Opublikowano 9 Października 201312 l Czy jest ktoś w tym zacnym gronie, kto posiada replikę z konwersją firmy mancraft? Jeśli tak, to czy jest możliwość podjechania i przestrzelania takiego cacka?
Opublikowano 19 Października 201312 l Kila przemyśleń na gorąco po pierwszych testach polowych: Test wmasgu jest bardzo dobry i dużo więcej nie mogę napisać Kilka uwag porządkowych: Montaż banalny w SWD, jednak jak nie znasz repliki na wylot, warto zapłacić 50 zł za montaż. Ustawiłem 695 fpsów na 0.2, strzelałem z 0.43 Guardera ~475 fpsów. Nowa komora i czerwona gumka Promyka, różne lufy (o tym później)*. Hop (NIE USTAWIONY) tzn. ustawiony w połowie (mam tylko brązowe kulki, przy których ustawienie hopa to dramat, bo ich nie widać). Pierwsza seria 50m - cel karton po replice - bezproblemowe trafienia z ręki na mechanicznych przyrządach. Karton przeszyty na wylot (2 warstwy), na wysokości w którą mierzyłem. 100m - Trafienia możliwe bez większego problemu z ręki, lekkie wgniecenia w kartonie na wysokości 20-40 cm (celowałem 150-160cm). Konwersja ma potencjał snajperski, jednak ciągle mam mieszane uczucia. 20 nawet 30 m zasięgu można skrócić sprintem w ciągu kilku sekund (2-3 strzały), przy jednoczesnym zasypywaniu snajpera toną kulek (nawet na milsimie). Przy dodatkowym założeniu, że czasem w biegu ciężko jest usłyszeć, czy poczuć trafienie, jedną nawet ultra celną kulką uderzającą w oporządzenie. Powoduje to, że snajper na airsoftowym polu walki jest ciągle użyteczny jak do tej pory, czyli mało . Strzelanie przy takiej mocy do celu poniżej 40m, może powodować później ból lub brak zębów u snajpera, co również ogranicza użycie repliki na krótkich dystansach. No i najważniejsza rzecz, czyli wystający z repliki wężyk i regulator z kapsułkami CO2, nie po to się stroimy, "urealniamy", żeby z repliki wystawał wężyk i wisiał metalowy klamot na kolbie (tak, jestem airsoftowym purystą i uważam, że małe pakiety LIPo, które eliminują konieczność ładownicy na baterię w replice to duży krok ku przyszłości). Jedyna replika, gdzie można schować konwersję do kolby to VSR TM + klony. * ze względu na brak ustawienia hopa, pomijam jakość lufy, testy jakości luf przeprowadzę, jak wymyślę sposób regulowania hopa na brązowych kulek, lub znajdę odpowiedniej jakości białe.
Opublikowano 19 Października 201312 l Sirwiz, dokładnie tą samą konwersje będę ładował do swojej VSR także wszystkie uwagi umieszczaj niezwłocznie tutaj.
Opublikowano 19 Października 201312 l VSR i L96 itp. mają jeden zasadniczy problem, długi czas przeładowania (czterotakt - otwarcie zamka, odciągnięcie, dopchnięcie, zamknięcie), gdy w SWD to tylko odciągnięcie (samopowrotny zamek) - dlatego wybrałem SWD do budowy, pomimo tego, że VSR ma kolbę w której chowamy konwersję. Mając maks 3 kulki przewagi zanim dystans do snajpera zostanie zmniejszony, każda sekunda jest cenna.
Opublikowano 19 Października 201312 l Mam konwersje dedykowaną do L96 i zgadzam się z Siwizem w zupełności. Miałem okazje porównać moją replikę z repliką SWD niejakiego Mendiego, który popełnił ww. test konwersji na wmasgu. W czterotakcie z mancraftem co prawda wkładamy minimalną siłę w odciągnięcie zamka ale za to musimy też dużo mocniej pchać niż w przypadku springa, aby zamek wrócił na miejsce. Jest to o tyle niewygodne, że w przypadku naciągu kolba opiera nam się na ramieniu, gdy odciągamy pchamy cały karabin do przodu. W SWD nie ma tego problemu, bo jest sprężyn powrotna. Do tego kilka razy zdarzyło mi się wyplucie przez konwersje oringa. Założenie nowej gumki w czterotakcie to ok. godzina, w SWD Mendi wymienił ją przy mnie w swoim SWD w ok. 5 minut. Przy zamawianiu i samodzielnym montażu trzeba też pamiętać aby powiadomić mancraftów z jakiej długości lufy będziemy korzystać (jeżeli jej długość będzie dłuższa niż stockowa.)
Opublikowano 19 Października 201312 l O SWD Mendiego nie rozmawiamy, podobnie jak o jednorożcach i krasnoludkach
Opublikowano 19 Października 201312 l Autor Sirwiz dzięki za recenzję. Dla tych, którzy rozważają zakup i mają wolne 1800 zł polecam zajrzeć pod poniższy link: http://wmasg.pl/pl/consignment/show/494968 Okazyjna, doinwestowana VSR'ka za połowę ceny nowej.
Opublikowano 19 Października 201312 l Dlatego wybrałem VSR'ke, problem z 4'ro taktem ale cały reduktor i butla chowany w kolbie. Zero części wystających na zewnątrz.
Opublikowano 20 Października 201312 l No dobrze, że dokończycie na PW bo ja tu chciałem się ciekawych rzeczy dowiedzieć o konwersji a powoli przeradza się to w wymianę zdań nie mającą związku z tematem.
Opublikowano 20 Października 201312 l Uporządkowałem... Nawet w niedzielę nie dajecie odpocząć :mrgreen:
Czy jest ktoś w tym zacnym gronie, kto posiada replikę z konwersją firmy mancraft? Jeśli tak, to czy jest możliwość podjechania i przestrzelania takiego cacka?