Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co się zmieniło przez 3 lata

Opublikowano

Witajcie,

nie byłem u nas i z Wami od ponad 3 lat, mam taki sobie comeback, zatem powiedzcie mi co się pozmieniało od mojej ostatniej strzelanki XII.2012 roku. W Toruniu juz nikt nie chodzi na forty czy co? Tak patrze na kalendarz to jestem zaskoczony. Chciałem sobie tak dla przypomnienia w niedzielke trochę kompozytu wypluć z kimś gdzieś na miejscu w Toruniu a tu nic. Jak to jest, jak żyć :)

Featured Replies

Opublikowano

W Bydgoszczy małe manewry są najczęściej oglaszane na facebooku lub forach drużynowych. Większe gry są organizowane przez KP. Pewnie u Was jest podobnie.

Opublikowano

Nie raczej uważam ze:

a) ludziom się nie chce nic organizować , poświęcać czasu i środków aby zrobić coś więcej aniżeli jebanka w stylu mytuwytam

b) niektórzy obawiają się odpowiedzialności związanej z organizacją

c) ludziom którym punkty a i b były obce urodziły się dzieci, założyli własne rodziny i nie maja już wolnego czasu :)

Edytowane przez Gość

Opublikowano

1.Powstały mniejsze lub większe spory pomiędzy grupami, użytkownikami kpasg.

2. Napływ nowego narybka został wchłonięty przez fanpejdże fejsbukowe, które organizują gry z regulaminem innym niż kpasg [ co przyciąga wielu nowych ludzi poniżej 16 roku życia ]. Niestety organizatorzy z fejsbuka nie mają chęci weryfikacji osób - uczestników, przez co często na strzelanki przychodzą ludzie "nieogarnięci". [ rozumiem przez to brak poszanowania podstawowych reguł i zasad w kwestii bezpieczeństwa, taktyki, koleżeństwa czy po prostu zachowania się. ]

3. Wiele osób zaprzestało uprawiać asg bo: rodzina, obowiązki, praca, niechęć do innych w środowisku itp.

4. Wiele gier jest organizowanych na "zaproszenie" i nie jest ogólnodostępnych dla zwykłego użytkownika z powodów prywatnych bądź specyficznych dla danego terenu. Przykładem jest ostatnia strzelanka organizowana przez Mietka/Wiktora z BOA.

5. Brak chęci organizacji imprez, wielu nowych boi się odpowiedzialności lub/i nie chce się podjąć organizacji. Wpisy w stylu " nie jestem organizatorem, ja tylko daję info" wg mnie nie zachęcają do uczestnictwa.

6. Problem z nowymi. Obserwuję asg od długiego czasu.[ od 12 lat ] Zawsze w sezonie wiosenno-letnim przybywa wielu nowych. Z roku na rok poziom spada. Kiedyś byli to ludzie samodzielni, teraz jest coraz więcej cwaniaków z postawą roszczeniową. [ zaobserwowane na giełdach, forach grupach i na strzelankach w regionie , nie tylko w Toruniu. ]

7.Przybyła miejscówka CQB, organizowane są tam strzelanki co jakiś czas w miarę cyklicznie. Jest to dobra wiadomość, gdyż miejscówka jest w pełni legalna.

8. Gdy organizowana jest strzelanka zdarzało się że została odwołana z powodu niskiej frekwencji, z powodów bliżej nieokreślonych, lub z powodu braku konsekwencji w działaniu.

9. Poza tym większość ludzi jest w miarę ogarnięta, i zazwyczaj na strzelankach jest bardzo fajnie.

Uprzedzając pytania:

- nie, mam zamiaru hejcić na innych

-tak, mam świadomość że ja i mój team popełniamy błędy

7

Edytowane przez Gość

Opublikowano
  • Autor

TO prawda, sam jestem przykładem tego, rodzą się dzieci i nie ma czasu - 3 lata temu, cała nasza ekypa/team pochłonęła się w pracy, rodzinach i wszystko to wymarło. Ostatnio robiąc porządki w szafie wygrzebałem cały szpej i mnie tak natchnęło.

Co do innych form to też o tym słyszałem, że biegają osoby grubo poniżej 16 roku, mają nawet swój teren i "manewry" to kopia gry komputerowej, typu pozbieram punkty, wtedy "kupię" pistolet, potem pozbieram dalej, "kupię" karabin, i dopiero potem zaczynają próbować się strzelać, co więcej bez zabezpieczeń itd.

Na razie chcę "tylko" wyjść z domu i trochę pobiegać z innymi, stąd te pytania i ten temat.

Opublikowano

Siemka! Wakacje się skończyły,wiec za chwilkę na pewno nie zabraknie ogłoszeń w kalendarzu KP. Pozdro!

Opublikowano

U mnie to samo, ostatni raz 2 lata temu na laboratorium i w zeszłym roku raz na jakiejś komercji. Ale moi chłopacy kończą 2 i pół roku, będzie coraz więcej czasu, mam nadzieję wrócić do hobby.

Opublikowano

Praktycznie co tydzień są manewry na grupce FB Ersoft Bydgoszcz, a regulamin jak na moje zwykle zbyt wiele się nie różni- a jeśli na danych manewrach się różni i coś mi nie pasuje, to nie uczestniczę :)

Opublikowano
4.

Strzelanka organizowana przez BOA (nie Mietka/Wiktora z BOA) była ogłoszona dla wszystkich (nie na zaproszenie) w kalendarzu imprez KPASG.

GiLB@RT zapraszamy 18-stego na Zachem. Sporo osób (60-80 ) m.in. z Torunia na nasze strzelanki przyjeżdża.

Nie jest to prawda, prywatna korespondencja wskazuje na coś innego.

Sam pisałeś do Pitasa że mamy nie przyjeżdzać.

Zresztą byśmy nie przyjechali [ większość teamu była przeciwna po konsultacjach ] bo nie chciałbym podobnej sytuacji do tej w której kazaliście "wypierdalać" ze strzelanki uczestnikom.

Nie będę miał możliwości odpowiedzieć przez 3 dni, więc pisz pw.

Opublikowano

Piana, czego się spodziewałeś? Jedziecie po SS regularnie i na forum i poza nim, gdzie ostatnia okazja była kilka tygodni temu na manewrach gdzie Pitas się aż trząsł jak powiedziałem, że SS robi fest manewry.

Opublikowano

Czuje się wywołany do tablicy.

Zet owszem trząsłem się o ile możesz uznać przytaknięcie głową i uśmiech pod nosem za trzęsienie. Ty masz swój standard spoko manewrów, ja mam swój.

Nie jątrz chłopie, bo widać że Ci się nudzi.

Opublikowano

Mhm.

Wg tego co mówisz Manewry są dla wszystkich nie na zaproszenie.

Po prostu wybieracie uczestnikow piszac im pw by nie przyjeżdżali...

Oficjalnie zapraszasz wszystkich by na kpasg było wszystko ładnie pięknie.

To ma sens?:roll:

Jest to moje zdanie i wypowiadam się tylko za siebie.

Może skończymy tę jałową dyskusję

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Tak czytam, zastanawiam się... Czemu ludzie muszą takim jadem "pluć" nawet jak jest się w tak małym środowisku jakim jest ASG w Kujawsko-Pomorskim.

Moje słowa kieruje do Dassault:

Zaproszenia są robione publiczne, to że prywatnie coś nie pyka i komuś się odmawia ma zapewne jakieś swoje podłoże w przeszłości o którym nie ma co się rozpisywać bo nikogo to raczej nie zainteresuje. Gracza bez teamu interesuje TYLKO to by dobrze się bawić, bezpiecznie i bez potrzebnych nerwów.

Co do samego Twojego postu (Dassault) to słabo się trzymasz faktów, piszesz "[ większość teamu była przeciwna po konsultacjach ]" a później że prywatne jakieś wiadomości były czy jak i że nie jesteście zaproszeni - to w końcu nie jesteście zaproszeni, czy nie chcecie być... Po co pisać z kimś skoro i tak team nie chce jechać :) Albo chronologie pomieszałeś w wypowiedzi albo faktycznie kupy się to wszystko nie trzyma.

Podsumowując, jeżdżę na komercyjne gry, na organizowane przez BOA, na organizowane poza naszym regionem i NIGDZIE ale to NIGDZIE nie widzi się tyle jadu co wylewa się tutaj na kogoś kto CHCE robić jeszcze manewry. Sami powiedzieliście, że jest już coraz mniej osób organizujących manewry (mówię o ogarniętych manewrach a nie łupania do siebie z 50m bez większego sensu lub zbieranie jakiś tam punktów - to ostatnie to mnie aż rozbawiło. Komercyjne gry mają odbijanie flagi lub odbicie jakiegoś budynku więc o takich pisać nie ma chyba co ?). Chwile później już macie jakieś "ale" do organizowanych manewrów i że "standardów" nie spełniają...

Wg tego co ja widzę, młodzi z kartkami (pozwoleniami i opiekunem podjeżdżają, tłumaczą wszystko), przed strzelanką wyjaśniane krótkie BHP (każdy przyjeżdża na własne ryzyko i dba o swoje bezpieczeństwo) - nie ważne u kogo i gdzie gram, zawsze BHP jest -, młodzież od 16 lat + jest zaproszona, młodszych się nie widzi (nie mówię o komercyjnych). Terminatorów nie widzę co udowadnia brak spin w trakcie gry co najwyżej nieporozumienia :) Brak masakrycznych FPS i strzelania z snajperek w niebezpiecznej odległości (dostałem nie raz z 20-30m z 550+ fps kulas chyba 0,40 w klatkę i wiem że można się wkur... Ale nie mam 10 lat i odchodzę z pokorą ewentualnie rzucają łaciną w powietrze aby troche ból zelżał). Raczej przerostów ambicji nie widuje i każdy godzi się z oberwaniem :)

Niebezpiecznych zachowań graczy raczej nie widziałem więc i tu duży plus.

To tak z mojego półrocznego doświadczenia (prawie co tydzień na jakiś manewrach) i z tego co na manewrach się słyszy a nie tylko czyta :)

Ps. Wszystkie odpowiedzi nie spełniające moich "standardów" będą przeze mnie olewane :) Nie chce z nikim wchodzić w bezsensowne wymiany zdań bo mam ciekawsze rzeczy do robienia :)

Wyżej wypisane uwagi to wyłącznie moje obiektywne poglądy odnośnie tego co czytam tutaj a co widzę na manewrach :)

Pozdrawiam i do miłego :)

Opublikowano

Najlepszy okres na asg to chyba jakoś w 2007-10. Potem coś się w Bydgoszczy spieprzyło. Nie chodzi o grę ale o podejście ludzi do samego sportu. Po prostu kiedyś było mniej osób i wyższy poziom. Widać to zwłaszcza w podejściu do tuningu "500+ i full auto".

Piana, zarejestruj się na BOA i rób strzelanki pomijając team BOA. Nie rozumiem po co się "bawić" w podchody. Mietek ma bana, a współorganizuje manewry na grupie KPASG i wywala jej modów z manewrów. Czy tylko mnie tu coś "nie halo"? Ciekawe jakie będzie larum jak KP zacznie organizować manewry na BOA i zastosuje taką selekcję graczy.

Miałem się nie wtrącać, ale czasem się ciśnienie podnosi za takiego "bezczela".

Sorry chłopaki, organizujcie gry u siebie, albo wpuszczacie wszystkich. Nie przyszłoby mi do głowy by wbić się na boa i ogłaszać manewry z wykluczeniem tej grupy. Zwłaszcza, że organizujecie grę z osobą zbanowaną na TYM forum - co chyba podpada pod regulamin manewrów.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Sam ostatnio chwalisz się i prosisz o poradę odnośnie tuningu 500+, więc nie rozumiem co się spieprzyło?

.

Jak nie rozumiesz różnicy pomiędzy full auto a semi to nie mamy o czym rozmawiać. Sorry, widzę różnicę pomiędzy strzelaniem tylko na singlu chociaż części i GB pozwolą na full auto to nie użyję go ze względu na to, że byłoby to nie fair wobec reszty.

Tak samo jak użycie hi-capa w tak mocnej replice. Niby można, niby da lepsze rezultaty, ale byłoby to czyste chamstwo.

Problemem jest dziś to, że ludzi ogranicza portfel. A nie pomyślunek, że skoro replika jest mocna to strzela na semi i ograniczam ilość kul w magu.

Ok. to teraz wiesz, że Twoje manewry są nie na miejscu skoro uczestniczą w nich osoby zbanowane. Znasz regulamin - skoro tak usilnie cytujesz. Ja mówię, że to po prostu "bezczelność" i nawet jak nie ma tego w regulaminie to tak się nie robi.

Edytowane przez Gość

Opublikowano
Tak czytam, zastanawiam się... Czemu ludzie muszą takim jadem "pluć" nawet jak jest się w tak małym środowisku jakim jest ASG w Kujawsko-Pomorskim.

Moje słowa kieruje do Dassault:

Zaproszenia są robione publiczne, to że prywatnie coś nie pyka i komuś się odmawia ma zapewne jakieś swoje podłoże w przeszłości o którym nie ma co się rozpisywać bo nikogo to raczej nie zainteresuje. Gracza bez teamu interesuje TYLKO to by dobrze się bawić, bezpiecznie i bez potrzebnych nerwów.

Co do samego Twojego postu (Dassault) to słabo się trzymasz faktów, piszesz "[ większość teamu była przeciwna po konsultacjach ]" a później że prywatne jakieś wiadomości były czy jak i że nie jesteście zaproszeni - to w końcu nie jesteście zaproszeni, czy nie chcecie być... Po co pisać z kimś skoro i tak team nie chce jechać :) Albo chronologie pomieszałeś w wypowiedzi albo faktycznie kupy się to wszystko nie trzyma.

Podsumowując, jeżdżę na komercyjne gry, na organizowane przez BOA, na organizowane poza naszym regionem i NIGDZIE ale to NIGDZIE nie widzi się tyle jadu co wylewa się tutaj na kogoś kto CHCE robić jeszcze manewry. Sami powiedzieliście, że jest już coraz mniej osób organizujących manewry (mówię o ogarniętych manewrach a nie łupania do siebie z 50m bez większego sensu lub zbieranie jakiś tam punktów - to ostatnie to mnie aż rozbawiło. Komercyjne gry mają odbijanie flagi lub odbicie jakiegoś budynku więc o takich pisać nie ma chyba co ?). Chwile później już macie jakieś "ale" do organizowanych manewrów i że "standardów" nie spełniają...

Wg tego co ja widzę, młodzi z kartkami (pozwoleniami i opiekunem podjeżdżają, tłumaczą wszystko), przed strzelanką wyjaśniane krótkie BHP (każdy przyjeżdża na własne ryzyko i dba o swoje bezpieczeństwo) - nie ważne u kogo i gdzie gram, zawsze BHP jest -, młodzież od 16 lat + jest zaproszona, młodszych się nie widzi (nie mówię o komercyjnych). Terminatorów nie widzę co udowadnia brak spin w trakcie gry co najwyżej nieporozumienia :) Brak masakrycznych FPS i strzelania z snajperek w niebezpiecznej odległości (dostałem nie raz z 20-30m z 550+ fps kulas chyba 0,40 w klatkę i wiem że można się wkur... Ale nie mam 10 lat i odchodzę z pokorą ewentualnie rzucają łaciną w powietrze aby troche ból zelżał). Raczej przerostów ambicji nie widuje i każdy godzi się z oberwaniem :)

Niebezpiecznych zachowań graczy raczej nie widziałem więc i tu duży plus.

To tak z mojego półrocznego doświadczenia (prawie co tydzień na jakiś manewrach) i z tego co na manewrach się słyszy a nie tylko czyta :)

Ps. Wszystkie odpowiedzi nie spełniające moich "standardów" będą przeze mnie olewane :) Nie chce z nikim wchodzić w bezsensowne wymiany zdań bo mam ciekawsze rzeczy do robienia :)

Wyżej wypisane uwagi to wyłącznie moje obiektywne poglądy odnośnie tego co czytam tutaj a co widzę na manewrach :)

Pozdrawiam i do miłego :)

Czyli prawdę powiedziawszy 0 doświadczenia! Nagonka na snajperów jest już od jakiegoś czasu a w ostatnim roku nabrała wzmożonej siły. Tekst typu dostałem z 30-40 metrów od snajpera i boli jak cholera i snajper to zło bo ma 600 fps'ów, to najgłupsze co czytam ostatnio. Limit 550 fps z full auto vs snajper 600 fps jednostrzałowy. Różnica 50 fps nie robi aż tak ogromnej różnicy.

Moje pytanie brzmi: Ile w historii ASG w Kuj-Pom było incydentów z udziałem snajpera. Ile razy snajper swoimi działaniami narobił komuś krzywdy?? Na jednej z imprez Boa nasz kolega zaszalał i w głupi i bezmyślny sposób bawił się swoim gaziakiem rozkręconym niemal na full. Kolega dostał mocne słowa od nas i zrozumiał co odwalił. Prawda jest taka, że nikomu krzywdy nie zrobił i dziury na wylot nikomu nie zafundował. W mojej karierze było to ten jeden incydent.

Teraz drugie pytanie: Ile jest spin że ktoś komuś wyj%^ał serię z 20 metrów przy 500fps (i więcej). Sam dostałem na jednej imprezie z 10 metrów od delikwenta i kulkę spod skóry musiałem wyciskać.

Kolejna sprawa to taka że jak wpuszcza się niedoświadczonych graczy (jak kolega który swe mądrości wylewa po zaledwie 6 miesiącach zabawy i poucza innych), to nie dziwicie się, że są kwasy, nieporozumienia itp. Nie piję to do Boa bo takie osoby wpuszczane są praktycznie na wszystkie imprezy.

Temat ograniczeń wprowadzonych przez Boa typu 550fps i nie więcej. To Boa organizuje imprezę i to Boa decyduje jakie są ograniczenia i zasady na ich strzelankach. Podobne zasady działąją przecież tu na Kp i na Ersoft na FB. Jak się komuś zasady/ograniczenia nie podobają to dowidzenia. Sam pytałem się Mietka czy mnie dopuści do gry z 610 fps i usłyszałem odmowę z wyjaśnieniem, że po prostu nie chcą tak mocnych replik. To jest jedyny mój powód nieuczęszczania na ich imprezy.

Co do sporów Kp vs Boa ... w tej sprawie wypowiedziałem się raz na FB i nadal uważam, że skoro ktoś nie lubi Boa to po prostu do nich nie jeździ i tyle. W drugą stronę przecież działa to tak samo. Fakt, że Boa za pośrednictwem kp ogłasza swoje imprezy i tu nie widzę nic złego. Tyle tylko, że nie mogę skumać po co niektóre osoby z Boa wylewają tu swoje żale na KP?? Skoro jest możliwość ogłoszenia waszej imprezy to tak też zróbcie i czekajcie na zapisy i tyle. Nie zauważyłem żeby ludzie z kp robili bałagan u was na kanale FB :roll: Jeśli KP wam utrudnia wystawianie ogłoszeń i blokuje to miejcie swój Honor i zwyczajnie opuśćcie to forum. Wasz kanał jest i bez KP wystarczająco popularny na FB żeby ludzi poinformować o imprezie a i ludzie też przecież informują innych o waszych wydarzeniach.

W chwili obecnej zarówno po jednej jak i drugiej stronie dochodzi do dziwnych spin, tłumaczeń i przelewania winy za burdel w środowisku ASG u nas. Dajcie sobie już siana bo oprócz spin to nic z tego nie wychodzi

Opublikowano

Szczerze, mam swd, zasięg 100m, bez potrzeby strzelania lobem, nie mam 600 fps, 575 mi wystarcza. To jest problem tylko dla niedoświadczonych graczy. Każdy ogarnięty snajper ma pod ręką replikę pistoletu do działania w bezpiecznym dystansie. Np. w budynkach. Każdy ma prawo zrobić taką imprezę jaką chce. Ja robiłem zamknięte imprezy z pirotechniką, brakiem limitu fps i ammo itd. Zagrożeniem moim skromnym zdaniem jest tylko możliwość strzelania w budynkach z 400fps. To że taki jest dzisiaj standard replik sklepowych to nie jest żadne wytłumaczenie, chociaż takie słyszałem wielokrotnie od wielu organizatorów. To w połączeniu z niewiedzą i brakiem praktyki przez nowych graczy prowadzi wprost do wybicia zębów. Każdy przychodzi żeby się dobrze bawić i wyścig zbrojeń mnie osobiście śmieszy, bo zawsze najlepiej bawiłem się na imprezach typu "just pistols" z limitem fps 250. Skorzystałem z możliwości wypowiedzi tutaj a nie na fb BOA, ponieważ tutaj przeczytałem ogłoszenie. Zdziwił mnie taki limit dla budynków, dlatego postanowiłem się wypowiedzieć. Mam do tego prawo i to bez wylewania żali na organizatora, tak jak każdy z użytkowników tego forum. Proszę o kulturę wypowiedzi.

Opublikowano

Dlugi no i widzisz, można z Wami pisać tylko na zasadzie co Wam pasuje...

Snajper na 600 fps wystarczy że RAZ popełni błąd i może komuś przebić czy tchawicę czy nawet skroń...

Naginasz moje słowa, mówiłem o 550+ i o odległosci 20-30 m. nie 30-40m. I jedyne co wspomniałem to że bolało to jak jasna cholera i odszedłem, nie płakałem, nie marudziłem, nikomu nie ubliżyłem...

Jak sam napisałeś różnicy większej nie ma więc mogłem i z tych 600 dostać a nie poczułbym różnicy. 20 m a 40 to zbyt duża skala by mówić tu o jakimś porównywaniu. To nie ostra broń żeby się każde 10m nie liczyło i to przy idealnych warunkach.

Co do problemu kto komu ile problemów narobił. Ile % osób używa snajperek a ile % ludzi używa szturmówek, dla porównania ostatnimi czasy na 50-60 os. 5 snajperów to i tak dużo... Reszta szturmówki. Nie dość że się nie nastrzelają to jeszcze co to za skalowanie jak on z góry z bliska nic nie ugra :) Takie znowu mówienie o dupie marynie :) 10% na każdej grze to snajperzy, którzy ustrzelą kilka osób... Widoczność na Zachemie to raptem 50-60 m więc taki snajper nie da się rady nawet dobrze złożyć... Może jesienią kiedy będzie prześwit to można poszaleć ale nie teraz, nie w tym okresie... Obecnie bieganie po Zachemie często zamyka się w 40m. Bo tyle krzaczorów...

Możesz mnie mieć za świeżaka za kogo sobie tam chcesz, zachowuje się bardziej fer i bardziej rozsądnie na strzelance niż większość z mądrusiów Tobie podobnych. NIKT nigdy nie zwrócił mi uwagi, NIKT nie powiedział że zrobiłem coś nie tak jak powinnem, NIKT nie doczepił się że nie przyznałem się do oberwania...

Nie biegam po terenie i nie krzycze "dostałeś... przyznaj się (i tu inwektywa)..." Żadnych "kwasów" z mojej przyczyny nie było a jestem taki "zielony" wg Ciebie... A gram wydaje mi się aktywnie bo ciągnę zawsze ludzi za sobą (co często kończy się tym że oberwę) ale chociaż ciesze się grą i wymianą ogniem a nie stoje skampiony 300m za plecami kolegów i czekam na gotowca :) Wypracowuje sobie sytuacje...

Więc jak kogoś chcesz oceniać to kogoś poznaj chłopie a nie zachowujesz się tak jak byś wszystkie rozumy pozjadał bo to świadczy o poziomie jaki sobą reprezentujesz...

Napisz sobie na broni "Jestem pro i nie gram z nowymi..." - napewno zachęcisz tak ludzi do grania z Tobą i Tobie podobnym... Ciekawe jak chcesz wprowadzić nowych ludzi do środowiska bo ktoś odchodzi to ktoś musi przyjść... Z Twoim podejściem za 5 lat środowisko szlak trafi :)

Co do bałaganu BOA vs KP. Chce zauważyć jeden fakt, tutaj wchodzi dużo ludzi, poruszają różne tematy... Niestety czasem zaczynacie temat dotyczący BOA, piszecie o grupie różne nie ciekawe rzeczy, poruszacie ich temat ... Sami zaczynając zaczepkę... A BOA na FB ogłasza TYLKO IMPREZY :) Widzisz różnicę? Jak nie to CI powiem, BOA nie robie smrodu w środowisku tylko cieszy się ASG, KP nie wiadomo po co porusza temat BOA (pierwsze posty tematu) i można spodziewać się reakcji z drugiej strony. Wiesz nie każdy daje obrażać bepodstawnie innych i chciałby spokoju w i tak małym środowisku :(

Czasami czytając Wasze posty uważam że forum nie powstało dla społeczności ale dla odpowiednich jednostek, które o ile nie są szanowane przez kogoś albo nie zwraca się ktoś do nich z odpowiednim szacunkiem to automatycznie jest wytykany palcem i oczerniany... Wystarczy przejrzeć tematy podobne do tych i co zresztą widać po Twojej wypowiedzi... Lubicie po prostu być MACZO :)

Co do opuszczenia KP, niech wypowiedzą się użytkownicy... Jeżeli nie życzą sobie aby BOA tu się ogłaszało to niech dadzą znać... Zostanie tylko FB, nie decydujcie za nich bo czasami to ich jedyne źródło poinformowania dla pewnej grupy ludzi (czaisz, ludzie czasami nie mają FB :P )

Przez moje pół roku byłem na większej ilości strzelanek niż Ty przez ostatni rok... :) Nie jeżdżę tylko w niedzielę ale często też w piątki,soboty na komercyjne bo lubię się strzelać i lubię pobiegać po lesie z innymi, po prostu spodobało mi się to... :) Ostatnio jedynie latam na normalne strzelanki bo modyfikuje replikę a nie chcę jej zajechać. Choć raz na tydzień gdzieś się pojawiam.

A im bliżej zimy tym strzelanek więcej, sam mam i robię parasnajperkę i zdaje sobie sprawę z siły jej strzału. Nie jesteś dla mnie ŻADNYM góry w tym temacie, wiesz co najwyżej trochę więcej o szpeju ode mnie lub/i o ludziach jacy Cię otaczają :), po za tym nic nas nie różni... No może jak jesteś wojskowym z przeszkoleniem taktycznym, to zwracam godność.

Jeżeli jedna i druga strona nie chcą dalej przelewać na siebie żali to radzę zmienić ton, Twoja wypowiedź jest na tyle obraźliwa dla mnie, że mógłbym napisać to w samych inwektywach zamiast próbować coś przekazać :)

Popieram Cię z jednym, jak komuś się na strzelankach BOA nie podoba to niech o nich nie gadają i niech nie jeżdżą, niech nie poruszają ich tematu i na tym to powinno się zakończyć...

Pozdrawiam i miłego poniedziałku życzę (to dopiero hipokryzja, miły poniedziałek... :P )

.

------------------------------

Szczerze, mam swd, zasięg 100m, bez potrzeby strzelania lobem, nie mam 600 fps, 575 mi wystarcza. To jest problem tylko dla niedoświadczonych graczy. Każdy ogarnięty snajper ma pod ręką replikę pistoletu do działania w bezpiecznym dystansie. Np. w budynkach. Każdy ma prawo zrobić taką imprezę jaką chce. Ja robiłem zamknięte imprezy z pirotechniką, brakiem limitu fps i ammo itd. Zagrożeniem moim skromnym zdaniem jest tylko możliwość strzelania w budynkach z 400fps. To że taki jest dzisiaj standard replik sklepowych to nie jest żadne wytłumaczenie, chociaż takie słyszałem wielokrotnie od wielu organizatorów. To w połączeniu z niewiedzą i brakiem praktyki przez nowych graczy prowadzi wprost do wybicia zębów. Każdy przychodzi żeby się dobrze bawić i wyścig zbrojeń mnie osobiście śmieszy, bo zawsze najlepiej bawiłem się na imprezach typu "just pistols" z limitem fps 250. Skorzystałem z możliwości wypowiedzi tutaj a nie na fb BOA, ponieważ tutaj przeczytałem ogłoszenie. Zdziwił mnie taki limit dla budynków, dlatego postanowiłem się wypowiedzieć. Mam do tego prawo i to bez wylewania żali na organizatora, tak jak każdy z użytkowników tego forum. Proszę o kulturę wypowiedzi.

W mojej wypowiedzi nie biorę pod uwagę tych z krótką... Wiadomo że świeżaką często snajperka się nudzi bo ile można czekać + koszty dobrej snajperki są dość znaczące więc nie każdy chce odrazu tyle inwestować.

Ps. Ja chce mieć zasięg do 70-80m. przy około 500 fps, więcej nie chce mieć bo i tak najwięcej gier jakie grałem to w gęstych lasach więc nie ma co kombinować na ten czas :)

Pozdrawiam

Opublikowano
Dlugi no i widzisz, można z Wami pisać tylko na zasadzie co Wam pasuje...

Snajper na 600 fps wystarczy że RAZ popełni błąd i może komuś przebić czy tchawicę czy nawet skroń...

Ile razy takie coś widziałeś? Ja 0... od 2007 biegam z mocną pukawką... chłopaki również używają podobnych... czasem lekko więcej niż 600fps.

Jak to mówią, zawsze istnieje szansa na to, że w drodze do domu zostanę zaciągnięty w krzaki przez bandę modelek... ale podobnie jak powyżej jeszcze się to nie zdarzyło...

Praktyka pokazuje zupełnie inne rzeczy niż to co twierdzisz po pół roku zabawy.

Skoro uważasz, że Długi nic snajperką nie ugra to chyba nie widziałeś fajnego sprzętu. :) Tu nie chodzi o to by strzelić do przeciwnika... chodzi o to by np. zablokować drogę a reszta drużyny wchodzi od boku. Snajper nie musi strzelać by być przydatny. Patrzenie się na "fragi" to właśnie ten dzisiejszy airsoft...

Kiedyś zaczynało się z shotgunem i walczyło z AEG. Uczyło to myślenia taktycznego, a nie zdobywania fraga i postrzegania asg jako "battlefielda".

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Prezi, drogie snajperki to mit. Swd kosztowało wraz z tuningiem 1500 zł. Żołnierze wcale nie maja większego doświadczenia w lesie od Ciebie czy innych naszych kolegów. To też mit. Serio. Czas spedzony w koszarach i dwa razy do roku na poligonie nijak się ma do setek godzin rocznie spędzonych na podkradaniu się do przeciwnika. W polsce jest tylko kilka jednostek, w których żołnierze praktykują zieloną taktykę, reszta tylko przychodzi do pracy od 7 do 15.

Jako moderator musiałem śledzić większość wątków dotyczących BOA, zawsze wracał ten sam motyw w dyskusji. KP nigdy na siłę nie szukało nowego narybku, ale też specjalnie nie zniechęcało młodych. To że część z nich to nieogary co nie potrafią przeszukać dość przepastnego forum z kilkoma wartościowymi poradnikami, bardzo szybko się na nich mściło. Jednak znaczna większość użytkowników świetnie wykorzystuje zasoby tego forum. Nie każdy się nadaje do airsoftu, czego przykładem są zawsze ewenementy łażące z replikami na wierzchu i jeżdżące tak komunikacją miejską. Pytanie czy oni wogóle kiedyś trafią na forum, czy pozostaną w błogiej nieświadomości i zamkniętych grupkach na fb, gdzie wymrą wraz z brakiem czasu i chętnych do wspólnego latania po lesie. Kpasg zawsze było otwarte na młodych, specjalnie stworzony dział pomaga każdemu nowicjuszowi, a doświadczeni gracze odpowiadają tam na najdziwniejsze pytania z którymi młodzi wychodzą na forum. Niestety fb nigdy nie da takiej możliwości anonimowego wypowiadania się pod nadzorem ogarnietych i wyrozumiałych starszych kolegów. Nie piszę tutaj o BOA tylko ogólnie o funkcjonalności fb.

Opublikowano

Mikadorus, nie chce mi się z Tobą przepychać argumentami więc na tym poprzestanę :) Najnormalniej brak mi cierpliwości do takich rozmów :)

Retal, jednak musisz przyznać że młodych Wam brakuje, zbyt hibernujecie środowisko takimi osobami jak Dlugi... Sorka takie moje zdanie... Ja spotykając się pierwszy raz z ASG miałem takie samo odczucie, osoby z swoim sprzętem były dla mnie strasznie oschłe mimo że grałem pod ich taktykę bez większego marudzenia... Byłem takim samym "nieogarem" jak inni zaczynający, fakt że spędziłem na wmasg dużo czasu na czytanie, pytałem i analizowałem, następnie kupiłem sprzęt i pograłem sobie (na początku totalnie sam - teraz się już powoli ludzi zapamiętuje)... Niestety wymagało to odemnie DUŻO samozaparcia bo wszyscy mieli dystans do mnie...

Z 15 os które wciągałem w to zostałem sam... Więc sam sobie odpowiedz na pytanie czy postępowanie takie jest dobre...

Wiesz trudno się wciągnać jak ktoś Cię traktuje jak zło konieczne... Takie nastawienie zamknie środowisko i będzie lipa niedługo z graniem, trzeba będzie imprezy na większą skalę robić a nie lokalnie bo ludzi nie będzie do grania... A już o organizatorach nie wspomnę...

Dopiero po 2-3 grach jak się pojawiałem zaczęto ze mną "jakotako" rozmawiać... Więc taki argument o nieogarach mnie przekonuje że raczej rozwój stanie w pewnej chwili... Tych nieogarów wystarczy upomnieć raz, drugi... Mieć cierpliwość i wytłumaczyć lub wskazać drogę działania... Nie demotywować. A w przyszłości (następny sezon) mogą okazać się bardzo fajnymi graczami :)

Nie każdy ma 1500 tylko na replikę :) Mnie stać, pozwalam sobie ale to nie znaczy że każdego będzie, więc wszystko co w pobliżu najniższej krajowej to uznawać należy za drogie :) Jedynie jak środowisko nie przyjmuje biedniejszych graczy, którzy muszą oszędniej do tematu podchodzić :)

I ostatnia kwestia, anominizacja na forach niestety nietórym dodaje strasznych skrzydeł, co przekłada się na jakość takich osób...

FB i inne Social Media jednak wymuszają odrobinę więcej samokontroli i kultury osobistej...

Nie ma co... Temat dla mnie zmaknięty, ja powiedziałem co chciałem... Nie mam zamiaru się kłócić, wtłaczać swoich racji czy wymuszać na kimś coś... Nawet nie zależy mi na tym by ktoś mnie tu szanował bo szacunek wyrabiam sobie na manewrach wśród ludzi a nie w sieci wśród postów :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Każdy zaczynał podobnie, nie jesteś wyjątkiem. Nie znał nikogo lub 1-2 osoby. Jakby witali młodych jak "swoich" po jednych manewrach czy przesadnie się nimi interesowali to pewnie każdy świeżak zrezygnowałby z tego sportu. Co może pomyśleć 16-latek gdy stanie się obiektem zainteresowania "starszych panów"?

To nie przedszkole, nikt za rękę nie wprowadzi i nie zapozna z grupą. Każdy tutaj zaczynał w podobny sposób. Zawsze uznawałem, że takie prowadzenie za łapkę to największe upokorzenie. Dystans wobec nowych to normalka wszędzie (no może nie w sektach), wystarczy, że pokażą się z dobrej strony to się ich akceptuje.

Teraz i tak jest bardzo dobrze. Bo ludzie przyzwyczaili się do "roszczeniowej" postawy nowych (dajcie informacje, dajcie wszystko, ja nic nie umiem - pomimo kilkunastu poradników specjalnie, wielu tematów na samej górze forum). To forum i tak jest łagodne. Siedzę w "piwowarstwie" tam jak wchodzi taki "nieogar" to nie ma zmiłuj i jest lanie. I słusznie.

Opublikowano

Chciałem być obojętny, ale czytając takie" mądrości " nie omieszkam dodać kilku groszy.

Prezi może posyp troszkę głowę popiołem, i więcej pokory, bo ze wszystkich wypowidajacych się to Ty tutaj grasz "pro".Zastanawia mnie gdzie tak szybko wyrobiles sobie zdanie o tym miejscu , bo chyba nie na tych "piatkach z jebanka " czy moze sa jakies "LARP piatki "o których nie slyszalem?

Długi,choć się to Tobie nie spodoba ma rację ,i jeżeli w to miejsce ma napływać narybek który po pół roku zostaje mędrcem to chyba lepiej niech płynie dalej.

Spoko rozumiem ze laborke widziałeś tylko wiosna i latem ale zapewniam Cię jesienią i zimą widoczność jest większa niz 40m , swoją drogą na co Tobie 70 m skoro strzelasz się na 40 ? ... i to jeszcze przy 500 fps? -zmień serwis.

Fakt to miejsce nie jest idealne,ma strasznego kija w dupie, ale taki urok tego miejsca. Wiec przestań po kilku miesiącach wylewać swój żal na temat kp bo to zwyczajnie nie przystoi osobie która chce aby traktować ją poważnie

Na podsumowanie zacytuję tu trochę Długiego, jak się komuś nie podoba niech tu nie wchodzi i nie ogłasza swoich imprez .

A co do waszej polityki 550 na full auto , cóż z przyjemnością ja przetestuje w praktyce o ile nadal będę mile widziany na imprezach BOA ;)

Opublikowano

Shen, nie wylewam mądrości, naczytałem się na forum, moja opinia wynika właśnie z oczytania... Forum obserwuje od około roku, widziałem już nie jedną (dziwną) rozmowę, dlatego mam taką opinię. Inaczej bym się tutaj nie odezwał, tym bardziej jak się na strzelankach od wielu ludzi słyszy dziwne rzeczy przychodzące stąd... Trudno być obojętnym...

Co do mojego doświadczenia, nie mówiłem że jestem nie wiadomo jakim pro... Nie uznaje się za takiego, jeżeli tak wynika z mojej wypowiedzi, to sory. Chodziło mi jedynie o pokazanie koledze że gram dużo, staram się w każdej grze nie grać na "jebankę" tylko wypracowywać jak najlepsze akcje. Nawet na "jebance" z normalnymi ludźmi można się wykazać.

Jeżeli chodzi o sprzęt to walnąłem tak bez większego przemyślenia (chodzi o przeliczenie fps/zasięg), jednak parasnajperki nie przgotowuje na zachem (o tym nie wspomniałem i sorka), bardziej na inne tereny gdzie widoczność jest dużo większa a gdzie przyszło mi grać :) Na zachem te 450 (przynajmniej na warunki wiosenno-letnie, choć skłaniam się do 400 bardziej bo można w budynkach spokojnie grać z rozsądkiem) są maksymalne jak dla mnie :) Więcej mi nie trzeba :)

To tak w ramach sprostowania swojej wypowiedzi, żeby nie było :)

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Na zachem te 450 (przynajmniej na warunki wiosenno-letnie, choć skłaniam się do 400 bardziej bo można w budynkach spokojnie grać z rozsądkiem) są maksymalne jak dla mnie :) Więcej mi nie trzeba :)

Taa... chyba jak zorganizują CQB w katowickim Spodku albo hangarze na Okęciu

Opublikowano
Taa... chyba jak zorganizują CQB w katowickim Spodku albo hangarze na Okęciu

CQB są do 400 robione z tego co ja brałem udział :)

Ja nie mówię o typowym graniu w CQB na zachemie bo tam to nie ma większego sensu a o lesie gdzie budynke służy jedynie jako miejsce strzeleckie :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Prezi, wszędzie w całej Polsce i w Europie oficjalne imprezy cqb są robione na limit max 350 fps. To nie wiem w jakich imprezach brałeś udział, ale serio to nie jest standard te 400 fps.

Opublikowano

:popcorn: drodzy koledzy.. nie to żebym chciał się wtrącać w waszą dyskusje, ale GiLB@RT nie to chyba chciał osiągnąć zakładając temat o tym co się zmieniło od czasu jego przerwy airsoftowej.. więc może dajcie sobie już spokój albo idźcie z tym na jakiś osobny temat czy coś :) nie spinam się do nikogo ale no kurde zaczyna być trochę (tak mi się wydaje) nie na temat ;)

PS. no chyba że GiLB@RTowi (sory nie wiem jak inaczej się Cie nazwać niż po nicku) o to chodziło, no to sory, nie odzywam się :D

Opublikowano

Fidel, akurat w tej dyskusji jest cały przekrój tego co się zmieniło przez ostatnie lata :)

1. Limity fps na strzelankach

2. Kto z kim i dlaczego nie

3. Bo Wy tak a My tak :)

Idealnie się wpasowało :)

Opublikowano

Kolego Prezi2907, masz doświadczenie, fajnie je zaprezentowałeś, dużo się strzelasz, brawo Ty.

Wyobraź sobie jednak że ludzie którzy się tutaj wypowiadają mogą je mieć nieco większe. Bo przyjmując średnio 1 dzień w tygodniu, świątek piątek czy niedziela to w skali lat, Retal, Dyboś, czy ja byliśmy w lesie czy na budynkach ok. minimum 500 razy każdy (strzelaliśmy się przed kp) i to przyjmując że impreza trwała tylko 1 dzień. Ale nie musimy o tym gadać, bo po co?

W całym cywilizowanym ersoftowym świecie limit wynosi 350 fps, chociażby bezwzględnie dla wszystkich replik w Anglii, podobnie ma się sytuacja na takiej imprezie jak Border War jeżeli idzie o strzelanie na auto na krótkich dystansach (proponuję odwiedzić, mega zabawa). Więc zbastuj trochę z 'cocky attitude', przymij trochę informacji. Co do przebijania czegokolwiek przez snipera z 600 fps. Chyba pociskiem subsonicznym z wintka.

A i miałeś na myśli "anonimowości" a nie "anominizacji"

I żeby sprawa była jasna - ja osobistej urazy do BOA nie mam - chciałem pojechać, może zmienić zdanie o tych imprezach, chłopaki powiedzieli że nie mogę, nie pcham się tam bo rozumiem i oni pewno rozumieją dlaczego ja mogę ich nie chcieć u siebie. Over'n'out

Edytowane przez Gość

Opublikowano
No to faktycznie nie ma sensu dyskutować...

Byłem u chłopaków z WIDMO już kilka razy - oto przykład:

https://www.facebook.com/events/1503626969663263/

Tak dla waszej informacji :) Więc te 400 jednak gra :) Ale co ja tam "nieogar" wiem...

Nie możesz ustalać autorytarnie nowych standardów w Polsce i na świecie przez pryzmat kilku strzelanek z grupą WIDMO. Jak Retal napisał, 400 fps "nie jest standardem". Poszerz troszkę horyzonty i rzuć okiem na inne gry, organizowane nie tylko w kujawsko-pomorskim. Zapewniam Cię, że limit ~350 fps przeważa.

Opublikowano
popcorn_jon_stewart_GIF.gif

GiLB@RT , z wpisów i poziomie dyskusji z nowymi uczestnikami forum, nic się przez te 3 lata nie zmieniło.

Prezi2907, odpuść sobie.

Dobre dobre :) Ja się ich opinią nie przejmuje :) Nie lubie jak ktoś uważa się za lepszego od kogoś nawet go nie znając i dlatego jeszcze odświeżam ten wątek :)

Ale odpuszczam bo co bym nie napisał to będę traktowany jak wyżej :)

Dalej uważam że forum jest dla jednostek (kolegów i koleżanek tych jednostek) a nie dla społeczności i tyle :) Jeden wąt do administracji, moderatorów lub "królów" KP i jesteś zjechany jak pies :P

Przepraszam że nie uważam Was za autorytet i największe osobowości w Kujawsko-Pomorskim w ASG :)

Dla kolegów żeby im się lepiej zrobiło, nie mam zamiaru niczego więcej komentować ani udzielać się u Was aby nie robić wam "syfu" na forum przypadkiem i żeby się do mnie środowisko nie zraziło bo komuś z Was przypadkiem ubliżyłem :)

Jak będę coś do kogoś miał to i tak na jakieś strzelance się spotkamy, powiem mu to w twarz i tyle, tu się nie ma co pocić :)

Z 400 fps widziałem jak komuś nad okiem wbiła się kulka i wyciskał ją więc nie praw kazań Pitas że z 600 nie zrobisz krzywdy w postaci przebicia skóry na miejscach tak delikatnych jak wyżej wymienione :)

Filmik poniżej z 350 fps :) A już wbiła sie kulka...

Pozdrawiam i jak to kozacko napisał kolega Over'n'out :)

Opublikowano
  • Autor

TO prawda Wiktor, pełen przekrój informacji co się dzieje teraz :)

Opublikowano
GiLB@RT , z wpisów i poziomie dyskusji z nowymi uczestnikami forum, nic się przez te 3 lata nie zmieniło.

Prezi2907, odpuść sobie.

member

Repliki: AK47, MP5, M4A1

Długo jesteś na kpasg że tak spytam?

Z tego co widzę nie masz pojęcia co się działo przez ostatnie 3 lata na kpasg.

Prezi, ok jesteś nowy, ale spamujesz daj sobie siana, odpocznij.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Prezi2907 - stary masz 100% racji!!! nie daj się dziadygom, to forum zatenchło pleśniom i czas najwyższy je odkurzyć. Kolesie którzy chcom być snajperami to normalnie muszą mieć po prostu małe kuśki żeby latać z takimi długimi karabinami, zresztą co z niego za snajper jak pluje kulką na 100m, kiedy normalny zdrowy szturmowiec dobiegnie do niego z cztery razy i sprzeda mu serię. Zreszta na labolatorium nie ma sensu inna replika niż 400 bo tam dużo budynkuf jest i tak wchodzisz do bunkra i strzelasz bespiecznie i wychodzisz i masz normalny zasieng. A nie jakieś 350 ... po prostu sklepy nakręcają airsofterów na kilka replik. Jedna do budynkuf druga do lasu a trzecie do CQB. 350 to był maks maksów jak Retal zaczynał szczelać .... ale ftedy kulki to ciosali jeszcze z kamieni ... bo nie znali plastiku, i pewnie ta mu zostało. Goście wogle nie mają pojencia o czym mówią. Raz na ruski rok pojadą na jakiegoś milsima gdzie nawet se pożądnie jeden z drugim nie strzeli i później czepiają się normalnych ersofterów. Zazdrośni są że masz czas i siły i nie masz pewnie jeszcze rodziny i dzieci ... a oni majom i żona z chaty nie wypuści, no może raz w roku na milsima albo innego stalkera co z prawdziwym asg to nie ma nic wspólnego.

Szczerze cie chopie podziwiam i mam nadzieję że kiedyś się spotkamy na jakieś super strzelance u Mietka (gościu jako jedyny w regionie robi super gry, podziwiam). Wtedy zabiore ze sobą tylko cz P09 i chiniola jakieś norinco ... tylko zrzucę fpsy do 400 (mam 420 ufps więc trochę za dużo na budynki) i razem będziemy gonić ludzi do przodu ... bo zawsze nic tylko z tyłu tyłki grzeją jak nieliczni przodują w walce! Wtedy będzie zabawa!

Pozdrawiam i mam nadzieję na spotkanie.

Do zobaczenia po drugiej stronie lufy !

Opublikowano

@szpiegh Mam Żonę i dziecko :) Żona popiera to że raz w tygodniu (czasami częściej) polatam i rozruszam zesztywniałe kości w lesie :) Służy to nam :) Ona ma czas dla siebie a ja się wylatam zamiast jeździć po imprezach i pić :)

Do miłego na manewrach :)

Opublikowano

Wiktor jeżeli administrator /moderator wypowiada się w danym temacie to automatycznie zrzeka się pełnionej funkcji. Nie doczytałeś tego w regulaminie?

Opublikowano

Ps. Tak czepiasz się. Pytanie tylko po co? Kolejny kij w mrowisko wkładasz.

Opublikowano
No szkoda, że nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Cóż, jak widać są równi i równiejsi na tym forum.

Jest gorzej, są tacy na tym forum co mają równo i tacy co mają nierówno pod sufitem.

Uwielbiam czepianie się regulaminu na zasadzie "prawa Kalego".

Edytowane przez Gość

Opublikowano
Przepraszam że spytam, ale czy są wyjątki (osoby), których regulamin KPASG nie obowiązuje?

II. PISANIE POSTÓW i UMIESZCZANIE GRAFIK

1. Zawsze wypowiadaj się na temat, w sposób zgodny z zasadami polskiej pisowni

Chyba tak, skoro nawet administracja dziękuje za tego posta. Nie żebym się czepiał. Pozdrawiam.

Administracyjnie:

Wybacz drogi koronowianinie, że administracja nie siedzi na forum 24/24 i udziela takowych informacji po kilku h. Widziałem tego posta i uznałem go za sarkazm (choć na pograniczu regulaminu i zdrowego rozsądku, bo tak, oprócz regulaminu jest jeszcze zdrowy rozsądek).

Szpiegh miał kilka razy wyskoki na forum i był za nie pacyfikowany :mrgreen:, więc trafiłeś kulą w płot.

Samo istnienie tego tematu (a raczej kierunku w którym on poszedł) świadczy o liberalnym podejściu do użytkowników na tym forum, bo na 99% znanych mi for, taki temat poleciał by w kosmos po kilku minutach, a jego założyciele dostali by bany.

Jako administrator tego forum nie ma problemu z niezapraszaniem X, czy Y na dane manewry, choć wolał bym, aby takie sytuacje były sporadyczne i wynikały bardziej ze względów bezpieczeństwa, niż względów personalnych. W końcu wszyscy bawimy się w to samo, inny bardziej "niedzielnie" inni bardziej simowo, jednak wszyscy powinni szanować się nawzajem, bo dla każdego jego recepta na airsoft jest najlepsza na świecie.

Powinniście też rozgraniczyć role supermoderatora i administratora, gdzie władza zwierzchnia jest u administratorów i ZAWSZE można się do nas (administratorów) zwrócić, gdy jakikolwiek użytkownik uzna, że coś na forum jest nie tak.

Tak na szybko. Do wielu innych rzeczy ustosunkuję się na chłodno :). I już chyba z poziomu użytkownika, bo co miałem do powiedzenia jako admin, powiedziałem.