Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmodernizowane kałachy czyli czy RIS na AK jest koszerny azali nie?

Opublikowano
niektórzy czują wręcz fizyczny opór przed montowaniem niekoszernych/taktycznych/risowych elementów na replikach kałachowatych.

Takim się już nie pomoże, takich to się powinno wysłać do rekonstrukcji rycerstwa średniowiecznego albo coś w tym stylu, tam w ogóle nie trzeba RISów ani optyki. A kto myśli racjonalnie i wie jaką rolę powinna pełnić broń/replika i złom na niej ten założy RISy i porządny osprzęt, a nie PSO i drewno "bo na kałacha/eswuda inaczej nie wolno".

Co do samej repliki - należy pamiętać że to spring z niewygodną rączką do naciągania i sporą sprężynką co może być zniechęcające. No i z tego co czytałem bardzo wielu użytkowników skarży się na bardzo dużą "wybredność" repliki, jak chce to strzela dobrze i jest szczelna, jak chce to o szczelności i strzelaniu można pomarzyć. Magazynki drogie i praktycznie niedostępne, montaż do lunety drogi. Moim zdaniem replika fajna ale nie jako główna a jako replika do postrzelania raz kiedyś dla odmiany od AEGa. No i raczej dla ludzi którzy potrafią pogrzebać a nie dla tych którzy chcą replikę z pudła strzelającą świetnie (ale to się tyczy w sumie każdego chinola).

Edytowane przez Gość

Featured Replies

Opublikowano
Podstawowe? Nie zauważyłem, aby ASG miało jakiekolwiek założenie, a tym bardziej jakieś podstawowe.

Widać, że przez ostatnie parę lat leżałem pod śniegiem.

Nie wiem co robiłeś przez ostatnie kilka lat, ale powstanie czegokolwiek ma zawsze jakiś cel. ;)

System karabinów pneumatycznych używanych w airsofcie opracowali Japończycy w celu szkolenia własnego wojska (jak zapewne wiesz Japonia po ww2 miała duże obostrzenia dotyczące broni). Tak, że wykorzystanie karabinów asg miało określone założenie - szkolenie militarne i wszystko co się z tym wiąże: taktyka, procedury itp.

Czytałem kiedyś fajny artykuł na ten temat, ale nie mogę już go znaleźć. :S Wszędzie gdzie jest cokolwiek napisane na ten temat, najczęściej jest cytowane z Wikipedii. Pozwól więc, ze i ja posłużę się tym cytatem:

"Repliki ASG powstały po II wojnie światowej w Japonii aby umożliwić ćwiczenia oddziałom militarnym, które podlegały wówczas rygorystycznym przepisom dotyczącym posiadania i używania broni palnej. U podstaw airsoftu leży więc tradycja bushido, kładąca nacisk na honor, szacunek dla przeciwnika i samodoskonalenie – hasła wciąż żywe w airsofcie."

Tak że geneza powstania (czt. założenie) jest jedno.

Sądzisz, że aby mieć i rozwijać wiedzę na temat szeroko pojętej "wojskowości", żeby zachować logiczną spójność w oporządzeniu i umundurowaniu, trzeba koniecznie uczęszczać na milsimy?
Ja tego nie powiedziałem. Jednak teoria to jedno, a praktyka to drugie. Uważam, że MilSimy pozwalają spożytkować wiedzę taktyczną w symulowanej sytuacji, a dzięki temu wyeliminować błędy dając jednocześnie dużo większe doświadczenie. Cóż daje mama teoria bez praktyki? To tak jak byś przeczytał 100 książek o rowerach, a nigdy na żadnym nie jeździł. ;-)

Z moim śmieszny MilSimowym doświadczeniem powiem, że wolę MilSimy, ale głównie tylko dlatego, że można na nich spotkać świetnych ludzi i znaleźć się w sytuacji, których raczej nie uraczy się na zwykłych manewrach.

Jedno nie wyklucza drugiego. :-) Świetni ludzie i super atmosfera to jedno, a doświadczenie z tego typu spotkań to drugie. Jeśli obydwie te sprawy idą w parze tym przyjemniej się angażować się w tego typu imprezy.

Tak jak Borys pisze, nie istnieje coś takiego jak "podstawowe założenia ASG".

Na przestrzeni lat zastosowanie replik asg ewoluowało, jednak pierwotne założenia pozostały. Karabiny ASG zostały wymyślone w konkretnym celu. To, że w chwili obecnej mają szersze zastosowanie (od symylacji, porzez wolne strzelanki, a kończąc na strzelaniu do puszek na działce) nie neguje faktu, że powstały co celów szkolenia militarnego i tak należny je postrzegać.

Więc jak uważacie, bawimy się w ASG czy airsoft?

Oczywiście, że w airsoft ;-) Użyłem skrótu ASG z dwóch powodów: 1. jest już tak popularny, że pisząc ASG myślimy nie tyko o broni, ale i o grze, a po 2. bardziej podoba mi się skrót ASG niż AS :P a nie chciało mi się ciągle pisac "airsoft" :-D

W sumie to można by się pokusić o rozwinięcie skrótu ASG jako Air Soft Games...

:twisted:

Opublikowano

Taaaaa ....

Teraz zajechałeś z armaty - najpierw piszesz o założeniach,teraz o genezie powstania, tylko co ma piernik do wiatraka?

Zgodnie z tą logiką i przykładem o rowerze, jak lubisz jeździć na rowerze, to znaczy, że przyświeca Ci idea skonstrowania roweru, albo powód dla którego wymyślono koło?

Prościej - idąc na strzelankę myślisz o założeniach kodeksu bushido, honorze, szacunku dla przeciwnika i samodoskonaleniu?

Wracając zaś do tej praktyki o której mówisz, to praktyka rodzi się na strzelaniu/uczestniczeniu w milsimach- im więcej strzelasz/uczestniczysz w milsimach, tym więcej umiesz. Tyle, że po pierwsze każda jest inna - praktyka gracza milsimowego będzie inna, a strzelankowca inna (z kilku powodów - cel zabawy, ilość żyć, dynamika rozgrywki) i nie wszystko, a raczej niewiele da się przenieść z jednej do drugiej zabawy. Po drugie zaś nie tylko na milsimie zodbywasz doświadczenie - wbrew pozorom na zwykłej strzelance też można się wielu pożytecznych w ASG nawyków nauczyć.

Opublikowano

Panowie, koniec offtopu - temat jest o koszerności AK

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koszerny, niekoszerny...

Powiem tak - ja mam Scara, i...

-jest wygodny? bardzo.

-daje duże możliwości montażu dodatkowych akcesoriów? większych się nie da.

-lans jest? jest...

ALE

Scar wygląda jak giwera z jakiś transformersów, i i tak wolałbym Sukę, AK74 albo XM177

Opublikowano

Takie porównania (SCAR do AK), są wg mnie bez sensu (no offence).

To systemy broni z różnych epok, inna była filozofia ich wykorzystania, inne realia, inny sposób prowadzenia walki, inne wszystko!

Koszerność- moim skromnym zdaniem termin zaadoptowany na potrzeby wszelkiej maści reko i stylizacji, a teraz i AS, chyba tylko po to by uber Pr0 rekonstruktorzy mogli sami przed sobą usprawiedliwić i udowodnić sens wydawania masy siana na jakieś tam duperele (nikt im nie zabrania).

Koszerne jest, wg mnie to, co jest używane, było używane przez Soldźa gdzieś tam i kiedyś tam.

Co do koszerności AK, polecam forum RusMil, kupa info o tym systemie broni.

Z doświadczeń użyszkodnika AK.

Zaczynałem z AK, później było różnie, znów jest AK, z tym że AKS74U. Jest brzydki, jest krótki, jest niewygodny jak jasna cholera, trzeszczy i klekocze, jest źle wyważony, to wszystko i kilka innych pomniejszych cech czyni z niego (w mojej opinii) najbardziej zajebisty karabinek pod słońcem!

Sunia jest po prostu moją jedyna i oficjalną kochanką. Jedni lubią plastik, drudzy chcą być bardziej amerykańscy od wuja Sama, a ja osobiście wolę metal i drewno...

A wracając...nie wyprodukowano do tej pory większej ilości karabinów od tych z rodziny AK, razem z jej odmianami, nie ma równie legendarnej broni, nikt nie wymyślił do tej pory równie prostej i niezawodnej konstrukcji...wg mnie obklejanie AK rożnymi akcesoriami, powoduje, owszem wzrost walorów użytkowych, ale nie jest w stanie "zaszkodzić " wizerunkowi tej broni.

pozdros.

Opublikowano

A kto tu porównuje?

Napisałem jedynie, że "koszerność", użyteczność i "fajność" to trzy różne rzeczy, nie do końca występujące jednocześnie.

Opublikowano
Sunia jest po prostu moją jedyna i oficjalną kochanką.

O fuuuuj;)

Koszernośc to moim zdaniem zgodnośc z rzeczywistością. Rekonstruktorzy mają swoje zwichnięcia, i czasem jak się na nich patrzy to człowiek myśli czy w czasie wojny sprzęt rzeczywiście był taki zużyty jak te ich graty(naprawdę, kopie by wyglądały lepiej często) :D

IMHO koszerna będzie dokładna kopia czegoś co istnieje, bądź ma tyle sensu że nie mogę tego istnienia wykluczyc. Także G36 z magazynkiem stanag będzie koszerny, ale P90 z adapterem na stanag już nie.

M16a2 z podczepionym magazynkiem beta-c owszem, SR-25 z magazynkiem bębnowym to żenada, wstyd i hańba.

Więc RISów na AK-74 nie wykluczę, bo przecież multum firm robi takie akcesoria, jest więcej niż możliwe że to co nam serwują ma swoje ostre odpowiedniki.

.

------------------------------

Tak, że wykorzystanie karabinów asg miało określone założenie - szkolenie militarne i wszystko co się z tym wiąże: taktyka, procedury itp.

Mam nadzieję że jesteś świadomy ile techologii i wynalazków miało inne "założenia"(=genezę wg Ciebie) a rzeczywistośc pokazała inne zastosowanie. Echosondy, rakiety na paliwo ciekłe, dynamit.

Uważam, że MilSimy pozwalają spożytkować wiedzę taktyczną w symulowanej sytuacji, a dzięki temu wyeliminować błędy dając jednocześnie dużo większe doświadczenie.

Wyjaśnij mi czym się różni podchodzenie przeciwnika, czy szturm na zwykłej strzelance, a milsimem? Wiele rzeczy nie różni się niczym. Strzelanki są często zbyt dynamiczne na okopywanie się, to fakt, na milsimach to się robi.

Większośc różnic pochodzi od ograniczeń amunicyjnych.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Czyli jebanka z ograniczeniem ammo to taki prawie-milsim?

Opublikowano
O

Wyjaśnij mi czym się różni podchodzenie przeciwnika, czy szturm na zwykłej strzelance, a milsimem? Wiele rzeczy nie różni się niczym. Strzelanki są często zbyt dynamiczne na okopywanie się, to fakt, na milsimach to się robi.

Alastor, mam zołożyć nowy temat ? Bo za to pytanie to cię co niektórzy zlinczują. np Ja.

W razie rozkwitu tego OT proszę o przejście do któregokolwiek z tematów o MilSimach.

Opublikowano

Powiedziałem większośc. No, rzeczywiście, zdecydowanie za mocne wyrażenie. Milsim to przede wszystkim różnice w taktyce, istnienie czegoś takiego jak strategia, łańcuch dowodzenia, i parę innych nieznacznych pierdół(oczywiście żartuję teraz ;) ).

Jed, załóż nowy temat i linczuj. Ja się serio pytam.

.

------------------------------

Czyli jebanka z ograniczeniem ammo to taki prawie-milsim?

Prawie robi WIELKĄ różnicę :)

Edytowane przez Gość