Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Identyfikacja sprzętu Niemieckiego

Opublikowano

Witam serdecznie!

Wpadło mi w ręce kilka rzeczy z okresu II WŚ i mam pytanie - gdzie mógłbym iść zidentyfikować czy są to rzeczywiście przedmioty z tego okresu, plus - czy są coś warte itd. itp.

Mam:

- Hełm niemiecki, oryginalna farba w 95% jest - jeno czarna, co mnie dziwi. Znaleziony w Hannoverze, w piwnicy starego domu. Fasunek nawet jest! Podpisany! Dzwon w 100% zdrowy.

- Hełm niemiecki, oryginalna farba zeszła już bardzo dawno temu; dzwon w 100% zdrowy, bez fasunku.

I największa zagadka:

- Łuska w idealnym stanie po pocisku od PaK36 3,7cm. Problem z nią jest taki, że jest cała wygrawerowana i są tam takie napisy:

Emlek Frontról

164/78 1943

(w środku rysunek przebijający najprawdopodobniej obszar miasta/państwa)

DJ

Novgorod

Na spodzie wybite:

20

P152 1936

6348

Łuska zdrowa w 100%.

- Łuska od..nie wiadomo czego. Na dole żadnych oznaczeń, zmierzyłem obwód wylotowy łuski - 8,8cm, równiutkie. Znajomy ojca od którego to dostałem zarzeka się że to od szwabskiej 88mki, ale kto tam wie. Łuska zdrowa w 100%.

Szczerze - zalega mi to, chciałbym się tego pozbyć - jeno wolałbym dostać aktualną cenę rynkową a nie wyżebrane 50zł od kogoś kto wyniucha okazję...;)

Pozdro!

Edytowane przez Gość

Featured Replies

Opublikowano

Za pierwszy opisany hełm weźmiesz bez szemrania 500 stówek na miękko, przy sprzedaży na szybko. Sam bym się pisał ale nie ta liga...

Opublikowano

Hełm hełmowi nierówny.

Czy możesz za niego łyknąć 500, to raczej mało prawdopodobne.

Najpierw musisz określić model.

Najciekawszym jak na razie znaleziskiem jest ta łuska od Pak'a.

Najlepiej zapodaj foty. Tak to nic nie określisz...

Opublikowano

Podłączę się pod temat.

Gdzie szukać informacji o drugowojennych działkach zasilanych z magazynków pudełkowych? Mam spore blaszane pudło amunicyjne 'z epoki' i gigantyczny(można w niego swobodnie obie dłonie wepchnąć) magazynek łukowy, rozmiarowo pasujący do pudła(pewnie by się zmieściły tam dwa). Od czego to może być?

Opublikowano

Ale ty masz kobiece dłonie, więc to może być nawet od pistoletu .....

Foto, albo nikt Wam nie pomoże, bo wróżenie z fusów jest bardziej wiarygodne od opisu "mieści się w dłoniach" albo "hełm".

Opublikowano

Nie mam kobiecych dłoni, zbieram tylko małżowiny uszne. Zresztą, sirwiz, przestań mi zaglądać w okno, sam sobie redtube włącz.

Nie oczekuję identyfikacji po tak lakonicznym opisie, chciałem tylko spytać gdzie szukać informacji.

Przytargałem grat do swojego lochu, pomierzyłem, jak akusy naładuję to popykam fot. Pudło ma wymiary 37,5cm na 13cm na 26cm. Klapa od góry, z chwytem transportowym z giętego drutu, drugi chwyt od strony zamknięcia. Ma po dwa przetłoczenia na każdej ściance, poza tym płaska blacha. Oznaczeń chyba żadnych nie ma.

Magazynek postawiony szczękami do góry ma około 34cm wysokości w najwyższym punkcie łuku, czyli na końcu szczęk. Z jednej strony ma wycięcia z numerami do sprawdzania poziomu amunicji, 4, 8, 12, 16, 20. Na dole ma nazi orzełka z rozłożonymi skrzydłami i jakimś numerem poniżej(chyba), ponadto jest napis Olimpia 1940 i numer 14180. Cały ma pionowe, wypukłe przetłoczenia na obu bokach, po łuku.

Opublikowano
  • Autor

Nie, łuska ma inny spód.

Aparatu nie mam a zdjęcia telefonem nie pokazują grawerunku praktycznie w ogóle - dlatego pytałem się czy mogę do kogoś w Bydgoszczy z tym podejść...