Opublikowano 13 Marca 201114 l Napiszę tylko, że przy organizowaniu może się przydać, jasno określa zasady i jest czymś nowym. http://www.hindus.pl/pegi/ A tutaj wątek na WM o co dokładnie chodzi: http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/110870-aspegi-generator/page__pid__1488870#entry1488870 Co panowie na to?
Opublikowano 13 Marca 201114 l Fajna, przyjemna rzecz. Raczej się by u nas nie przyjęło jako obowiązek, bo wiele opisów spotkań jest chlaśniętych na kolanie tudzież w warunkach toaletowych. Ale jako urozmaicający, "szybkoczytający" ficzer by było ok. Przykleić. ;P
Opublikowano 13 Marca 201114 l Żeby opisać w ten sposób manewry potrzeba 25+ ikonek, dodatkowo każda z nich powinna mieć od 2 do 10 wariacji, co tworzy nam już alfabet, którego trzeba się nauczyć, żeby rozumieć. Teraz zasady czyta 50% uczestników, rozumie 30%, jak wprowadzimy ikonki, które nie są w stanie opisać w 100% zasad, to zasady przeczyta 15%, z czego 5% zrozumie. Samo PEGI (oryginał) ma w tej chwili w sumie z 10-12 (razem z wariacjami) ikonek, a i tak na to nikt nie patrzy kupując grę. Nie jestem przekonany, choć to na pewno ułatwienie (głownie dla leni), ale mające za sobą bardzo ciemną stronę mocy.
Opublikowano 13 Marca 201114 l Okrojenie do "podstaw" w stylu wiek, czas respawnu czy FPSy by chyba wystarczyło. Nie jest chyba potrzebne oznaczanie, że są medycy, bo najcześciej taki medyk to dodatkowa strona wymyślnych zasad. Nic nie zastąpi dobrego, czytelnego opisu. Więc dopóki te będą dupne, nawet czirliderki z zasadami wypisanymi na... pomponach za wiele nie dadzą.
Opublikowano 13 Marca 201114 l Ale dokładnie o tym mówię, to już jest za skomplikowane, a chcą to komplikować jeszcze bardziej. Opis powinien zawierać się w 4-5 PODSTAWOWYCH parametrach wiek / typ / fps / coś / coś - a to znów powoduje lekki bezsens systemu, bo to wszystko można zawrzeć w 4 słowach. Teraz już ten system wygląda tak, jak by w PEGI wymieniali przemoc: strzelasz do obcych, ludzi, skośnookich, murzynów, żydów, masonów, białych, innych, seks: hetero, homo, zoofilski i dla każdej opcji jest osobna ikonka.
Opublikowano 13 Marca 201114 l A tak właśnie w PEGI nie jest? Tylko każda parafilia jest własnie podwinięta w jedną ikonkę. Ogólnie sprawa fajna z tym ASPEGI, ale jako urozmaicenie opisu. Więcej w sumie by dał gotowy formularz "manewrów", ale teraz poza nieczytelnymi opisami i czasami wybujałej fantazji jeśli chodzi o "tło" to w sumie jest całkiem ok. Takie coś można użyć jak będzie coś "międzynarodowego" u nas, co by ludzie z innych województw nie musieli zgadywać zasad.
Opublikowano 13 Marca 201114 l Bartas nie PEGI ma w sumie 13 piktogramów do wszystkiego, razem z piktogramami wieku. Ja pisałem, o tym, że w wersji ersoftowej, właśnie rozbijają duże ikonki na małe, wymieniając poszczególne typy zboczeń. http://www.pegi.info/pl/index/id/369/ ASPEGI ma już z 40+ różnych znaczków, a chcą więcej. I powtórzę, to spowoduje jeszcze większy spadek czytalności zasad, a co za tym idzie zapamiętywania ich.
Opublikowano 13 Marca 201114 l Ja widzę to tylko i wyłącznie jako dodatek. A piktogramy są dość intuicyjne. Niestety nie wszyscy czytają zasady gry, lub zasady bywają mało czytelne. Moim zdaniem fajne jako dodatek do opisu gry.
Opublikowano 13 Marca 201114 l I ja się boje właśnie tego. Ooooo są ikonki, jest ich 40, popatrzę sobie na nie 20s i znam zasady!
Opublikowano 13 Marca 201114 l Mi się bardzo podoba, i wbrew temu co mówi sirwiz, obrazki da się przyswoić szybciej niż tekst, który trzeba przeczytać. Pozatym ikonki są jednoznaczne - nie pozwalają na dowolną interpretację. A jak wiemy, żyjemy w czasach, gdzie ginie umiejetność czytania ze zrozumieniem. Ja jestem za wprowadzeniem - jesli technicznie da się zaimplementować.
Opublikowano 13 Marca 201114 l To napisałem na wmasgu: PEGI powstało do tego, aby matka z 7 letnim synem, mogła w 3s stwierdzić, czy produkt nadaje się do zakupu dla jej pociechy, czy nie, a nie po to, żeby zapamiętała na jakikolwiek okres czasu, cokolwiek z nim związanego. Więc nie można przekładać tego na wizualizację jakichkolwiek zasad, to nie ten cel przyświecał twórcom tego systemu. Dlaczego? Otóż pamięć krótkotrwałą ludzi umożliwia średnio na analizę i zapamiętanie 7 elementów, wszystko ponad to śmieci, które nie zostaną przetworzone. Więc natłok ikonek informacyjnych, wprowadza tylko szum komunikacyjny. Boje się reakcji ludzi, są ikonki, popatrzę na nie 20s i znam zasady! Najlepszym sposobem zapamiętywania czegokolwiek w naszych warunkach to korelacja obraz - tekst, tak jak w ilustracjach w podręcznikach, gdzie opis poniżej zmusza czytelnika do korelacji tekstu pisanego z ilustracją powyżej. Ikonki mogą mieć jedynie charakter szybkiego dostępu do informacji w celu weryfikacji, czy nam się coś podoba czy nie. Każde uszczegółowienie, będzie powodować tylko jeszcze mniejsze zrozumienie zasad panujących na manewrach, bo nie wierze w to, że ludzie będą patrzeć na ikonki i potem dodatkowo czytać zasady, bo już teraz nie chcą, a ikonki tego nie ułatwią, bo % czytelników jeszcze spadnie. Reasumując, fajny pomysł, jeśli przyjmiemy identyczne założenia z jakich wyszło PEGI, czyli szybka informacja, a nie poznanie szczegółowych zasad, jak to jest proponowane i system aby być czytelny nie może dawać nawet opcji wprowadzenia tego. Powinny zostać ikonki stricte informacyjne i nie wykluczające się nawzajem TYP GRY (jebanka / milsim / larp) / LIMIT WIEKU / LIMIT FPS / PIRO / ZASADY (MCS/CSS, dowolne inne jakie nie przychodzą mi na myśl), dzięki temu mamy 5 ikonek charakteryzujące imprezę, tak jak PEGI gry.
Opublikowano 13 Marca 201114 l Wiele te ikonki nie wnoszą - po prostu fajnie wyglądają. ASG nie powinno być dla debili którzy rozumieją tylko pismo obrazkowe. Jeżeli chodzi o ambitniejsze gry - po prostu trzeba poświęcić swój czas i ogarnąć tematy - tutaj ikonki są zbędne. W kwestii przyswojenia zasad nie powinno być taryfy ulgowej. Co do jebanek - używajta se do woli. Dla mnie te ikonki to zwykła pierdoła
Opublikowano 13 Marca 201114 l Zgadzam się z Ferrym - jeśli ktoś nie potrafi przeczytać i przyswoić tej strony czy kilku tekstu, to nie powinien strzelać z czegokolwiek poza gumą od gaci. Zbędny gadżet.
Opublikowano 13 Marca 201114 l Szczerze mówiąc, piktogramy jako takie w opisie rozgrywki nie są zbyt szczęśliwym pomysłem... Tekst wypada czytać, chociażby z uszanowania dla człowieka, któremu się chciało to pisać. Inna sprawa, gdyby te ASPEGI wprowadzone były jako skrót zasad, ale w kalendarzu. Wtedy to ma sens. Zamiast szukać, i zgłębiać piękny opis scenariusza w poszukiwaniu podstawowych zasad, mamy 5-6 ikonek obok nazwy imprezy (typ, wiek, zasady, piro, FPS, Limit amunicji). Nie zawala tematu, ale widać podstawowe wymogi. A umówmy się, że jeśli ktoś pisze się na MILSIMA, czy scenariusz, to czyta opis, choćby po to, żeby wiedzieć do której listy się wpisać, i o co chodzi.
Opublikowano 13 Marca 201114 l Autor Ja nie twierdzę, że opis jakiś milsimów czy zwykłych jebanek byłby pod postacią właśnie tych obrazków, byłby one tylko dodatkiem. Dajmy na to scenariusz zazwyczaj jest tak, że podaje się godzinę, datę i miejsce akcji, dodaje się scenariusz i strony gry oraz dodatkowe info (medycy, hicapy tak/nie i tym podobne) Czasami jest tak, że ktoś czyta i może tego nie zauważyć bo nie czyta treści scenariusza dajmy na to. Obrazki byłyby widoczne i określałyby podstawowe zasady, resztę trzeba przeczytać. To tyle z mojej strony, pozdrawiam.
Napiszę tylko, że przy organizowaniu może się przydać, jasno określa zasady i jest czymś nowym.
http://www.hindus.pl/pegi/
A tutaj wątek na WM o co dokładnie chodzi:
http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/110870-aspegi-generator/page__pid__1488870#entry1488870
Co panowie na to?