Opublikowano 8 Lipca 201015 l Witam Chłopaki Natrafiłem na ciekawa galerie rysunków wariantów starego dobrego Kałacha używanych w różnych zakątkach świata przesyłam link dla wszystkich AK maniaków. Przyznam że tego sporawo jest no i autorzy nie zapomnieli naszego pieknego kraju :wink: http://izismile.com/2010/07/08/old_guns_used_by_different_countries_28_pics.html Pozdrowionka Franz PS. Tak wciąż żyje i mam się dobrze jak by ktoś za mną zatęsknił . ------------------------------ A i małe sprostowanie do galerii wkradł się też wariant FNC używany przez Indonezję pozdr
Opublikowano 8 Lipca 201015 l Irański Khaybar 2002 to (cytując Popenkera) konwersja bullpup z S-5.56, która z kolei jest irańską kopią karabinka CQ, który z kolei jest chińską wariacją na temat AR-15. Z kałachem nie ma nic wspólnego(na szczęście, bo szpetne to jak mało co).
Opublikowano 8 Lipca 201015 l To raczej pomyłka Franza, w linku nie ma nic o tym, że artykuł jest poświęcony tylko wariacjom AK. Co prawda nazywać Beryla archaicznym to przesada.
Opublikowano 8 Lipca 201015 l No coś Ty, 1996 to już prehistoria, każde dziecko Neo Ci to potwierdzi W sumie rzeczywiście, link twierdzi 'old guns'. Ale część tego to wynalazki z ostatnich dwóch dekad. Powinno się AR-15 tam znaleźć w takim razie:)
Opublikowano 8 Lipca 201015 l To raczej pomyłka Franza, w linku nie ma nic o tym, że artykuł jest poświęcony tylko wariacjom AK. Co prawda nazywać Beryla archaicznym to przesada. A czym się różni Beryl w działaniu od AK47? :mrgreen: Konstrukcja archaiczna, tylko opakowanie nowe :-D
Opublikowano 8 Lipca 201015 l Autor Anyway większość to zdecydowanie warianty AK powinienem lepie przemyśleć temat postu zanim zaczniecie zarzucać mi niewiedze . Zdecydowanie tu powinien trafić Matell 15 i wszystkie jego odmiany no może poza najnowszymi np HK 416 inne. Czasami draźni mnie ze nowe firmy Airsoftowe mecża i męczą temat replik zwany matell 4 matell 16 a to stare i nudne. Co do Beryla niech tak zostanie co proste mniej podatne na awarie i tego Się trzymał konstruktor AK , ja osobiście też bym tego nie zmieniał Edytowane 8 Lipca 201015 l przez Gość
Opublikowano 9 Lipca 201015 l Zaproponujcie konstrukcję prostszą w budowie równie niezawodną jak AK i klony. Jedyną wadą jest wyczerpanie możliwości modyfikacyjnych tego karabinka, zadadniczo rózni konstruktorzy w różnych krajach wyciągnęli z niego wszystko co możliwe - przykłady;rumiński -FPK jako wyborowy, Valmet/Galil/Vector czy nasz polski Beryl. Ta konstrukcja ma ponad 60 lat, dłużej używano chyba tylko Brown Bess... Edytowane 9 Lipca 201015 l przez Gość
Opublikowano 9 Lipca 201015 l A czym się różni Beryl w działaniu od AK47? :mrgreen: Konstrukcja archaiczna, tylko opakowanie nowe :-D Tym że Beryl ma z prawej strony tylko bezpiecznik a selektor ma przerzucony na lewą stronę, dodatkowo możliwość strzelania seriami 3-strzałowymi. A to wbrew pozorom komplikuje i zmienia budowę podwyższając jednocześnie podatność na zacięcia itp. Niemniej Beryl to i tak kałach, tyko trochę zmodyfikowany
Opublikowano 9 Lipca 201015 l Bo to tak jakby powiedzieć że Fiat 126p BIS to zupełnie co innego niż zwykły poczciwy 126p bo dodali trzecie drzwi i chrom na wentylach, lusterkach. No, może jeszcze nowy lakier. P.S Kto mi znajdzie kałacha ze stalową osłoną rury gazowej z dziurami?
Witam Chłopaki
Natrafiłem na ciekawa galerie rysunków wariantów starego dobrego Kałacha używanych w różnych zakątkach świata przesyłam link dla wszystkich AK maniaków. Przyznam że tego sporawo jest no i autorzy nie zapomnieli naszego pieknego kraju :wink:
http://izismile.com/2010/07/08/old_guns_used_by_different_countries_28_pics.html
Pozdrowionka
Franz
PS. Tak wciąż żyje i mam się dobrze jak by ktoś za mną zatęsknił
.
------------------------------
A i małe sprostowanie do galerii wkradł się też wariant FNC używany przez Indonezję
pozdr