Ta odnoga forum opiewa na różne tematy militarne, więc niechaj będzie, że tu to przypnę. Wynalazłem ciekawą sprawę, która być może zainteresuje część naszej, jakże zmilitaryzowanej, społeczności: serwer World of Warcraft (jeszcze nie zamykajcie okienka! ) full RPG.
Podejrzewam, że duża część z nas bawi się w sesje papierowe, część w komputerowe...?
Cała sprawa z tym serwerkiem polega na tym, że działa toto jako RPG papierowe, ale z dużą liczbą graczy i zdarzeń, na które nie ma się wpływu (każdy, kto grał na sesji przy liczbie graczy większej niż 5 wie, że jak coś pójdzie nie tak, to już potem ciężko to opanować :> ). Na evencie pojawia się kilkanaście nawet osób z całej Polski, same eventy opisują zdarzenia od epickich bitew po kradzież koni, albo kopanie kupcowi piwnicy (nie ma w sumie ograniczeń co do tego, co się robi, poza wychodzeniem poza normy świata - nie można wynaleźć HTC Desire, ale jak ktoś wyerpeguje, że buduje granatnik, to będzie miał granatnik :> ). Walki na rollach, jak w D&D itp. Można być bardem (jak ktoś umie śpiewać pisząc ), kaznodzieją (gdzie jest krzyż?), kurtyzaną (niewprawnym nie polecam ), poborcą podatkowym (w tym wypadku postać raczej krótko żyje; kurtyzany mają lepiej), czyścicielem szamba-piromanem (można wysadzać w powietrze budynki wrogich gildii ), czy też neurotycznym druidem-gwałcicielem bydła stajennego (można gwałcić, palić i rabować - dla zainteresowanych).
Klimat sesji rpg jest dość mocno szanowany. Za napisanie na kanale ogólnym gry czegoś w stylu 'eeEEee!!! poklikash z n4mmmiii? plix plix jestem rycesz dUUSHy lvl =) =)' spada raczej sroga kara
Nie chcę tutaj rozpływać się nad wadami (np. faktem, że do instalacji trzeba TROCHĘ update'ów pościągać)i zaletami (jak się zejdzie 15 osób, to na eventach dużo się dzieje ), bo to sobie każdy sam zobaczy, kto zechce, ale wydaje mi się, że kto bardziej zawzięty stąd na takie sprawy, to w sumie w wojennym uniwersum Warcrafta też by całkiem wymiatał. Kariera w Straży Stormwind czeka!
Uwaga, jak ktoś się rozegra, to niech potem nie narzeka, że chodzi niewyspany. Dla znawców tematu posiadanie możliwości grania sesji rpg na zawołanie może zniszczyć życie rodzinne, szkołę, studia, pracę u lakiernika itp.!
Jeśli nie wolno przypinać linków do innych forów, to sorry, dajcie znać, to usunę posta (ale szkoda, żeby ta wiedza się zmarnowała ).
Featured Replies
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Witam ekipę,
Ta odnoga forum opiewa na różne tematy militarne, więc niechaj będzie, że tu to przypnę. Wynalazłem ciekawą sprawę, która być może zainteresuje część naszej, jakże zmilitaryzowanej, społeczności: serwer World of Warcraft (jeszcze nie zamykajcie okienka!
) full RPG.
http://wowrh.nm.fastom.pl/forum/index.php
Podejrzewam, że duża część z nas bawi się w sesje papierowe, część w komputerowe...?
Cała sprawa z tym serwerkiem polega na tym, że działa toto jako RPG papierowe, ale z dużą liczbą graczy i zdarzeń, na które nie ma się wpływu (każdy, kto grał na sesji przy liczbie graczy większej niż 5 wie, że jak coś pójdzie nie tak, to już potem ciężko to opanować :> ). Na evencie pojawia się kilkanaście nawet osób z całej Polski, same eventy opisują zdarzenia od epickich bitew po kradzież koni, albo kopanie kupcowi piwnicy (nie ma w sumie ograniczeń co do tego, co się robi, poza wychodzeniem poza normy świata - nie można wynaleźć HTC Desire, ale jak ktoś wyerpeguje, że buduje granatnik, to będzie miał granatnik :> ). Walki na rollach, jak w D&D itp. Można być bardem (jak ktoś umie śpiewać pisząc
), kaznodzieją (gdzie jest krzyż?), kurtyzaną (niewprawnym nie polecam
), poborcą podatkowym (w tym wypadku postać raczej krótko żyje; kurtyzany mają lepiej), czyścicielem szamba-piromanem (można wysadzać w powietrze budynki wrogich gildii
), czy też neurotycznym druidem-gwałcicielem bydła stajennego (można gwałcić, palić i rabować - dla zainteresowanych).
Klimat sesji rpg jest dość mocno szanowany. Za napisanie na kanale ogólnym gry czegoś w stylu 'eeEEee!!! poklikash z n4mmmiii? plix plix jestem rycesz dUUSHy lvl =) =)' spada raczej sroga kara
Nie chcę tutaj rozpływać się nad wadami (np. faktem, że do instalacji trzeba TROCHĘ update'ów pościągać)i zaletami (jak się zejdzie 15 osób, to na eventach dużo się dzieje
), bo to sobie każdy sam zobaczy, kto zechce, ale wydaje mi się, że kto bardziej zawzięty stąd na takie sprawy, to w sumie w wojennym uniwersum Warcrafta też by całkiem wymiatał. Kariera w Straży Stormwind czeka! 
http://wowrh.nm.fastom.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=1940
Uwaga, jak ktoś się rozegra, to niech potem nie narzeka, że chodzi niewyspany. Dla znawców tematu posiadanie możliwości grania sesji rpg na zawołanie może zniszczyć życie rodzinne, szkołę, studia, pracę u lakiernika itp.!
Jeśli nie wolno przypinać linków do innych forów, to sorry, dajcie znać, to usunę posta (ale szkoda, żeby ta wiedza się zmarnowała
).