Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Post-Apo

Opublikowano

Witam

Chciałbym zrobić mały rekonensans, tj. ilu ludzi w kujawsko-pomorskim interesuje się tematem post-apokaliptycznym. Czytajcie: Mad Max, Fallout, Stalker itd.

Mam też kilka pytań :

1. Czy chcielibyście larpa w tym klimacie?

2. Jaki teren w kuj-pom widzielibyście jako najlepszy do takiej zabawy?

3. Czy musi być to larp? Czy można zrobić zwykły scenario w tym klimacie?

Za dwa tygodnie zamknę temat, przeanalizuję go i napiszę konkluzję. Bynajmniej, proszę o wypowiadanie się.

Uwaga - jeśli ktoś nie interesuje się tematem a ma ochotę pomarudzić (czytajcie - nasyfić) to może się już z góry pocałować sami-wiecie-gdzie. Osoby które z jakiegoś powodu nie wiedzą co to post-apo mogą zadawać pytania jakiejkolwiek maści i treści.

Pozdrawiam

Your humble Drake

• Odpowiedzi 162
  • Wyświetleń 18,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

Eh.

Generalnie to chciałbym by 16 odbył się malutki LARP, trzeba zobaczyć jak to się je - tak po prawdzie byłaby to moja pierwsza taka impreza. Co nie oznacza że ma być niedopracowana! O nie!

Co do kart z milsimów - samo słowo przyprawia mnie o dreszcze i wolałbym coś "unikalnego". Rzut kostką po przemyśleniu jest lekko nietrafiony - aczkolwiek ciekawy. Coś prostszego można by uskutecznić. Jakieś pomysły? Bo ja szczerze myślałem o zasadach trafień typu :

1. Dostałem w głowę, wybieram talię zieloną, tasuję karty i wybieram jedną i następuje efekt.

2. Dostałem w tors/ramiona, wybieram talię niebieską, tasuję karty i wybieram jedną i następuje efekt.

3. Dostałem w nogi/krocze, wybieram talię czerwoną, tasuję karty i wybieram jedną i następuje efekt.

Efektów było by kilka oczywiście na każdą talię.

Organizacyjnie - tylko 18+, teren ustanowiony przeze mnie i orgów pomocniczych (widziałbym w tej roli Przema, Pitasa, Bartasa, Alastora i Dale'a). Podział na frakcje naturalnie będzie, ale tak że każdy będzie mógł dołączyć w czasie gry do jednej z nich (lub odejść - ale bez konsekwencji się nie obędzie :mrgreen: ).

Uff. To chyba wszystko :P

Opublikowano

W szybkiej i luźnej rozmowie z Pitasem, padł pomysł, aby zrobić wewnętrzny konkurs (o uścisk dłoni prezesa czy coś) na najlepsze stanowisko NPC, czyli apteka, bank, biuro ochrony, obóz Ridersów, whateva. Zmotywuje to nas wszystkich do działania. O ile ja z Pitasem, a Przemo pewnie tyle samo, mamy pełno wizji i pomysłów, tak fajnie jeśli każdy by się postarał wnieść od siebie tyle ile się da. Fajnie jeśli miałbym możliwość spotkać się z Przemem i Pitasem na browarku, żeby ustalić wspólną koncepcję, aby miało to ręce i nogi, ale zostawmy to na PW.

Tutaj mam wielką prośbę, która tak naprawdę pomoże nam wszystkim, abyśmy poznali zarysy scenariusza. Jako, że my - obsługa - będziemy raczej grupką ludzi niebiorącą udziału w wykonywaniu całego planu, a raczej będziemy pomagać w jego realizacji, wiemy, że musimy wsiąść na siebie przeprowadzenie questów dla graczy. Ba. Nawet jesteśmy w stanie je powymyślać. Ale nie mamy o czym myśleć, skoro nie wiemy w jaki schemat się wpasować. Powiedz Drake jakiej pomocy od nas oczekujesz a się postaramy. Przynajmniej ja :]

EDIT:

Jako że odpisałeś w trakcie mojego pisania - odpowiadam na wezwanie - chętnie pomogę.

Opublikowano
Generalnie to chciałbym by 16 odbył się malutki LARP

Niedługo potem są zakonki, raptem 5 dni później. Może dać sobie więcej czasu na przygotowanie imprezy i ludzi? Nie mówiąc już o zebraniu ewentualnego wpisowego.

Opublikowano

Proponuję, by w jakimś widocznym i publicznym miejscu była tablica z ogłoszeniami. Ot, co by można było przypiąć swoje zadanka, żale i inne wyzwiska. :D

Drugie - śmierć. Jestem przeciwny permadeath. Proponowałbym więc, by urządzić Cafe of Broken Dreams, czyli strefę poniekąd offgame. Miejsce z wieelkim zegarem, gdzie można przeczekać do "odrodzenia" się. Godzina, dla przykładu. Barman by mógł rejestrować przychodzących/wychodzących (potem nawet ładnie statystyka by wyszła). Dodatkowo - napoje (pewnie nic więcej niż kilka butli 5l z Biedronki się nie da załatwić jak na pierwszy raz), muzyka (wiadomo jaka ;) ). Dodatkowo, by można tam było zostawić ciuchy pod opieką, bo nie każdy jest zmotoryzowany i na tyle krejzi, by iść przez duże miasto w leather armorze.

Tertio, bo chyba się tak mówi - bank. O ile mi nic nie wypadnie i się drapnę na tego bankowca, to należałoby sprecyzować, czy będzie jakaś waluta, czy tylko handel. I tu i tu się przyda bank, jako chronione miejsce, gdzie można pakować dowolne przedmioty (bez pytań ze strony obsługi ;) ). Po co pakować? Bo jak komuś się dednie, to można trupa przeszukać. I zabrać co się żywnie podoba. Więc żeby całkowicie gołym nie zostać, można zdeponować pieniądze/leki/amunicję na trudniejsze czasy. Rzeczy wsadzone w worek, podpisane, pilnowane. Dodatkowo jakieś questy. Od systemu ekonomicznego zależy czy będzie pobierana jakaś opłata za usługi czy nie.

Karty to dobry pomysł. Można zawsze płacić dyżurnemu lekarzowi za to, by wylosowana karta była "pomyślniejsza". ;) Co odpowiada po prostu jakiejś sesji w Auto-Docu. Karty by mogły być rozdawane właśnie w "RespBarze"; barman by ewidencjonował rozdane karty (zachęta do uczciwości), i kto by zechciał, by sobie za questa tudzież jakieś przydatne przedmioty odpicował szansę na przeżycie.

Jak zrobić broń otulinową jest opisane na forach OldTown bodajże. I poprawnie zrobiona i skontrolowana nie ma prawa wyrządzić krzywdy. Ba, zalecają tam mocno walić, co by nie było żadnych wątpliwości co do trafień.

Jak już tak ładnie pomysły lecą, to można przesunąć termin, co by ludziom dać szanse na przygotowanie się. Bo ogólnie bym widział sprawę postaci tak, że każdy "gracz" by wysyłał fotki siebie w stroju z opisem postaci. Wg jakiegoś wzoru opracowanego przez orgów. To wymusi myślenie w odgrywaniu postaci i korektę błędów w jej "mechanice" już przed grą.

Opublikowano

'Cafe of Broken Dreams' mogła by dodatkowo dublować jako źródło siły roboczej na adwersarzy w questach. Przychodzi org "chętni na wsciekłych mutasów sztuk pięć, wystąp!" ewentuana przebieranka/charakteryzacja(np raidersi różowej pantery dostaną skrawki różowego materiału jaki znaki gangu :D , płótno najtańsze by majątku nie kosztowało, można skorzystać z ciuchexów i wybrać różowe wdzianka na podarcie, oczywiście mówię tu całkowicie hipotetcznie) i wio na questa. I udział w quescie jako adwersarze przeszkadzacze liczy się jako czas respawnu. Po prostu potem wraca się do baru i wpisuje do kapownika.

Do jutra przygotuję projekt kart(systemu, nie grafiki) do przedyskutowania.

I ponawiam prośbę o termin na koniec września/początek października. Jak się coś wykrystalizuje to można poinformować falloutową społeczność i sciągnąć paru graczy w klimacie bardziej postapo niż ASG. Plus zrobienie pełnej zbroi z opon trochę trwa(szczególnie wiercenie odrutowanej części do nitowania)

Opublikowano

Coś bliżej z terminem?

Nie ukrywam, że niedziela 16.08 najbardziej mi sprzyja, bo to dla mnie długi weekend, i wole poświęcić ostatni dzień, niż przedostatni.

Opublikowano

Kiedy larp? Bo obejrzałem Mad Maxa i jestem napalony :P

Opublikowano

to kiedy zabawa?:D chętnie się dołączę, pomogę jeśli można a najlepiej poudaje najemnika któremu podprowadzili harleja i gada z pluszowym hipopotamem:)

Opublikowano

Drake do tablicy! :P

Zostało półtora tygodnia. Zaczynać zbierać wszystko do kupy? Jakieś bliższe szczegóły co do zasad?

Spodziewam się, że leczenie i ożywanie leży, bo to zawsze na ostatnią chwilę zostaje. jakby co, mam swoją wizję używania stimpacków w tym celu, oraz ich pozyskiwania.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Jakiś łoś przeniósł temat do Archiwum :P Dlatego zwracam mu należyte miejsce.

Czas pomyśleć o nowej edycji - co zmienić, co dodać, jaka lokalizacja (bo musi być nowa!) oraz charakter zabawy. Naturalnie będzie to czysty LARP!

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

Opublikowano

Na razie prawdziwa historia Crimson Sunset jest już w Galerii... :D ...niech się potomni dowiedzą jak to na prawdę było... :twisted:

Opublikowano

Co do lokacji to planuję założyć redakcję Nuke Times w Crimson Sunset - praca nad gazetką i questami już trwa (jakoś tak mnie natchło :) ).