Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LARP postapokaliptyczny

Opublikowano

Witam.

Grupa Larpowa Bydgoszcz pragnie zaprosić wszystkich do dyskusji larpa posapokaliptycznego który odbędzie się na terenie Rynkowa i w lesie go otaczającym. w Sierpniu 2010r. Wstępnie Larp przewidziany jest na 10 do 12h. Narazie mogę wspomnieć tylko że będą 3 obozy z własną polityką wobec innych obozów. Jedną z zasadnichych kwestii jest ta że każdy kto będzie chciał wziąść udziałw grze musi wymysleć questa dla innego gracza. Przewidziane są sklepy warsztat, apteka. Z racji że ograniczenie kulek będzie i inne takie jak woda butelkowana itemy jako zapłata za udział w grze. Będą różne profesja walki na broń otulinową, arena, bar. Zostanie zastosowany bardzo prosty system trafień zaczerpnięty z Neurolarpa z Wałcza.

Czekamy na Wasze propozycje.:grin:

Grupa Larpowa Bydgoszcz

Featured Replies

Opublikowano

Moja propozycja jest jedna - nie róbcie tego w sierpniu bo mi nie pasuje...

Opublikowano

Podaj więcej informacji. Jaki klimat Fallout, Neuoshima, Gone with blastwawe czy jeszcze coś innego?

Opublikowano
Podaj więcej informacji. Jaki klimat Fallout, Neuoshima, Gone with blastwawe czy jeszcze coś innego?

Mad Max, Waterworld, Book of Eli(stylowo przypominało Fallout), Borderlands, Stalkery, Terminator, Metro 2033, Ostatni Człowiek na Ziemi, Resident Evil, Planeta Małp, Ucieczka Logana. Z web komiksów jest jeszcze Post-Nuke Comic.

Świetny klimat miał serial Jericho.

Później różne anime są.

I tak dalej do jutra można wymieniać. ;)

Od razu też nasuwa mi się cyberpunk, ale zbaczam z tematu. :mrgreen:

Opublikowano

Cadillacs & Dinosaurs i Wasteland... Screw this.

Mimo kilku niedociągnięć, ciężko wam będzie przebić poziom LARPa Drejkowego. Ogólnie jak ma być dobrze, to zróbcie to samo z większą ilością osób. ;)

Sugestie:

- min. godzinny czas respów;

- leki, za które można skrócić resp - zajebisty pomysł to był u Drejka, a został wymyślony praktycznie przy rozpoczęciu gry;

- OBOWIĄZKOWO żarcie i cola, bez tego było ciężko... no, i żeby nie było, że jak ktoś nie ma czym zapłacić, to głodny chodzi :) ;

- nagrody! Mobilizująca sprawa;

- wybierzcie system trafień itd., może być CSS w wersji, którą wrzucił British przy okazji Owczarka - wydaje się przejrzysty;

- reklama, reklama, reklama - gdzie się da, żeby nieco osób spoza środowiska przybyło też;

- aktywne moderowanie gry, po prostu jakichś 5 moderatorów + jasno wyznaczony organizator;

- obowiązkowo wpisowe, 10-15zł w zupełności wystarczyło na Drejkową zabawę;

- nie nastawianie się na jebankę z zasadami.

Jak coś się przypomni to szczeknę.

Natomiast co do zgłaszania questów, słaby pomysł. Po to daliście sobie termin na sierpień, żeby na miesiąc przed mieć ustawionych sklepikarzy itd., a to oni kminią zadania głównie. W praktyce, do prawie ostatniego dnia przed zabawą się fabuła klaruje, więc lepiej mieć z 15 fajnych questów, niż 60 beznadziejnych.

Opublikowano

Sugestia - pomyślcie nad urozmaiceniem gry w postaci osób cywilnych (czyli wszelkie kuzyny/rodzeństwo/dziewczyny/żony/kochanki/inni chętni itp) robiących "sztuczny tłum" jako wszelkiej maści mutanty/dzikusy/mohery. Pomyślcie też nad urządzeniem gry tak aby część działa się w nocy. Jeśli zdrowie i czas pozwoli, oraz postulat Dale'a zostanie wysłuchany to oczywiście jestem jak najbardziej chętny na udział.

Opublikowano
Sugestia - pomyślcie nad urozmaiceniem gry w postaci osób cywilnych (czyli wszelkie kuzyny/rodzeństwo/dziewczyny/żony/kochanki/inni chętni itp) robiących "sztuczny tłum" jako wszelkiej maści mutanty/dzikusy/mohery. Pomyślcie też nad urządzeniem gry tak aby część działa się w nocy. Jeśli zdrowie i czas pozwoli, oraz postulat Dale'a zostanie wysłuchany to oczywiście jestem jak najbardziej chętny na udział.

Poza tym, że fajny pomysł, to ma jedną dużą wadę. To nie jest gra komputerowa, szczerze wątpię, aby ktoś chciał stać w trakcie gry i robić 'sztuczny tłum'. Aby tego typu pomysł wypalił potrzebne są osoby chętne albo opłacone. Ktoś z łapanki kto nie rozumie idei larpa i jeśli nie przygotuje się zabawy pod niego to nie będzie się dobrze bawił. Należy też dodać, że tym bardziej ciężko jest zgrać tłum ludzi, którzy się nie znają i nie są obeznani w tematyce role-playing.

Trochę chaotycznie to opisałem, ale mam nadzieję, że rozumiesz co mam na myśli. ;)

Opublikowano

Jedyne osoby, które by się znalazły w klimacie, to ludzie z np. "Wszystko Gra" w Bydgoszczy, czy innych RPGowo-figurkowych kółek. Reszta, w stylu "mój pies", nie sprawdzi się.

Opublikowano

I tu cię DoktorBartasie zaskoczę. Większość karciarzy i część(raczej mniejsza) figurkowców z "Wszystko gra" nie jest fanami LARPów/RPG. W razie czego nieraz tam bywam więc mogę zostawić ogłoszenie. Może ktoś się zgłosi.

Opublikowano

Tylko dlatego, że "Wszystko Gra" to jedno wielkie G. w porównaniu ze starymi "sklepami". Nie bywam tam, ale daaawno temu w Bydgoszczy to obok MtG ludzie prowadzili sesję Wampira ubrani w gotyckie stroje. A takich ludzi grze Falomiota trzeba, a nie cioci wuja Wieśka.

Opublikowano

striphandler.ashx?stripid=f20d79e5-3c05-4f72-a1fe-29616508ce8d

A tak nawiązując do wypowiedzi Twojej falo. Napisałeś o Rynkowie i lasach otaczających. Tak jak na teren ośrodka mało ludzi wchodzi, a tym bardziej jak widać, że coś się dzieje, to lasy otaczające go to jest Myślęcinek.

Spacerowiczów trochę jest, więc trzeba by zrobić tam strefę bez strzelania.

Opublikowano
  • Autor

System trafień będzie taki jak na neuro2009 (Szakall wiesz o co chodzi) i zostanie przedstawiony już w poście ogłaszającym strzelankę. Co do questów wymyślanych przez graczy dla innych graczy w praktyce (Szakall i ja) widzieliśmy jakie zajefajne pomysły mogą mieć gracze na neuro 2009 (doktorek chcący dostać żywego mutanta aby zrobic mu przeszczep). Reklamy na WMASG i wszystkogra zostaną wystawione w następnym tygodniu. dziś rozmawiałem z moimi towarzyszami D&D i Neuroshima więc NPC będą oraz moderatorzy. Co do jedzenia zostaną załatwione Grille i inne rzeczy do gotowania i smażenia. Przemyślimy jeszcze kwestie skracacza respów. Wracając jeszcze do questów dla i od graczy bardzo klimatyczna jest tablica ogłoszeń z ogłoszeniami " potrzeba jest ekipa do eskortowania karawany handlowej z obozu A do C" itd. Mam już nakreślone 3 Questy ogólnego użytku. Co do ograniczeń ammo będzie straszne co by nie powtórzyła się sytuacja z Drejkowego larpa. Przewidujemy również konkursy na kostium adekwatny do profesji oraz historie postaci. A co do nastawiania to gracze tworzą klimat

Opublikowano

Tylko 10/12 h ? ; d Mało! ; P

Opublikowano
Facepalm DoktorBartas_PL (Wczoraj)

To jest ten moment, w którym przydałby się kontr-facepalm.

Nadal uważam, że to co napisałem jest sprawą do rozpatrzenia.

Ewentualnie ogrodzić cały teren gry i po problemie.

Opublikowano

No to ja pomarudzę trochę. Rzeczywiście 10h to za mało. Limity proponuję zrobić tak jak na neurolarpie rok temu. Aby LARP miał klimat proponuję zabronić hi-capów a wszystkie inne ładować tak jak real-cap+5 sztuk na przepchanie komory... Dobrym pomysłem byłoby zrobić spotkanie i zaznajomić przyszłych graczy z systemem gry. Na drugi raz nie wymieniaj mnie w każdym zdaniu gdzie jest mowa o doświadczeniu.

Pozdrawiam

Szakall.

Edit1. Kenmi- Wiesz ile by trzeba było taśmy żeby ogrodzić teren gry?

Edit2. Będzie afterparty jak w Wałczu?

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Edit1. Kenmi- Wiesz ile by trzeba było taśmy żeby ogrodzić teren gry?

Dużo. Dlatego w miejscach ścieżek dla pieszych dać jakieś znaczniki, a teren poza tym ogrodzonym rynkowskim zrobić non-shooting.

Opublikowano

Kenmi, ogrodzenie terenu nic nie da. Ludziska i tak przechodzą (nawet przez płoty), nic nie zastąpi uważania na cywili i nie strzelania przez krzaki. Uważam, że Szakal ma rację (nigdy nie myślałem, że to napiszę), że ograniczenie ilości amunicji i klimat LARPA powinien załatwić sprawę, w końcu na LARPIE nie strzela sie do wszystkigo co się rusza... to nie jebanka komputerowa... ale jak będzie się szanować amunicję i otoczenie to powinno być spoko.

Uważam, też (ale to tylko MOJE ZDANIE), że Major nie ma racji z cywilami... w klimatach post-apo nie ma cywili (bo zginęli), pozostali wojownicy i wojowniczki, więc im mniej graczy tym lepiej, ale muszą byc charakterystyczni jak np. Szpiegh w LARPIE Drake'a...albo Lina, albo Borys (Rudashi) Turbodymomen...

Byli genialni...

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Dlatego dobrze by było, żeby Falomiot i spółka pogadał z Drejkiem, i zrobić po prostu kontynuację... Bo było bardzo fajnie, chociaż wylądowałem na wypiździejewie z pijakami po całej imprezie, czekając na autobus. :D

Opublikowano

Popieram...

...ale trzeba się było odezwać to bym Cię zabrał z tamtąd...

Opublikowano
Uważam, też (ale to tylko MOJE ZDANIE), że Major nie ma racji z cywilami... w klimatach post-apo nie ma cywili (bo zginęli), pozostali wojownicy i wojowniczki, więc im mniej graczy tym lepiej, ale muszą byc charakterystyczni jak np. Szpiegh w LARPIE Drake'a...albo Lina, albo Borys (Rudashi) Turbodymomen...

Czytaj uważnie w całości zamiast wycinać kawałki to zrozumiesz co miałem na myśli, bynajmniej nie chodziło mi o cywili w sensie cywili.

Opublikowano
Czytaj uważnie w całości zamiast wycinać kawałki to zrozumiesz co miałem na myśli, bynajmniej nie chodziło mi o cywili w sensie cywili.

Major, jak Cię lubię tak czytam uważnie, rozumiem koncepcję, ale się z nią nie zgadzam, uważam, że cywile (ludki, spokojni obywatele) wyginęli, zostali wojownicy... takie mam zdanie, masz prawo mieć inne. W koncu nikt z nas nie przeżył świata post-apo (...i może dobrze) po prostu sobie gdybamy...

taka futurystyka, twórcza... ;-) ...Twoja może nawet bardziej niż moja... ja rozumiem, że handlarze, dziwki, barmani i inni dodają klimatu, ale myślę, że i tak byliby wojownikami... tylko w przebraniu...

ps. brałem udział w LARPIE Drake'a i powiem Ci, największa pierdoła jest Cię w stanie zabić... nie ufaj nikomu, nawet sobie... a RIDERS jest niebezpieczniejszy bez broni niż z bronią... (cytat z Barmana, Crimson Sunset)

Edytowane przez Gość

Opublikowano
Major, jak Cię lubię tak czytam uważnie, rozumiem koncepcję, ale się z nią nie zgadzam, uważam, że cywile (ludki, spokojni obywatele) wyginęli, zostali wojownicy...

To chyba jednak nie czytasz wyraźnie, albo pojęciem "cywile" zmyliłem Cię i odebrałeś pomysł inaczej niż ja to rozumiem ;) Zauważ że napisałem żeby "cywile" grali postacie np. mutantów czy innych stworów, ewentualnie obłąkanych ludzi którzy przetrwali ale zwariowali. A cywilami określam osoby które nie bawią się w Airsoft a miały by ochotę wziąć udział w takiej grze. Mam nadzieję że teraz w pełni rozumiesz co miałem na myśli ;)

Opublikowano

Nie no teraz rozumiem, ale chyba nie będą potrzebni...sam zobacz jak trudno do takiej gry zachęcić ludzi niezwiązanych z airsoftem... pewnie by to dodało klimatu, ale wydaje się być nierealne... odpuściłbym sobie.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Można zapuścić wici wśród grup związanych bardziej z postapo niż z airsoftem, np. Zakon Świętego Płomienia, Kawaleria Berg, jest trochę takich grup w PL. Może parę osób się pojawi, nawet jako zwiad.

Opublikowano

Leon, ja wiem że byłoby ciężko ale spróbować warto, na zasadzie - przyjdą to fajnie, nie to trudno, nie ma wpływu na grę. Nic nie kosztuje a może się udać i urozmaicić rozgrywkę.

Opublikowano

Właśnie ma wpływ na grę. Jeśli się wczują super ale jeśli nie to będą psuli rozgrywkę innym.

Opublikowano

I obowiązkowo każdy musi mieć ochronę oczu. Raczej niewiele osób ma więcej niż dwie pary okularków czy gogli, żeby obdarować znajomych. ;)

Opublikowano
Właśnie ma wpływ na grę. Jeśli się wczują super ale jeśli nie to będą psuli rozgrywkę innym.

Miałem na myśli to że jeśli nikt taki się nie pojawi to wpływu na grę nie będzie miało.

Opublikowano

Trochę mają racji, trochę nie... faktycznie jakby przyszli to gogle można im zapewnić (najprostsze można w OBI kupić za 12 zł, poliwęglany - dają radę wszystkiemu) ale jak nie przyjdą skuchy nie ma... poniekąd MAJOR masz rację, tylko gdzie wici zapuszczać... masz jakiś pomysł, poza dziewczynami, kochankami, przyjaciółmi... których narazimy na traumę przeżycia Gry post-apo... czego nam nigdy nie wybaczą.

Może wśród studentów, ale to problem z transportem będzie...

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Grup LARPowych jest masa, spróbować tam wici zapuszczać. Może akurat ktoś się skusi.

Opublikowano

a ja mam pytanie czy taki zwykły szary kolo może sobie przyjść oczywiście jakaś wpłata tam... ale nie miałbym repliki tyko tak dla klimaciku sobie przyjść... pingle ochronne mam ... uwielbiam taki klimat :P

Opublikowano

Brotherhood of Beer trzeba powiadomoć, z tricity nie mają daleko.

Opublikowano

Tylko do ściągania ekip zamiejscowych musi być zrobiona strona internetowa z prawdziwego zdarzenia, forum KP nie wystarczy. A tym bardziej jakieś darmowe na fora.pl czy coś.

Opublikowano

Nie zgodzę się. Wałeckie Neuro miało marną stronę właśnie na fora.pl a ściągnęli na nie ludzie z Krakowa, Poznania, Trójmiasta i Bydgoszczy. Tak samo STALKER w bornym i wiele innych imprez.

Opublikowano

Podejrzewam, że albo ma się wyrobioną markę albo trzeba mieć jakiś lep na 'muchy'. Tutaj akurat wypasiona stronka.

Można też zrobić bez wydziwiania, ogłosić się na wumasgu. Mega fani zapewne przyjadą, powiedzą później znajomym, że było fajnie i dopiero w kolejnej edycji uda się z większą ilością ludzi. Inaczej tego nie widzę.

Opublikowano

@Szakall

Tylko to słaba reklama... Właściwie antyreklama już.

I będę ignorantem, ale pierwsze słyszę, żeby coś w Wałczu było. Jeśli mowa o OldTown, to słyszałem; jak nie, to widać jestem nubem. Albo serio zero marketingu zadziałało.

Wystarczy prosta stronka (Panzerfaust IV) i impreza jest sławna na absolutnie całą Polskę.

A najlepiej pozostać przy "ogromie" imprezy Drejkowej, było w sam raz.

Opublikowano
I będę ignorantem, ale pierwsze słyszę, żeby coś w Wałczu było. Jeśli mowa o OldTown, to słyszałem; jak nie, to widać jestem nubem.

Jesteś nubem. O historii stosunków dyplomatycznych Górnej Wolty z Republiką Ghany też pewnie nie wiele wiesz, a to pewnie oznacza, że ich nie było??

Opublikowano

Pomysł sam w sobie jest bardzo dobry. Ino czy Rynkowo jest dość duże?

Oprócz tego proponowałbym stworzenie np. grup najemników, bandytów napadających na przechodniów etc ;D

Questy? Jak najwięcej, tylko same dobre. Oczywiście takie w stylu "wyeliminuj tych a tych" będą jak najbardziej na miejscu. Tylko również przemyślane z pomysłem (żeby nie było zabijania potrzebnych innym ludzi...)

Opublikowano

@wilku

To nie było miłe. Mnie nie obchodzi, gdzie się leją, kto z kim. Mnie interesuje temat airsoftu, poniekąd post-apo (ale bardziej w sensie nie-LARPowym). I zapewne bym więcej wiedział o tym całym Wałczu, gdyby zadbali o dobrą reklamę eventu.

Z tego co czytałem na ich forum, w tym roku było ok. 35 osób łącznie z organizatorami. Z dobrym podejściem "marketingowym", by było zapewne z 3x tyle (rok temu mieli ok. 90 osób), bo trzeba pamiętać, że nie zawsze duża ilość = słaba jakość.

Mi się marzy coś z tzw. "pierdolnięciem", na sporo osób, z newsem na WMASGu, ale to nie jest możliwe do zrobienia na półtora miesiąca przed terminem. I właściwie nie ma co robić konkurencji zabawom pokroju OldTown, gdzie ludzie się naprawdę przykładają do "feelingu".

Opublikowano

questy mogły by też być wymyślane na miejscu... jak tam ktoś miał konflikt w trakcie zabawy... czy coś by wymyślił innego np: ,,idź do baru po chleb dostaniesz pińć kulek''

kulki mogłyby być taką wersją waluty... oczywiście jakby to przeszło to muszą być jakieś ograniczenia... a za questy w barze można dostać parę nowych... (nieużywanych)

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Youpi i Zgon: gratuluję odkrycia ameryki. Po prostu najemnicy i "ci źli", w połączeniu z walutą w postaci amunicji to pomysły prze-nowe i super innowacyjne. Koniecznie trzeba je wdrożyć. Że też nikt nigdy wcześniej o tym nie pomyślał w post-apo.

Opublikowano

Questy "dynamicznie" powstawały na post-apo ostatnim, i nie było z tym problemu. Mały problem był na początku, gdy trzeba się było nałazić troszkę i poszukać czegoś do roboty.

Opublikowano

Co Wy gadacie ? ; d kulki walutą ? o.O Walutą muszą być kapsle po Coli ; p no myślę, że dopuszczalne były by też po piwie... ; D

Opublikowano

Spoko Dale, nie spinaj się tak. Myślę że warto było to dodać mimo oczywistości.

Heh, kapsle to dobry pomysł, tylko trzeba by jakoś oznakować te "użytkowe", bo jakiś bardziej doświadczony degustator mógłby zgromadzić całkiem niezły zapas ;D

Opublikowano

Mi pomysł zrobienia Larpa chodził po głowie od mniej-więcej stycznia. Wiadomo, chciałem zrobić kontynuację, co by było ciekawiej. Jednak błagam Was, jeśli chcecie zrobić coś większego, to Rynkowo odpada na 100%. Post-apo to nie las, to nie jakiś budyneczek, to musi być coś "z jajem". Takim miejscem była Rzeźnia.

Ja bym przede wszystkim zrezygnował z miejsc, na których może pojawić się większa ilość cywili.

No i kwestia "klimatu" bla bla bla, bla bla i jeszcze raz bla bla. Każdy oczekuje od post-apo czegoś innego, na Crimson Sunset szumnie nazwany był "Falloutowym" jednak sądzę że uzyskaliśmy unikatowy, swój "własny" klimat. Dlatego nie szufladkowałbym.

Dajmy graczom zbudować klimat ;)

Ja mogę pomóc w organizacji, mam teraz w pizdu czasu, środków się też znajdzie. Mam też odłożone 60zł z poprzedniego LARPa, można przeznaczyć na prowiant.

Wracając do terenu - bardzo fajnym miejscem byłaby Cegielnia, Rzeźnia jest oklepana ale klimatyczna (no i teraz tam podobno wchodzić nie można), może Suchatówka? Gniewna Góra z kominami i rurami w tle była na prawdę klimatyczna.

Ja jestem skory do pomocy. Dajcie mi tylko butelczynę grogu i chętną dziewkę na kolana!

PS. Mam około 600 kapsli po ostatnim LARPie

Opublikowano

Myślę że ciekawym pomysłem byłyby maski przeciwgazowe. Można by zamówić coś na większą skalę (na allegro są po ~10 zł, a za przesyłkę można by zapłacić raz).

Oczywiście musielibyśmy się zrzucić, z czym problemu by nie było- każdy może przelać na konto komuś te 10 zł, nawet przez pocztę.

Opublikowano

las jest dobrym terenem trochę przypominającym Stalkerowy. Ale ja nie wiem jak tam dokładnie wygląda. Budynki może ale nie za duże...

Co do prowiantu to mokry chleb i sucha woda były by na miejscu i jakieś konserwy jak kto lubi.

A co do masek fajny pomysł ale czy nie za kosztowny na tego jednego LARPa? chyba że na przyszłość by były to owszem... ale też bawienia by było z wprowadzaniem stref skażonych na których by trzeba było zakładać maski. No i filtry...z nimi też by był problem.

Opublikowano

Problem problem problem. Najlepiej siedzieć w domu i nic nie robić albo przyjść na gotowe. Maski p-gaz to powinna być sprawa indywidualna; strefy skażone jak najbardziej, niektóre oznakowane, niektóre nie.

I prosiłbym o nie mówienie "stalkerowy" bo od razu mi się nóż otwiera. Stalker to nie post-apo.

Opublikowano

no dobra ale jak będą strefy skażone nie oznakowane to skąd ktoś ma wiedzieć czy się na niej znajduje od dłuższego czasu i powinien zginąć?

-wolisz Metro 2033? :D

Opublikowano
Myślę że ciekawym pomysłem byłyby maski przeciwgazowe. Można by zamówić coś na większą skalę (na allegro są po ~10 zł, a za przesyłkę można by zapłacić raz).

Oczywiście musielibyśmy się zrzucić, z czym problemu by nie było- każdy może przelać na konto komuś te 10 zł, nawet przez pocztę.

Młody kolego, maski P.Gaz wymagają sporych przeróbek, żeby mogły być używane w ASG, po pierwsze trzeba wymienić szybki na poliwęglanowe a to koszt kilkudziesięciu złotych na szt. więc nie szalej... Podobnie Zgon, nie szalejcie koledzy... miło że chcecie pomóc, ale jeszcze bardziej by było miło jakbyście przedtem poczytali trochę w Archiwum i po oglądali np. zdjęcia mojej maski p.gaz potrzaskanej pociskami ASG... po tej próbie, przerobiłem moją maskę i mam szkła poliwęglanowe, ale to kosztowało sporo pracy i pieniędzy i chyba mam taką jedyną maskę w kuj-pom...

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Już nie Leon, już nie ;) Jak będę miał do dyspozycji aparat i chwilę czasu to zamieszczę 'tutorial' jak przerabiać najpopularniejsze typy masek. Nie wymaga to szpecjalnych narzędzi w większości przypadków.