Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mancraft

Opublikowano

Czy jest ktoś w tym zacnym gronie, kto posiada replikę z konwersją firmy mancraft? Jeśli tak, to czy jest możliwość podjechania i przestrzelania takiego cacka?

Featured Replies

Opublikowano

Coś planujesz:)?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kila przemyśleń na gorąco po pierwszych testach polowych:

Test wmasgu jest bardzo dobry i dużo więcej nie mogę napisać :)

Kilka uwag porządkowych:

Montaż banalny w SWD, jednak jak nie znasz repliki na wylot, warto zapłacić 50 zł za montaż.

Ustawiłem 695 fpsów na 0.2, strzelałem z 0.43 Guardera ~475 fpsów. Nowa komora i czerwona gumka Promyka, różne lufy (o tym później)*. Hop (NIE USTAWIONY) tzn. ustawiony w połowie (mam tylko brązowe kulki, przy których ustawienie hopa to dramat, bo ich nie widać).

Pierwsza seria 50m - cel karton po replice - bezproblemowe trafienia z ręki na mechanicznych przyrządach. Karton przeszyty na wylot (2 warstwy), na wysokości w którą mierzyłem.

100m - Trafienia możliwe bez większego problemu z ręki, lekkie wgniecenia w kartonie na wysokości 20-40 cm (celowałem 150-160cm).

Konwersja ma potencjał snajperski, jednak ciągle mam mieszane uczucia. 20 nawet 30 m zasięgu można skrócić sprintem w ciągu kilku sekund (2-3 strzały), przy jednoczesnym zasypywaniu snajpera toną kulek (nawet na milsimie). Przy dodatkowym założeniu, że czasem w biegu ciężko jest usłyszeć, czy poczuć trafienie, jedną nawet ultra celną kulką uderzającą w oporządzenie. Powoduje to, że snajper na airsoftowym polu walki jest ciągle użyteczny jak do tej pory, czyli mało :). Strzelanie przy takiej mocy do celu poniżej 40m, może powodować później ból lub brak zębów u snajpera, co również ogranicza użycie repliki na krótkich dystansach.

No i najważniejsza rzecz, czyli wystający z repliki wężyk i regulator z kapsułkami CO2, nie po to się stroimy, "urealniamy", żeby z repliki wystawał wężyk i wisiał metalowy klamot na kolbie (tak, jestem airsoftowym purystą i uważam, że małe pakiety LIPo, które eliminują konieczność ładownicy na baterię w replice to duży krok ku przyszłości). Jedyna replika, gdzie można schować konwersję do kolby to VSR TM + klony.

* ze względu na brak ustawienia hopa, pomijam jakość lufy, testy jakości luf przeprowadzę, jak wymyślę sposób regulowania hopa na brązowych kulek, lub znajdę odpowiedniej jakości białe.

Opublikowano

Sirwiz, dokładnie tą samą konwersje będę ładował do swojej VSR także wszystkie uwagi umieszczaj niezwłocznie tutaj.

Opublikowano

VSR i L96 itp. mają jeden zasadniczy problem, długi czas przeładowania (czterotakt - otwarcie zamka, odciągnięcie, dopchnięcie, zamknięcie), gdy w SWD to tylko odciągnięcie (samopowrotny zamek) - dlatego wybrałem SWD do budowy, pomimo tego, że VSR ma kolbę w której chowamy konwersję. Mając maks 3 kulki przewagi zanim dystans do snajpera zostanie zmniejszony, każda sekunda jest cenna.

Opublikowano

Mam konwersje dedykowaną do L96 i zgadzam się z Siwizem w zupełności. Miałem okazje porównać moją replikę z repliką SWD niejakiego Mendiego, który popełnił ww. test konwersji na wmasgu. W czterotakcie z mancraftem co prawda wkładamy minimalną siłę w odciągnięcie zamka ale za to musimy też dużo mocniej pchać niż w przypadku springa, aby zamek wrócił na miejsce. Jest to o tyle niewygodne, że w przypadku naciągu kolba opiera nam się na ramieniu, gdy odciągamy pchamy cały karabin do przodu. W SWD nie ma tego problemu, bo jest sprężyn powrotna. Do tego kilka razy zdarzyło mi się wyplucie przez konwersje oringa. Założenie nowej gumki w czterotakcie to ok. godzina, w SWD Mendi wymienił ją przy mnie w swoim SWD w ok. 5 minut. Przy zamawianiu i samodzielnym montażu trzeba też pamiętać aby powiadomić mancraftów z jakiej długości lufy będziemy korzystać (jeżeli jej długość będzie dłuższa niż stockowa.)

Opublikowano
  • Autor

Sirwiz dzięki za recenzję.

Dla tych, którzy rozważają zakup i mają wolne 1800 zł polecam zajrzeć pod poniższy link: http://wmasg.pl/pl/consignment/show/494968

Okazyjna, doinwestowana VSR'ka za połowę ceny nowej.

Opublikowano

Dlatego wybrałem VSR'ke, problem z 4'ro taktem ale cały reduktor i butla chowany w kolbie. Zero części wystających na zewnątrz.

Opublikowano

No dobrze, że dokończycie na PW bo ja tu chciałem się ciekawych rzeczy dowiedzieć o konwersji a powoli przeradza się to w wymianę zdań nie mającą związku z tematem.