Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Standard elektryczny?

Opublikowano

Panowie, dzieje się tak, i to dość często:

W czasie strzelania, zdarza się, że ktoś wypada, bo bateria mu padła i zaczynają się poszukiwania. Często okazuje się, że ktoś ma baterię, ale wtyczka nie ta. bo to mini tamiya, large, albo zwykłe konektory albo jeszcze inne wynalazki.

No i taki delikwent wypada definitywnie z gry, bo jak to podłączyć?!

Panowie,

udało się wprowadzić w całym województwie kamizelki i pod tym względem jesteśmy na czele w PL.

Tak sobie pomyślałem o standardzie do którego moglibyśmy dążyć jeśli chodzi o podłączenie naszych replik.

Są fajne wtyczki:

t-deans (komplet kosztuje 3zeta)

images?q=tbn:ANd9GcQvAbbVgfflJ1NHU1liCq_e48i5ptiSe3Cigi20XHMWJBV5Y-dx1w&t=1

ewentualnie

xt60 (komplet kosztuje 6zeta)

XT60_sml.jpg

Wyobraźcie sobie sytuację, że każdy ma takie wtyczki w replice i baterii. Problem z padającą baterią może być rozwiązany, bo kolega obok ma zapasową, może użyczyć, można podłączyć i strzelać się dalej ;-)

Złącza, które tutaj wskazałem są wysokoprądowe (do LiPo jak najbardziej się nadają), a jedyny koszt to ich zakup i przelutowanie.

I na koniec....

w moim teamie wszyscy mają repliki na złączach t-dean i to rozwiązanie się sprawdza. Wiele razy jeden ratował drugiego baterią. Więc temat jak najbardziej przetestowany i sprawdzony.

Co wy na to Panowie i Panie?

Zapraszam do dyskusji...

Pozdros

Edytowane przez Gość

Featured Replies

Opublikowano

Ładowarki Turnigy są teraz wyposażane standardowo w XT 60 i na ten standard powoli przechodzę ze wszystkimi gnatami :)

Pamiętaj Rav o jednym - team to co innego, a pożyczanie baterii obcym co są pierwszy/drugi raz na strzelance to co innego - już kilka razy byłem świadkiem jak po strzelance "zaginęły" magazynki czy baterie :/

Ogólnie przejściówki do XT 60 na mini tamiya i na large są dostępne bez problemu na allegro i jeśli starczy miejsca w kolbie lub pod pokrywą, to można zawsze wczepić przejściówkę.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Osobiście przesiadam się na t-deans ale asekuracyjnie robię przejściówki na tamiye.

Pomysł fajny pewnie gorzej będzie z jego wykonaniem;)

Opublikowano

Standard posiadania lub pożyczenia na manewry kamizelki za 3zł jest dużo prostsze i mniej kosztowne niż wymiana wtyków. Poza tym wymiana wtyków w bateriach w niektórych przypadkach wymagała by odcięcia wtyczki nie tylko ze względu że bolce blokują się rozporowo bo idzie to obejść ale ściągnięcie bolca z kabla może już stanowić większą trudność.

Opublikowano
Standard posiadania lub pożyczenia na manewry kamizelki za 3zł jest dużo prostsze i mniej kosztowne niż wymiana wtyków.
Zgadzam się w 100%

...co nie znaczy, że nie powinniśmy promować przejścia na inny, bardziej efektywny typ.

Swego czasu (chcąc sobie polepszyć :D) przeszedłem na T-Deans, który jest bardziej popularny niż XT60. Gdyby jednak alternatywnym standardem, mocno promowanym przez community ASG, był XT60 - pewnie jego zastosowałbym w swojej replice.

Dla części osób to czym spinają baterię nie ma większego znaczenia, jednak gdyby chcieli podjąć decyzję o podwyższeniu standardu powinniśmy ustalić kolejny, wspólny dla nas wszystkich standard - i z tym się również zgadzam.

ps.

Oczywiście, jak wspomniał Pasterz, różnego rodzaju przejściówki są przedmiotami, które ułatwiają życie :twisted: Jednak o potrzebie ich posiadania powinniśmy decydować sami, biorąc za główne kryterium poziom naszego pecha w życiu :mrgreen:

Opublikowano

U mnie wszystko pracuje na xt60 ale przejściówki xt60->tamiya (mala lub duża) posiadam.

Natomiast w kontekście powyższego - od dawna nie zdarzyło mi się pożyczyczyć komuś baterii. Wynika to pewnie z kilku kwestii: dużego asortymentu tychże czyli łatwej dostępności, stosunkowo niskich cen oraz dużego nasycenia (tak myślę) bateriami o przyzwoitych parametrach (czy to nimh czy lipo) co powoduje, że na standardowych imprezach praktycznie nie zdarza się aby bateria umarła z wyładowania.

Mamy oczywiście, niekiedy, do czynienia z sytuacjami pechowymi, ale miałbym obawy przed pożyczeniem swoich baterii z powodu iż nie każdy dysponuje repliką która byłaby w stanie przez dłuższy czas wytrzymać pracę na pakietach, których używam.

Opublikowano

Moim zdaniem idea jest słuszna, ale szanse na realizację zerowe ;-)

Opublikowano

Dla mnie sprawa jest prosta. Który styk jest mniejszy?

Opublikowano

Problem polega na tym, że kupując batkę.. (np na taiwangunie) domyslnie ma ona małą tamiye albo dużą.. po co przerabiać skoro replika i batka pasują ??..

Fajny pomysł z unifikacją.. popieram w pełni.. ale nie widzę szans na wprowadzenie tego w życie.

Opublikowano

Ja kiedyś miałem problem z dopasowaniem wtyku i znalazłem rozwiązanie mogące ułatwić życie wszystkim - kostka elektryczna. Rozwiązanie tanie, sprawne, w zasadzie bezdyskusyjne, dające się dostosować na bierząco. Tylko pozostaje problem z miejscem. U mnie się mieści w kolbie, ale nie wszystkim może się zmieścić.

Jeśli kogoś obchodzi moje zdanie.

Opublikowano
Ja kiedyś miałem problem z dopasowaniem wtyku i znalazłem rozwiązanie mogące ułatwić życie wszystkim - kostka elektryczna. Rozwiązanie tanie, sprawne, w zasadzie bezdyskusyjne, dające się dostosować na bierząco. Tylko pozostaje problem z miejscem. U mnie się mieści w kolbie, ale nie wszystkim może się zmieścić.

Jeśli kogoś obchodzi moje zdanie.

tylko, że od obsługi kostki elektrycznej potrzeba śrubowkręta, pożądny styk można osiągnąć tylko poprzez solidne dokręcenie (wymagane dobre narzedzia) oraz posiadanie na baterii zalutowanych/zakutych końcówek, w ferworze walki łatwo pomylić bieguny...

pomysł, moim zdanie, średni.

Opublikowano

Kostkę elektryczną można wozić na wszelki wypadek, ale tak jak pisze JarekM, to amatorskie rozwiązanie - bardziej na problem urwanych kabli w kolbie, niż stałe połączenie z baterią.

Opublikowano

Ja też jestem za pożegnaniem się ze standardem tamiya, który przysparza czasami problemów przy spinaniu, na rzecz T-conekta jako najmniejszego alternatywnego połączenia, lub nieco większego XT60 , ale to tylko ze względu na funkcjonalność i własną wygodę . Pamiętajcie też o tym by biegunowość przejściówek była prawidłowa, przy standardowej instalacji nie ma problemu, ale przy mosfetach już mogą się pojawić . A to czy mój standard będzie pasował komuś czy nie, to jego problem , jeśli nie jest w sanie zaopatrzyć się w odpowiednią ilość akumulatorków na daną imprezę, to niech chociaż zaopatrzy się w odpowiednie przejściówki, fakt wypadki się zdarzają, i w takiej sytuacji ratuje nóż i izolka .

I zwróćcie szczególną uwagę, przy jakichkolwiek pracach z akumulatorkami Li-po ;)

• 4 lata później...
Opublikowano

Złota łopata, wiem, ale nie będę zakładał nowego tematu na taką pierdołę.

Wie ktoś może, czy w pięknym mieście jakim jest Bydgoszcz można gdzieś dostać wtyczki t-connect + jakieś zgrabne kabelki, które się nadadzą do repliki?

Opublikowano

W sumie jak już temat został odkopany, to również chętnie bym się dowiedział gdzie bym te wtyczki dostał, tyle że w Toruniu ;)

Opublikowano

Nie wiem jak z t-connectami, ale xt60 mają w modelarskim na ul. Wąskiej w Bydgoszczy

Opublikowano

t-connector w Toruniu jest w sklepie na ul. Ryżowej

Opublikowano

Toruń Plaza - 5 zeta za komplet , RC Wroblik.

Opublikowano

Dzwoniłem do modelarskiego na ul. Wąskiej 3 - mają i wtyczki i kabelki, gdyby ktoś jeszcze potrzebował ;-)