Opublikowano 17 Listopada 201114 l Witam. Chciałbym się dowiedzieć, czy znajdzie się tutaj ktoś zainteresowany tematem tego radia, a konkretnie programowaniem go przez komputer - interfejs COM, a najlepiej USB. Radyjko jest... Moim zdaniem bezkonkurencyjne w swoim przedziale cenowym, z możliwościami jakie daje. Jednak opisana w sklepie częstotliwość w której pracuje nie zgadza się ze stanem faktycznym. Radio mimo to jest na tyle dobre, że niewarte jest wymiany na inne. Posiada wiele opcji samo w sobie, a jeszcze więcej w połączeniu z komputerem( lub mikrofalówką ). Np. odblokowanie częstotliwości PMR na których mi tak zależy. Niezbędny jest do tego kabel, jego cena niestety sięga aż 50zł. Wątpię, bym musiał go użyć więcej niż jeden raz, dlatego nie zależy mi na wydaniu tych 50zł. Interesuje mnie, czy ktoś spotkał się ze schematem tego kabla dla portu USB lub COM. Jeśli tak i mógłby się nim tutaj z nami podzielić nie tylko ja byłbym wdzięczny ; ) W innym wypadku mógłbym go odpłatnie pożyczyć, jeśli ktoś jest w jego posiadaniu.
Opublikowano 17 Listopada 201114 l hmm... zawsze możesz strzelać masz 16cie kombinacji pytanie tylko czy te 5V podłączone nie tam gdzie trzeba nie rozpieprzy radyjka ...
Opublikowano 17 Listopada 201114 l Autor Radio jest programowalne przez gniazdo micro jacka czteropolowego, nie wiadomo też, czy tylko cztery piny powinny być lutowane od strony komputera. :evil: Nie wiem zupełnie nic o połączeniach... Najciekawszym rozwiązaniem jest schemat, ostatecznością zakup kabla.
Opublikowano 17 Listopada 201114 l aaa... sorry palnąłem głupotę: nie wystarczy przelutować USB na 4pin jack bo tam przy wtyczce usb siedzi jeszcze kontroler serial2usb przykro mi kolego ale wygląda na to że masz przesrane mam kabel do programowania Navcomm'ów (i co najmniej kilku modeli wouxun'ów), rozkręcę go jutro i zobaczę co tam przy tej wtyczce jeszcze siedzi.
Opublikowano 17 Listopada 201114 l Autor Jest nadzieja, od Puxinga do Woxuna nie jest tak daleko, niektóre modele miały nawet bardzo podobne instrukcje :mrgreen: Mógłbyś mi powiedzieć, do jakich Woxunów pasuje Twój kabelek? : )
Opublikowano 17 Listopada 201114 l Sliper, jaki masz problem z uruchomieniem zakresu 446 MHz (PMR) na tym radiu ? Dla PX-2R to "natywne" pasmo
Opublikowano 17 Listopada 201114 l Autor Problem jest... U mnie pasmem natywnym jest pasmo 140-170 MHz (VHF?). Co nie pozwala mi w chwili obecnej nawet na legalne korzystanie z radia. Dlatego właśnie muszę odblokować PMR i zablokować VHF, by nikt nie miał mi nic do zarzucenia. : )
Opublikowano 17 Listopada 201114 l Może ten link pomoże: http://www.pmr446.info/viewtopic.php?t=1861&highlight=puxing+px-2r Jest co nieco o programowaniu kanałów PMR na tym Puxingu. Edit: To zmienia postać rzeczy. Jeśli masz radio na pasmo 136-174 MHz (2m) to nie będzie działać na paśmie 446 MHz (70cm). I nie da się tego zmienić. O ile nie jest to duobander oczywiście. Dobrze mówię? Edytowane 17 Listopada 201114 l przez Gość
Opublikowano 17 Listopada 201114 l Autor Wydaje mi się, że możecie być w błędzie, mam taką nadzieję! Gdyż... Z interfejsu programu obsługującego radyjko wynika, że używanie go na dwóch pasmach jest możliwe... : ) . ------------------------------ . ------------------------------ Wszystko jest po chińsku i nie można nic poza zakresem częstotliwości wyczytać, ale do czego innego mogłaby służyć kontrolka poniżej z częstotliwością 400-470MHz? : )
Opublikowano 17 Listopada 201114 l Autor To właśnie konkretny model wybieram z listy rozwijanej u góry okna. Są dostępne tylko dwa modele: 1. PX-2R Plus VHF (136-174MHz) 2. PX-2R Plus UHF (400-470MHz) Zakresy domyślne podane w nawiasach są w pierwszym z pól nie-edytowalnych. Przy kontrolce, okienku, które można zaznaczyć radio VHF ma częstotliwości z radia UHF, a radio UHF zakresy z VHF.
Opublikowano 17 Listopada 201114 l Sliper, Wszystkie znane mi Puxingi PX2R były monobanderami (że nie wspomnę o tym, iż VHF widzę pierwszy raz)
Opublikowano 17 Listopada 201114 l Wygląda na to, że oprogramowanie masz od Puxinga Px-2R PLUS (co zdaje się robić różnicę, gdyż Puxing w wersji PLUS, w przeciwieństwie do wersji zwykłej, to połowiczny duobander - odbiór i nadawanie na UHF i odbiór na VHF) Link na poparcie: http://www.transmission1.co.uk/forum/viewtopic.php?f=44&t=19888
Opublikowano 17 Listopada 201114 l Pietracha, nie ma czegoś takiego jak "połowiczny duobander" :mrgreen:. Sliper, Twoje radio to jakiś ewenement, i nadal twierdzę, że nie da się w nim uruchomic UHF
Opublikowano 17 Listopada 201114 l @Jarek: Oj tam Nie znam specjalistycznego żargonu. Chodziło mi tylko o to, że Px-2R PLUS może nadawać i odbierać na UHF a tylko odbierać na VHF. A jak to krótkofalarze sobie nazywają to już ich sprawa A co do Puxinga Slipera to wg. mnie nie jest to ewenement tylko zwykły Px-2R a oprogramowanie jest od wersji PLUS ergo nie jest kompatybilne ze zwykłym Px-2R.
Opublikowano 17 Listopada 201114 l ale samo oprogramowanie nie pozwala na "obsługę" częstotliwości. Do pracy w paśmie VHF albo UHF (czy obu jednocześnie) potrzeba również hardware'u i mocno byłbym zdziwiony jeśli okazałoby się, iż PX-2R takowy posiada. Gdyż o ile obsługa VHF lub UHF (z punktu widzenia hw jest to praktycznie bez znaczenia) kosztuje grosze o tyle hardware do duobandera to inna para kaloszy. A już blokowanie tegoż hardaware'u (programowo) do obsługi tylko jedego pasma (kiedy mógłby obsługiwać dwa) zakrawa na pomieszanie zmysłów u producenta - wystarczy spojrzeć na ceny rtf UHF lub VHF w porównaniu do duobanderów. Edytowane 18 Listopada 201114 l przez Gość
Opublikowano 18 Listopada 201114 l najprawdopodobniej bebechy w tych radiach są takie same, różnią się softem jeśli uda Ci się wgrać eeprom to zyskasz mój ogromny szacunek (musiałbyś mieć oryginalny obraz) a faktycznie zapewne do tego musiałoby się to sprowadzić szansa, że producent przygotował drogę 'na skróty' w postaci jakiegoś softwarowego przełącznika jest chyba raczej nikła (bo łatwiej im pewnie przygotować 2 wersje firmware'u) do tego jeszcze tam musi być jakiś przetwornik analogowo-cyfrowy i możliwe, że na różne częstotliwości dają różne przetworniki ale tutaj przestaję się wymądrzać bo docieram do granic mojej wiedzy w tym temacie... . ------------------------------ PS moim zdaniem duobander kosztuje dużo więcej niż 'singlowe' odpowiedniki bo to bajer a bajery kosztują cena byłaby wytłumaczalna gdyby w tych radyjkach (np w moim navcomm'ie) siedziały 2 moduły radiowe, a z tego co pamiętam z instrukcji to one po prostu bardzo szybko przełączają się pomiędzy ustawionymi częstotliwościami i zatrzymują na tej na której ktoś aktualnie nadaje Edytowane 18 Listopada 201114 l przez Gość
Opublikowano 18 Listopada 201114 l Gdzieś lecz nie wiadomo gdzie .... powinienem mieć kabel programujący z wtyczka Kenwooda, jeśli Twoje radio ma taka, to mogę rozważyć wznowienie poszukiwań, szczególnie, że pojawił się soft programujący do mojego radia Dwa, nie wierzę, że można przestawić zakres częstotliwości TX, firmwarem, tak jak Jarek tłumaczył.
Opublikowano 18 Listopada 201114 l ale samo oprogramowanie nie pozwala na "obsługę" częstotliwości. Do pracy w paśmie VHF albo UHF (czy obu jednocześnie) potrzeba również hardware'u i mocno byłbym zdziwiony jeśli okazałoby się, iż PX-2R takowy posiada. Gdyż o ile obsługa VHF lub UHF (z punktu widzenia hw jest to praktycznie bez znaczenia) kosztuje grosze o tyle hardware do duobandera to inna para kaloszy. A już blokowanie tegoż hardaware'u (programowo) do obsługi tylko jedego pasma (kiedy mógłby obsługiwać dwa) zakrawa na pomieszanie zmysłów u producenta - wystarczy spojrzeć na ceny rtf UHF lub VHF w porównaniu do duobanderów. Nie wiem, czy mnie dobrze zrozumiałeś Jarku. Miałem na myśli to, że Sliper ma na komputerze oprogramowanie do obsługi (np.: programowania kanałów) Puxinga PLUS poprzez kabel a radio, które faktycznie posiada to wersja zwykła na zakres VHF. Co sprowadza się generalnie do tego, co napisaliśmy już wcześniej w tym temacie: "odblokowanie" pasma UHF na jego Puxingu Slipera jest raczej niemożliwe gdyż: Po pierwsze: oprogramowanie jest niekompatybilne Po drugie (najważniejsze): radiotelefon nie ma takiej fizycznej możliwości z racji braku odpowiedniego hardware'u.
Opublikowano 10 Grudnia 201114 l cyt "Producent umożliwił rozblokowanie radia : z TX'em w paśmie 400-500MHz i RX'em w pasmach 400-500MHz oraz dodatkowo 136-174MHz. Na tym możliwości programowania się nie kończą ponieważ można zjechać pasmem poniżej 136MHz" caly ten tekst na polskim forum o tym radyjku http://sp7pki.iq24.pl/default.asp?grupa=3535&temat=71632&nr_str=5 oraz na tym forum widzialem opis schematu kabla http://pmr446.info/viewtopic.php?t=1861&postdays=0&postorder=asc&start=90 niestety nie jestem elektronikiem takze sam kabla nie zrobie, al jesli ktos sie zna , moge zaplacic za zrobienie kabla Edytowane 10 Grudnia 201114 l przez Gość
Opublikowano 12 Grudnia 201114 l Autor Kabelek mogę zrobić. Dopiero zauważyłem, że są nowe stare odpowiedzi. Teraz daję tylko znać, bo rozłożone GB jęczą z warsztatu. Zapoznam się z tym wszystkim, kiedy skończę z ich składaniem. :-)
Witam. Chciałbym się dowiedzieć, czy znajdzie się tutaj ktoś zainteresowany
tematem tego radia, a konkretnie programowaniem go przez komputer - interfejs
COM, a najlepiej USB. Radyjko jest... Moim zdaniem bezkonkurencyjne w swoim
przedziale cenowym, z możliwościami jakie daje. Jednak opisana w sklepie
częstotliwość w której pracuje nie zgadza się ze stanem faktycznym. Radio mimo
to jest na tyle dobre, że niewarte jest wymiany na inne. Posiada wiele opcji
samo w sobie, a jeszcze więcej w połączeniu z komputerem( lub mikrofalówką ).
Np. odblokowanie częstotliwości PMR na których mi tak zależy. Niezbędny jest do
tego kabel, jego cena niestety sięga aż 50zł. Wątpię, bym musiał go użyć więcej
niż jeden raz, dlatego nie zależy mi na wydaniu tych 50zł. Interesuje mnie, czy
ktoś spotkał się ze schematem tego kabla dla portu USB lub COM. Jeśli tak i
mógłby się nim tutaj z nami podzielić nie tylko ja byłbym wdzięczny ; ) W innym
wypadku mógłbym go odpłatnie pożyczyć, jeśli ktoś jest w jego posiadaniu.