Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Orzełek na berecie

Opublikowano

Witam. Mam pytanie: Czy można nosic podczas spotkań ASG na głowie beret taki jaki aktualnie używa Wojsko Polskie czy jest to zakazane i trzeba odpruc? Pytam bo czytałem że flagi z munduru WP trzeba odpruc. Czekam na odp.

Pozdrawiam

Featured Replies

Opublikowano

Teorytycznie beret jest czescia umundurowania, jednak podczas spotkan nie sadze zeby ktos ci zwrocil uwage, wiekszosc osob biega z flagami (sam do nich naleze), zreszta nie jestes jedyny z beretem, a drugi osobnik tego nie rusza. zreszta wstydzisz sie swojego kraju? jak juz to zaklej tasma zeby nie bylo widac, niekoniecznie musisz odpruwac

Opublikowano

Hmm na spotkaniach nie musisz, ale lepiej nie pokazuj się ani z flagami, ani z orzełkiem np. przed jednostką wojskową. Panowie z żandarmerii potrafią sprawdzić czy ktoś jest wojskowym.

Opublikowano

Sory Pitas, ale najpierw piszesz o wstydzeniu się własnego kraju a potem takie coś?

Prędzej odpruje orzełka i zostawię w domu, niż zakleję go taśma. Trochę szacunku do symboli.

Opublikowano
  • Autor

Taśmą bym nie zakleił nigdy! Nie wstydzę się tego że jestem Polakiem tylko nie chce miec jakis kłopotów ani nieprzyjemnych sytuacji. Chyba nie będę odpruwał bo i tak owy beret słuzył mi będzie tylko do ASG a nie będę w nim chodzic po mieście.

Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Pitas czy ty wogóle wiesz o co chodzi? On nie pyta czy to jest trendy, czy lepiej zostawić czy odpruć. To nie są żadne przejawy wstydu tylko obawa przed nieprzyjemnościami z żandarmerią.

"zreszta nie jestes jedyny z beretem' date=' a drugi osobnik tego nie rusza."[/quote']

Zajebisty przykład...

Moja rada - zostaw beret taki jaki jest i połóż go sobie gdzieś na półce. Do airsoftu kup sobie boonie hat'a

http://www.allegro.pl/item368193247_kapelusz_wojskowy_boonie_hat_2_kolory_rip_stop.html

Ostatnio taki kupiłem i muszę przyznać że Helikon naprawdę nieźle to uszył.

EDIT: No tak kolega mnie wyprzedził...

Opublikowano

Radzę nie czepiać się beretów, bo Brytyjczyków tutaj coraz więcej :twisted: 8)

Co ciekawe Brytyjczycy potrafią przekładać beret nad hełm nawet na wojnie Iraq, A-stan, więcej przykładów na youtube.com

Opublikowano

To że oficerowie je przedkładają nad hełmy nie pokazuje nic poza upodobaniami oficerów. :) A co do konkretnej sytuacji to nie wiem co Brytofile mają tu do rzeczy, problem jest z orzełkiem a nie z beretem jako takim. Jeśli chcesz go używać w AS tylko, to nie widzę problemu. Tyle że jak żandarmów zobaczysz to czapka z głowy i do kieszeni. Bo o to się czepiają ZNACZNIE mocniej niż o ubranie w nasze ulubione puzzle.

Opublikowano

W sprawie beretów mają bardzo wiele, a w A-stanie i Iraku mają typowo bojowe zadania. Co do przekładania to wszyscy, a nie tylko oficerowie.

Spotkaliście się z żandarmerią na jakichś manewrach? Bo policję się spotyka i jakoś nie zwracają uwagi na flagi u kolegów w wz...

Opublikowano

Spotkałem się z przypadkiem że policjanci zwrócili nam na flagi uwagę, ale po dłuższej pogadance puścili nam to płazem.

Myślałem że u Brytyjczyków to dowódca decyduje o tym co na siebie zakładają (jeśli mają w czym wybierać), ale nie znam się.

Właśnie, ten beret to ma jaki kolor?

Opublikowano

Generalnie, z mojej skromnej wiedzy wygląda to tak że flagi i Polskie godło można mieć, tj. nie jest to jakoś szczególnie piętnowane. Biegam sporo w UEsie, w berecie kiedyś też biegałem i to po ulicach i nigdy nikt z ŻW ani z Policji nie zwrócił mi uwagi na to (a policja miała kilka okazji, żetony troche mniej).

Problem zaczyna się przy noszeniu innych oznaczeń - stopnia, czy nie daj boże naszywek jednostki. Tutaj już akurat nie można. I to nie chodzi o wojsko, czy coś, tylko o to że po prostu nie wolno podszywać się pod kogoś, kim sie nie jest i tyczy sie to wszystkioch służb mundurowych.

Opublikowano

z tego co mi wiadomo to możesz łazić z oznaczeniami czy też nazwą jednostki o ile nie jest to Polska formacja. tzn możesz mieć nawet insygnia generalskie i inne bajery do lansu, ale należące do innego państwa.

Równie dobrze możesz nosić odznaczenia naszych rodzimych formacji które już oficjalnie nie istnieją np. MO lub ZOMO

Gdybym się mylił to poprawcie mnie

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie jestem w stanie teraz rzucić Ci kontr-argumentem w postaci cytatu z kodeksu, czy jakiejś innej wykładi prawa, ale wydaje mi sie że to też nie tak do końca prostu...

Opublikowano
http://miniurl.pl/41041 << wszytko co moze byc na ten temat...

Tylko jak to interpretować - chodzi o osoby stowarzyszone w stow. itp o charakterze wspomnianym w ustawie, które, mówiac krótko, dogadały się z MONem, czy o wszystkich..?

Opublikowano
przez młodzież, instruktorów i specjalistów zrzeszonych w stowarzyszeniach lub organizacjach społecznych, które zawarły porozumienia o współpracy z Ministrem Obrony Narodowej, a ich statuty przewidują prowadzenie działalności na rzecz obronności państwa, oraz młodzież szkolną i akademicką realizującą przedsięwzięcia w ramach przysposobienia obronnego, obozów specjalistycznych i podczas uroczystości o charakterze patriotycznym.”

Ja na prawde nie rozumiem, jaki Ty masz chlopie problem ze zrozumieniem tego zdania??

Jest zrobiona wyliczanka cech, które należy spełniać, aby posługiwać się umundurowaniem opkreślonym w ustawie:

1. Być członkiem organizacji współpracującej z MON.

2. Być w trakcje zajęć przysposobienia obronnego realizowanych przez ośrodki opisane w ustawach o szkolnictwie jako szkoły, bądź uczelnie wyższe. Mundur (polski, opisany w ustawie), możesz także założyć jak sobie takie szkolenie odbywasz na obozie, bądź w ramach instytucji, która szkolenie odbywa idziesz sobie na obchody 3 maja, czy też innego święta...

Koniec interpretacji (odkrywania odkrytego).

Opublikowano

Myślałem że u Brytyjczyków to dowódca decyduje o tym co na siebie zakładają (jeśli mają w czym wybierać), ale nie znam się.

Masz rację - to dowódca u brytoli decyduje co mają mieć na głowach. Jeśli nie ma tego powiedzianego to mogą mieć co chcą (z reguły twardziele chodzą w Lovat Green ;) )

Co do polskiego orzełka - Panowie - moje zdanie jest takie.

W lesie na strzelance - bez przesady, wiewiórki Wam nic nie zrobią, przed resztą służb zdąrzycie schować beret.

Po mieście darować sobie tak jak nie chodzi się z replikami na wierzchu.

Po co tutaj jakieś wielkie filozofie wyknuwać to nie wiem.

Opublikowano

Zamknijcie już ten temat.... :?

<post do wyrzucenia>

Opublikowano
  • Autor

Racja proszę o zamknięcie tamatu. Zapytałem i poznałem Wasze zdanie i to mi wystarczy.

Dzięki za wszystkie odp.

Pozdrawiam

Opublikowano

temat zamknięty

na moje możesz łazić w berecie z orzełkiem, bylebyś nie zakładał pagonów bo w wojsku nie byłeś i nie dosłużyłeś się jeszcze. A są z nami osoby (w tym ja) które mają "nasrane" na pagony i się z tym nie obnoszą więc takie coś (zakładanie pagonów) mnie osobiście wpienia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Account

Navigation

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.