Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stary poligon pod Solcem Kujawskim

Featured Replies

Opublikowano

Chyba były kiedyś jakieś plany względem niego. Musiałbyś chłopaków z Solca zapytać, może wciąż coś pamiętają.

Opublikowano
  • Autor

Szukałem trochę informacji ale nie niczego aktualnego dlatego się pytam czy może ktoś tam był w ostatnim czasie ( do 5 mies wstecz) .

Opublikowano

Sporo cywili (młodzieży, wycieczek krajoznawczych etc), nadal sporo niewypałów leżących w glebie.

Pozdrawiam

SR 12;)

Opublikowano
  • Autor

Wycieczki krajoznawcze np : szkolne ? Na poligon ?! No chyba że nie zrozumiałem Twojej przenośni w tej wypowiedzi .

Opublikowano

Zdjęcia które podałeś w linku są autorstwa Pawła Warlińskiego, który jest fotografem aktywnie działającym w bsmz. http://www.forum.bsmz.org/ Proponuję zasięgnąć informacji u źródła.

Opublikowano
  • Autor

Interesuje mnie raczej opinia kogoś z naszego środowiska , czyli czy ktoś organizował tam jakieś imprezy , manewry czy jest możliwość dojazdu itp . Zastanawiam się też na całym terenem Puszczy Bydgoskiej bo na tak dużym terenie musi być gdzieś miejsce na manewry .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Byłem tam wczoraj - Jest to bardzo dobra miejscówka na manewry .

Można dojechać tam tylko samochodem rowerem lub dojść jakieś 5 km szlakiem turystycznym.

Cały poligon jest naturalnie podzielony na pół piaszczystą ścieżką . Jedna połowa przeznaczona jest na maszty radarowe a na drugiej połowie można śmiało działać .

Teren jest bardzo podobny do Bydgoskiej Sahary lub do Ruska ( tam gdzie odbyła się Somalia )

Widać że czasami jeżdżą tam qady jest też parę ambon ( ale muszą być rzadko używane bo są strasznie zasrane przez ptaki )

To mój taki mały opis jeżeli ktoś jest zainteresowany zbadaniem tego terenu z miłą chęcią poprowadzę go tam . Można tam łatwo dojechać z Torunia jak i z Bydgoszczy .

Zdjęcia -

http://imageshack.us/g/714/zdjecie0304.jpg/

Opublikowano

Panowie ten teren prosiłbym zostawić, przebywa tam wataha wilków, które jak wiecie są pod ochroną... Z góry dziękuję..

Opublikowano

czy informacja o wilkach jest potwierdzona przez odpowiednie organy?

jesli tak i rzeczywiscie wilki maja tam nory to miejscowka odpada...

Opublikowano
  • Autor

Informacje o tych wilkach to jakoś w październiku się pojawiły .

Z racji że na ten poligon szedłem z Brzozy nie szedłem żadnym szklakiem tylko na przełaj ( przy użyciu mapy i kompasu ) i nie spotkałem żadnej zwierzyny ( choć ślady ich obecności są widoczne wszędzie : odchody dosłownie co 20 m , ślady poruszania się jak i legowiska ) A nie spotkałem żadnej zwierzyny ponieważ idą z kumplem ciągle rozmawiają robiliśmy taki hałas wszystko w promieniu 1 km uciekało . Dzień wcześniej specjalnie z okazji tych właśnie wilków przeprowadziłem rozmowę z moim wujkiem który jest myśliwym . Zapytałem go jaka jest możliwość że wilki nas zaatakują . Odpowiedz jest taka że 99 % że żądna ( no chyba że byśmy na nie wpadli ) . Wilki jak i inne zwierzęta w lesie uciekają od ludzi .

Poligon znajduje się przy jedynej ruchliwej drodze ( 3 samochody na 40 min ) do tego są te maszty a tam bywają ludzie to nie jest teren gdzie by przebywały . Więc wilki nie zaatakują grupy 30 ludzi biegających i hałasujących .

Tak przy okazji to te wilki jeżeli jeszcze się gdzieś tam znajdują przemieszczają się na terenie całej Puszczy Toruńskiej a ten teren jest bardzo bardzo duży .

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Akurat ataku wilka sie nie obawialem z powyzszych wzgledow (no może na 1% ;) ). Chodziło mi bardziej o ochronę strefową połączoną z gatunkową ochroną ścisłą- po ludzku: nie wolno przebywać do 500m od nory + nie wolno płoszyć.

Opublikowano
  • Autor

Najczęściej były widziane w okolicy Nowej Wsi informacja sprzed 2 min ! Wilki nie atakują ludzi no chyba że wejdziesz na niego .

Opublikowano

Niestety ale mi te informacje w zupełności wystarczają żeby uznać tą miejscówkę (bardzo możliwe że ciekawą) za "spaloną" dla mnie.

Opublikowano

Bez glejtu od nadleśnictwa nie ryzykował bym strzelanki tam :(

Opublikowano

Na terenie całej puszczy są min. 2 potwierdzone watahy wilków. Szanse na zaatakowanie kogokolwiek są mniejsze, niż na jednoczesne porażenie piorunem, samozapłon i porwanie przez kosmitów.

Co do bytności samych wilków na danym terenie, to: jedna wataha potrzebuje od 100 do 350 km2 terenu, natomiast nory wilków służą jedynie na czas rozrodu, do ochrony młodych które rodzą się na przełomie marca i kwietnia. Wilk jest objęty w Polsce całkowita ochrona gatunkową, która m.in. zabrania niszczenia siedlisk i ostoi, więc jeśli takowe występują (niezależnie od pory roku), teren jest niedostępny i objęty ścisłą ochroną, niezależnie od innych przepisów i aktów prawnych (np. tereny Natura 2000) i jakiekolwiek pozwolenie raz, że nie może być wydane, dwa nic nie da.

Opublikowano

Wilki w puszczy bydgoskiej tropię od 3 lat, należę do Stowarzyszenia Dla Natury "Wilk" ( http://www.polskiwilk.org.pl/ ). Dowodu na papierze nie dostarczę, ale na stronie można poczytać o wilkach w naszej puszczy i nie tylko. W tej chwili wataha w pobliżu nadajników ma dwójkę tegorocznych młodych i z pewnością nikogo nie zaatakują. Chodzi o zapewnienie im warunków do spokojnego bytowania. W tym okresie powiększają swój teren łowiecki i przebywają na dalszych wypadach nawet po kilka dni. Wilki dziennie pokonują nawet po 20km, zapuszczają się w różne zakątki naszej puszczy więc są widywane tu i tam. Tak jak ktoś tutaj wspomniał są tutaj dwie watahy, jedna bliżej Torunia, często przebywają na tamtejszym poligonie... Wilki w naszej puszczy są na pewno od 2004 roku, wtedy miały tutaj pierwszą norę. To naprawdę ciekawe i bardzo inteligentne zwierzęta, fascynuje mnie ich zachowanie i współdziałanie. Ochrona strefowa może być zastosowana w okresie wiosennym, kwiecień-maj w momencie gdy wilki faktycznie mają młode i kopią nory w których mają młode. W okolicy lipca opuszczają norę i przenoszą się w inne miejsca. Normalnie sypiają na śniegu. Zwijają się w kłębek przykrywają pysk ogonem i w takiej pozycji mróz do -40 nic nie jest w stanie im zrobić.. Sorki za taki offtop, ale to temat który jest też moją pasją. Jeżeli ktoś ma jakieś potwierdzone info o wilkach to z chęcią przyjmę każdą informację typu ( gdzie, kiedy, ile ).. No i jeżeli ktoś jest zainteresowany bardziej tematem to PW..

Teren przy nadajnikach na strzelanki jest może i atrakcyjny topograficznie, ale dodam że:

- na najniższej wieży jest kamera p.poż którą obsługuje straż leśna. Każde manewry tam organizowane wiążą się z odwiedzinami tych panów ( sprawdzone ),

- niewybuchy faktycznie są,

- spacerujących ludzi jest sporo w weekendy,

- wieczorami i rano bywają tam jednak myśliwi

- no i ja tam często bywam i nocuje ( jeszcze by mnie ktoś odstrzelił ;) )

Opublikowano

W okolicy Toruń-Nieszawa-Włocławek (ale nie wiem czy to ta sama wspomniana przez Ciebie) wataha polubiła jedną z wysp na Wiśle i tam w tym roku była często widywana. Na całe dnie wilki wpław schodziły na "stały ląd" i wracały na noc. Pewnie teraz się gdzieś przeniosą, a może nie ;)

Opublikowano
  • Autor

Moim skromnym zdaniem to miejsce daje pewną alternatywę na przyszłość , uważam też że śmiało można tam zorganizować manewry . A leśników policje cywilów można spotkać na każdych manewrach organizowanych w naszej okolicy czy to na Rusku Rynkowie itp Wystarczy spróbować i zobaczyć co się stanie .

Jeśli jest ktoś zainteresowany to pomogę a nawet mogę wcześniej oprowadzić .

Opublikowano
Moim skromnym zdaniem to miejsce daje pewną alternatywę na przyszłość , uważam też że śmiało można tam zorganizować manewry . A leśników policje cywilów można spotkać na każdych manewrach organizowanych w naszej okolicy czy to na Rusku Rynkowie itp Wystarczy spróbować i zobaczyć co się stanie .

Jeśli jest ktoś zainteresowany to pomogę a nawet mogę wcześniej oprowadzić .

Jeżeli źle pójdzie to wypłoszysz wilki chmarą ludzi, jednokrotnie pewnie nie, potrzeba kilku lub kilkunastu razy i w zasadzie można powiedzieć że nic się nie stanie. Wilki mają wrodzoną antropofobię i panicznie boją się czerwonego koloru. Jeżeli będziesz się czuł z tym dobrze to ok. Ja prosiłbym jednak o szacunek dla przyrody..

Tylko rozważ kwestię czy warto organizować manewry w miejscach o obniżonej tolerancji na tego typu imprezy i jaki to ma wpływ na opinię o środowisku airsoftowym.

Opublikowano
  • Autor

Mi nie chodzi o to żeby co weekand robić tam imprezy , tylko że ten teren daje jakieś nowe możliwości raz na jakiś czas . A widać że coś tam się dzieje ponieważ ślady po qadach ogniskach oraz puste butelki po alkoholu nie biorą się z niczego . Wilki są Twoją pasją więc będziesz o nie walczyć ( słusznie zresztą jak i dbanie o całą naturę w lesie ) lecz trzeba pamiętać że w lasach jest więcej zwierząt o które też trzeba dbać dziki sarny więc jak by tak patrzeć to by nikt nigdzie nie mógł by robić manewrów za często bo komuś gdzieś coś by przeszkadzało .

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Masz rację że są tam ślady quadów i butelki i inne śmieci. Prawdą jest również że są tam inne zwierzęta. Ostoję ma tam byk "szesnastak", siedlisko ma gniewosz plamisty, okresowo pojawiają się Łosie, dziki mają babrzyska, są tam dzięcioły czarne, zbiorniki i sadzawki wodne z których korzysta masa zwierzyny. Są inne tereny gdzie zasiedlenie przez zwierzęta jest naprawdę mniejsze niż w centrum puszczy. Idąc tokiem rozumowania jaki przedstawiłeś znajdując "kupę" na ulicy można miejsce to wziąć jako szalet, przecież i tak już ktoś tam nawalił to można doładować.. Koleś który tam jeździ quadem nie raz był ścigany przez straż leśną i nawet samego nadleśniczego. Niestety zakrywa tablice lub je zdejmuje i póki co jest pewnie z siebie dumny.. Dziki i sarny nie są pod ścisłą ochroną i zaszkodzić im w taki sposób trudno.

Opublikowano

Sniper-zwiadowca, co innego pójść do lasu pospacerować, zdrzemnąć się i zniknąć a co innego zaprosić zgraję ludzi, którzy narobią hałasu i zostawią górę śmieci. Większość użytkowników tego forum (ok. 64%) zostawia po sobie śmieci w lesie. Prawie wszyscy 97% 'drze mordę'. Jak komuś nie napiszesz: ORGANIZATOR ZABRANIA STOSOWANIA PIROTECHNIKI to każdy domorosły piroman 'napierdala ile może'. Gry na Rzeźni, 'rusku' czy Tartaku pozwalają na więcej niż w takiej Puszczy Bydgoskiej, a niestety ciężko to zrozumieć fanom Airsoftu. Są gdzieś wilki w okolicy? Super chętnie pójdę z aparatem popodglądać. Hałasować można gdzie indziej.

A jak męczy ciebie lokalny Airsoft czy lokalne miejsca to polecam delegacje krajowe i zagraniczne. Tylko uważaj, bo to wciąga.