Opublikowano 12 Lipca 20178 l Panowie, z ciekawością oczekuję opini o tegorocznym CA. Powiedzmy mam ukryte powody.
Opublikowano 17 Lipca 20178 l Panowie i Panie, widziałem Kujawsko - Pomorskie rejestracje w obozie NIebieskich, nie wierzę,ze nikt się nie pojawił.
Opublikowano 18 Lipca 20178 l Mnie dziwi absolutny brak jakichkolwiek fotek, czy opisów imprezy, nawet prywatnych na FB. Jedyna recenzja jaka do mnie doszła to to, że impreza airsoftowa była przyzwoita, jednak poziom jej upolitycznienia był tak gigantyczny, że drugi raz już na nią ta osoba nie pojedzie. Ale to był jedyny głos jaki do mnie dotarł. Ktoś, może jednak coś?
Opublikowano 18 Lipca 20178 l Fotki to bym znalazł, byłem w tej "politycznej" grupie Paszport MON. Jednak chodzi mi o relacje z potyczek ASG. Ponieważ zaskoczyła mnie pewna sprawa, którą usiłuję wyłuskać w komentarzach. Politykę można grzecznie odstawić na bok, a zająć się analizą gry i organizacji.
Opublikowano 18 Lipca 20178 l Wiem że nie powinienem się wypowiadać bo strzelam za rzadko, i jako ślepa osoba lepiej strzelam foty niż z karabinu, bo lustrzanka ma autofocusa, ale... Są na takich larpach jak combat alert albo misja afganistan robione battle report'y? Co filmik to widzę tylko zwykłe strzelanie - nie mówię że nie fajne, bo mi się podoba - ale brakuje mi dobrych filmów podsumowujących przebieg działań "bitewnych" danej zabawy. widok mapy z góry, opis według czasu działań, linii frontu, straty podczas zdobywania punktu/punktów. I te animacje2d poprzeplatane filmikami ze strzelanek. Wie ktoś, ma ktoś coś takiego, albo jakiś link do filmu? A i z chęcią pooglądałbym zdjęcia waszych działań z combat alert jak przedmówcy .
Opublikowano 19 Lipca 20178 l 19 godzin temu, Zdzichu Rączka napisał: Są na takich larpach jak combat alert Combat Alert. LARPEM. To tak samo jakby napisać że Ford Velociraptor to rozsądne rodzinne auto bo ma dobry napęd, mocny silnik i dużo miejsca na bagaż...
Opublikowano 19 Lipca 20178 l No bo to potężne uproszczenie jest. Chociaż rozumiem że samego odgrywania ról nie ma tu dużo. Bardziej adekwatną nazwą byłoby MASSPVP game, z przeciąganiem liny na obszarze - ale sens zostaje zachowany, pytanie także .
Opublikowano 19 Lipca 20178 l CA ma tyle wspólnego z LARPEM co Sasza Grej z byciem zakonnicą. A zdjęć nikt nie publikuje bo się wstydzi że uczestniczył w tej grze Z mojej strony wiadro hejtu w stronę Combat Alert, kiepski zlot/ jebanko-weekend. Dla noobów lub dla przesiąkniętych swoją zajebistością warszowioków. Byłem 3 razy na tym shicie i nie mam ochoty jechać więcej.
Opublikowano 19 Lipca 20178 l @Zdzichu Rączka MA to gra airsoftowa z elementami larpu i tam larpu jest trochę, czasem lepszy, czasem gorszy, ale jest. M.in. dlatego ciężko o jakiś większy brief po grze, bo wielu graczy ma własne cele w grze. W zasadzie tylko ISAF ma określone misje i priorytety, ale realizuje je na larpowcach i jebankowcach więc efekty są różne. Mnie akurat MA bardzo się podoba i wróciłem z niej mega zadowolony, choć jest co udoskonalać na bank. Z CA wypłynęło podsumowanie, wygrali Czerwoni, czyli żołnierze Frontu Eurazjatyckiego, drudzy byli niebiescy, czyli Sojusz Narodów i partyzanci + kupa zdjęć sponsorowanej walki czołgów. To jest koniec informacji jakie posiadam (+ ta jedna relacja o upolitycznieniu). @Piotr_v_Bromberg "Mój informator" (ych jak to brzmi ) nie mówił o upolitycznieniu w kontekście uczestnictwa ludzi z paszportu, tylko otoczki i skali agitacji politycznej na apelach i w samej grze, co również oddziaływało na rozgrywkę airsoftową. Podobny zarzut słyszałem już rok temu m.in. od Blackwatersów Warszawa, którzy w tym roku wybrali właśnie z tego powodu MA. W poprzednich latach wiemy jak było, w tym roku ciągle nie wiemy. @Piotr_v_Bromberg może opowiesz jednak skoro nie ma innych chętnych?
Opublikowano 19 Lipca 20178 l Chociaż ktoś, dzięki. Szkoda tylko że nie nikt nie robi mapowych podsumowań bitew - taka wizualizacja przebiegu rozgrywki jak w dokumentach wojennych, ale nic. Może ktoś kiedyś na to wpadnie ;/ .
Opublikowano 19 Lipca 20178 l Waśnie ze względu na mój niszowy udział w CA, ostrzelanie przed rozpoczęciem rozgrywek ASG, chciałbym poznać opinie i realaceja (kolejność dowolna) co do tegorocznego Combatu. Nie jestem nowicjuszem w tej zabawie i zaskoczyło mnie kilka rzeczy, stąd niewinne z pozoru pytanie, wynikające z obserwacji i braku sensownych recenzji. Wiem, że wielu Paszport MON kojarzy się jednoznacznie z polityką. Nie mam zamiaru przekonywać Was do moich poglądów i nie mam ochoty włazić w płytką dyskusję "o wyższości świąt Wielkanocy nad Świętami Bożego Narodzenia" interesi mnie odbiór kolegów z ASG, tegorocznego CA. Z mojej strony jako oficera rezerwy, kurs dla paszportrowców oceniam jako dobry. 15 Brygada Zmechanizowana pokazała i nauczyła wielu ciekawych rzeczy i umiejętności. Zadania wyznaczone na czas szkolenia także były do opanowania w ramach podstaw szkolenia. Bajka w tym, że zaistniała pewna bariera, wręcz realna między uczestnikami rozgrywek ASG i szkolenia Paszportu. Owszem miały być z założenia równoległe, jednak nie zagrało coś ważnego i to samo doprowadzało do głupich konfliktów, na które do dziś nie ma odpowiedzi. ASG przyjechało ciekawie spędzić czas, Paszport podsumować pół roku szkolenia na potrzeby WOT. Polityczna otoczka to pikuś przy błędach organizacyjnych jakie wyłapałem, być może wynikają one z tego, że organizatorzy CA pierwszy raz zobowiązali się do równoczesnej imprezy dla ASG i Strzelców.... Mam nadzieję, że za rok, kiedy 10 edycja CA ma być za friko, będzie inaczej. Jak dla mnie sam przemarsz plutonów Paszportowców przez strefy ASG miałby ciekawszy przebieg, gdyby organizator przewidział/ujął je w scenariuszu rozgrywek imprezy. Foty z Paszportu dostępne na fejsowej stronie Związku Strzeleckiego.
Opublikowano 20 Lipca 20178 l Imprezę (wnioskuję to z medialnej aktywności) zabijają polityczne aspiracje M.Korowaja i jego stowarzyszenia. Nie chciałbym bym być złym prorokiem, ale wygląda mi to tylko i wyłącznie na próbę zrobienia kasy. Tematy są modne i lotne (ASG, WOT, Strzelcy, Paszport MON) więc background działań Korowaja wygląda mi na próbę "ustawienia" się w tej "rzecywistości". Oczywiście nie można mieć mu tego za złe (bo skoro chce robić interesy - to niech robi) ale, imho, dawno powinien nazwać to wprost. Co do organizacji. ZTCW impreza nigdy nie była najwyższych lotów a z błędów organizacyjnych Koorowaj nie wyciągał wniosków wogóle bądź dokonując niewielkich korekt.
Opublikowano 20 Lipca 20178 l Jarek, Twój komentarz to jest właśnie to czego chciałem uniknać. Wojsko stanęło na uszach, żeby pokazać się i szkolić według najlepszych norm. Tło i powiedzmy trzeci plan to już całkowicie inna bajka. Ale bardzo ciekawi mnie własnie pozbawiona tej podszewki relacja z rozgrywek ASG, niż biezący komentaż polityczny.
Opublikowano 21 Lipca 20178 l 11 godzin temu, Piotr_v_Bromberg napisał: Jarek, Twój komentarz to jest właśnie to czego chciałem uniknać. Wojsko stanęło na uszach, żeby pokazać się i szkolić według najlepszych norm. Tło i powiedzmy trzeci plan to już całkowicie inna bajka. Ale bardzo ciekawi mnie własnie pozbawiona tej podszewki relacja z rozgrywek ASG, niż biezący komentaż polityczny. nie unikniemy takiego komentarza. Korowaj musi sobie udzielić odpowiedzi na pytanie czy robi imprezę dla ludzi uprawiających ASG ... czy robi imprezę dla środowisk proobronnych/strzelców/uczestników programu Paszport MON. Wiem, że wiele osób (ekip/stowarzyszeń) czynnie uprawiających asg należy również do tej drugiej grupy ale, imho, nie jest to większość i z pewnością nie jest to grupa docelowa - uczestników CA. Więc ... albo czyste asg (co nie wyklucza wsparcia logistycznego ze strony wojska) albo to co mamy teraz czyli, zasadniczo - niewiele
Opublikowano 21 Lipca 20178 l Hej -jestem człowiekiem, który od czasu do czasu patrzy na te forum czy nie ma jakis nadzwyczaj ciekawych strzelań u was. Na CA byłem i popełniłem relację -
Opublikowano 23 Lipca 20178 l Dnia 21.07.2017 o 11:42, vim napisał: Hej -jestem człowiekiem, który od czasu do czasu patrzy na te forum czy nie ma jakis nadzwyczaj ciekawych strzelań u was. Na CA byłem i popełniłem relację - VIM Dzięki bardzo za podsumowanie, widzę że nic się nie zmieniło w CA. Uwierz mi że u nas środowisko tworzy gry ze składek, bądź z hajsów organizatorów. Gry są na przyzwoitym poziomie larpowym i milsimowym, mówię to jako organizator a przede wszystkim gracz i uczestnik wielu gier nie tylko w kuj-pomorskimale w całej Polsce. Nie uważam by pod względem fabularnym czegoś nam brakowało, uważam że niektóre gry np. : Piekło Chapare czy seria Wind's czy Stalker'y przy odpowiednim budżecie zjadłaby inne gry. [ które defakto sa często przereklamowane ] Nie można porównywać gier ze środowiska kpasg do ogólnopolskiej imprezy która jest imprezą komercyjną z ogromną pomocą i zapleczem ze strony wojska a nie na szczeblu lokalnym przy użyciu środków ich twórców. Takie moje zdanie. Masz prawo się nie zgodzić, szanuję to. Bez hejtu i pozdrawiam. Edytowane 23 Lipca 20178 l przez Dassault
Opublikowano 24 Lipca 20178 l On 23.07.2017 at 9:37 PM, Dassault said: VIM Dzięki bardzo za podsumowanie, widzę że nic się nie zmieniło w CA. Uwierz mi że u nas środowisko tworzy gry ze składek, bądź z hajsów organizatorów. Gry są na przyzwoitym poziomie larpowym i milsimowym, mówię to jako organizator a przede wszystkim gracz i uczestnik wielu gier nie tylko w kuj-pomorskimale w całej Polsce. Nie uważam by pod względem fabularnym czegoś nam brakowało, uważam że niektóre gry np. : Piekło Chapare czy seria Wind's czy Stalker'y przy odpowiednim budżecie zjadłaby inne gry. [ które defakto sa często przereklamowane ] Nie można porównywać gier ze środowiska kpasg do ogólnopolskiej imprezy która jest imprezą komercyjną z ogromną pomocą i zapleczem ze strony wojska a nie na szczeblu lokalnym przy użyciu środków ich twórców. Takie moje zdanie. Masz prawo się nie zgodzić, szanuję to. Bez hejtu i pozdrawiam. Eeee, nie do końca rozumiem dlaczego napisałeś co napisałeś. Nie porównuję gier kpasg do CA, z dwóch powodów 1. Nie byłem na żadnej grze kpasg:) 2. Gdybym mógł porównać, to pewnie CA przegrałoby z kretesem Sam jestem organizatorem gier ASG i po CA często słyszałem zdanie "Nawet wasze cotygodniowe strzelanie jest lepsze"
Opublikowano 25 Lipca 20178 l Ja także nie pisałbym w podpuszczalskim tonie o wrażenia. Po prostu czegoś mi brakowało w tej imprezie, pomijając politykę, lans i całkiem ciekawe zpalecze. Wybaczcie mam wrażenie, że Wind byłby lepszy z zapleczem 15 BZmech.
Opublikowano 26 Lipca 20178 l Dnia 2017-07-25 o 01:11, vim napisał: Eeee, nie do końca rozumiem dlaczego napisałeś co napisałeś. Nie porównuję gier kpasg do CA, z dwóch powodów 1. Nie byłem na żadnej grze kpasg:) 2. Gdybym mógł porównać, to pewnie CA przegrałoby z kretesem Sam jestem organizatorem gier ASG i po CA często słyszałem zdanie "Nawet wasze cotygodniowe strzelanie jest lepsze" Posty Piany czytaj "przez palce". Pewnie chciał was zaprosić do nas na jakąś większą imprezę. Ja zapraszam wprost. Ps. Czekam na pozostałe relacje/opinie o CA. Byłem na 3 edycji i postanowiłem już nigdy nie wracać, ale ostatnio słyszałem umiarkowanie pozytywne opinie. Więc słucham dalej.
Opublikowano 28 Lipca 20178 l On 26.07.2017 at 10:56 AM, Jed said: Posty Piany czytaj "przez palce". Pewnie chciał was zaprosić do nas na jakąś większą imprezę. Ja zapraszam wprost. Ps. Czekam na pozostałe relacje/opinie o CA. Byłem na 3 edycji i postanowiłem już nigdy nie wracać, ale ostatnio słyszałem umiarkowanie pozytywne opinie. Więc słucham dalej. Jak terminarz naszej grupy pozwoli, to na pewno spróbujemy przybyć. Niestety, ostatnimi czasy jest on napięty. Co do relacji, to sporo można znaleźć na grupie dyskusyjnej CA na FB - https://www.facebook.com/groups/1343296549084893/
Opublikowano 4 Września 20178 l Jadę do Orzysza w terminie 22-24 września. Mam trzy miejsca w samochodzie.
Opublikowano 4 Września 20178 l Paszportowcy siedzą na Orzyszu do środy 28 września. Jakbyś w tym terminie wracał....? Edytowane 4 Września 20178 l przez Piotr_v_Bromberg
Czołem, czy wybiera się ktoś z obecnych na tegoroczny Combat Alert?