trendem ergonomii 20 lat temu.

Polska armia nadal posiada ogromne zapasy amunicji 7,62x39 i pewnie pod ten nabój będzie przygotowana jedna z konwersji. Nabój 6,5 to jednak egzotyka, nie tylko dzieci NEO o nim nie słyszały, ale również większość z zagadniętych przeze mnie znajomych oficerów w służbie czynnej. Szkolenia w wojsku to nadal fikcja... Każdy wie tylko tyle co sam znajdzie w necie.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

równie odległy temat jak polskiej produkcji UAV

prace trwają ...

Za 10,56 mln zł spółka G and R z Warszawy dostarczy Wojskom Lądowym do końca października 6 systemów mini-bsl Orbiter. Stosowny kontrakt został zawarty z Departamentem Zaopatrywania Sił Zbrojnych MON 18 lipca 2007

ekhm,..ten tego...co z tego wyszło polecam lekturę

http://www.altair.com.pl/cz-art-422

Zresztą słyszałem ze w ITWL / WAT podobno coś tam się dzieje z ty tyrym tym tym

[ nie ma to jak wiarygodne źródło :) ]

z lotniczym pozdrowieniem

Marian ŻemSięSpruł

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Panowie żeby pogodzić tą całą sprawę to powiem, że to cacko mogłoby strzelać z 6,8mm SPC taki jak w przypadku M4A3 Bushmastera albo Barretta M468.

To chyba najlepsze rozwiązanie, bo ma siłę 7,62x39 i szybkość 5,56x45 jednak koszty są dużo większe.

Miejmy nadzieję, że nasza armia w końcu będzie miała te cudeńka :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Tak naprawde to dol moze byc uniwersalny, multicaliber, i gora z lufa oddzielna dla kazdego kalibru. Wersja z ciezka lufa a'la M27 IAR, albo jako dmr nie bylaby zlym pomyslem. Radon ma wsparcie finansowe pewne akurat, tak jak i akceptacje mon.

Mobilny KPASG

Opublikowano
To ja mam o 20 fps za dużo :)
Ajajajajaj. 700 fps. Kupię sobie, zgodnie z zaleceniem :>

Co do magazynków, grzeje mnie, czy to polimery, czy plastiki, czy blaszaki. Chodzi o to, żeby w końcu były zgodne ze STANAG 4179, który, choć żadną normą NATO nie jest, mocno ułatwia życie na polu walki (można pożyczyć magazynek od Jankesa na ten przykład, bo on ma 20, a żołnierz polski 3 - tyle dają...). Tylko żeby nie było tak jak w UKM-2000, który niby strzela aminicją 7,62x51, ale taśmy DM13 to już stosować w nim nie wolno (jakby się ktoś pytał, to taka jest w każdym MG3, pomijam już to, że żeby rozpoznać M13 od DM13 to trzeba być ekspertem). Słodki Jezu, czy my nie umiemy zrobić czegoś, co działa NIE TYLKO z naszą bronią, ale z inną też?

MSBS jest karabinkiem, czyli bronią na nabój pośredni. Zatem pozostaje poza dyskusją, czy nabój Jelizarowa jest lepszy od innego, czy też nie. Nabojem pośrednim w NATO jest .223 Remington i już.

Zastanawiam się jeszcze, jak rozwiążą sprawę popularnych u nas GNów - skasują toto ze stanu drużyn? Podmienią na Pallady? (oby nie)

Opublikowano
  • Autor

Granatnik podwieszany już projektują, Remov o tym napomknął. Co do materiału magazynków, proponuje wziąć aluminiowe GI Colta, stalowe H&K, i polimerowe Lancery i porównać wagę, długość życia w służbie i ilość zaciec. Natick zrobił test porównawczy, jest w necie. A o ilości fps, ja górny limit dostępny użytkownikowi miałem na myśli, mniej bym się bal 700 w rekach przema czy Leona niż 400 u Turgona.

Edytowane przez Gość

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

No to skoro kotlet odgrzany to wrzucę kilka fot na zachętę, może kogoś interesuje. Są ze strony Altair, prezentowano w Pułtusku nowe makiety MSBS.

i-i11-06-020msbs02.jpg

i-i11-06-020msbs04.jpg

i-i11-06-020msbs03.jpg

Jak widać teraz na topie jest CB ;)

Zachęcam zainteresowanych do szukania w necie materiałów z tej konferencji(wbrew pozorom są dostępne, kompletne, w tym ostre zdjęcia plakatów). Sporo ciekawostek można wyczytać.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Oj żeby tylko chłopaki dostali ten sprzęt.

Wizualnie wszystko się przy tym chowa. A sprawować się też elegancko będzie.

No i repliki polskich karabinów karierę w świecie zrobią :D

Opublikowano

Polecam również artykuł z ostatniego numeru BiA. Jeśli dobrze pamiętam to jest tam pokazana makieta czy wizualizacja granatnika.

http://www.altair.com.pl/cz-bia-ar-2011-04

Opublikowano
  • Autor

A i owszem. Również ze strony Altair.

Samodzielny granatnik.

i-i10-11-106granatnik_00.jpg

Podpinany pod karabinek.

i-i10-11-106granatnik_03.jpg

i-i10-11-106granatnik_02.jpg

i-i10-11-106granatnik_04.jpg

I owa makieta.

i-i10-11-106granatnik_01.jpg

Dla porównania, z GPBO-40 produkcji Dezametu ;)

i-i10-11-072konferencja_05.jpg

i-i10-11-072konferencja_06.jpg

Lufa tej samej długości, całość ciut cięższa, nie licząc masy montażu do kbk.

Niestety własnych fotek dać nie mogę, bo "dostanę po łapkach" na uczelni.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Polska myśl techniczna istnieje i robi dobre rzeczy, mam nadzieję że podejście władzy nie wyśle tego projektu do kosza, bo mam wrażenie że MON to jakoś słabo się stara. Z tego co pamiętam projekt jest finansowany przez ministerstwo edukacji w ramach jakiegoś ich projektu a współfinansowany przez BUMAR.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Oby ten projekt nie skończył jak PZL230 Skorpion...

Opublikowano
  • Autor

Nie kraczcie i nie narzekajcie. Nie porównujcie kosztów MSBSa z rozwojem samolotu, nie ta skala trochę.

Dzięki za uświadomienie o istnieniu projektu PZL-230, postaram się dowiedzieć czegoś więcej. Kolejny powód żeby w końcu zwiedzić hangary.

Opublikowano
Nie kraczcie i nie narzekajcie. Nie porównujcie kosztów MSBSa z rozwojem samolotu, nie ta skala trochę.

Dzięki za uświadomienie o istnieniu projektu PZL-230, postaram się dowiedzieć czegoś więcej. Kolejny powód żeby w końcu zwiedzić hangary.

Płatowiec bardzo ciekawy i wart uwagi - gdyby swego czasu doszło do produkcji, to Polska miałaby samolot szturmowy lepszy niż A-10 i Su 25...:roll:

http://media.photobucket.com/image/pzl%20230%20skorpion/GTwiner/plz230f.jpg

http://www.google.pl/imgres?q=pzl+230+skorpion&um=1&hl=pl&sa=N&biw=1366&bih=677&tbm=isch&tbnid=GNWyE6Ce2IfT3M:&imgrefurl=http://alternathistory.org.ua/proekt-shturmovika-pzl-230f-skorpion-polsha&docid=UuJVuLzAswAJmM&imgurl=http://alternathistory.org.ua/files/users/user586/PZL%252520230%252520Skorpion%252520Variants.jpg&w=625&h=568&ei=x53bTvrQCojl4QSsnpTwDQ&zoom=1

Opublikowano
Płatowiec bardzo ciekawy i wart uwagi - gdyby swego czasu doszło do produkcji, to Polska miałaby samolot szturmowy lepszy niż A-10 i Su 25...:roll:

O wiele lepszy, A-10 i Su-25 to są przestarzałe konstrukcje.

Jak na obecne standardy.

Wg mnie ciekawszym rozwiązaniem był EM-10

.

PZL I-22 Iryda i M-99 Orkan oraz TS-16 GROT też bardzo dobre samoloty.

Zamiast nich mamy F-16 droższe, zza buga, czy zza wielkiej wody jest lepsze niż rodzimej konstrukcji.

Niestety jest jak jest. Państwo [ politycy ] nie wspiera projektów polskich.

Edytowane przez Gość