Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gps

Opublikowano

Witam. Kto może mi polecić jakiś GPS w teren (żadnej nawigacji samochodowej) W miare prosty w obsłudze z możliwością podpisywania zaznaczonych punktów. Tak do 400zł Jeżeli Administracja uzna że umieściłem to w innym dziale proszę o przeniesienie.

Dziękuje

Featured Replies

Opublikowano

a ten Garmin ma mapy ?

bo ja ostatnio widziałem fajnego Bushnella Back Track --> taki elektroniczny kompas z możliwością zaznaczania punktów i wtdy działał jako kierunkowy GPS...

.

------------------------------

Kosztował tylko dwie stówki

Opublikowano

sorry za OT, najlepszą nawigacja w teren jest kolega Patrol:D

Opublikowano

Nie..noooo...

Falo.. weź mnie w teren a wszędzie cię poprowadzę :)

z naciskiem na "wszędzie"

Opublikowano
O Ty Bossiku jeden, a o mnie to już zapomniałeś?

fakt zapomniałem o Tobie:D

Ghost i Patrol to już cały zestaw nawigacyjny jest:D

Opublikowano

Panowie.... bez OT proszę ;-)

Opublikowano

Ten model Garmina który zaproponował Jarek jest dobrym rozwiązaniem. Co prawda leży na najniższej półce w obecnych outdoorowych odbiornikach garniaka, ale jeżeli chcesz wydać TYLKO do 400 zł za odbiornik w teren to nie możesz oczekiwać niczego więcej.

Musisz spisać wszystkie potrzebne funkcje jakie chcesz by spełniał odbiornik (i oczywiście dowiedzieć się w jakich funkcjach możesz wybierać). Może troszkę nie na temat ale:

- nie patrz na sugerowaną dokładność odbiornika; wszystkie tak naprawdę mają z dużym przybliżeniem tą samą

- patrz by miał system EGNOS (chyba wszystkie już mają)

- zwróć uwagę czy obsługuje mapy (ten powyżej prowadzi ciebie do wcześniej zaznaczonych punktów- warto sprawdzić czy możesz je lokalizować w terenie)

- zwróć uwagę na rodzaj zasilania, baterie "sklepowe" czy hardwarowe akumulatory

- dowiedz się jak wygląda komunikacja z komputerem, czy potrzebujesz programów do zgrywania/wgrywania punktów

- jeżeli masz pytania odnośnie nawigacji satelitarnej pisz na PW

Pozdrawiam

p.s

Etrexa jest naprawdę bardzo dobrym odbiornikiem w teren.

Opublikowano
a ten Garmin ma mapy ?

bo ja ostatnio widziałem fajnego Bushnella Back Track --> taki elektroniczny kompas z możliwością zaznaczania punktów i wtdy działał jako kierunkowy GPS...

.

Kosztował tylko dwie stówki

ten garmin też nie ma map....

a do tego co podał falo jest idealny

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Widzę, że JarekM i Ssak mają doświadczenie w w/w sprawie. Więc mam pytanie. Czy wadliwe ustawienia mapy mogą przekłamywać położenie GPS o 2 km??? Mam Garmina https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=74&ra=true dokładnie taki ale już dwa razy zawiódł mnie w akcji. Po wpisaniu danych GPS i utworzeniu WPT pokazuję odchyłkę położenia o conajmniej 1km w porównaniu z innymi urządzeniami GPS. Jaka może być tego przyczyna???

Z góry dzięki za odpowiedz.

Pozdro

Hooah

Opublikowano

Pobieram dane GPS z Geoportal wpisuję w GPS a on pokazuje mi położenie pareset metrów dalej niż jest faktycznie. Ustawienia, w menu są różne rodzaje map lub ustawienie Grid lub normal (systemy nie pamiętam jak sie nazywały chyba UTG80, Euromap) może to przez to występuję przekłamanie w odczycie??

Lub inna sytuacja. Jeżeli znajduje się w określonym punkcie i użyję opcji MARK (utworze WPT) GPS prowadzi idealnie natomiast jeżeli wezmę tę samą lokalizację i wpiszę ją na podstawie koordynat z Geoportal pokazuję przesuniętą lokalizację.

Pozdrowienia

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Czy dobrze rozumiem:

Punkt A leży na 50 45`30``N || 30 25`10``E. Dane te odczytujesz z Geoportalu (wyświetlane z lewego dołu). Wklepujesz powyższe dane do swojego odbiornika. Idziesz w teren do tego punktu. Włączasz odbiornik a on pokazuje, że ten punkt leże "trochę" dalej?

Moim zdaniem powinieneś zmienić ustawienia odbiornika. Zamiast UTG80 na GRS80.

Opublikowano

Dzięki, sprawdzę i dam znać czy to załatwiło sprawę.

Pozdrowienia

Hooah

Opublikowano

U mnie było to samo, bo geoportal ma minimalnie inną podziałkę, a mój Garmin miał inną. Wspomniany właśnie kolega JarekM zmienił mi to w ustawieniach i teraz wskazuje punkty IDEALNIE co do metra.

Ustawienia muszą być takie, żeby wpisywać WPT tak (N 53*07'30.72" E 17*33'54.74)

Fakt, że u mnie już na ostatnią cyferkę już brakuje miejsca, ale jest to już tak daleko po przecinku, że nie ma znaczenia.

Początkowo Garmin miał troszeczkę inaczej to ustawione i była właśnie pomyłka o jakieś 500m.

Pomocą może też być program "FORMAT 104" który to przelicza współrzędne, ale o sto razy łatwiej zmienić to w ustawieniach GPS.

Pozdrawiam Ghost

Opublikowano

Wielkie dzięki. Sprawdzę i zamelduję jakie wyniki będą.

Pozdrawiam

.

Czy dobrze rozumiem:

Punkt A leży na 50 45`30``N || 30 25`10``E. Dane te odczytujesz z Geoportalu (wyświetlane z lewego dołu). Wklepujesz powyższe dane do swojego odbiornika. Idziesz w teren do tego punktu. Włączasz odbiornik a on pokazuje, że ten punkt leże "trochę" dalej?

Moim zdaniem powinieneś zmienić ustawienia odbiornika. Zamiast UTG80 na GRS80.

Ok również sprawdzę tą poradę.

Pozdrowienia

Opublikowano

To samo pytanie acz budżet do 1k zł

Zastosowanie:

-ASG

-wyprawy w góry

-lans

Znalazłem coś takiego GARMIN GPSMAP 60 CSx

Opublikowano

Do 1 tys. będzie Tobie ciężko ten model ściągnąć- chyba że używka.

ASG- sprawdzi się w 100%

Wyprawa w góry- sprawdzi się w 90%

Lans- topowy model Garmina więc trochę punktów zdobędziesz.

Użytkuje ten model i złego słowa nie powiem. Tylko pomyśl czy potrzebny jest Tobie aż tak zaawansowany sprzęt.

Opublikowano

Trudno komuś coś polecić jeżeli nie zna się czyiś potrzeb.

(Jeśli do czegoś warto dopłacić zrobiłbym to)
- chodziło mi w drugą stronę.

Jeżeli weźmiesz 60 CSx to na pewno znajdziesz w nim wszytko co potrzeba. Można by się doczepić do wysokościomierza ale jeżeli nie wspinasz się i nie potrzebujesz naprawdę bardzo dokładnej wysokości to ta (notabene i tak bardzo dobra) w 60CSx Tobie wystarczy.

Do ASG wg mnie nie będziesz potrzebował aż tak dobrego modelu. Do naszej zabawy wystarczy tobie mapa + GPS do pokazywania obecnych współrzędnych. Do garniaka dość ciężko się robi mapy, a istniejące są mało dokładne- więc szkoda wydawać 1000zł.

Do wypraw w góry- zależy co przez to rozumiemy. Jeżeli chodzi tobie o chodzenie po szlakach w lato, to według mnie w ogóle GPS jest średnio przydatny.

Dla lansu jak mówiłem, topowy model nada się jak najbardziej. Z Twoich obecnych wypowiedzi widzę że spisz na kasie, dlatego polecam Tobie ten model :cool:, bierz bez zastanowienia.

Opublikowano

Ja mam w noki za 1 zl gps. Ma mapy jakie mu zgram ( bo dziala na symbianie ) nawet topo mozna sobie skalibrowac. A dokladnosc ma taka ze kiedys przy jego pomocy zczytywalismy wspolrzedne slupkow heskometrycznych na projekt A-1 :) Wiec mozna wlasciwie i tak

Opublikowano

Może dokładniej przybliż nam jaką mapę polecasz na symbiana?

Opublikowano

Taa, ale taką co się nie będzie za każdym razem łączyć przez neta :) Bo nie wszędzie Pluszzz ma zasięg :)

Opublikowano

mi sie w to nie chcialo kiedys bawic ale jest aplikacja pozwalajaca skalibrowac skany map tograficznych z gps, co chyba zreszta nie jest trudne bo te mapy sa wykreslane w standardowych ukladach odniesienia. jak znajde znow ta strone dam wam linka. tam byl akurat przyklad jak skalibrowac takie mapy topo sprzed 100 lat. ale efekt powalajacy bo chodzisz po miescie i widzsz co bylo w danym miejscu 100 lat temu :)

Opublikowano

Pamiętasz może jak się to nazywało? Mam zarówno stare mapy, jak i stare zdjęcia ze swojego miasta, fajnie byłoby to złożyć w całość.