Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy byliby chętni ?

Opublikowano

Witam,

jako że przyszedł nowy rok i są nowe postanowienia to w związku z tym mam pytanie... czy byliby jacyś chętni, którzy chcieli by rozwijać swoje umiejętności z zakresu Działań Specjalnych a konkretniej Akcji Bezpośrednich czyli: taktyki czarnej, zielonej i czerwonej, oraz niebieskiej, walki wręcz, technik interwencyjnych, działania na pojazdach, survival itp itd. Głównie skupialibyśmy się jednak na umiejętnościach typowo praktycznych i treningach sytuacyjnych.

Trochę konkretów: szkolenia raz w miesiącu, w różnych częściach województwa w zależności jaki teren nam akurat będzie potrzebny, czasem wyjazdy. W pozostałe dni tygodnia dbamy o rozwój fizyczny :D Myślę że można być członkiem innej grupy asg i jednocześnie uczestniczyć w tej grupie, tu chodzi bowiem o zdobywanie wiedzy i umiejętności.

Na początku podstawowe szkolenia we własnym zakresie, po bardziej szczegółowe rzeczy będziemy udawali się do odpowiednich instruktorów. Sam posiadam uprawnienia instruktora walki wręcz i samoobrony, oraz przeszedłem już kilka kursów i szkoleń.

Pierwsze spotkanie oczywiście w lesie, najlepiej w nocy. Tak żeby się wzajemnie poznać i "zmęczyć". . . aby poznać swoje możliwości rzecz jasna :)

Terminy spotkań, sprawy grupy, etc etc. Wszystko ustalamy wspólnie, nie chcę bowiem tworzyć swojej prywatnej armii :)

Zainteresowanych zapraszam na PW bądź tu w temacie.

Pozdrawiam

V.

Featured Replies

Opublikowano

Chętny jestem, ale czy dopuścicie 17 latka ?

Co ze sobą wziąć ? Dres, mundur, replikę ?

Opublikowano

Zacna idea, ja i kilka osób z mojego teamu prawdopodobnie będziemy chętni :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

@Kudłaty, no niestety musisz jeszcze poczekać, mimo najszczerszych chęci pełnoletność jest wymagana.

A co do terminu myślę że jak zbierze się jakaś grupka chętnych to ustalimy sobie jakiś wspólny termin w okolicach lutego lub jak pogoda nie dopisze w okolicach marca.

.

------------------------------

Jako, że trochę chętnych już się zebrało, więc przyszedł czas na więcej konkretów. A więc. . .

Pierwsze spotkanie mam nadzieję, że zrealizujemy w drugiej połowie lutego, może na początku marca, gdy temperatura w nocy nie będzie spadała poniżej 5 °C. Będzie miało ono charakter nocnego marszu (ok 12-18km) połączonego z różnego rodzaju ćwiczeniami, zarówno wysiłkowymi jak i taktycznymi, w między czasie ognicho i kiełbacha :lol: Taka formuła pozwoli nam się lepiej poznać, ale także poznać własne możliwości. Niestety, z własnego doświadczenia wiem, że kondycja i samozaparcie są niezbędne podczas szkoleń, ale jak to mówią "w kupie siła" i będzie liczyło się działanie ogółu.

Następne szkolenia będą miały już inny charakter i będą to kolejno:

1. Taktyka zielona - unifikacja postaw strzeleckich, metody infiltracji i eksfiltracji, pokonywanie przeszkód terenowych, działanie grupą/zespołem par etc. etc.

2. Akcje bezpośrednie - planowanie, opanowywanie obiektów, zatrzymywanie pojazdów i osób (szkolenie wyjazdowe);

3. Taktyka czarna i techniki interwencyjne + teoria taktyki czerwonej

To tak na początek, w razie zgłoszeń lub pytań zapraszam tu bądź na PW.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja też.

Opublikowano

Jak by to napisał Piana "nocna wyprawa w stringach" :P ale i tak nic nie pobije jego wpisu w temacie przelewu za naszywki, mistrzostwo.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Myślę, że już ciężka zima nie wróci także możemy ustalić sobie jakiś wspólny termin.

Proponuję 23.03 (sobota), chyba że jeżeli chcemy to zrobić szybciej to może być równie dobrze 09.03 (sobota). Później to już w kwietniu 06.04.

Godzina: 19:00 do max. 04:00.

Miejsce: Żnin (szczegóły na PW), będąc na miejscu wspólnie udajemy się samochodami do lasu oddalonego o jakieś 10km.

Sprzęt: mundur (adekwatnie do pogody, proponuje wziąć jakieś rzeczy na zmianę, do tego polar, gore, odzież termo itp.), buty, rękawiczki, nakrycie głowy, plecak wraz z balastem (3x 1,5 litrowa butelka wody), woda do picia 2-3l, jedzenie + kiełbacha na ognisko, awaryjnie latarka. Obowiązkowo: pozytywne nastawienie i chęci.

Przygotujcie się na sporą dawkę zmęczenia :)

Ubezpieczenie jeśli ktoś chce to we własnym zakresie.

Zgłaszać się proszę na PW, bądź tu w temacie. Jednocześnie wskażcie termin jaki wam odpowiada.

.

Na propozycje czy zgłoszenia czekam do 17.03.2013.

Pozdrawiam

V.

.

Zima ciągle nie odpuszcza ale z planów chyba nie ma co rezygnować. Jeśli w dalszym ciągu są chętni proszę w temacie o podanie propozycji terminów jakie wam pasują. Ustalimy wtedy jeden konkretny.

Pozdrawiam

V.

Opublikowano

26-31.03.2013, 5-7.04.2013, 19-21.04.2013 To tak na szybko. Moim zdaniem najlepiej walnąć to w pierwszy weekend kwietnia. Taka zima, to nie zima. Można spokojnie powalczyć w terenie 24h.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Luka, chyba cię pogrzało. Byliśmy ostatnio w nocy na manewrach, i szczerze, nie wyobrażam sobie nawet nocowania w samochodzie w śpiworze.

Temp schodzą poniżej zera, wszystkich super komandosów prosze o hejt.

Opublikowano

Mój przyjaciel w większe mrozy wychodził do Suchatówki na 24h, spał i wracał. Było to tej zimy. Dowody na to mam. Nie jest uberprooszpejowany także my w większej grupie dalibyśmy sobie radę. Nikt nie będzie spał z tego co wiem w lesie.

Opublikowano
Luka, chyba cię pogrzało. Byliśmy ostatnio w nocy na manewrach, i szczerze, nie wyobrażam sobie nawet nocowania w samochodzie w śpiworze.

Temp schodzą poniżej zera, wszystkich super komandosów prosze o hejt.

W jednym temacie "błagasz" by nie przerabiać KPASG na WMASG, teraz prosisz o hejt, innym razem zakładasz tematy na powyższych forach które mają na celu nabijanie się z filmu nakręconego przez nieletnich airsoftowców z naszego regionu. Przyznam szczerze że ciężko nadążyć. :roll:

Sen w outdoorze przy takich temperaturach wymaga odpowiedniej izolacji termicznej oraz izolacji od podłoża np. śpiwora i karimaty. Inną opcją jest ciągłe dostarczanie ciepła zewnętrznego np. w postaci ogniska. Masz w Toruniu m.in. Jed'a który posiada śpiwór US Army na warunki arktyczne z komfortem termicznym -35C. Zagadaj, może uda się pożyczyć. Na Red Fall'u 3 mieliśmy pokaźną ekipę z Kuj-Pom w składzie 8R, KPJDS, ORION. W nocy temperatura spadła ponoć do -7C i jakoś wszyscy przetrwaliśmy. Nie ma innej opcji na weryfikację swoich wyobrażeń jak spróbowanie tego w praktyce, choćby za dnia. ;)

Opublikowano

Piana,

Najniższa temp. przy której spałem to -22st C. Bez ogniska tylko w wymienionym przez Martineza śpiworku.

ps. Nadal jestem chętny na wypad ale kwiecień jest trochę zapchany dla mnie. Ardeny, treningi, Border War no i rodzina. Jak się uda to dostosuję się do wyznaczonego przez was terminu.

Ps, spanie w samochodzie bez właczonego silnika nie jest dobrym pomysłem.

Edytowane przez Gość

Opublikowano
  • Autor

Celem pierwszego spotkania w lesie ma być zapoznanie w warunkach terenowych wszystkich uczestników z wymaganiami jakie są stawiane podczas szkoleń z zakresu akcji bezpośrednich. Czyli tak bez spiny mamy poznać się jako grupa,poznać własne możliwości i odpowiedzieć sobie na pytanie czy to mi się podoba i to chcę robić.

Nie ma tu mowy o bytowaniu, czy długotrwałym przebywaniu w terenie przygodnym, ale raczej o szybkich i dynamicznych akcjach wykonywanych pod presją. W związku z czym szkolenie będzie miało charakter intensywnych ćwiczeń fizycznych, taktycznych jak i psychologicznych wykonywanych podczas długotrwałego marszu.

Niejednokrotnie brałem udział w czymś takim i wiem że nie wszyscy są zawsze przygotowani sprzętowo (odzież termo, lekkie polary itp itd.) jak i fizycznie dlatego dla bezpieczeństwa uczestników lepiej by odbyło się to warunkach temperatury dodatniej.

Pozdrawiam,

V.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

No cóż, lista chętnych wygląda następująco:

1. Luka

2. Jed

3. Pitas

Troszkę mało zważywszy, że szkolenia i treningi odbywałyby się na terenie całego województwa, raz Bydgoszcz, raz Toruń, w zależności co byłoby nam potrzebne.

Szkoda trochę, bo w samym kwietniu szykowałyby się fajne szkolenia. Jedno z zakresu taktyki czarnej prowadzone przez byłych funkcjonariuszy SPAP. Drugie z zakresu taktyki niebieskiej i operowania na łodziach typu RIB.

Zima już na szczęście odpuszcza także możemy jeszcze trochę poczekać :)

Opublikowano

1. Luka

2. Jed

3. Pitas

4. v4x

też był bym chętny

Opublikowano

W wolnym czasie pewnie też bym się pisał o ile dopuszczacie możliwość przybywania co jakiś czas...

O tyle o ile RIBy i SPAPy mnie nie kręcą o tyle akcje bezpośrednie w lesie owszem :)

Opublikowano

U mnie podobnie jak u SR12. Jak będzie info o konkretnym szkoleniu czy działaniach a czas pozwoli chętnie bym dołączył.

Opublikowano

Pytanie:

No i co z tym terminem? Kiedy?

Opublikowano

1. Luka

2. Jed

3. Pitas

4. v4x

5. Bossik

Opublikowano

1. Luka

2. Jed

3. Pitas

4. v4x

5. Dslt

Opublikowano

1. Luka

2. Jed

3. Pitas

4. v4x

5. Dslt

6. Mikadorus- ło, ile nic przeciwko nie macie by tak późno dołączyć:)

Opublikowano

1. Luka

2. Jed

3. Pitas

4. v4x

5. Bossik

6.Dslt

7. Mikadorus- ło, ile nic przeciwko nie macie by tak późno dołączyć:smile:

Opublikowano

no i już jakaś grupa jest, pewnie jak będzie termin to więcej osób się dopisze :)

tak w ogóle jest jakaś minimalna liczba osób ??

Opublikowano
  • Autor

ad 1. Myślę, że przybywanie co jakiś czas mija się trochę z celem bo nie możemy wtedy mówić o zgraniu i robieniu postępów w programie jaki sobie ułożymy. Po to jest też pierwsze spotkanie, żeby przedyskutować tego typu rzeczy i żeby każdy zobaczył czy to jest to co chce robić.

ad 2. Minimalna liczba osób to 4-5, wtedy można już coś porobić. Im więcej tym lepiej rzecz jasna :)

ad 3. Proponuję terminy 20-21.04 lub 27-28.04

Opublikowano

Ja proponuję się spotkać w ten pierwszy i omówić co będziemy dokładnie robili i ustalić terminy.

Opublikowano

Chętny na drugi termin. Jak większość zdecyduje się w pierwszy to cóż, dostosuję się.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Mi odpowiada drugi termin.

Opublikowano

Drugi termin.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Jako, że większości przypadł do gustu drugi termin, taki też pozostawimy. Czyli spotykamy się 27 kwietnia (sobota).

Zainteresowanym wysłałem na PW szczegóły dotyczące spotkania. Jeśli kogoś pominąłem, lub ktoś jeszcze jest zainteresowany to zapraszam na PW lub tu w temacie.

Pozdrawiam

V.

.

Termin powoli nam się zbliża także jeśli są jeszcze jacyś chętni to zapraszam. Z moich obliczeń wynika, że powinno pojawić się ok. 10 osób. Z tego co wiem to Pitas ma jeszcze jakieś miejsca w aucie dla osób z Torunia.

Z tego co pokazują prognozy to w sobotę ma padać, także proszę o przygotowanie w tej kwestii :)

Po wszystkim zrobimy sobie jakieś ognisko, czy grilla :)

Pozdrawiam

V.

Opublikowano

odpadam, mam sobotę pracującą....

Opublikowano
  • Autor

Niestety frekwencja w liczbie 4 osoby nie pozwoliła na realizacje spotkania, troszkę za mało nas by było.

Jeżeli nadal są chętni to możemy pomyśleć nad drugim terminem.

Opublikowano

Pewnie się deszczu postraszyli i obciążenia w plecaku.

Vo- Fighter - jakieś plany co do następnego terminu? Bo widzę, że nim bliżej "godziny zero" tym mniej chęci - bo nie wierzę, że ponad połowie osób wypadł nagle pogrzeb/ lekarz/ ślub/ praca.

Opublikowano
  • Autor

No cóż, jak to mówią do trzech razy sztuka :)

Proponuje terminy: 11-12.05 lub 18-19.04, proszę określić się w temacie który termin pasuje wam bardziej, wszystko inne na tych samych zasadach.

Następne szkolenie, czyli z taktyki zielonej przeprowadzimy najpewniej w Toruniu.

.

Nie zauważyłem i w poprzednim poście wkradła się mała literówka, oczywiście chodzi o 18-19.05 i ten termin rozpatrujemy jeśli chodzi o spotkanie.

Na małą zachętę, zmontowane na szybko :)

Opublikowano

Panowie - tyle gadania i nikt nie ma czasu?

.

1. Miki - 18-19.05

2. Filo 18-19.05

3. Leon 18-19.05

4. Wolin 18-19.05

5. Gregori 18-19.05

Edytowane przez Gość

Opublikowano

1. Miki - 18-19.05

2. Filo 18-19.05

3. Leon 18-19.05

4. Wolin 18-19.05

5. Gregori 18-19.05

6. v4x 18-19.05

Opublikowano
  • Autor

Niestety spotkanie odwołujemy, mimo listy nie wszyscy potwierdzili swój udział.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Jako, że nastał nowy rok i są nowe pomysły i zachcianki to w związku z tym pomyślałem że można odświeżyć ten temat choć w może nieco nowej formule.

Dlatego też pytam, czy byliby chętni na szkolenia z zakresu Akcji Bezpośrednich ?

Tym razem już nie jako stała grupa, a raczej kto chce to przyjeżdża. Szkolenia przy obecnej pogodzie raczej jednodniowe, latem dwu-trzydniowe. Po dwóch, trzech szkoleniach przy sporej grupie mamy wraz z Przemem pomysł na milsim miejski podczas którego można by sprawdzić nabyte umiejętności.

Jeśli chodzi o tematykę szkoleń to w głównej mierze skupilibyśmy się na akcjach bezpośrednich związanych z opanowywaniem obiektów. W tym celu procentowo zajmowalibyśmy się: 40% taktyka czarna/MOUT/taktyka czerwona, 30% techniki interwencyjne i walka wręcz, 20% taktyka zielona, 10% planowanie.

Oprócz "suchego" ćwiczenia technik chciałbym się zająć w dużej mierze działaniem w warunkach zmęczenia i stresu, do tego pirotechnika i inne smaczki. Myślę, że to sprawiłoby że szkolenia stałby się ciekawsze i bardziej kształcące.

Co do terminu i miejsca pierwszego szkolenia:

-18 lub 19 stycznia

lub

-25 lub 26 stycznia

Jeśli chodzi o miejsce może to być dowolna miejscówka w województwie, sam mogę zaproponować opustoszałe gospodarstwo z dworkiem kilka kilometrów od Żnina, 3 budynki, niewielki las w pobliżu i potężny rów melioracyjny z wodą.

http://imageshack.us/a/img194/4691/4rov.jpg

http://imageshack.us/a/img836/1594/r9na.jpg

http://imageshack.us/a/img853/4734/9kt7.jpg

http://imageshack.us/a/img822/7223/4awm.jpg

http://imageshack.us/a/img842/4192/qlah.jpg

Wszelkie pytania w temacie.

Pozdrawiam,

V.