Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LARP KP2053 Dyskusja ogólna

Opublikowano

Z racji tego że kiedyś, komuś, coś tam mówiłem o LARPie a teraz Ralphowi się przypomniało i marudzi że można by coś w tym kierunku zrobić zakładam temat do podyskutowania sobie...

Założenie jest takie że by spotkać się raz na jakiś czas i rozegrać 4-6h scenariusz w klimacie postapo z małą ilością amunicji i piankową bronią białą. Można powiedzieć że świat osadzony jest 93,6 lat po tym jak zakończyła się wojna atomowa, całe szczęście włocławek dostał jedynie mała 6kilotonową atomówką;)

4-5 osób było by graczami reszta to NPC, mięso armatnie, kupcy itd w jednym;) bo pewnie 40 osób się nie zbierze, na cykliczne spotkania, więc trzeba będzie improwizować.

Zaawansowanego systemu trafień nie będzie, każdy wytrzymuje X trafień z dowolnego typu broni, po przekroczeniu X jest nieprzytomny, dalej można go dobić lub pojmać. Osłony balistyczne będą jakoś tam uwzględnione ale mało kogo/nikogo nie będzie na nie stać;P

Zapraszam do dyskusji:)

Lista osób potencjalnie chętnych, w nawiasie podajcie jaką funkcje chcieli byście pełnić:

1. Pasterz (Mistrz Gry)

2.

3.

4.

5.

• Odpowiedzi 104
  • Wyświetleń 20,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Sprite-Neutronite - napój gazowany, cytrynowy, sprzedawany w butelkach 0,5l,1l i 2l oraz puszkach 0,3l. Geneza napoju jest dość zabawna. W rozlewni Sprite doszło do awarii systemu zabezpieczeń na sk

• Oto wersja alpha 0.001 (więc się nie czepiać niedoróbek) systemu LARP KP 2053 [KLIKNIJ ABY POBRAĆ]

• Ale takie normalne kapsle od piwa ? Kur... muszę zacząć więcej spożywać żeby być bambrem w postapokaliptycznej okolicy

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor
500 za kurtkę skórzaną? serio? :)

obecnie tak ale jak już pisałem pewnie będą zmiany kiedy zaczniemy testować tworzenie postaci;)

Opublikowano

1. Pasterz (Mistrz Gry)

2. Ralph (Barman/Karczmarz)

3. Zieras (kupiec/gracz)

4. Kriss (kupiec/gracz)

5. Mike (NPC/Gracz)

6. Mac (NPC/Gracz)

7.Lisu (Nietrzymający moczu zmutowany prorok przewidujący wzrost kursu Franka Szwajcarskiego oraz głoszący słowo Wielkiego Brygadzisty - przywódcy odłamu sekty czcicieli Różowego Królika... ewentualnie - Kapitan Bomba)

8.M3ksyk (Strażnik/ upierdliwy, kąśliwy, słowem uprzejmy inaczej wioskowy łapiduch).

9. Drake (NPC/Gracz/Lone Wanderer)

10. calek

11. Piotrek(NPC/GRACZ)

Opublikowano

Lisu trochę popłynął. Może lepiej tak: Przedwojenne zapasy napoju w magazynach i wytwórni w okolicy Anwilu uległy skażeniu, zarówno promieniowaniu jak i wpływowi substancji wyciekłych z zakładu. To, co nie było zabutelkowane, szczęśliwi i przedsiębiorczy znalazcy puścili na linię, otrzymując kolejną, silniej skażoną serię napoju, którą sprzedawali tak samo jak pozostałe. Część dotycząca gadających wrzodzików bije wszystko więc musi zostać jako efekt spożycia napoju z silnie skażonej serii.

Ma ktoś pomysł na szatę graficzną? Zastrzegam, że moje zdolności artystyczno-plastyczne wynoszą zero absolutne.

Opublikowano
  • Autor

Nie nie nie, dałeś pomysł to go realizujesz do A do Z. Tak samo jak Dale samopały. Chcecie coś twórczego od siebie to włóżcie w to trochę wysiłku;) A jaka satysfakcja później i ego napompowane;)

Opublikowano

co do ekwipunku to jest to wiedza ogólnie dostępna?

Znaczy inni gracze wiedzą co masz? czy tylko MG (wiadomo sprawdzenie stanu żeby się zgadzał)

Opublikowano
  • Autor

Tylko MG wie co tak naprawdę masz, czyli możesz schować sobie pistolet pod płaszczem i nikt o nim nie będzie wiedzieć:) w razie wątpliwości innego gracza będziesz mógł zawsze pokazać kartę postaci że by nie było podejrzeń o oszustwa i kłótni.

Opublikowano

Ta...ciekawe jak ja schowam pod płaszcz tokarkę przemysłową przerobioną na zrywacz paznokci albo 2 ręczny obusieczny topór bojowy zabójcy trolli...

Nie wspominając o tym, że już totalnie nie wiem jak założę płaszcz na mojego Mecha.

Ps. Klasyczny MECH wygląda tak:

Mech-1-1.jpg

Opublikowano

Normalnie, Lisu, normalnie. Upchasz po kieszeniach albo zapakujesz w ultra trendy reklamówkę :). Btw. realizuję pomysł. Na chwilę obecną jestem przy "c" jak czcionka. Możliwe, że potem będzie "p" jak pomysł/prototyp, a po nich "w" jak wykonanie.

A jakbym się chciał napompować, to bym sobie kupił pompkę, albo koks suple :D

Opublikowano
  • Autor

Jak dla mnie to to bardziej jest bojowy egzoszkielet, dasz radę we Włocławku chyba jest gdzieś sklep z odzieżą dla puszystych więc jak kupisz sobie płaszcz 8XXL to powinno się zmieścić;)

Zakrwawiony wielki dwuręczny topór daje +100 do lansu w świecie post apo więc po co go chować zwłaszcza jeśli ostrze ma z gigantycznych trybów;)

Opublikowano

1. Pasterz (Mistrz Gry)

2. Ralph (Barman/Karczmarz)

3. Zieras (kupiec/gracz)

4. Kriss (kupiec/gracz)

5. Mike (NPC/Gracz)

6. Mac (NPC/Gracz)

7.Lisu (Nietrzymający moczu zmutowany prorok przewidujący wzrost kursu Franka Szwajcarskiego oraz głoszący słowo Wielkiego Brygadzisty - przywódcy odłamu sekty czcicieli Różowego Królika... ewentualnie - Kapitan Bomba)

8.M3ksyk (Strażnik/ upierdliwy, kąśliwy, słowem uprzejmy inaczej wioskowy łapiduch).

9. Drake (NPC/Gracz/Lone Wanderer)

10. calek

11. Piotrek(NPC/GRACZ)

12. Berti(GRACZ/samotnik/poszukiwacz przygód/łowca nagród/tajemniczy jegomość)

Opublikowano
zwłaszcza jeśli ostrze ma z gigantycznych trybów;)

Gigantyczne tryby to mi z ręki jadły !!

Opublikowano

no kurde moze byc nie kiepsko ale panowie prosze przed 2 kwietnia ,,,,,, prosze

Opublikowano

Mam kilka pytań, bo Pasterz zwiał z gg i nie zdążyłem:

1. Jeśli planujecie tego LARPa jako serię, nie pojedynczy event, to czy sprzęt i kapsle będą przechodzić do następnych edycji?

2. Czy każdy może założyć swoją własną działalność na terenie LARPa?

3. Czy można zakładać własne frakcje?

Przeczytałem wstęp i ogólnie cały "podręcznik" i kuje mnie kilka spraw.

Skoro tereny miast zostały mocno zbombardowane, anwil "wylał" itd. to teren gry teoretycznie powinien nie nadawać się do jakichkolwiek operacji, zwłaszcza te kilkadziesiąt lat po. Trąca to myszką trochę. Ale to już moje malkontenctwo ;)

Tekst napisany fajnie, ale jest trochę błędów i naiwności ;p

Ograniczenie 2500 kapsli moim zdaniem genialne. Sam buduję właśnie combat armour i po przeliczeniu ile by wyszedł to jakieś 4000 kapsli - biorąc pod uwagę całą tą ochronę.

No i zmusza to niejako na skupienie się albo na broni białej albo na ostrej, z czego widzę że snajper będzie miał problem - ale to dobrze.

Fajne ograniczenia co do amunicji itd. itp. Bardzo mi się to podoba! Każdy sprzęt ma swoją cenę.

Oby przyszło jak najwięcej ludzi ;)

Opublikowano

Co do pytań to niech się Pasterz wypowie bo to nie moja działka.

Co do reszty...

Miasta zostały zbombardowane konwencjonalnie, podczas początkowej fazy wojny kiedy to jeszcze nikt nie sięgał po atom. Atomówką to dostała bezpośrednio tylko Bydgoszcz i we Włocławku parę spadło bez robienia wielkiego bum.

Nie wiem też jak się zachowują skażenia chemiczne ale wg koncepcji całe brudy spłynęły z Wisłą. Nie jestem fizykiem więc nie wiem czy cały ten syf dałby radę rozprzestrzenić się w górę rzeki.

Jakie błędy i naiwności zauważyłeś?

Opublikowano
Opublikowano

Błędy tj. głównie gramatyczne, składniowe, powtórzenia są. Ale nie przejmuj się, ja jestem stary zgred co lubi marudzić :lol:

Mam nadzieję że dacie nam powód do używania całego wymienionego sprzętu ;) Ja np. złożyłem sobie taki ekwipunek:

2475pnkt

Broń:

Nóż – 50kp

Pistolet Colt M1911 Tactical – 300fps – 300kp

Magazynek .45 ACP – 100kp

Ekwipunek:

Spodnie wojskowe – 300kp

Maska p-gaz – 250kp

OP-1 – 500kp

Kabura – 100kp

Ładownica na magazynki pistoletowe – 150kp

Plecak szkolny – 250kp

Niezbędnik – 120kp

Taśma izolacyjna – 130kp

Plastikowa butelka 1,5l - 75kp

MRE – 200kp

Co do naiwności - to to, że na np. Włocławek poszło by "kilka" bombek. Zazwyczaj jedną się spuszcza, więcej to taki overkill ;p

Opublikowano

Do symulacji używałem Ground Zero II. Tyle że jak już mówiłem tylko Bydgoszcz dostała atomówką na terenie KP. Żaden z twoich symulatorów nie odpowiada na pytanie jak by wyglądała sytuacja po wycieku chemikaliów z Anwilu.

Na Włocławek żadna bomba nie poszła. Włocławek to była ruina której nikt nie chciał bombardować bo po co. Bomby spadły bo się zepsuły akurat lecąc gdzieś dalej. Czytaj ze zrozumieniem tekst bo jest to wyraźnie napisane że się zepsuły.

Co do spadania akurat na terenie miasta jest pewna plotka ale to tylko plotka...

Co do błędów gramatycznych - ani ja ani Word nie zauważyłem. Jeżeli masz jakieś to proszę PW to poprawię. Co do składni i powtórzeń: to jest opowieść mówiona przez kolesia prowadzącego bar. Naprawdę myślisz że spędził dużo czasu ucząc się poprawnego formułowania zdań?

Zgodzę się że jesteś marudny zgred.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

^_^

Krytyka jest od tego, by motywować do pracy. Jak spierdolicie ten temat, to Wam nie wybaczę :) Trzymam kciuki i służę pomocą, napisz mi na gg jeśli czegoś potrzebujesz.

Na LARPie, nawet becie, postaram się pojawić zarówno ja jak i moi koledzy :)

Opublikowano
  • Autor

1. Jeśli planujecie tego LARPa jako serię, nie pojedynczy event, to czy sprzęt i kapsle będą przechodzić do następnych edycji?

2. Czy każdy może założyć swoją własną działalność na terenie LARPa?

3. Czy można zakładać własne frakcje?

Duży LARP, którego dotyczy ankieta może okazać się cyklicznym ale nic nie będzie przechodziło z edycji na edycję. Natomiast małe kameralne robione co 2-3tyg będą jak najbardziej przechodnie.

Z założenie działalność będą mieli NPC którzy będą zapewniać różne usługi questy(gracze też mogą układać własne) i inne szmery bajery, ale można przegadać. o jaką działalność Ci chodzi?

Własne frakcje... tzn co konkretnie? Czcicieli Gozera? mega pro łowców czarownic?

Błędy tj. głównie gramatyczne, składniowe, powtórzenia są. Ale nie przejmuj się, ja jestem stary zgred co lubi marudzić :lol:

Mam nadzieję że dacie nam powód do używania całego wymienionego sprzętu ;) Ja np. złożyłem sobie taki ekwipunek:

błędy to pewnie ja;P ort mi podkreśla innych nie;) gramatyka i ortografia rzecz względna;)

Z ekwipunkiem to się wstrzymaj;) jak zostaną ogłoszone testy tworzenia całej postaci a nie tylko sprzętu jaki ma to się wykrzesz;)

^_^

Krytyka jest od tego, by motywować do pracy. Jak spierdolicie ten temat, to Wam nie wybaczę :) Trzymam kciuki i służę pomocą, napisz mi na gg jeśli czegoś potrzebujesz.

Na LARPie, nawet becie, postaram się pojawić zarówno ja jak i moi koledzy :)

Jak spierdolimy ten temat to z waszą pomocą, temat jest otwarty a wszelkie uwagi są brane pod dyskusję i w miarę możliwości wpisywane w podręcznik, o ile nie są totalnie wyrwane z kontekstu i z kosmosu... jak ktoś coś chce od siebie to proszę bardzo dajesz co chcesz wraz z mechaniką, bo nie mam zamiaru z nikogo odwalać brudnej roboty...;) To tyle:D

Opublikowano

Ja osobiście uważam, że praca własna powinna być bardziej nagradzana (czyli np. kombinowany przez Drejka armor). Kupić zbroję rycerską potrafi każdy kto ma kasę, ale wyklepać samemu to już nie. Wszelkie hand-mejdy (łącznie z ręcznie szytymi płaszczami, torbami itd bym dopuścił za friko, albo przysłowiowy kapsel. Ale to tylko mój pogląd na wkład własny i nie musicie się nim przejmować ;)

Opublikowano

OK, oto moje propozycje co do LARPa:

1. Wprowadzenie więcej niż jednego środka płatniczego - kapsle i blaszki to dobry pomysł, z czego te pierwsze byłyby "droższe" od tych drugich. Trzecim środkiem mogłaby być amunicja. Wprowadzi to uproszczony schemat, gdy zabraknie blaszek (i w drugą stronę jak zabraknie kapsli albo amunicji). Jakby co to mogę dać orgowi jakieś 600-700 blaszek (się dziwić że mam taki wielki brzuch xD).

2. Podzielenie ludzi na frakcje = automatycznie ludzie będą wiedzieli na kogo polować itd. Byłbym za tym by to właśnie gracze zgłaszali swoje frakcje - tylko ustawić minimalne wymagania i tyle. Na pewno znajdzie się masa ludzi którzy będą woleli być lone wandererami (jak ja). Można postawić takie wymagania:

- minimum 5 gości

- wkład dla orga x kapsli lub x blaszek lub x kulek (trzeba coś w obrót wrzucić)

- coś co Pasterz lub Ralph wymyślą

itd.

Niektóre frakcje wyginą śmiercią naturalną, niektóre przetrwają - norma.

3. Byłbym za przenoszeniem sprzętu lub jego części w każdej grze. Jak ktoś spędzi dużo czasu nad żmudnym ciułaniu kapsli, to go troszkę wkurzy fakt, że po 2-3 miesiącach uczęszczania na pomniejsze LARPiki nie może na "dużym" LARPie włożyć swojego lśniącego Combat Armora, a ktoś kto dopiero przyjdzie pierwszy raz będzie miał shiny new armour, taki jak ten co tyrał jakiś czas.

4. Byłbym za zorganizowaniem areny - Dale rzucił kiedyś pomysł, by każdy miał przy sobie białą bluzkę (taką którą będzie można poplamić itd. itp.) oraz nóż otulinowy. Nóż smarowałoby się jakąś farbą czy obojętnie czym i walka na arenie polegałaby na zadaniu dwóch - trzech ciosów, które by było widać właśnie dzięki barwnikowi. Można by stawiać kapsle na swego faworyta a sami uczestnicy mogliby wygrywać/przegrywać kapsle ;) Koszt takiego czegoś jest doprawdy minimalny a jaka zabawa :D

To chyba wszystko.

Pozdro

EDIT: O, Dale się udzielił ;)

Mój armor będzie składał się z:

Kamizelki balistycznej (taktyczna + wkłady z pianki robiące za balistykę)

Naramienniki

Nagolenniki

Nałokietniki

Nakolanniki

Hełm M1

Wszystko utwardzane pianką. Sama kamizelka ma kupę ładownic, 2 cargo, kaburę itd. Jej koszt w pnkt wynosi obecnie +- 4000pnkt więc grubo ponad limit. Tak czy siak w walce wręcz daje mi niezłego immuna ;p

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Patrz. Na śmierć zapomniałem o tej arenie :D Ale zabawił bym się na niej chętnie.

I jeszcze jedno. NPC mogą tylko dawać questy i świadczyć usługi? A co z ich sprzętem? To co utargują zostaje im na przyszłość? No może poza replikami i częściami ubioru graczy ;)

Dużo questów by powstało na zasadzie: potrzebuję X, a ma to Y. Mi nie sprzeda bo się nienawidzimy. Jak to dla mnie zdobędziesz to dostanie Z. I tu faktycznie można by własne zasoby poszerzać, czy np coś skonstruować, a potem sprzedać za kupę kapsli.

No igra handlarzem by była ciekawsza. Na jednej grze kupuje taniej, a na następnej sprzedaje drożej.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Hehe, zmontowalibyśmy karawanę pomiędzy HQ różnych frakcji i wiochy ;) Byśmy tylko łazili i sprzedawali stuff :D Np. hand-crafted bandaże, morfinę, amunicję. To by było coś!

A za bramina będzie robił Pitas albo Dr. Bartas.

Opublikowano
  • Autor
Ja osobiście uważam, że praca własna powinna być bardziej nagradzana (czyli np. kombinowany przez Drejka armor). Kupić zbroję rycerską potrafi każdy kto ma kasę, ale wyklepać samemu to już nie. Wszelkie hand-mejdy (łącznie z ręcznie szytymi płaszczami, torbami itd bym dopuścił za friko, albo przysłowiowy kapsel. Ale to tylko mój pogląd na wkład własny i nie musicie się nim przejmować

Ok skonstruuj mi ekwipunek trzech postaci według Twojego wyobrażenie jak to powinno być i prześlij mi na PW z odpowiednimi opisami co jak i dlaczego. Zapoznam się rozważę;)

OK, oto moje propozycje co do LARPa:

1. Wprowadzenie więcej niż jednego środka płatniczego - kapsle i blaszki to dobry pomysł, z czego te pierwsze byłyby "droższe" od tych drugich. Trzecim środkiem mogłaby być amunicja. Wprowadzi to uproszczony schemat, gdy zabraknie blaszek (i w drugą stronę jak zabraknie kapsli albo amunicji). Jakby co to mogę dać orgowi jakieś 600-700 blaszek (się dziwić że mam taki wielki brzuch ).

2. Podzielenie ludzi na frakcje = automatycznie ludzie będą wiedzieli na kogo polować itd. Byłbym za tym by to właśnie gracze zgłaszali swoje frakcje - tylko ustawić minimalne wymagania i tyle. Na pewno znajdzie się masa ludzi którzy będą woleli być lone wandererami (jak ja). Można postawić takie wymagania:

- minimum 5 gości

- wkład dla orga x kapsli lub x blaszek lub x kulek (trzeba coś w obrót wrzucić)

- coś co Pasterz lub Ralph wymyślą

itd.

Niektóre frakcje wyginą śmiercią naturalną, niektóre przetrwają - norma.

3. Byłbym za przenoszeniem sprzętu lub jego części w każdej grze. Jak ktoś spędzi dużo czasu nad żmudnym ciułaniu kapsli, to go troszkę wkurzy fakt, że po 2-3 miesiącach uczęszczania na pomniejsze LARPiki nie może na "dużym" LARPie włożyć swojego lśniącego Combat Armora, a ktoś kto dopiero przyjdzie pierwszy raz będzie miał shiny new armour, taki jak ten co tyrał jakiś czas.

4. Byłbym za zorganizowaniem areny - Dale rzucił kiedyś pomysł, by każdy miał przy sobie białą bluzkę (taką którą będzie można poplamić itd. itp.) oraz nóż otulinowy. Nóż smarowałoby się jakąś farbą czy obojętnie czym i walka na arenie polegałaby na zadaniu dwóch - trzech ciosów, które by było widać właśnie dzięki barwnikowi. Można by stawiać kapsle na swego faworyta a sami uczestnicy mogliby wygrywać/przegrywać kapsle ;) Koszt takiego czegoś jest doprawdy minimalny a jaka zabawa :D

To chyba wszystko.

Pozdro

EDIT: O, Dale się udzielił

Mój armor będzie składał się z:

Kamizelki balistycznej (taktyczna + wkłady z pianki robiące za balistykę)

Naramienniki

Nagolenniki

Nałokietniki

Nakolanniki

Hełm M1

Wszystko utwardzane pianką. Sama kamizelka ma kupę ładownic, 2 cargo, kaburę itd. Jej koszt w pnkt wynosi obecnie +- 4000pnkt więc grubo ponad limit. Tak czy siak w walce wręcz daje mi niezłego immuna ;p

ad1. są kapsle i amunicja(doczytaj że amunicja ma zawsze stałą cenę jako jedyna w grze)

ad2. frakcje są już zrobiona ale będą dopiero opublikowane w najbliższej wersji podręcznika, tworzenie własnych frakcji może być dodane...

ad3. tak to jest niesprawiedliwe i nieuczciwe, ale "laif is brutal and ful of zasadzkas";) ale może z tym mega uber sprzętem będziesz mógł być moderowanym NPC...

dlatego jest limit że by nie było przegięć

Patrz. Na śmierć zapomniałem o tej arenie :D Ale zabawił bym się na niej chętnie.

I jeszcze jedno. NPC mogą tylko dawać questy i świadczyć usługi? A co z ich sprzętem? To co utargują zostaje im na przyszłość? No może poza replikami i częściami ubioru graczy ;)

Dużo questów by powstało na zasadzie: potrzebuję X, a ma to Y. Mi nie sprzeda bo się nienawidzimy. Jak to dla mnie zdobędziesz to dostanie Z. I tu faktycznie można by własne zasoby poszerzać, czy np coś skonstruować, a potem sprzedać za kupę kapsli.

No igra handlarzem by była ciekawsza. Na jednej grze kupuje taniej, a na następnej sprzedaje drożej.

Arena fajny pomysł, się doda:)

NPC muszą dawać questy, gracze jak najbardziej mogą a wręcz powinni to robić. Jak nie napisałem tego to dopiszę:)

co do gier cyklicznych... sądzicie że co 2-3 tyg będzie się spotykać około 40-50 osób że by sobie pograć w LARPa??? sądzę że jak będzie 20 to będzie dobrze a wtedy gra będzie chyba bardziej scenariuszowa, przynajmniej narazie mam taką wizję na cykliczne spotkania. Duże jednorazówki mega full swoboda, a cykliczne bardziej nadzorowane, ale to się może zmienić;)

Opublikowano
  • Autor
Hehe, zmontowalibyśmy karawanę pomiędzy HQ różnych frakcji i wiochy ;) Byśmy tylko łazili i sprzedawali stuff :D Np. hand-crafted bandaże, morfinę, amunicję. To by było coś!

A za bramina będzie robił Pitas albo Dr. Bartas.

No to chyba trzeba by ze 100 osób i 48h grę, a do tego teren wielkości włocławka.... słuszna idea:D

Opublikowano

Stary, możliwości jest nieograniczona ilość ;) My tylko czekamy na to aż w końcu powiesz "tego i tego larp" i już ładujemy braminy :)

Co do ekwipunku - ja nie chcę forsować się na uber kozaka czy coś, tylko taki pomysł mi się rzucił, chciałbym to zrobić i to wszystko.

Opublikowano

A co jeśli ktoś się stawi w sprzęcie średniowiecznym pomieszanym ze współczesnym i mocnym nastawieniem na walkę otulinowymi pałami? :D

Opublikowano
  • Autor
Stary, możliwości jest nieograniczona ilość ;) My tylko czekamy na to aż w końcu powiesz "tego i tego larp" i już ładujemy braminy :)

Co do ekwipunku - ja nie chcę forsować się na uber kozaka czy coś, tylko taki pomysł mi się rzucił, chciałbym to zrobić i to wszystko.

jakie braminy?? krowę polską łaciatą!!!;)

A co jeśli ktoś się stawi w sprzęcie średniowiecznym pomieszanym ze współczesnym i mocnym nastawieniem na walkę otulinowymi pałami? :D

nic;) grasz jak chcesz byle klimatycznie i w świecie który jest robiony czyli bez bramin, sitmpacków, cyborgów i innych tego typu historii;)

Opublikowano
Ok skonstruuj mi ekwipunek trzech postaci według Twojego wyobrażenie jak to powinno być i prześlij mi na PW z odpowiednimi opisami co jak i dlaczego. Zapoznam się rozważę;)

I właśnie dlatego nie zamierzam nic konstruować, opisywać, wymyślać reguł i wysyłać.

Rzucam propozycje, które mają jakąś rację bytu, i zachęcą ludzi do inwencji własnej. Przez to będzie większa różnorodność a nie 30 chłopa w chestach i kurtkach skórzanych, a 2 w płaszczach.

To samo było z samopałami. Może nie każdy chce być uzbrojony w replikę, ale wolałby i potrafił zrobić sobie dostosowany pod siebie samopał, albo kupić taki na miejscu tylko dlatego że jest klimatyczny. Nie będę pisał z tego powodu organizatorom zasad używania, BHP, a już na pewno nie będę dawał planów konstrukcyjnych - takie coś w zniszczonym świecie kosztuje majątek. Teraz zresztą też. Tłok silnika kosztuje xdziesiąt złotych. Wiedza i możliwości żeby go wymienić w czyimś samochodzie odpowiednio więcej.

Samopały akurat miały dalsze rozwinięcie fabularne do wiedzy tylko organizatorów, ale widzę że to by przeszło tylko u Drejka na Falloucie ;)

bez obrazy dla was oczywiście. Tam było bardziej liberalne podejście do zasad i klimatu.

Jeśli bym zgłosił jeszcze jakiś pomysł to napiszcie od razu "nie!" jeśli się nie podoba. Arenę przyjeliście bez projektowania dróg ewakuacyjnych w razie pożaru i przetargu na wykonanie miejsc stojących.

I nadal nie wiem co z ekwipunkiem handlarzy. Podane przeze mnie rozwiązanie daje dużo możliwości w dawaniu questów (prócz zdobywania przedmiotów ochrona karawany itd), i sprawi że gra handlarzem będzie ciekawsza.

No i rozumiem że NPCów nie dotyczy limit kapsli?

Opublikowano
  • Autor

Ale płaszcze są różne tak samo jak kamzy;) spokojnie powoli i tak za niedługo będą testy tworzenia postaci na "sucho" że by zobaczyć jak wygląda sensowność cen ekwipunku...

Podręcznik nadal się tworzy więc jak będzie opublikowana kolejna wersja to zobaczymy co się zmieni w ekwipunku, zapewniam Cie że dodam ręcznie robione rzeczy za darmo (niektóre;) ) a inne po promocyjnych cenach.

Larp Larpowi nie równy, jestem względnie liberalny ale jak mi nie napiszesz jak widzisz samopały to ich nie rozważę, bo ja jakoś ich nie widzę...

Arena jest przyjęta jako idea, ale pewnie i tak będzie zrobiona z drogą ewakuacyjną i obecnym obok pogotowiem;)

Handlarze są w dziale NPC który się nadal pisze... jak napiszę to opublikuję.

Tak na marginesie to droga przyjęta prze zemnie wygląda tak:

Pisanie podręcznika w wersji alpha, wstępne domknięcie wszystkiego

Testy tworzenia postaci, wprowadzanie poprawek.

Próbny larp albo dwa, takie beta testy, kolejne poprawki.

Ostateczne zamknięcie podręcznika w wersji 1.0 i duży larp.

Także do ostatecznej wersji jeszcze dużo się zmieni.

Ale naprawdę niech nikt się nie focha że jego pomysł nie zostaje uznany w części lub całości, może okazać się że w pewnym momencie zostanie wprowadzony bo autor mimo wszystko dojrzy jego słuszność i mądrość;) albo i nie bo mu nie będzie leżeć;)

Opublikowano

Nie walę focha ;) Ja nie z tych. (Ani z tyskich - /kiepski żart off)

Nie wiem co tu więcej widzieć w samopałach :D Jak działa armata pewnie wiesz. Jak zastanowisz się jak zrobić replikę armaty, to zauważysz zapewne że to ersoftowy tłok, cylinder i lufa + jakiś mechanizm spustowy. Gdzie to osadzisz to dowolna kwestia.

Kiedyś miniaturowe armaty obsadzano na kijach, i powstały hakownice. Takie prymitywne snajperki :lol: Wszak wprawny hakownik ze 100 metrów w stodołę trafiał ;)

Zresztą olewam już tę kwestię. Będą to będą i jakby co zarobię miliony, a jak nie będę to nie, i nie zarobię. Przynajmniej nie wbrew lokalnemu prawu :)

Opublikowano

Dale: za hakownicę może robić M203 na kiju :)

Jestem za wprowadzeniem samopałów! Albo przynajmniej kuszy, jako taniego zamiennika dla broni palnej, albo chociaż exclusive dla jakiejś frakcji.

Propozycja co do wykonania areny: piankowe wałki malarskie postawione na sztorc i zamoczone w jakiejś farbie albo innym środku znakującym (proponuję sok pomidorowy albo Kubusia). Mógłby być tylko problem z próbami pchnięcia przeciwnika, ale otuliną też raczej tego się nie robi.

Do zorganizowania karawan nie trzeba specjalnie wielkiego terenu, wystarczy świadomość "ta grupa ma coś co chcę, ale mnie nie lubią - otworzą ogień" u gracza, i "jestem (prawie) nietykalny" u handlarza, i styknie poligon. Kolejna okazja do zarobku dla NPCów (panie, ściągnij mi pan to i to), i kolejny wątek fabularny/możliwość ubarwienia rozrywki. Już widzę graczy próbujących szpiegować, podając się za członka karawany, zadania z dochodzeniem, kto ubił kupców na pustkowiach, oficjalne wojny między frakcjami wywołane embargiem na produkty kupców sympatyzujących z jedną z nich, itp.

Przydałby się jakiś mistyczny artefakt w fabule... Na początek proponuję plotkę o tym, jakoby rzekomo gdzieś po wybuchu w Bydgoszczy ukazała się aparatura gorzelnicza z dawnego browaru w Myślęcinku. Miałaby być ona w pełni sprawna, a dwie wojny nazad produkowano tam ponoć świetne piwo...

Opublikowano
Albo przynajmniej kuszy, jako taniego zamiennika dla broni palnej, albo chociaż exclusive dla jakiejś frakcji.

Żebym ja Cie młody z kuszy nie musiał pociągnąć... może jeszcze maczety, granaty z gwoździ, łuki sportowe i (nie zapominajmy o najfajniejszym) wiatrówki ??

K... niektórych fantazja widzę ponosi tutaj w niebezpiecznym kierunku.

Opublikowano

Wiatrówki to już byłby totalny overkill. Ruscy się bawią w hardball, ale chyba nie ma u nas takich indywiduów chcących wyciągać sobie kombinerkami śruciny z czterech liter. Choć mogę się mylić.

Opublikowano
  • Autor
Dale: za hakownicę może robić M203 na kiju :)

Jestem za wprowadzeniem samopałów! Albo przynajmniej kuszy, jako taniego zamiennika dla broni palnej, albo chociaż exclusive dla jakiejś frakcji.

Z M203 to będzie Cię stać na jeden strzał;)

Nad kuszą myślałem ale jakoś średnio to widzę, jak nie patrzeć to nie jest zbyt bezpieczna zabawka... chyba że by to było kusza na kule (nigdy nie pamiętam jak to się zowie, coś na "a" chyba...;) ) wtedy amunicją powiedzmy by było piłeczki kauczukowe. Przed grą trzeba by było każdą sprawdzić i zobaczyć czy nie ma zbyt dużego naciągu...

D

Propozycja co do wykonania areny: piankowe wałki malarskie postawione na sztorc i zamoczone w jakiejś farbie albo innym środku znakującym (proponuję sok pomidorowy albo Kubusia). Mógłby być tylko problem z próbami pchnięcia przeciwnika, ale otuliną też raczej tego się nie robi.

Przecież wiadomo że kogoś trafiłeś... później przez kolejne 6h będziesz capić Kubusiem marchwiowym...

Przydałby się jakiś mistyczny artefakt w fabule... Na początek proponuję plotkę o tym, jakoby rzekomo gdzieś po wybuchu w Bydgoszczy ukazała się aparatura gorzelnicza z dawnego browaru w Myślęcinku. Miałaby być ona w pełni sprawna, a dwie wojny nazad produkowano tam ponoć świetne piwo...

Prace nad mistycznym artefaktem są prowadzone, z aparaturą fajny pomysł:)

Do zorganizowania karawan nie trzeba specjalnie wielkiego terenu, wystarczy świadomość "ta grupa ma coś co chcę, ale mnie nie lubią - otworzą ogień" u gracza, i "jestem (prawie) nietykalny" u handlarza, i styknie poligon. Kolejna okazja do zarobku dla NPCów (panie, ściągnij mi pan to i to), i kolejny wątek fabularny/możliwość ubarwienia rozrywki. Już widzę graczy próbujących szpiegować, podając się za członka karawany, zadania z dochodzeniem, kto ubił kupców na pustkowiach, oficjalne wojny między frakcjami wywołane embargiem na produkty kupców sympatyzujących z jedną z nich, itp.

Do takiego "rozmachu" wypadała by już konkretna frekwencja więc aż tak bardzo się nie zapędzajmy;) oczywiście można to zrobić w nieco mniejszej skali:)

Opublikowano

Kusze? Może od razu kilka muszkietów i szabli ? Wtedy to już bractwo kurkowe założyć można lub walczyć do ostatniego żywego.

Coś przypominającego kuszę to jeszcze rozumiem (strzelba plus listewka ze sznurkiem)

A w magu tylko jedna kulka i załadowanie polegało by na wyjęciu maga i znowu załadowaniu jednej bb, z czasem za jakąś kasę każdy mógł by zmienić ją na strzelbę.

Co do areny to można by na kije owinięte na końcach DUŻĄ ilością pianki?

Opublikowano

Przypominam, że swego czasu TM produkowało repliki kusz... I nie miałem na myśli prawdziwej kuszy, tylko popierdółki typu skrzyżowane kijki z napędem gaciogumnym, względnie jako forma napędu do samopałów Dale'a. Przecież nie proponowałbym, żeby ktoś do mnie z kompozytu strzelał, a ja mu bełta w jelita wsadzę, jezzzz...

Przyznaję, nieco niedokładnie się wyraziłem, chociaż po trochu liczyłem, że załapiecie całą tą rekwizytową otoczkę LARPa i standardy bezpieczeństwa ASG.

Pasterz: Arbalistę masz na myśli?

Z tym, że, o ile kojarzę, to dość skomplikowana konstrukcja jest. Kusza jest trochę prostsza do wykonania. Na tyle prosta, że na Starym Rynku w Toruniu, jak i przy kilku innych średniowiecznych zabytkach, można na straganie kupić całkiem sprawną, niezbyt mocną, prostą kuszę - zabawkę. Kauczukowe kulki można do niej spokojnie załadować. Podstawowa wada: przy celowaniu w dół, lub w górę, pocisk zjeżdża z prowadnicy.

Chodzi o coś mniej więcej takiego: http://www.bajkowegratki.pl/_var/gfx/6c969d1ee593839031987927638340f7.jpg

W arenie chodziło mi raczej o to, że z otuliny farba, czy inne znaczniki mogłyby kiepsko schodzić, a poza tym, wyrównywałoby szanse - wałki mają zwykle podobną długość. Swoją drogą, co masz do marchewkowego Kubusia? Pachnie całkiem znośnie... Lepiej niż farba...

Edytowane przez Gość

Opublikowano

To może po prostu proce na piłki tenisowe lub coś w ten deseń? Poziom (nie)skomplikowania tej konstrukcji przebija tylko kbkb :) I nie ma ryzyka perforacji przeciwnika.

Opublikowano

Piłki tenisowe to może być dobre.

Kiedyś próbowałem strzelać piłkami tenisowymi z wyrzutni ziemniaków ale to już raczej nie do larpa. :) chociaż jak by nie patrzeć napęd gazowy :)

Opublikowano
  • Autor

Jasne będziesz patyczkami strzelać do ludzi... tiaaa znam moją inwencję twórczą więc na pewno co nie którzy będą mieć podobną a nawet lepszą więc kuszy mówimy zdecydowane NIE.

Jeśli chcesz się bawić z farbą/kubusiem to będziesz mógł zrobić własną prywatną arenę w tym stylu i będzie to Twój prywatny biznes w LARPie:) osobiście nie mam zamiaru czyści mojego mega fajnego stroju nad którym spędzę kolejne dwa miesiące z farby/kubusia;)

.

------------------------------

Piłki tenisowe są już sklasyfikowane jako broń rzucana ;)

Opublikowano

Co nie znaczy, że nie można ich wyrzucać także z procy - to dalej jest miotane. Bo osobiście to nie widzę proc z kulkami kauczukowymi. Po trafieniu w pewne bardziej "nieopancerzone elementy" ... ekhm ... no, ustalmy, że zawodnik jest na stałe wyjęty z reszty starcia, a nawet sporej części larpa.

Opublikowano

No z tymi piłkami, procami i kuszami to ładnie popłynęliście :D

Arena dla klimatu musi być na noże! Żadne wałki nie wchodzą w grę.

Trafienia dla bezpieczeństwa liczą się tylko w korpus, stąd białe koszulki. Ewentualnie można dorzucić ręce, żeby ograniczyć blokowanie. Wtedy owijane np. bandażem. Najlepiej jakby były użyte gumowe noże treningowe. Można je mazać np. czerwoną szminką.

Opublikowano

To może na same szminki? :) A proce to tak do użytku ogólnego, nie do pojedynków proponowałem.

Opublikowano

Proce wg. mnie odpadają. Posiadam jedną i jeśli ktoś wątpi w niszczycielską siłę tego urządzenia mogę na życzenie zademonstrować.

Opublikowano
  • Autor

Proce, kusze, łuki są zbyt niebezpieczne... a ludzie są zbyt pomysłowi... pozostaniemy przy broni białej larpowej, piłeczkach do rzucania i broni asg.

Opublikowano

A kondofajery? :D

Opublikowano
  • Autor

Kondo Fajer to takie hinduskie imię i nazwisko;P chcesz mu z gumy od majtek strzelać;) a może o inną gumę Ci chodzi;)

.

------------------------------

Pod presją społeczeństwa Daleowe samopały wchodzą do gry. Zaznaczam że z będą testowane przed na właścicielach z małej odległości. Maksymalna moc na obecną chwilę to 300fps ale może zostać obniżona.

Ktoś coś jeszcze chce dodać, ma jakiś pomysł bo wersja którą niedługo opublikuje będzie obowiązywać na "Małym Larpie" i z miany wszelkie zmiany będą naniesione dopiero po jego rozegraniu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Mimo miesiąca przerwy od ostatniego posta i tego że sporo naskrobałe (ale jeszcze nie jest w wersji elektronicznej...) nic nowego nie umieszczę, tylko przypomnę się że pamiętam o LARPie.

Niestety z racji tego że mam pracę, szkołę, inne obowiązki oraz hobby to nie mam czasu złożyć tego wszystkiego w całość.

"Duży LARP" odbędzie się "kiedyś tam" nie jest to niedzielna strzelanka i nie da się tego zrobić w 5 minut... a zwłaszcza solo...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Może zamiast tego pierdo... o Szopenie w końcu coś się ruszy?