Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Biała Śmierć

Opublikowano

Czytałem na różnych forach że Simo Häyhä oddał celny strzał do Rosjanina z odległości ok 700 metrów. I tu pytanie do znawców tematu. Czy jest możliwe oddanie celnego strzału z takiego dystansu bez użycia optyki? (jak wiadomo Simo nie używał optyki) .Słyszałem opinie, że do 500 metrów przy dobrych warunkach pogodowych jest to możliwe, a na większym dystansie przyrządy zasłaniają sylwetkę człowieka. Co o tym myślicie?

Featured Replies

Opublikowano

Szczęście sprzyja lepszym.

Opublikowano

To zalezy tez od rodzaju przyrzadow. Nie zawsze muszka to metalowy precik. I niekoniecznie z 700 metrow zasloni cel, policz sam a zobaczysz. Uzyj wlasciwosci trojkata prostokatnego dla uproszczenia obliczen.

Mobilny KPASG

Opublikowano

Jeśli ma się przystrzelany karabin prawidłowo, to przy żadnej odległości muszka nie zasłania celu, bo celuje się ustawiając muszkę pod celem i zgrywając ją ze szczerbinką. Dobry strzelec trafi cel bez optyki nawet na 700m. Oczywiscie szczerbinkę trzeba ustawić na odpowiednią odległość i to jest najtrudniejsze... ocena odległości. Wymaga doświadczenia i wiedzy... Wszystko to jest opisane w książce "Biała Śmierć" napisanej przez Petri Sarjanena... Olsza, jak Cię to interesuje mogę Ci pożyczyć...

Edytowane przez Gość

Opublikowano
  • Autor

Byłoby miło : ) Dzięki wszystkim za odpowiedzi, rozjaśniliście mi temat

Opublikowano
..... bo celuje się ustawiając muszkę pod celem i zgrywając ją ze szczerbinką. Dobry strzelec trafi cel bez optyki nawet na 700m. ...

Oczywiście jest to generalna zasada, ale czasem trzeba celować obok celu (i to sporo) by trafić :)

No i żeby ten dobry strzelec mógł trafić swoją przestrzeloną pukawką na taką odległość musi mieć do tego pewną, sprawdzoną amunicję.

Opublikowano
..... bo celuje się ustawiając muszkę pod celem i zgrywając ją ze szczerbinką. Dobry strzelec trafi cel bez optyki nawet na 700m. ...

Grając w totolotka odpowiednią ilość razy w końcu się tą "szóstkę" trafi. Z mojego doświadczenia na tym dystansie większy wpływ ma szczęście niż doświadczenie strzelca i precyzja użytej broni. Tym bardziej jeśli nie używamy optyki i wszystkie poprawki są brane "na oko".

Opublikowano
... Z mojego doświadczenia na tym dystansie większy wpływ ma szczęście ....

No i zapomniałem o emocjach, dylematach z zadawanie śmierci .... na dalekich dystansach liczy się wszystko ... choć w warunkach wojennych ludzka psychika przybiera różne oblicza ...