Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Warianty karabinku AK na świecie

Opublikowano

Witam Chłopaki

Natrafiłem na ciekawa galerie rysunków wariantów starego dobrego Kałacha używanych w różnych zakątkach świata przesyłam link dla wszystkich AK maniaków. Przyznam że tego sporawo jest no i autorzy nie zapomnieli naszego pieknego kraju :wink:

http://izismile.com/2010/07/08/old_guns_used_by_different_countries_28_pics.html

Pozdrowionka

Franz

PS. Tak wciąż żyje i mam się dobrze jak by ktoś za mną zatęsknił

.

------------------------------

A i małe sprostowanie do galerii wkradł się też wariant FNC używany przez Indonezję

pozdr

Featured Replies

Opublikowano

Irański Khaybar 2002 to (cytując Popenkera) konwersja bullpup z S-5.56, która z kolei jest irańską kopią karabinka CQ, który z kolei jest chińską wariacją na temat AR-15. Z kałachem nie ma nic wspólnego(na szczęście, bo szpetne to jak mało co).

Opublikowano

To raczej pomyłka Franza, w linku nie ma nic o tym, że artykuł jest poświęcony tylko wariacjom AK.

Co prawda nazywać Beryla archaicznym to przesada. :D

Opublikowano

No coś Ty, 1996 to już prehistoria, każde dziecko Neo Ci to potwierdzi ;)

W sumie rzeczywiście, link twierdzi 'old guns'. Ale część tego to wynalazki z ostatnich dwóch dekad. Powinno się AR-15 tam znaleźć w takim razie:)

Opublikowano
To raczej pomyłka Franza, w linku nie ma nic o tym, że artykuł jest poświęcony tylko wariacjom AK.

Co prawda nazywać Beryla archaicznym to przesada. :D

A czym się różni Beryl w działaniu od AK47? :mrgreen: Konstrukcja archaiczna, tylko opakowanie nowe :-D

Opublikowano
  • Autor

Anyway większość to zdecydowanie warianty AK powinienem lepie przemyśleć temat postu :P zanim zaczniecie zarzucać mi niewiedze :D . Zdecydowanie tu powinien trafić Matell 15 i wszystkie jego odmiany no może poza najnowszymi np HK 416 inne. Czasami draźni mnie ze nowe firmy Airsoftowe mecża i męczą temat replik zwany matell 4 matell 16 a to stare i nudne.

Co do Beryla niech tak zostanie co proste mniej podatne na awarie i tego Się trzymał konstruktor AK , ja osobiście też bym tego nie zmieniał

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Zaproponujcie konstrukcję prostszą w budowie równie niezawodną jak AK i klony. Jedyną wadą jest wyczerpanie możliwości modyfikacyjnych tego karabinka, zadadniczo rózni konstruktorzy w różnych krajach wyciągnęli z niego wszystko co możliwe - przykłady;rumiński -FPK jako wyborowy, Valmet/Galil/Vector czy nasz polski Beryl. Ta konstrukcja ma ponad 60 lat, dłużej używano chyba tylko Brown Bess...

Edytowane przez Gość

Opublikowano
A czym się różni Beryl w działaniu od AK47? :mrgreen: Konstrukcja archaiczna, tylko opakowanie nowe :-D

Tym że Beryl ma z prawej strony tylko bezpiecznik a selektor ma przerzucony na lewą stronę, dodatkowo możliwość strzelania seriami 3-strzałowymi. A to wbrew pozorom komplikuje i zmienia budowę podwyższając jednocześnie podatność na zacięcia itp. Niemniej Beryl to i tak kałach, tyko trochę zmodyfikowany ;)

Opublikowano

Toć mówię że dodali bonusy i bajery ale dalej to Kałasznikow :mrgreen:

Opublikowano

Bo to tak jakby powiedzieć że Fiat 126p BIS to zupełnie co innego niż zwykły poczciwy 126p bo dodali trzecie drzwi i chrom na wentylach, lusterkach. No, może jeszcze nowy lakier.

:D

P.S

Kto mi znajdzie kałacha ze stalową osłoną rury gazowej z dziurami?