Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzebna KREW!

Opublikowano

Sprzedawca z Toruńskiego army shopu Kuba, miał wypadek na motorze. Wczoraj wyszedł ze śpiączki. Jednak ciągle potrzebna jest dla niego krew (obojętnie jaka grupa- facet jest idealnym biorcą). Jeżeli chcecie oddać dla niego krew istnieje taka możliwość codziennie od 7 do 12 w szpitalu na Bielanach.

Featured Replies

Opublikowano

Jestem teraz na antybiotyku, więc odpadam tym razem. Ale mogę powiedzieć każdemu, oddawanie krwi to rzecz bezbolesna, nieszkodliwa, a masz świadomość że każda kropla Twojej krwi może być ziarnkiem które przeważy szalę życia lub śmierci jakiejś osoby. Jakkolwiek patosem to zaleciało, to smutna prawda.

Niech chłop dobrzeje szybko.

Opublikowano

Hmm, bodajże jest opcja oddania konkretnej osobie, ale do tego trzeba mieć numerek czy coś. Więc jeśli będziesz mieć, to zapodaj.

Czas się odessać.

Opublikowano

Sprawa wygląda tak- facet jest po paru opracjach i jeszcze kilka mu się szykuje. Idziesz oddać krew z adnotacją "dla Kuby" i KWIT otzrymany przy oddaniu krwi zostawiasz w Piwnicy Rycerskiej http://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=106236719812826377950.00044ad2dd1394e2297ec

Z tamtąd odbiore kwity i pchne je do matki poszkodowanego- na ich podstawie dostanie krew.

Z miejsca podziękowania- dla Pitasa za założenie tematu i dla Wiedźmy za zbiórke w Rycerskiej. Każda kropla się przyda. O stanie Kuby będę wrzucał info na bierząco- jak tylko czegoś się dowiem.

Opublikowano

Z racji tego że sam śmigam na Suzuki GSXR przesyłam wiadomość na moje macierzyste forum motocyklowe.

W razie co dam znać o kodach.

Przekażcie koledze życzenia szybkiego powrotu do zdrowia rodzinie siły do waliki.

Lewa zawszę w górę !!!!!

Opublikowano

Chłopak się wybudził- samodzielnie, więc rokowania są dobre. Wczoraj miał trepanacje- ataki agresji, musieli mu wyrównać ciśnienie wewnątrz czaszkowe.

Opublikowano

Sam nie mogę oddawać krwi, ale zapodam informację na forum motocyklistów u nas.

Opublikowano

Jako motocyklista i honorowy dawca, oddałem krew już w tym miesiącu ...

muszę czekać conajmniej miesiąc.... najwczesniej 17/18.12 i tak pójdę więc

pół litra moge ofiarować :) [ B Rh - ]

żaden problem....

Zachęcam do oddawania krwi

co do oddawania krwi niewazne jaka grupe ma biorca,

wazne ze dawca oddaje krew "dla konkretnej" osoby - dostaje zaswiadczenie

, które należy przekazać danej potrzebującej osobie

wy jako dawcy dostaniecie zwolnienie 1-dniowe z pracy oraz

pakiet anty-anemo-dorime:

1 grześ

1 kubuś

10 czekolad

koledze powrotu do zdrowia życzę

i .... szerokości

pozdro

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
ODDAJ KREW W AULI

W dniach 28-29 października odbędzie się kolejna Wampiriada – akcja promująca honorowe krwiodawstwo wśród studentów.

Akcję organizują wspólnie Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Bydgoszczy i Samorząd Studencki UMK. Tym razem Wampiriada odbędzie się w foyer Auli UMK, w środę 28 października w godzinach 10.00-16.00 i w czwartek 29 października w godzinach od 9.00-15.00.

Opublikowano

Ssaku, skąd to info? Bo na plakacie widziałem że znowu autobus ma podjechać. A jak autobus, to lepiej sobie samemu niestety iść do centrum krwiodawstwa, to się nie spędzi 3h w kolejce :/

No ale jeśli w foyer to spoko.

Opublikowano

Wiadomość jest częścią maila z serwisu informacyjnego dla studentów z 26 października wysłanym przez Centrum Promocji i Informacji UMK.

Potwierdzam, jest na Auli.

Opublikowano

Jest w Foyer na Auli, ja już swoje odsączyłem, tłumów niestety nie ma:/ W zeszłym roku narzekali że autobus, że mało miejsc, a teraz nawet jedna trzecia foteli nie była zajęta :?

A przeżycie polecam, nie boli, słabości się nie ma przez cały dzień. I powtórzę, bo ludzie się pytali. Wszystkie narzędzia są jednorazowe, rozpakowywane na oczach pacjenta. Nie są używane do kilku osób. Jedyne zauważalne ryzyko to takie że człowiek będzie mieć problemy z żołądkiem... po zjedzeniu 8 czekolad naraz:)

Otwarte dziś do 15:00 na Auli. Dają teraz fajne kubki :)

Opublikowano

jeśli będzie dla Kuby potrzebna krew jeszcze w grudniu to pójdę. bo dopiero wtedy będe mógł.

Opublikowano

Poweidzcie mi dokładnie gdzie można ją oddać to pójde i dam :)

MI nic sie nie stanie a komuś życie uratuje

Opublikowano
Jeżeli chcecie oddać dla niego krew istnieje taka możliwość codziennie od 7 do 12 w szpitalu na Bielanach.

Wystarczy powiedzieć dla kogo i gdzie leży, chyba że się mylę. ;P

Opublikowano

Można, tylko wydłuża to czas pomiędzy oddaniem krwi a przekazaniem jej potrzebującemu.

Opublikowano

No to jak skrócić ten czas? Zanieść mu do szpitala w butelce żeby wypił? ;)

Inaczej nie oddasz, jak nie przez centrum krwiodawstwa. Zwłaszcza, że krew przekazana potrzebującemu to nie jest ta sama co oddana dla niego. Tak jakby priorytet w otrzymywaniu krwi mają ci, na których ktoś oddają, nawet jeśli grupa nie bangla.

Opublikowano
Zwłaszcza, że krew przekazana potrzebującemu to nie jest ta sama co oddana dla niego.

Tyle to ja wiem, powtarzam co usłyszałem od kobiet na wampiriadzie. Dochodzi dużo roboty papierkowej ze względu że krew z wampiriady inaczej jest przekazywana pod względem formalnym.

Opublikowano

Ok smart man.

Ja bym chciał sie dowiedzieć jak on ma na imie i nazwisko bo jutro około 11 ide oddać krew.

więc wiecie:D

Opublikowano

Ano też chyba jutro idę oddać akurat, więc dane osobowe są wskazane jeśli nadal potrzebuje. Wampiriada była mi nie po drodze z zajęciami niestety.

Opublikowano

Dostajesz zwolnienie z zajęć na cały dzień w którym oddawałeś krew. A przynajmniej u mnie ćwiczeniowcy problemu nie robili:) Sami oddawali:)

Opublikowano

Ale czasami lepiej mi iść na te cholerne zajęcia z automatyki, niż potem je w domu samemu robić. A problemów nie robią bo nie mogą :]

Opublikowano

Nie. Ćwiczenia z Tarczewskim. Jutro wolne więc się przejdę, jak praca pozwoli.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Jeżeli jest to nadal aktualne, to proszę o bliższe dane, bo niedługo mam zamiar oddawać krew

Opublikowano

Złoty kilof dla Ciebie chłopie. Powinieneś iść na AGH, z takim talentem niedługo zostaniesz milionerem.:lol:

Opublikowano

Reeeeefleks szachisty... na pozór

Fakt temat jest z października... raczej nieaktualny.

Ale wielki plus dla kolegi za chęci pomocy, kolega zarejestrował się w lutym...

Opublikowano

Prezes , ty się nie zastanawiaj tylko oddawaj , ja oddałem ponad 25 l. bez zastanawiania i nadal bym oddawał ale u nas , nie bardzo jest gdzie .

Opublikowano

Ja już miesiąc temu chciałem oddać, ale byłem przeziębiony... Ja dopiero będę trzeci raz oddawał

Opublikowano

Zacząłem oddawać 24 lata temu i tak jakoś się nazbierało , najtrudniej było dotrzeć do Honorowy Zasłużony Dawca Krwi I stopnia , a później to już poleciało , 450 + 450 + 450 .

Opublikowano

@ Alastor

oddawać możesz co 2 miesiące czyli w roku aż 6 razy

przysługuje ci:

- wynagrodzenie za dzień wolny od pracy

-to, co pisałem wcześniej

- zwolnienie z dnia pracującego

- mało osób o tym wie, możliwość odpisania sobie od podatku

pozdro

Opublikowano
@ Alastor

oddawać możesz co 2 miesiące czyli w roku aż 6 razy

pozdro

Uważajcie z tak częstym oddawaniem. Dziwne, ale normy oddawania krwi są coraz to większe. Ciekawe gdzie tu dokonuje się "postęp techniczny" Mam dziwne wrażenie, że rosną one wraz z zapotrzebowaniem na krew. Zbyt częste oddawanie może doprowadzić do nadprodukcji czerwonego, a więc jak już oddajesz długo i regularnie to nie ma wyjścia :)

Opublikowano

Oddawać krew możesz co trzy miesiące , a raz w roku co dwa , średnio wychodzi 2l. na rok , teraz oddaje zdecydowanie mniej ( raz w roku ) , a czerwone mnie nie zalewa .

Dodatkową atrakcją jest Bakuś czy Kubuś i osiem czekolad , kiedyś buło mniej chyba 4,5 czekolady , kawałek krotoszyńskiej i kawę . No i to , że niektóre lekarstwa są darmowe , ale coraz mniej .

Opublikowano
Zbyt częste oddawanie może doprowadzić do nadprodukcji czerwonego

Gdy oddam za dużo to pęknę od przepompowania? Owszem, może zgęstnieć, bo organizm od ciągłych ubytków może zwariować, i próbować uzupełniać braki, ale na pewno nie przy oddawaniu 4-6 razy w roku, na dodatek w odstępach. To chyba jeden z kolejnych dziwnych mitów, jeszcze nie słyszałem o ludziach oddających krew, z jej nadprodukcją jako objawem oddawania. W wyniku choroby jest to możliwe, ale od częstego oddawania ?

Edytowane przez Gość

Opublikowano

No to mało wiesz. Nadprodukcja to fakt, tak samo jak nadciśnienie u niektórych często oddających.

Opublikowano

Ja tam się wiele nie znam, ale gdy moja matka studiowała medycynę (teraz wszyscy patrzą na mój wiek i liczą jak zamierzchłe to musiały być czasy), gdy był obowiązek oddawania krwi dla pewnych grup zawodowych, to kobiety oddawały krew 3 razy a mężczyźni 4 razy do roku. Jak studiowałem, to mówiło się o 4/5 pobraniach na rok. Teraz mówi się tu nawet o sześciu. Wystarczy porównać posty w tym temacie by zobaczyć, że normy pobrania rosną szybciej niż polski wzrost gospodarczy.

Opublikowano

a ja słyszałem, że to mity ta nadprodukcja ;P jak narazie oddaje krew systematycznie, co 3 miechy ale zastanawiam się nad co 2 ale jak dla moich schiz to wole co 3 ;p

zachęcam do oddawania krwi !! można się przydać do czegoś ;)

btw. http://szpikcity.wordpress.com/2010/01/25/terminy-2010/

na to też ide i również zachęcam :D fajna akcja etc.

Opublikowano

Mitem jest to, że przy nadprodukcji leje się krew z oczu, nosa, uszu itp. Po prostu człowiek fatalnie się czuje. Nadprodukcję zauważono już w starożytności i najczęściej "wojownikom" spuszczano krew. Również Aztekowie musieli oddawać krew, od dziecka robili to rytualnie a w dorosłości ich organizm musiał ją oddać (albo się nacinali albo rytuały). Hiszpanie "cywilizując" ich nie pozwolili im na oddawanie krwi co spowodowało tajemnicze zgony i spadek wydajności pracy. Po kilku miesiącach pozwolono im na oddawanie krwi.

W Polsce również wojacy oddawali krew. Dla "pozbycia się humorów". Najczęściej na zimę ponieważ wtedy nie prowadziło się wojen.

Taki kawałek z historii medycyny jaką czytałem. Zresztą znam kilka osób "uzależnionych od oddawania".

Edytowane przez Gość

Opublikowano
Zresztą znam kilka osób "uzależnionych od oddawania".

Pewnie od tych czekoladek :D