Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grunwald 2010

Opublikowano

Witam!

Planuje wyjazd na rekonstrukcje bitwy pod Grunwaldem w tym roku, 17.07.2010. MA to być największa rekonstrukcja bitwy średniowiecznej w historii, co najmniej 1,5 tys rycerzy, a przede wszystkim 600-lecie największego militarnego zwycięstwa Polski.

Mam auto, myślałem, że można jechać większą ekipą w kilka fur ;)

Featured Replies

Opublikowano

Z tym "największym" trochę przesadziłeś. Ja jadę w czwartek na bitwę "dla vipów". Jeśli komuś na Grunwald za daleko zapraszam na bitwę pod Koronowem(35% całej armii krzyżackiej poszło do piachu). Będę tam miał dyżury przy łukach kuszach i innych w tym stylu.

Opublikowano
bitwę "dla vipów".

Jak to rozumieć?

(35% całej armii krzyżackiej poszło do piachu)

A pod Grunwaldem jaki procent?

Opublikowano
A pod Grunwaldem jaki procent?

W bitwie brało udział ponad 30k wojsk zakonu, do piachu poszło ~8k, ~15k pojmano żywcem lub prawie żywcem, policz sobie :)

Z tym "największym" trochę przesadziłeś. Ja jadę w czwartek na bitwę "dla vipów". Jeśli komuś na Grunwald za daleko zapraszam na bitwę pod Koronowem(35% całej armii krzyżackiej poszło do piachu). Będę tam miał dyżury przy łukach kuszach i innych w tym stylu.

EEE bez przesady, 4k luda, 1k poszło do piachu = 25% :)

Edytowane przez Gość

Opublikowano
W bitwie brało udział ponad 30k wojsk zakonu, do piachu poszło ~8k, ~15k pojmano żywcem lub prawie żywcem, policz sobie :)

Musiałbym wiedzieć ile było wszystkich... :P

Opublikowano

EEE bez przesady, 4k luda, 1k poszło do piachu = 25% :)

Z czego 2,7k zaciężnych(średniowieczne PMC). Około 500 zakonnych poległo, 700 w niewoli a 100 uciekło.

Jak to rozumieć?

Na uroczystościach czwartkowych będą osoby zaproszone. Między innymi prezydenci kilku państw, sponsorzy, szychy z bractw rycerskich i osoby które robią inne inscenizacje bitew średniowiecznych. Ja należę do tych ostatnich, jestem zaangażowany w bitwę pod Koronowem(Łucznicy itp.)

Edytowane przez Gość

Opublikowano

A czy pod Koronowem nie walczyly przypadkiem wojska najemne? zarówno po jednej jak i po drugiej stronie.

Zależy też jak chcecie liczyć. W październiku 1410 sily Krzyżackie liczyly okolo 10 tysięcy zbrojnych.

Chyba, że mówimy o innych bitwach ;)

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Siły być może nawet większe, ale pod Koronowo wysłali maks 4k luda

Tak, wtedy drużynom zagranicznym się płaciło. Poza tymi których przekonał piar zakonu, że tu chujnia i mrok. Wszystko jest w księdze żołdu Zakonu Niemieckiego, po stronie polskiej trudniej o takie spisy, mieli to w dupie ;)

Opublikowano
Siły być może nawet większe, ale pod Koronowo wysłali maks 4k luda

Z czego ponad 1k wycięli im w pień, nie licząc dorwanych w trakcie pogoni jeńców ;)

Opublikowano
  • Autor

fajnie, interesujące, ale czy ktoś jedzie?

Opublikowano

Ile na paliwo?

Opublikowano

Warto jeszcze dodać, że Pudzian będzie lał mieczem złych krzyżaków ;)

Opublikowano

Pewnie znowu wytrzyma tylko dwie rundy.

Opublikowano
  • Autor

no więc wychodzi że na paliwo idzie 80zł w obie strony w sumie. Więc 5 ludzi to 16zł na głowę z odwózką i zabraniem do domu. Póki co jest 1-2 miejsca wolne, przejeżdżam przez Toruń.

Opublikowano

Na uroczystościach czwartkowych będą osoby zaproszone. Między innymi prezydenci kilku państw, sponsorzy, szychy z bractw rycerskich i osoby które robią inne inscenizacje bitew średniowiecznych.

No to niestety nikt z nas :( Chyba, że twoje zaproszenie (tu na forum ) da nam wejściówkę na tę imprezę VIP...

Opublikowano
  • Autor

pozostało jeszcze 1 miejsce, powtarzam ,ze mogę zabrać kogoś po drodze w Toruniu.

Opublikowano

Nikt się nie zgłasza to ja poproszę to jedno miejsce :-)