Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Post-Apo

Opublikowano

Witam

Chciałbym zrobić mały rekonensans, tj. ilu ludzi w kujawsko-pomorskim interesuje się tematem post-apokaliptycznym. Czytajcie: Mad Max, Fallout, Stalker itd.

Mam też kilka pytań :

1. Czy chcielibyście larpa w tym klimacie?

2. Jaki teren w kuj-pom widzielibyście jako najlepszy do takiej zabawy?

3. Czy musi być to larp? Czy można zrobić zwykły scenario w tym klimacie?

Za dwa tygodnie zamknę temat, przeanalizuję go i napiszę konkluzję. Bynajmniej, proszę o wypowiadanie się.

Uwaga - jeśli ktoś nie interesuje się tematem a ma ochotę pomarudzić (czytajcie - nasyfić) to może się już z góry pocałować sami-wiecie-gdzie. Osoby które z jakiegoś powodu nie wiedzą co to post-apo mogą zadawać pytania jakiejkolwiek maści i treści.

Pozdrawiam

Your humble Drake

• Odpowiedzi 162
  • Wyświetleń 18,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Featured Replies

Opublikowano

Mi się pomysł z zamkniętą kryptą podoba, kombinezonik z trzynastką na plecach i wio. Szczególnie że Toruń obfituje w forty, a takiego LARPa jeszcze nie było. Ponadto innego terenu to tak naprawdę nie widzę/nie znam nadającego się :?

I termin wrześniowy czy nawet bardziej jesienny byłby gitesik. Bo teraz falloutowcy na Oldtown niektórzy pojadą.

Drake, podejmiesz się? Nawet gdyby konieczna była jakaś zrzutka na rekwizyty to chętnie się piszę.

Opublikowano

Osobiście nie wiem czy jakiś bunkier odda klimat (te czerwone cegły itd,) stawiałbym raczej na gruzowiska lub hangary...

Opublikowano

W bunkrze jest i tak ciemno :) Ponadto wskaż 'jakieś gruzowiska'. A LARPa podziemnego chyba jeszcze nie było.

Opublikowano
  • Autor

Tak, Alastorze, podejmę się ale najpierw muszę to obmyśleć by nie "wyszło to co zawsze". Wrzesień to uber termin, w tym przedziale czasowym na pewno odbędzie się ten LARP.

Dwie rzeczy już wiecie - LARP się odbędzie to raz, a dwa we wrześniu ;)

Stay tunned. Czekam na propozycje terenu.

Opublikowano

"Teren wojskowy, wstęp surowo wzbroniony", i chyba schrony są zamurowane:/ Ale poza tym teren git. Do kogo to jednak należy?

Opublikowano

Tak szukałem se po necie i znalazłem jakiś filmik zdaje się właśnie z polchemu...

Opublikowano

Znam tą ekipe...

Sęk w tym że 90% polchemu jest zrównane z ziemią... Dla mnie jest to teren skreślony pod tego typu zabawy, fakt że wygląda odpowiednio ale od cholery tam szkła, żelastwa i innych pierdoł, poza tym proponuje zerknac na datę dodania...

Opublikowano

Teren Polchemu, wygląda obiecująco, moim zdaniem idealnie nadaje się na post apo. pustkowia. Może z tych śmieci da się coś zbudować? Do tego te zbiorniki i wagony dodają klimatu ;]

Opublikowano

Na terenie Polchemu już od jakiegoś czasu jest zaorane pole więc nie wiem co Wy chcecie tam robić :roll:

Opublikowano

Weź mnie nie denerwuj ... ;) Tez o tym myślałem, tylko pytanie ilu chętnych byłoby na pojechanie na taką grę skoro na recon nie mogliśmy się wybrać chociaż od miesiąca było to ustalone :roll:

Opublikowano

Propozycja. Nie zabierajmy się do tego od dupy strony.

Po pierwsze nie zabierajmy się w liczbie mnogiej, bo każdy nie może być organizatorem. Drake był pierwszy i to jego LARP będzie. Jak będzie potrzebował pomocy to się zgłosi.

Jak na razie mamy podawać propozycje terenów, to się na tym skupmy, a jak ktoś chce zbierać złom, a potem jechać "gdzieś" budować "coś", żeby potem wymyślać "jakiś scenariusz", no to powodzenia życzę i mandatu za zaśmiecanie lasu.

Opublikowano

Dale, ale tu nie chodzi o to że każdy chce być orgiem tylko o to, że wiele osób jest chętnych do pomocy i w razie czego Drejk już będzie wiedział kto jest chętny. Co do budowania czegoś ze złomu - życzę powodzenia, na pewno długo postoi w naszych "realiach" :roll:

Opublikowano

I gdzie w naszych realiach znajdziesz złom leżący luzem? :)

Opublikowano

Myślę, że po wakacjach frekwencja na takie wyjazdy będzie lepsza, tak każdy ma jakiś urlop, nie samą walką człowiek żyje...kogo ja oszukuję? ;)

Opublikowano

Jeśli chodzi o termin to dla mnie najlepiej koniec sierpnia- początek września ( byle nie 5,6 bo na weselu jestem) :D i koniecznie klimaty fallout, nie chce mi się uczyć na gitarze rosyjskich przyśpiewek ze stalkera :P

Opublikowano
  • Autor

Też sądzę ze klimat fallouta jak najbardziej. Stalker z deka objedzony jest, i to z każdej strony.

Ja proponuję rzeźnię - co Wy na to?

Opublikowano

Myślę, że odpowiednie poinformowanie ludzi i władzy, że coś takiego będzie organizowane, ale NIE BĘDZIE to strzelanka sprawi, że nie będzie problemu :P

Opublikowano

A może coś mieszanego, tak aby każdy stylizował się na to co mu bardziej pasuje (Fallout albo STALKER).

Opublikowano

no taki crossover byłby mile widziany. Może jeszcze Madmax'a bym dołożył dla takich jak ja którzy nie grali w fallout'a a stalkera znają z książek nie z gry.

Opublikowano

Chętnie, gry robione drzewiej przez MP razem z BoB były bardzo fajne.

Miejsce - na krótką grę w klimacie można wykorzystać Szubińską Cegielnię jeśli jeszcze można tam wejść.

Opublikowano

Cały prawie Fallout jest inspirowany MadMaxem, ubiór, klimat także jedno to praktycznie drugie (no plus mutanci). W sumie tutaj są niezastąpione klimaty pustkowi, odtworzyć je będzie można tylko na niektórych terenach...

Opublikowano

Jedzie szanowny, w Falloucie również był ujęty klimat MadMax'a, co łatwo można było zauważyć w Skórzanej kurtce, dziwnie posiadającej tylko jeden rękaw ;)

Mieszania klimatu to raczej żadnego nie będzie, bo klimaty Stalkera są małym wycinkiem z całego post-apo, więc się najzwyczajniej zawierają. Problem jest taki ze Stalkerem dla mnie, jak z klasycznym RPG Władcy Pierścieni, tylko zamiast ciągle i ciągle szukać pierścienia, bez ustanku zwiedzamy zonę. A bomby można zrzucić zawsze, wszędzie i pod byle pretekstem, a zabawy przez to nie zabraknie ;)

Poza tym, w Stalkerze nie ma Power Armorów mk. II :twisted:

Edit:

Para mnie uprzedził :]

Wychodzę z prośbą o dużo wcześniejsze poinformowanie o klimatach rozgrywki, aby można było się przygotować ze sprzętem, oraz nie organizowanie LARPa w drugiej połowie września :)

Opublikowano

BTW w Wałczu na Neuroshimie rozmawiałem z Rudą i Ślimakiem i dowiedziałem się że na jesień 2009 będzie w Bornym robiony LARP S.T.A.L.K.E.R.

Opublikowano

Szczególnie te pręty są klimatyczne :P

Opublikowano

Dobrze wszyscy wiemy, że akurat wystającym metalowym częściom jest pisana krótka przyszłość ;)

Zresztą akurat na LARPach to się nie biega i i nie nadziewa na wystające pręty ;)

Opublikowano

Jak będziesz sprawdzał teren sprawdź czy jest jeszcze ogrodzony w miarę i czy na budynkach/ruinach nie ma oficjalnego znaku "grozi zawaleniem, zakaz wstępu".

I koniecznie napisz czy już złomiarze rozszabrowali te wystające druty czy skupili się na jakimś innym złomie :)

Opublikowano

Zajrzę w tym tygodniu na Cegielnię i sprawdzę czy można tam jeszcze cokolwiek zrobić. Na rozgrzewkowego LARPa na 20 - 30 osób się nada. Mankament jedynie taki, że dużo domków się nastawiało wokół, które szpecą krajobraz post-apo.

Opublikowano
  • Autor

I jak Panowie, jest coś więcej informacji? Ktoś znalazł dogodny teren?

Opublikowano

Byłem dziś na Cegielni. Co do oznaczeń nic się nie zmieniło, więc nikt nie powinien nas gonić.

Teren zielony pięknie zarośnięty. Do ASG ideał.

Hala ma się dobrze. Mały domek chyba też.

W budynku wypalarni postępuje rozpad - zawalił się drewniany dach garażu, drewniane podłogi też nie wróżą nic dobrego. Użytkować można jedynie wejście bunkrowe, część przy kominie i murowaną część budynku (część ze schodami i szatnie u góry, ew. mały pokój i kuchnia).

Zarówno cały garaż jak i wypalarnia są blisko zawalenia, więc musiałaby być strefa bezpieczeństwa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam!

Trzeba coś w końcu ruszyć. Odzew z Waszej strony był bardzo entuzjastyczny to raz, a dwa duży - cieszy mnie to (Was pewnie też!). Dlatego trzeba już zacząć ustalać przede wszystkim teren, datę oraz kto pomoże mi w organizacji LARPa. Prosiłbym o dawanie mi PW jeśli ktoś jest chętny oraz jaką pomoc może zaoferować. Chciałbym też z tymi ludźmi się spotkać/pogadać/powymieniać postami na temat tego przedsięwzięcia i ustalić co-i-jak-z-tym-tematem. Czekam do piątku wieczora na zgłoszenia, oczywiście jak ktoś będzie chciał dołączyć potem to nie widze problemu. W PT zamknę temat i założę nowy, w którym orgowie będą się "naradzać".

Czekam na odzew z Waszej strony. :twisted:

Opublikowano

Główny budynek rzeźni zrobić jako mini miasto ( Butcher City?)

Biurowiec- hotel z barem, siedziba ochrony miasta

Piachy na dole budynku - miejsce noclegu plebsu itp:P

Zbiornik - Zbiornik z czystą wodą, miejsce opanowane przez jakiś dupków, którzy biorą dużo kasy za butelkę wody.

Ten duży pusty plac ( nie pamiętam nazwy )- siedziba raidersów?

Ochrona miasta patrolowałaby miasto ( jakie to odkrywcze :P ), dać jakiegoś miejscowego szeryfa ( najlepiej jeden z game masterów )

Ogółem mało strzelania, dużo larpa.

W kwestiach organizacyjnych ( jako, ze pewnie będziemy chcieli na noc zostać )

-powiadomić policję, organizatora, miejscowych ( w końcu pewnie jakieś ognisko zrobimy, lepiej, żeby się jakiś mieszkaniec nie przestraszył, ze coś się pali )

- jedzenie, picie w swoim zakresie, chociaż myślę, że jakaś składka na kiełbaski ogniskowe to można zrobić

Myślę, że trzeba by zrobić listę miejscówek ( bar, hotel), i niech każdy obejmie jedną i zrobi rekwizyty.

Co do postaci:

Obóz Raidersów

Ochrona miasta

Do tych dwóch trzeba by przydzielić z 10-15 ludzi, reszta wg swoich miejscówek i upodobań.

Taka moja wstępna propozycja, jeśli taki larp miałby odbyć się w Przyłękach.

Bardzo proszę o termin jeszcze w wakacje, strasznie niepewne jest gdzie będę się uczył, a nie chcę stracić takiej zabawy

:wink:

Opublikowano

A ja z kolei prosiłbym o termin w trakcie roku akademickiego lub tuż przed.

Co do pomocy w LARPie, mogę służyć merytoryczną i rekwizytorską, niestety nie ma mnie w KP do października.

Jeżeli potrzebny będzie ktoś do kopania/ budowania tuż przed imprezą również służę.

Opublikowano

Mnie urządza również wrzesień, dopiero od października znikam :wink:

Opublikowano

Warto się połakomić o jakieś wpisowe. W końcu trudno, żeby te dwie-trzy osoby organizujące wykładały kasę na wszystkie rekwizyty. Bo jeśli to ma być bez przygotowania fabularno-wyglądowego, to nie ma co się rzucać niepotrzebnie.

Bo na przykład, myślał ktoś o tym, żeby w każdym pomieszczeniu użytku publicznego (sklep, bank) było głupie KRZESŁO?

Nawiastem mówiąc - zgłaszam się do prowadzenia banku. Mechanika praktycznie wymyślona... Jeśli będzie potrzebna taka instytucja, to będę szukać seksownych i zdecydowanych na wszystko ochroniarzy. ;)

Ogólnie - potrzeba jak najwięcej ludzi, w jak najmniejszej liczbie mundurów. Dzięki temu jest ogromna szansa na ściągnięcie ludzi spoza środowiska airsoftowego. W końcu każdy ma w cholerę znajomych RPGowców. Sam bym ze sobą ściągnął kilka osób chętnych do uczestniczenia bez broni.

Dlatego jak najmniej zbrojnych grup, jak najwięcej ekonomicznych pobudek... No i jak najlepsza historia. ;)

Opublikowano

Dlatego napisałem.

Każdy obejmie jedno stanowisko i je urządzi :P

Opublikowano

Pytanie brzmi skąd weźmie rekwizyty? Jedna osoba to bardzo, bardzo mało. Przydała by się zrzutka, ergo wpisowe, choćby na proste rekwizyty. Trzeba zrobić zarys fabuły, z zaznaczeniem określonych frakcji/grup(bez ich specyfiki, tylko podstawowy cel w mieście, resztę dorobią ich członkowie swoim zachowaniem), i pozwolić się ludziom do tych frakcji/grup rekrutować samorzutnie( z zachowaniem kontroli nad proporcjami ludności). Trzeba przecież stroje wykonać :)

Zbieram zamówienia na zbroje z opon a'la Mad Max :D

Opublikowano

No i trzeba pomyśleć, czy bawimy się w "rasy" w stylu ghule, mutanci czy trzymamy się ludzi z drobnymi mutacjami. Lub całkiem dużymi. The name's Harold!