Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turniej ASG - poszukiwania teamów do współpracy

Opublikowano

Witam,

podejmuję się inicjatywy zorganizowania turnieju ASG w systemie pucharowym. Celem turnieju jest propagowanie ASG jako sportu drużynowego. Turniej odbywać będzie się w ramach imprezy komercyjnej w związku z czym obecni będą widzowie a tym samym możliwość integracji środowiska.

ZAŁOZENIA:

- rywalizacja 4 osobowych zespołów w systemie overkill (czy last man standing jak kto woli)

- eliminacje w systemie pucharowym chyba że pojawi się więcej zespołów to

ligowe+pucharowe

- fairplay (perma ban dla "terminatorów" ;)

Turniej odbywać będzie się na arenie paintballowej wielkości 200 m na 50, wzbogaconej o punkty do ochrony oraz rozwiniętymi siatkami zabezpieczającymi.

DODATKOWO:

atrakcje wynikające z samej imprezy, w ramach której będzie realizowany turniej ASG

krótki kurs taktyczny dla wszystkich uczestników

rywalizacja indywidualna na torze strzeleckim

KOGO SZUKAM:

Szukam konkretnych, pozytywnych i zaangażowanych ludzi i teamów. Zależy mi głównie na dobrej ATMOSFERZE w sprawdzonym gronie. Chodzi o dobra zabawę i możliwość sprawdzenia swoich umiejętności zespołowych w ciekawym terenie (pole paintballowe łączy specyfikę akcji CQB i zielonej).

Więc jeżeli ktoś jest zainteresowany i chce poznać szczegóły uderzajcie na mój mail sgo.gdansk@wp.pl

Featured Replies

Opublikowano

Jakieś ograniczenia jeżeli chodzi o same repliki ?? Wiekowe ?? Jakieś terminy ?? Gdzie miało by się to odbywać ?? Czy trzeba płacić wpisowe ?? Kto będzie pilnować tego czy ktoś dostał ?? :)

Opublikowano
  • Autor

1. Do 400 FPS (dopuszczalny drobny margines)

2. pełnoletność lub minimum 16 lat z oświadczeniem opiekuna

3. Turniej odbędzie się 23.10.2011 na terenie Parku Przygody Kolibki Advanture Park

4. Wpisowe będzie jeśli zdecydujemy się na organizację nagród dla zwycięzców - trwają negocjacje (koszt wpisowego nie będzie większy niż 5-10 pln)

5. Nad przebiegiem zawodów czuwać będą instruktorzy i sędzia. Co nie zwalnia z głównej zasady zawodów: fairplay;)

Opublikowano

Ja życzę powodzenia, tak po prostu.

Jako, że to forum jest, wyrażę też swoją opinię. A jest ona taka, że tak jak nie zrozumiem i nie podnieci mnie pomysł palenia kubańskich cygar na czas, zawodów na punkty w zabieraniu kobiet do restauracji i biciu rekordów w LB (leżeniu bykiem), tak pierwiastek "kwantyfikowalnej", wręcz sportowej rywalizacji w airsofcie budzi we mnie conajmniej niechęć.

Może będzie to jakiś tam eksperyment socjologiczny, wój wie, może nawet wyznaczy nowy trend w ersofcie. Who knows - ja jako dyletancki i laicki asgejowy pisor, nie jestem kupiony.

Ps. - skoro ma to być coś w "sprawdzonym gronie" to nie lepiej uderzyć "sprawdzonymi kanałami"?

Pozdro :)

Opublikowano

Trzymam kciuki ;)

Z ciekawości postaram się wpaść zobaczyć jak to wypadnie - zawsze byłem sceptyczny odnośnie tego rodzaju strzelania tj sportowego ale może to jest przyszłość ASG? Może sam się wkręcę w to?

W zachodniopomorskim też mają jakieś przymiarki do ligi ASG - może jakaś współpraca międzywojewódzka w tej kwestii?

Opublikowano

Doprawdy chcecie zrobić "turniej" airsoftowy?

Czym dalej w las tym gorzej z tym airsoftem...

Opublikowano
... A jest ona taka, że tak jak nie zrozumiem i nie podnieci mnie pomysł palenia kubańskich cygar na czas, zawodów na punkty w zabieraniu kobiet do restauracji i biciu rekordów w LB (leżeniu bykiem), tak pierwiastek "kwantyfikowalnej", wręcz sportowej rywalizacji w airsofcie budzi we mnie conajmniej niechęć.

Nie do końca zgodzę się z Tobą Ferry... :)

To tak jak z piłką :) .."narzędzie gry" jest jedno, a dyscyplin wiele :)

Całodniowe (lub nawet kilkudniowe) bieganie po lesie jest atrakcją tylko dla osób w tym bieganiu uczestniczących. Dla ludzi "z zewnątrz" taka forma spędzania wolnego czasu może być oceniana mylnie lub nawet źle definiowana już od podstaw. Wyjście poza ramy standardowych rozgrywek wbrew pozorom może się community ASG przysłużyć :) Tym bardziej, że jak napisał sgo.ramirez Turniej odbywać będzie się w ramach imprezy komercyjnej w związku z czym obecni będą widzowie a tym samym możliwość integracji środowiska.". :)

Warunkiem jest jednak poważnie przemyślana impreza, która będzie prezentować pozytywne aspekty AirSoftu, zamiast wzbudzać kontrowersje.

@Drake

Nie można stosować taktyki "siedzenia w lesie" i robienia wszystkiego w tajemnicy, w myśl powiedzenia "im mniej osób o tym wie, tym lepiej". :)

W takim wypadku pierwsze co przychodzi do głowy to: "Jeśli dzieci nic nie robią - to na pewno robią coś złego!" :twisted:

Opublikowano

A nagracie filmik z jednej z rozgrywek/rund? Na przyszłość będziemy wiedzieli z czym to jeść i może więcej chętnych znajdziecie.

Opublikowano

Skoro wykorzystuje się ASG do różnorakich LARPów, milsimów, rekonstrukcji, inscenizacji, organizuje się niedzielne strzelanki-jebanki (które w znakomitej większości przypadków nie są niczym innym jak pojedynkiem dwóch drużyn) to czemu nie można zrobić airsoftowego turnieju? Nie rozumiem tej bulwersacji. Jeśli wszystko będzie opierało się o rzeczywiście sportową i uczciwą rywalizację oraz uczestnicy będą pamiętać, że to w dalszym ciągu tylko zabawa, to czemu nie?

Opublikowano

To, że u nas podobny pomysł nie przeszedł, rodzimi komandosi nie podchwycili idei i zabawy płynącej z tego typu rozgrywki, to nie znaczy, że w innym województwie to się nie przyjmie.

Kilka kilometrów złażonych, zero kontaktu z przeciwnikiem - "za duży teren, nie postrzelałem sobie!".

Niewielki teren/hala/ogródek na działce/nieco szybsze tempo rozgrywki - "toć to jakiś pejtbol, nie ajersoft!".

Liczy się frajda ze strzelania i sportowe współzawodnictwo - ile można hołdować schematowi Special Forces vs bieda w cywilnej górze/spodniach w camo.

Opublikowano

Ja tylko jestem ciekawy, jak zabezpieczycie publiczność przed postrzałem w oko, dupę lub cokolwiek innego. Impreza masowa, mohery w beretach, suczki z wózkami, pijana młodzież. Obowiązek noszenia okularów, a jak nie, to ban? Jak przypadkowo ktoś dostanie serie po mordzie, to dopiero będzie dym...

Opublikowano

Podpisuję się pod powyższym pytaniem.

Jak chcecie kwestię publiczności rozwiązać organizacyjnie?

Opublikowano
Turniej odbywać będzie się na arenie paintballowej wielkości 200 m na 50, wzbogaconej o punkty do ochrony oraz rozwiniętymi siatkami zabezpieczającymi.

Najczęściej takie tereny są bardzo dobrze zabezpieczone - w Bdg jeden jest w centrum Myślęcinka przy placu zabaw, drugi 10m od ruchliwej ulicy (Gdańskiej).

Opublikowano
  • Autor

Uzupełniając wypowiedź Pana Doktora:

Napisałem o siatkach zabezpieczających. Jeśli czymś się zajmuję to staram się być do tego porządnie przygotowany;) Wiecie pewnie jak wyglądają profesjonalne areny paintballowe - właśnie na takiej będzie odbywała się akcja. Teren na turniej wydzierżawiłem od Kolibki Advanture Park. Dlatego też dzięki zabezpieczeniom osoby postronne będą bezpośrednio widziały akcję i nie muszą obawiać się trafienia.

Sam nie jestem zwolennikiem "strzelanek", postanowiłem jednak sam taką zorganizować ale wg pewnej wizji. Cały czas podkreślam "taktyczny" aspekt imprezy, który chce osiągnąć przez:

- krótkie szkolenie strzelecko taktyczne dla wszystkich uczestników

- ograniczenia amunicji na rundę (w granicach 1 standardowego low capa)

- wymagający teren (przeszkody terenowe) i skondensowana przestrzeń wymagająca ścisłej współpracy w zespole.

Może to będzie atut, że nie ma doświadczeń w niedzielnych strzelankach a może gwoźdź do trumny projektu. Na tą chwilę to jest to "pilot" i zależy mi na wsparciu środowiska, a myślę że wtedy wszystko wypali;)

Opublikowano

Tzn. że jest to tak zwany killhouse ?

Jak tak to bomba.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

rapiddeploymentkopia.jpg

Organizowany w ramach inicjatywy S.T.O.R.M. drużynowy turniej ASG jest pionierską wizją strzeleckich rozgrywek airsoftowych. SGO TRP (Team Rapid Deployment) to system konfrontacji łączący w sobie dynamikę operacji CQB oraz środowiska działania tożsame z MilSim (Military Simulations).

Dwa czteroosobowe zespoły rywalizują ze sobą na specjalnie przystosowanym terenie z dodatkową infrastruktura (wraki pojazdów, bunkry, budynki, osłony ogniowe, barykady). Celem zespołów jest eliminacja wszystkich zawodników przeciwnika. Zwycięska drużyna przechodzi na kolejny poziom rywalizacji w systemie ligowym i pucharowym, aż do konfrontacji w finale z najlepszymi zawodnikami.

W ramach turnieju, wszyscy uczestnicy poznają podstawy strzelecko-taktyczne - krótkie kursy wprowadzające organizują instruktorzy DOT Tactical oraz SGO Gdańsk. System i zasady walki TRD zapewnią pełną akcji, a przede wszystkim strategiczną rozgrywkę. Dla najlepszych trzech zespołów przewidziane są atrakcyjne nagrody ufundowane przez Kolibki Advanture Park i innych partnerów.

Turniej nie będzie jedyna atrakcją zapewnioną dla środowiska ASG. Dla zainteresowanych dostępne będą dwie strzelnice:

- strzelanie statyczne praktykować będzie można na strzelnicy turniejowej Kolibki Advanture Park

- strzelanie dynamiczne zapewni strzelecki Tor Komandosa z ponad 16 wymagającymi stacjami.

Organizatorzy przewidzieli również nagrody w konkursach na najlepszego zawodnika turnieju oraz najciekawszą replikę.

S.T.O.R.M. ASG Team Rapid Deployment organizowany będzie w ramach imprezy Gdynia Advanture Days. 23.10.2011 Kolibki Advanture Park gwarantuje dobrą zabawę na torach dla quadów, ściankach wspinaczkowych, parkach linowych. Dodatkowymi atrakcjami będą zawody Destraction Derby i mistrzostwa w biegu z jajkiem;)

TERMINARZ:

Data: 23.10.2011

Rejestracja zespołów: 9:00-10:00

Kursy i zapoznanie z terenem walk:10:00-11:00

Start turnieju: 11:00

Wejdź do akcji! Zgłoś się do turnieju!

rejestracja zespołów pod adresem mailowym sgo.gdansk@wp.pl

Kliknij i zapoznaj się szczegółami turnieju

ORGANIZATORZY:

S.T.O.R.M.

Kolibki Advanture Park

PARTNERZY:

SGO Gdańsk KP

Stowarzyszenie ASG Koalicja Północ

The North Face

Sklep Militarny Paragraf

ITHold

tabodesign.com

VIDEO:

Relacja z Gdynia Advanture Days 2011

http://www.youtube.com/watch?v=zhJKs-Uznvk

Plac przed poligonem turniejowym - tu się zbieramy;)

http://www.youtube.com/watch?v=LYgLDETN3pk

Poligon

http://www.youtube.com/watch?v=tKMzyycxzC8

Poligon 2

http://www.youtube.com/watch?v=sPaSWWd7etg

Strzelecki Tor Komandosa - pierwsze cztery stanowiska

.

------------------------------

Bardzo krótka nieoficjalne relacja:)

Do rywalizacji stawiły się 4 zespoły (Task Force z Gdańska, Gdyńskie Oddziały Operacyjno Desantowe i 2 ekipy STORM i przyjaciół)

Turniej rozpoczęliśmy z godzinnym opóźnieniem ponieważ rozpoczął się rajd destruction derby i nie chciałem odbierać uczestnikom obejrzenia tego widowiska;) rozegrano 6 konfrontacji Team Rapid Deployment oraz rywalizację specjalną: przejście strzelckiego toru komandosa (Kolibki Advanture Park) w dwójkach.

Żeby nie zdradzać za dużo szczegółów powiem tylko że w turnieju TRD bezkonkurencyjny okazał się Task Force (bez start własnych w całym turnieju!). Gratuluje:)

Na koniec instruktorzy zrealizowali krótki kurs strzelecki wszystkim uczestnikom turnieju.

Mimo, że znajdowaliśmy się na peryferiach Kolibek wieść o naszym turnieju bardzo szybko rozeszła się po mediach i gościliśmy aż 3 ekipy telewizyjne (min Polsat News i trojmiast.tv). Lepszej promocji imprezy nie mogliśmy mieć;)

Atmosfera która stworzyli wszyscy uczestnicy była znakomita. Chciałbym podziękować wszystkim reprezentantom środowiska ASG (i tym aktywnym i tym dopingującym) za wsparcie tej akcji. Sukces imprezy pokazuje ze "Liga ASG" jest projektem wartym kontynuacji w przyjętej formie (z drobnymi poprawkami:).

Dziękuję również instruktorom DOT Tactical i Kolibki Advanture Park za panowanie nad sprawnym przebiegiem imprezy i przekazanie fachowej wiedzy.

Obowiązkowo podziękowania kieruję również ekipie tabodesign.com za zdjęcia i pomoc przy sprawach organizacyjnych oraz Mateuszowi za ogarnięcie video.

W przyszły weekend gotowa będzie oficjalna relacja:)

Opublikowano

very nice :)

u nas nie ma "I LIKE" ale i tak I like :P