Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Dzieci w mundurach"

Opublikowano

Gdzieś tu kiedyś toczyła się dyskusja na ten temat. Wczoraj o godz. 00:15 leciał na TVP2 program "Dzieci w mundurach". Polecam obejrzenie jeśli znajdziecie go gdzieś w necie. Tu jest artykuł o programie:http://www.rp.pl/artykul/55361,404243.html

Featured Replies

Opublikowano

Afryka, niestety. Trzeci świat w pełni. I pytanie, ktoś wierzy że takie dzieci da się w ogóle zresocjalizowac?.

Opublikowano

Ogłądałem, lipa straszna, i to nie tylko domena Afryki.

Opublikowano
Afryka, niestety. Trzeci świat w pełni. I pytanie, ktoś wierzy że takie dzieci da się w ogóle zresocjalizowac?.

Jeśli nie da się zresocjalizowac żuli z ulicy, co szukają co wieczór zaczepki, to takich dzieci co od małego wychowywały się na wojnie już niestety w ogóle...swoją drogą zdjęcie z linku internetowego jest po prostu przytłaczające i ktoś trafił w sedna wybierając akurat to :/

Opublikowano

Kurde myślałem, że to temat o ograniczeniu wieku w airsofcie :P

Opublikowano

Ciii, bo zaraz podniosą raban że skoro dzieci w Afryce mogą regularne wojsko stanowić, to czemu się ich w airsofcie czepiamy :)

Opublikowano

Tiaaaa... a jak kilka miesięcy temu poruszylen temat na forum, to chciano mnie zlinczować... Tych wszystkich, którzy mnie wtedy odżegnali od czci i wiary, sugerując że jestem kłamcą i oszołomem - serdecznie pozdrawiam :wink:, i informuję, że przeprosin się nie spodziewam. Do tego trzeba mieć trochę klasy...

.

------------------------------

Ciii, bo zaraz podniosą raban że skoro dzieci w Afryce mogą regularne wojsko stanowić, to czemu się ich w airsofcie czepiamy :)

Alastor to nie jest regularne wojsko, nawet jeśli politycy tak twierdzą... końcówka programu pokazywała jak sądzono dowódców z obu stron konfliktu (...bodaj w Gujanie) za werbowanie nieletnich... i zapadły wyroki skazujące.

Opublikowano

Lincz był za twierdzenie jakoby M4 była bronią projektowaną właśnie pod nieletnich(czy M733 to było, whatever, jakiś karabinek na bazie AR-15 w każdym razie).

Sądzeni dowódcy byli rozumiem sądzeni przez nowy rząd, bądź inną siłę przeciwną? W sensie proces odwetowy ze strony zwycięzców bądź inną siłę obecnie dominującą.

.

------------------------------

Znalazłem:)

Lincz był za to:

koncerny zbrojeniowe już od lat produkują lekkie karabinki dla dzieci - tak powstały M4 jako klon M16 dla dzieci w Afryce, potem okazało się, że nadają się do CQB dla SF...

Nie za to:

ja mówię o wojnach jakie trwają cały czas w Afryce... o Warlordach którzy mienią się Prezydentami republik, a są zwykłymi bandytami i biorą dzieci do wojska. W Afryce ponad 300 000 dzieci jest żołnierzami i strzela i zabija ludzi... dzieci poniżej 12 -go roku życia... (...dane za Amnesty International)

Z tym się zgadzam, niestety to prawda której nie da się zaprzeczyć.

Opublikowano

Tia... smutne to jak dzieci zabijają. Co do resocjalizacji - wszystko zależy od warunków, otoczenia itp. W końcu w Powstaniu Warszawskim też nie jeden małolat z bronią biegał i zabijał, a zbrodniażami nie zostali, ale to inna bajka. Normy czyni ogół. Żulostwo jest akceptowane, niestety.

Opublikowano

Właśnie Lesiu, lincz był za M4 :)

Swoją drogą - co mają robić, jak nie ma innej alternatywy, europa i ameryka mają je głęboko w dupie, a żarcia nie ma skąd brać. Tylko współczuć, bo pomóc nie ma jak.

Opublikowano

Leon, dziękuję za pozdrownia.

Może byś tak nie kłamał w żywe oczy, dobrze wiesz o co chodziło. O podanie źródła głupot, które właśnie przypomniał Alastor.

P.S. Wciąż czekamy.

Opublikowano

A propos tematu polecam film "Jonny Mad Dog" Jaen-Stephane Sauvaire.

Opublikowano

W materiale który był emitowany w programie TVP 2 między innymi mówiono o produkcji karabinów tak lekkich, ze nadają się dla dzieci. Nie wymieniono M4 z nazwy, ale ilustracją była scena z chłopcem trzymającym M4, a może M16 - nie przyglądałem się zbyt uważnie.

Natomiast niektórym kolegom jak się coś nawet udowodni - to i tak będą twierdzić, że to głupoty. Jak to mówią "nikt nam nie będzie tłumaczył, że czarne jest czarne, a białe jest białe" .

Nie mam czasu, ani ochoty zmieniać poglądów kolegów z forum, zwłaszcza, że jak nawet znalazłbym ten artykuł, to też stwierdzą - to tylko artykuł - papier jest cierpliwy i każdą bzdurę przyjmie.

W końcu przecież wiedzą lepiej ...

Swoją drogą to ciekawa mentalność - z jednym stwierdzeniem z materiału i moich wcześniejszych postów muszą się zgodzić - więc (niestety) to prawda, z innym nie chcą się zgodzić- więc (na szczęście) to nieprawda... :roll:

Alastor, sądzono przywódców obu stron przed Trybunałem Międzynarodowym jako zbrodniarzy wojennych - za werbowanie dzieci do wojska, co dopiero od bodaj 2004 jest traktowane jako zbrodnia wojenna.

Tym samym Witku naszych powstańców nie można było potraktować jako zbrodniarzy, prawo wstecz nie działa. Natomiast może powinno się traktować dopuszczanie nieletnich na strzelanki jako swego rodzaju zbrodnię wojenną ASG ? :wink:

Problemem tym zajęto się niedawno i być może jeszcze wyjdą na jaw niezbite dowody co do intencji projektantów M4, natomiast z całym szacunkiem mnie na udowadnianiu komukolwiek czegokolwiek nie zależy. Więc Chumi jeśli Ci nie wystarczył ten program to może powinieneś poczekać na skazanie projektantów, albo producentów broni... Ale to chyba nie za naszego życia (lobby zbrojeniowe na świecie jest nadal potężne).

Opublikowano
Nie mam czasu, ani ochoty zmieniać poglądów kolegów z forum, zwłaszcza, że jak nawet znalazłbym ten artykuł, to też stwierdzą - to tylko artykuł - papier jest cierpliwy i każdą bzdurę przyjmie.

Racja, nie dawaj lepiej skanów z Faktu bo i tak nikt nie uwierzy ;)

Opublikowano

No Leon to Ty uważaj, żeby Cię to potężne lobby zbrojeniowe nie zlikwidowało jako tego co rozgryzł ich niecną intrygę.

I ponowna prośba żebyś nie rżną głupa, bo nikt nie dyskutował z Tobą w kwestii czy w Afryce dzieci latają z bronią, tylko w kwestii czy ta broń został specjalnie dla nich zaprojektowana przez podłych Amerykanów.

Tekstem "...mówiono o produkcji karabinów tak lekkich, ze nadają się dla dzieci. Nie wymieniono M4 z nazwy, ale ilustracją była scena z chłopcem trzymającym M4, a może M16 - nie przyglądałem się zbyt uważnie..." rzeczywiście zamknąłeś usta wszystkim niedowiarkom.

"jak nawet znalazłbym ten artykuł, to też stwierdzą - to tylko artykuł - papier jest cierpliwy i każdą bzdurę przyjmie" Dokładnie tak bym stwierdził ale mógłbym dodać, że Leon powtarza głupoty po kimś a nie że sam je wymyśla.

Opublikowano
W materiale który był emitowany w programie TVP 2 między innymi mówiono o produkcji karabinów tak lekkich, ze nadają się dla dzieci. Nie wymieniono M4 z nazwy, ale ilustracją była scena z chłopcem trzymającym M4, a może M16 - nie przyglądałem się zbyt uważnie.

Natomiast niektórym kolegom jak się coś nawet udowodni - to i tak będą twierdzić, że to głupoty. Jak to mówią "nikt nam nie będzie tłumaczył, że czarne jest czarne, a białe jest białe" .

...

W końcu przecież wiedzą lepiej ...

Leon, nie udowodniłeś w żadnym poście ani nie przytoczyłeś źródła, że to co napisałeś jakiś czas temu jest prawdą....a argumenty ad personam nie kończą tematu. Czekam z niecierpliwością na źródło ;-)

Pozdrawiam

Opublikowano

Leon, ja też czekam, temat pojawił się na początku września, więc miałeś 3 miesiące żeby to znaleźć, poza tym coś co przypomina emkę niekoniecznie musi nią być. Przypominam zdjęcie dzieciaka, umieszczone w oryginalnym temacie, które miało być dowodem, a na którym dzieciak trzymał FN Fal-a. Argumentów ad personem nie skomentuje.

P.S

Jeżeli nie rozróżniasz pokazanego na filmie m4 od m16 to równie dobrze możesz pomylić m4 z krótkim fn-falem albo galilem. Też klasyczna budowa, też czarne i podobna różnica w wyglądzie...

Edytowane przez Gość

Opublikowano

No tak, podobno Galil Mar był robiony dla małych żydów ;) .

Leon, z całym szacunkiem i sympatią, ale kończ waść...

Krótkie wersje karabinków są do walki w ciasnych miejscach (budynki, gęsty las) lub przewożenia w ciasnych miejscach (zmechole). Ponadto są lżejsze i bardziej poręczne, łatwiej je ukryć itp, itd. Rozumiem, że MP5 lub HK53 były zaprojektowane dla przedszkolaków :P ?

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Pitas- Glock 36 ;p

Opublikowano
na którym dzieciak trzymał FN Fal-a.

Dobrze, że ktoś to poruszył bo dłuższy czas myślałem nad tym, co to jest za broń w rękach tego dzieciaka..na FN-Fal-a mi nie wygląda, gniazdo magazynka jest inne, muszka jest tu mocowana samym końcu lufy, a nie na kolanku gazowym tak jak w Falu...poza tym ten dzieciak musiałby być nieźle naćpany, żeby używać FN-Fal-a 7,62x51 bez kolby i z taką krótką lufą, samym błyskiem by się zabił :P Ma ktoś może jakieś pomysły?

Opublikowano
http://kpasg.net/showpost.php?p=206380&postcount=35

To jest Fn-Fal w długiej normalnej wersji, zarys stałej kolby widać u dzieciaka wyraźnie pod ramieniem...

O sorry, myślałem ze chodzi o zdjęcie z pierwszego posta od artykułu co teufel9 podał, zwracam honor Pitas ;)

Opublikowano

To w pierwszym poście na bank nie jest nic z rodziny emek. Szczerze może mnie oczy mylą ale obstawiłbym stg44 bo cholernie to coś co dzieciak ma w rękach mi się kojarzy

Opublikowano
ten dzieciak musiałby być nieźle naćpany

To akurat jest bardzo prawdopodobne.

Opublikowano

Przerzuciłem przed chwilą cały world.guns.ru i niestety nie znalazłem nic, co by pasowało do tej broni ze zdjęcia. Do Stg.44 ma parę podobieństw, ale pewnie jest to jakiś home-made wyprodukowany cichcem w piwnicy :D. Tak zupełnie poza tematem to Meksykańcy będą się nieźle lansować teraz:

http://world.guns.ru/assault/as104-e.htm ;)

Opublikowano

MAT-49. Jaeger zgadł :D .

Opublikowano

No to polać mu trzeba! ;)

Opublikowano

w Armii USA i Wlk. Brytanie też służą nieletni i nikt nie podnosi rabanu.

Opublikowano

Odnośnie USA:

In the United States 17-year-olds may join the armed forces, but may not be stationed outside the continental US or deployed in combat situations.

Odnośnie UK:

The UK adopted the Optional Protocol to the Convention on the Rights of the Child, on the involvement of children in armed conflict on 24 June 2003. The Convention calls on ratifying governments to do everything feasible to ensure that members of their armed forces who are under 18 years of age do not take part in hostilities

Jeżeli pojaśniało to Ok, jeżeli nie, to kłaniają się języki obce.

Najpierw czytać, później wypisywać bzdury!

Później mamy kwiatki, nie tylko na tym forum, ale na wielu innych, a także (o zgrozo) w mediach, z których korzysta ,mnóstwo osób, a później we wszystkich możliwych serwisach przewijają się te same błędy i wypaczenia.

Tak samo jest w tym wątku, który ciągnie się za Leonem jak smród po gaciach od kilku mc.

Najpierw czytać, sprawdzać informację, a później dzielić się nimi na forum!

pozdrawiam

wx.//

Opublikowano

Wessix smród się ciągnie za tematem, a nie za Leonem który ten temat (skąd inąd jak widać interesujący) poruszył... czy warto dyskutować , czy należy upieprzyć każdą (nawet kontrowersyjną) dyskusję, to już pozostawiam sumieniu kolegów.

ps. Chumi ma rację, że lanie mi się należało , za powtarzanie nie sprawdzonych informacji i powtarzanie bzdur za jakimś dziennikarzyną... sypię popiół na głowę...

Opublikowano

Dlatego proponuję ten temat zamknąć, bo chyba do niczego odkrywczego nie prowadzi.

Pozdrawiam

Sirius