Jump to content
  • 0

Zepsułem cyme, szaman w Toruniu poszukiwany :)

TheLewizor
 Share

Question

Witajcie,

któregoś dnia nabyłem droga kupna cm0.28 na TG a że dłubać lubię to i tej okazji nie przepuściłem. Najpierw był mosfet samoróba i okablowanie modelarskie 14AWG z Deansem i lipo 7,4 2200mAh, ( działa bez zarzutu). Następnie metalowa komora HU oraz lufa 6,03 Tornado, po tej operacji odnoszę wrażenie że strzały stały się mniej powtarzalne i kulki trochę lataja jak chcą. Wczoraj natomiast założyłem zestaw Bore up SHS taki przeceniony z GF i odnoszę wrażenie że jest gorzej niż było, do tego w trybie auto zdarza się że kulki wypadają z lufy 2m przed nią.

Sugestie wszelkie mile widziane ew. jakaś mądra głowa w Toruniu która tam zajrzy i powie co i jak.

10 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Jaki typ cylindra i jaka długość lufy? Poczytaj o stosunku objętości cylindra do pojemności lufy. Jak pluje kulkami to zobaczy czy komora nie jest za daleko/blisko gb. Wsadź tą samą gumkę i lufę do stockowej komory. To że metalowa nie wnosi totalnie nic. Poza tym lufa tornado to kał. Szukaj w to miejsce np stockowych luf KWA - różnica między nimi a promykiem jest na prawdę nie wielka a nawet żadna - sprawdzone osobiście w 4 kwaczkach (poprawę odczułem dopiero na km-head).

• Upvote 4

• 0

Do lufy 455 styka spokojnie cylinder typ 0, Bore-Up spręża Ci za dużo powietrza, stosuje się je dopiero od +- 510 i więcej.
Plucie kulkami może wynikać z jakichś problemów w pracy dosyłacza dyszy, bądź krzywego osadzenia samej dyszy. Czasem z problemów w uszczelnieniu się między dyszą a gumką HU. Ogólnie dziwi mnie, ze poszedłeś od razu z metalową komorą, zamiast najpierw pobawić się z taśmą teflonową i lepszą gumką HU. Moje doświadczenie z kałachami raczej wskazuje na to, że w pewnych przypadkach metalowa komora jest wręcz downgradem, lepiej byś wyszedł na plastikowej czerwonej komorze Element.
Tak czy inaczej... Sprawdź gumke HU, komorę, i dyszę. Jeśli się dobrze orientuję, do bore-up powinna też być dysza o zwiększonym przekroju? Tutaj proszę o potwierdzenie od kogoś bardziej obeznanego, bo nigdy nie dłubałem BU.

• Upvote 1

• 0

Ja do tej lufy zalecałbym cylinder typu 1 NB oczywiście zakładając znakomitą szczelność zestawu cylindra (podstawa), następnie dysza-komora.

• Upvote 4

• 0

Dokladnie.

Whisky a robiłeś może test przy jakiej lufie kończy się zakres możliwości cylindra typu 2 (zakładając zamontowane sorbo i lufa 6.03-6.04) bo jestem ciekaw. Swoją drogą, według Ciebie stockowy cylinder kwa to typ 1 czy 2? Bo posiadam cylinder shs typu 2 i otwory są do tej samej odległości co w KWA ale wiadomo jak to z oznaczeniami shs. 

• 0

Jakub robił takie testy z cylindrami, na korzyść cylindrów o pomniejszonej pojemności, w KWA raczej nie zmieniam cylindrów i jak najmniej wymieniam, jedynie przerabiam głowicę na wentylowaną i to dodaje do 10 fpsów, ostatnio wróciłem do stokowej i 8 fps mniej. Stokowo montują cylindry "0" bo tańsze w produkcji.

Sorbo chyba nie wiele zmienia w tej kwestii, chyba ,że dasz grubsze niż oryginał, sprzedaje tych sorbopadów dość dużo i brak informacji, czy zmienia to cokolwiek prócz ochrony GB i cichszej pracy.

• 0

Ja również trzymam jak najwięcej KWA w stocku ale z lufa 247 lub 300mm to już nie można latać z takim cylindrem jak do lufy 509-550mm. 

Nie może być typ 0 bo stockowo mają wycięcie. Wiem, że wersje CQR miał wycięcie prawie w połowie cylindra (typ 4?). Pytam o sorbo bo używam grubszego niż oryginalna guma dlatego zmniejsza objętość cylindra (aczkolwiek nieznacznie). 

• 0

Cylinder typ 2 działa dobrze i przy 40cm. Do 43cm mam już przypiłowaną jedynkę.

Na mniejszym cylindrze widać głównie większą powtarzalność i cichszą pracę. Z drugiej strony trochę mniejszy JC się robi. Myślę, że spora część mitów nad HPA polega na sterowaniu dawką powietrza (a potem zdziwko, że lepiej strzela niż AEG z niedobranym cylindrem).

Edited by Mikadorus [Obliterators]

• 0

Panowie znalazłem odpowiedź na temat rodzajów cylindrów KWA. Otóż we wszystkich emkach kwa z wyjątkiem cqr mamy montowane cylindry pierwszego typu. W cqr jest typ 3. Załączam zdjęcie żeby zobrazować 

199-1002-M033-KWA-AEG-Cylinders-with-Types.jpg