Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

NOWOŚĆ SWD AEG od A&K

Opublikowano

No panie i panowie, najświeższa wiadomość z Taiwangunu ... panowie postanowili sprowadzić na nasz rynek nową replikę SWD tym razem od A&K. To nie żart... chociaż ja osobiście dwa razy sprawdzałem czy tak nie jest i czy komuś się nie popierdzieliła cena repliki sprężynowej. Ale cóż nikomu się nic nie pokiełbasiło i w ten o to sposób mamy kolejną (po CA, RS, Cymie) replikę elektryczną SWD na rynku :D HURA !! I jak do tej pory najtańszą :)

Link do sklepu : http://www.taiwangun.com/karabiny-snajperskie/aeg-svd-a-k.html

Ale jako że jest to nowa replika i nikt jej jeszcze nie miał pytań jest dość sporo, a najważniejsze pewnie to :

- jaki tuning mocowy można tam wcisnąć (na moje niestety to jest zwykła długość cylindra)

- czy pasują do niego magazynki od wersji sprężynowej (w końcu ta sama firma dużo podobnych części body) które kosztują ... 30 zł :)

- i jak wygląda wykonanie w stosunku do konkurencji :D

Ktoś chętny odpowiedzieć na te pytania ?? Replika u krakmanów kosztuje 799 zł :)

Edytowane przez Gość

Featured Replies

Opublikowano

Ja tak patrzę i patrzę i nie widzę niczego do regulacji HU, Gumkę regulujemy za pomocą śrubki imbusowej tak jak w wersji sprężynowej?

Opublikowano
  • Autor

To jest następne pytanie do listy :D

Opublikowano

Magazynki wyglądają na takie same jak do wersji sprężynowej

Opublikowano

Opis na twiwanie: "Mechanizm wewnętrzny oraz komora hop up zostały skonstruowane w taki sposób, aby magazynki od sprężynowej wersji również pasowały do tego modelu".

Opublikowano

GB jak od CA no prawie, a moje CA wytrzymało już M155.

Opublikowano

Cylinder normalnej długości, wystarczy policzyć ilość zębów na zębatce tłokowej żeby stwierdzić że tłok jest standardowej długości.

Generalnie patrząc na zdjęcia można wywnioskować tyle:

- tłok i cylinder standardowe

- zębatki standardowe

- prowadnica springa wygląda jak G&P do V7

- łożyska standard

- antireversal standard

- dysza to dysza, zawsze się jakąś tam na długość dopasuje, to nie problem

i mniej pozytywne aspekty konstrukcji

- szkielet wiadomo, jakiś wytwór, i dla mnie osobiście nie wygląda na specjalnie wytrzymały i nie budzi zaufania

- silnik wygląda na niestandardowy niestety

- najgorsze - głowica cylindra niestandardowa, a tym samym

- popychacz dyszy niestandardowy

Moja opinia nt. samego GB po obejrzeniu dokładnym zdjęć - może i tańsze niż Cyma ale dość kiepska konstrukcja, w stocku polata na pewno ale do jakiegokolwiek podkręcenia raczej się nie nada.

Jak na moje jest to po prostu A&K z wsadzonym jakimś GB wyklepanym na szybko byle zrobić AEG i wpasować to w resztę sprężynowej wersji.

Opublikowano

Poważnie się zastanawiam nad przesunięciem zakupu RK 03 w czasie... :D

.

------------------------------

Jednak im wiecej o tym czytam tym mniej się jaram. :S

Opublikowano
  • Autor

Możemy sobie gdybać, do czasu kiedy ktoś tego nie kupi i nie rozbierze na części pierwsze : )

Mobilny KPASG

Opublikowano

Skoro wpakowano GB do sprężynowej poprzedniczki, nie połaszę się na nowe SWD, poczekam na ersatze. Sprawię cobie tylko GB

Opublikowano
Możemy sobie gdybać, do czasu kiedy ktoś tego nie kupi i nie rozbierze na części pierwsze : )

Mobilny KPASG

Spieghu, ale to nie jest gdybanie, ze zdjęć na prawdę można dużo wywnioskować w niektórych kwestiach, może wytrzymałość szkieletu to domysły ale to co jest standardowe, a co nie, ze zdjęć tak dokładnych można wywnioskować bez problemu.

Opublikowano
  • Autor

No nie kwestionuję tego że jest standardowa długość cylindra, standardowe zębatki i temu podobne, stwierdzam tylko że po zdjęciach nie da rady określić ile ta replika wytrzyma.

Mobilny KPASG

Opublikowano

To fakt, ale takie fakty jak na przykład plastikowa niestandardowa głowica cylindra, niestandardowy (prawdopodobnie) silnik, niestandardowy popychacz dyszy i zwykłej pojemności cylinder do w cholerę za długiej lufy nie wróżą dobrze.

Opublikowano

Dokładnie tak jak Major pisze, dupy nie urywa, a poza tym wbrew pozorom jest wystarczająco niestandardowy i na pewno dużo gorzej wykonany niż Cymka ;)

Cyma w promocji kosztowała tyle samo i gdyby zaopatrywać się w podzespoły w sklepach na HK (bo są tam tłoki, zębatki, listwy, zestawy cylindra) to wypada o niebo lepiej.

Opublikowano

Moich przypuszczeń ciąg dalszy. W AEGu (tak jak w springu) lufa chyba trzyma się na jednej śrubie. Po czasie albo po zamontowaniu dwójnogu lufa może zacząć latać we wszystkie możliwe strony albo któregoś dnia nam wypadnie ;)

Opublikowano

Wiciu, dwójnóg w SWD? blee :)

widzę zalety: wymienność z częściami zewnętrznymi ze springa i tanie magazynki

widzę wady: gb na 3 zębatkach (kultura pracy? wytrzymałość?)

Opublikowano

Retal, większość GB jakbyś nie zauważył jest na 3 zębatkach, ilość zębatek nie ma akurat nic do kultury pracy ani wytrzymałości ;) Jeśli o to chodzi główną rolę odgrywa jakość wykonania samych zębatek i złożenie wszystkiego.

Opublikowano

A na WMASG nic o tym cudzie :]

Opublikowano

Major, ja o tym wiem, tyle, że cymka ma już 4 zębatki, a gb chodzi bez żadnych oporów i baaardzo cicho.

Opublikowano

Cyma ma 4 bo to kopia RSa, a czy to tak dobrze ... może i chodzi bez oporów i cicho, ale tak da się zrobić również z GB na 3 zębatkach, a 4 zębatki to totalna niestandardowość i w razie jak się sypną jesteś w dupie tak na prawdę ;) No i silnik musi być podpięty odwrotnie co może powodować pewne niebezpieczeństwo jak ktoś będzie rozkładał, zapomni o tym i podepnie silnik do batki zgodnie z biegunami, dla samego silnika też całkiem zdrowe to nie jest. Dodatkowo 4 zębatki większe problemy z podkładkowaniem niż 3 ;) Co nie zmienia faktu że patrząc na zdjęcia A&K konstrukcja RS/CM jest jednak dużo lepsza.

Opublikowano

Major, ten typ gb bynajmniej nie nadaje się do naprawy przez byle amatora. Na szczęście mojego robił wyjątkowo utalentowany gunsmith :) W ciemnej dupie to jest każdy kto tuninguje repliki, jak mu coś padnie. Jak Cię nie stać na naprawy to nie tuninguj replik - prosta zasada, której należy się trzymać. Wsadzając springi M190 do swoich replik sam o tym wiesz najlepiej, nie? :)

A ponieważ jest to kopia RS-a, to części od RS-a są dostępne. Części od cymy zresztą też, tylko trzeba umieć szukać w chińskich googlach :P

Opublikowano

Części są i w całkiem dobrych cenach. :) Podkładkowanie, fakt jest nieco bardziej czasochłonne, bo trzeba dobrze rozstawić już 4 zębatki względem siebie a nie 3, ale do zrobienia.

Żeby jeszcze tylko był gdzieś jakiejś wyższej klasy zestaw cylindra dostępny to już by było bajecznie.

Myślę, że silnik to nie problem, a amatorzy nie powinni zabierać się za tuningi :)

Opublikowano

taki o...

Cymka przy tym wygląda magicznie. Jakoś nie przemawia do mnie SWD bez drewna. No ale ładne jest to co się komu podoba.

Opublikowano
Major, ten typ gb bynajmniej nie nadaje się do naprawy przez byle amatora.

Ja w sumie amator jestem ale pewnie dałbym radę ;)

W ciemnej dupie to jest każdy kto tuninguje repliki, jak mu coś padnie. Jak Cię nie stać na naprawy to nie tuninguj replik - prosta zasada, której należy się trzymać.

Gorsi to są Ci co jeszcze nie mają replik albo wyciągneli ledwo pierwszą z pudełka a już pytają jak ztuningować. Oczywiście za maksymalnie 100PLN i żeby kilometr zasięgu miało :lol:

Wsadzając springi M190 do swoich replik sam o tym wiesz najlepiej, nie? :smile:

Ciiichooo bo się wyda :mrgreen:

A ponieważ jest to kopia RS-a, to części od RS-a są dostępne. Części od cymy zresztą też, tylko trzeba umieć szukać w chińskich googlach :P

Ja wiem że są, ale sam przyznasz że ilość części do RSa a chociażby ilość zębatek do standardowych GB się jednak różni.

Tak, wiem, czepia się człowiek który ma niestandardowe zębatki w M14 :lol:

A skoro już o częściach do RS, tak z ciekawości - jest gdzieś dostępny sam szkielet do kupienia??

Części są i w całkiem dobrych cenach. :) Podkładkowanie, fakt jest nieco bardziej czasochłonne, bo trzeba dobrze rozstawić już 4 zębatki względem siebie a nie 3, ale do zrobienia.

Do zrobienia jest wszystko, tylko nie dla każdego. W końcu to polska, tu dobry blacharz z przystanku wyklepie Ferrari :D

Żeby jeszcze tylko był gdzieś jakiejś wyższej klasy zestaw cylindra dostępny to już by było bajecznie.

Z tego co wiem w RS/CM tłok i cylinder to standard jak do V2 long, głowica tłoka to standard jak do wszystkiego, dyszę się jakąś zawsze wpasuje więc na dobrą sprawę problemem jest tylko głowica cylindra. Jak w mojej ukochanej M14 ... :?

Myślę, że silnik to nie problem, a amatorzy nie powinni zabierać się za tuningi :)

Jeśli chodzi o A&K to patrząc na silnik jest to właśnie problem - silnik wygląda tak jakby sam korpus był krótszy niż standard a sam trzpień zębatki był pomiędzy długim a krótkim, coś jak średni, w jakiejś replice był z tego co pamiętam silnik średni właśnie. Tylko co z tego że, nawet jeśli długość trzpienia zębatki będzie taka sama, to korpus i tak jest krótszy.

Opublikowano

Yo, ale miałem na myśli podłączanie odwrotnie biegunów w CYMIE, a ten w A&K od razu się rzucił się w oczy, jakiś taki... przykrótki (No w końcu to czajnis konstrakszyn) :D

Opublikowano

Szkielet RS jest dostępny w Polsce, jeszcze niedawno widziałem w jakimś sklepie. jak znajdę to sypnę linkiem.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Były, ale nie do SWD, mój błąd. :(

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Że są szkielety do innych konstrukcji to wiem ale mi właśnie chodzi o ten konkretny do SWD :)

Opublikowano

Kupowanie SWD w wersji AEG straciło właśnie sens. Zobaczcie to: KONWERSJA CO2

Występuje w wersji do SWD A&K, ARESA! i M24 A&K i chińskiej kopii chińskiego A&K. Wróbelki ćwierkają, że prędkość kulki z tej konwersji to 560-750 fps :shock:.

Jak zobaczę kogoś poniżej 30 roku życia z tą konwersją, pakuje manatki i idę domu :S.

Wracając do SWD AEG

A&K SVD AEG

can use A&K spring svd magazine

copy of CA gear box with improvement

spring can be quick changed

it has semi and auto

źródło: http://www.gunnerairsoft.com/catalog/product_info.php?products_id=2479

Opublikowano

Sirwiz, dość stara nowość, ta konwersja jest już od dłuższego czasu. I podobno jest z nią więcej problemów niż pożytku. Dodatkowo, ta konwersja nie powoduje że SWD staje się samopowtarzalny, dalej trzeba "ciągnąć za wajchę" po każdym strzale.

Opublikowano

No to quiz CZYM TO SIĘ RÓŻNI?

Opublikowano

A gdzie masz podaną moc?

Tak samo jak i jakość.

Opublikowano

Z zaprzyjaźnionego rosyjskiego forum, gdzie zrobiono już testy.

- 550-750 fpsów, można regulować

- bardzo dobra celność i powtarzalność

- robią to na Taiwanie w fabryce odpowiedzialnej za dobrej jakości markery paintballowe

Opublikowano

Link, ci nic nie da, bo to forum ruskiego oddziału poznanego na Bergecie, więc musisz mi wierzyć na słowo, że to nie ta sama konwersja.

Co do semi-auto, masz rację Major, ale coś za coś.

Opublikowano

Ruskom ? No chyba se jaja robisz ;)

Poczekam do "otwartych" testów.

Opublikowano

Mimo wszystko uważam, że inwestowanie w SWD A&K i konwersję na co2 do niego (bo to i tak jakieś 600zł) to średni pomysł, a SWD CYMY na ~560fps zbudujemy za jakieś 1000zł I:

-mamy semi auto

-temperatury mu nie groźnie

-nie chce mi się wierzyć, że na co2 zimą będą tak bardzo podobne wyniki za każdym strzałem, a w CYMCe tak.

-jest ładniej wykonany

-magi jak się dobrze poszuka to są ;)

Tak więc moim zdaniem SWD Cymy jest raczej najlepszą alternatywą dla tego właśnie modelu.

Opublikowano
Wiciu, dwójnóg w SWD? blee :)

widzę zalety: wymienność z częściami zewnętrznymi ze springa i tanie magazynki

widzę wady: gb na 3 zębatkach (kultura pracy? wytrzymałość?)

Sobie sprawisz kbw wz.2000 Baryt :)