Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LIMITY FPS dyskusja

Opublikowano

Witajcie,

Kiedy czytam zasady i limity na zdecydowanej większości manewrów, okazuje się że większość ma wiele części wspólnych, np. limity FPS...

Począwszy od simów: CCS, MCS, KPCS ale także jebanek.

Wystarczy zerknąć w dziale MANEWRY i przejrzeć parę postów a okazuje się, że właściwie wszystkie, uwzględniają limity FPS

Warszawski stock, czy od niedawna kujawsko-pomorski stock i szeroko pojęty wyścig zbrojeń zaczyna być coraz bardziej niebezpieczny.

Ten kto stracił zęba, miał kulkę w policzku :-) na pewno jest w stanie zrozumieć powody dla których chcę rozpocząć tę dyskusję.

Zamiast pisać o limitach przy każdym poście, może ustalilibyśmy limity FPS, spójne dla KPASG, żeby każdy kto w perspektywie czasu marzy o jakimś tuningu, wiedział gdzie jest OK a gdzie już nie...

Poza tym chodzi o to, żeby kiedy pojawia się ktoś mniej odpowiedzialny, nie usprawiedliwiał się, że nie ma limitów....i dlatego z 10m w trybie AUTO strzela z repliki mającej 470FPS...

Co wy na to?

Najczęstsze limity jakie zauważyłem to:

do 350FPS - CQB (czasem ktoś dodaje, że nie strzela się w odległości do 5m), tryb FULL AUTO

do 450FPS - poza budynkami (strzelanie dozwolone od 10m od przeciwnika), tryb FULL AUTO

pow. 450FPS - tylko SINGLE FIRE (strzelanie TYLKO pow. 15m od przeciwnik)

to tylko jakieś wskazanie do dyskusji, do której zachęcam.

Pozdrawiam

Edytowane przez rav

• Odpowiedzi 113
  • Wyświetleń 3,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Każda dyskusja o bezpieczeństwie nie jest niedorzeczna.   Idąc takimi wywodami można przyjąć, że przecież istnieją zbroje płytowe, więc walmy do siebie z wiatrówek.   Limity mocy r

• Po raz kolejny przytoczę odpowiedź mojego koleżki z teamu (Kazek) gdy dopiero wgryzałem się w ASG i spytałem jak często bywają urazy. Odpowiedział, 'rzadko, bo z debilami się nie strzelamy'. Ot cała p

• Różne głosy padają w dyskusji, ale trzeba zdać sobie sprawę z pewnej generalnej zasady, której nie ominiemy ani nie możemy odwracać. Bierze się odpowiedzialność za własne czyny. Używasz niebezpieczneg

Opublikowane grafiki

Featured Replies

Opublikowano
12 godzin temu, Zet napisał:

Ja o manewrach BOA wypowiadam się nie na podstawie czyichś opowieści, tylko na podstawie obecności na nich.

10 minut temu, Zet napisał:

@JarekM Nie na wszystkich, jestem z Torunia więc w pierwszej kolejności strzelam się tutaj. W Bydgoszczy bywamy zarówno na BOA jak i na manewrach robionych przez Ersoft Bydgoszcz, zależnie od tego kto organizuje w dany dzień. 

Więc nie masz (wbrew temu co twierdzisz) pełnych informacji w podmiotowej kwestii.

Opublikowano

Jarek nie mam zamiaru tego ciągnąć. Skoro uważacie, że o niedzielnych jebankach macie lepsze pojęcie od kogoś, kto na te jebanki jeździ i to prawie co tydzień, to cóż, nic na to nie poradzę. 

Opublikowano

Dawno zgubił mi się sens dyskusji. Skoro orgowie chcą wprowadzać dane limity FPS, to niech wprowadzają. Dlaczego ktoś miałby im kazać robić manewry inaczej niż sami chcą?

Opublikowano
Godzinę temu, Bernol napisał:

Dawno zgubił mi się sens dyskusji. Skoro orgowie chcą wprowadzać dane limity FPS, to niech wprowadzają. Dlaczego ktoś miałby im kazać robić manewry inaczej niż sami chcą?

I tak jest i będzie, nie zamierzamy wprowadzać jakichkolwiek odgórnych limitów.

Opublikowano

Wiem, bardziej chodzi mi o Zeta. Limity są takie jakie chce org więc nie rozumiem po co ta rozmowa.

Opublikowano
2 godziny temu, Bernol napisał:

Wiem, bardziej chodzi mi o Zeta. Limity są takie jakie chce org więc nie rozumiem po co ta rozmowa.

Skoro nie rozumiesz treści tematu to proponuje czytać jeszcze raz aż do skutku. Jeśli potrzebujesz, żebym jakąś moją wypowiedź Ci bardziej wyjaśnił pisz śmiało na PW.

Opublikowano
21 godzin temu, Zet napisał:

@sirwiz na manewrach BOA jest prawie zawsze ponad 50 osób, a same manewry są raz na parę tygodni. Mimo tego, że zawsze gra podszyta jest prostym scenariuszem to kręci się on wokół strzelania do siebie. Gdyby te 50 fps więcej na manewrach BOA powodowało zwiększoną ilość wypadków, to przez to jaka ogromna ilość kompozytu się tam sypie od razu byśmy widzieli zauważalnie większą ilość wypadków.

Ja o manewrach BOA wypowiadam się nie na podstawie czyichś opowieści, tylko na podstawie obecności na nich.

Zakładam, że byłeś ale nie pamiętasz, jak na manewrach BOA zalewałem się krwią? ;)

Niestety - zawsze i wszędzie są i będą zdarzały się urazy. Limity limitami, jednak powtórzę - jeśli na wejściu nie ma chronowania replik, bez wyjątków, wówczas nawet najbardziej restrykcyjne limity mogą nie do końca mieć sens - trafi się ktoś, kto przeszedł obok chrono, a potem wali w budynku na 450fps "bo nowy", albo 700fps w snajperce "bo snajper musi mieć zapas zasięgu" itd ;)

Opublikowano
Godzinę temu, Zet napisał:

Skoro nie rozumiesz treści tematu to proponuje czytać jeszcze raz aż do skutku. Jeśli potrzebujesz, żebym jakąś moją wypowiedź Ci bardziej wyjaśnił pisz śmiało na PW.

Treść rozumiem doskonale, bardziej zastanawia mnie co próbujesz osiągnąć. Mam wrażenie że wszyscy od dawna wiedzą jaki masz stosunek do limitów FPS. Ale one istniały, i mam wrażenie że dalej będą istniały. Pomimo Twojego zdania na temat ich, i ludzi którzy uważają je za potrzebne.

Opublikowano
Godzinę temu, arthem napisał:

Zakładam, że byłeś ale nie pamiętasz, jak na manewrach BOA zalewałem się krwią? ;)

Niestety - zawsze i wszędzie są i będą zdarzały się urazy. Limity limitami, jednak powtórzę - jeśli na wejściu nie ma chronowania replik, bez wyjątków, wówczas nawet najbardziej restrykcyjne limity mogą nie do końca mieć sens - trafi się ktoś, kto przeszedł obok chrono, a potem wali w budynku na 450fps "bo nowy", albo 700fps w snajperce "bo snajper musi mieć zapas zasięgu" itd ;)

Delikatnie zasugerowano mi, że mogło to nie być na manewrach BOA - przyjmijmy zatem, że było to na manewrach na Zachemie. Cała reszta - czyli główny trzon wypowiedzi pozostaje bez zmian - bez chronowania, zawsze i wszędzie - nie zależnie kto organizuje, może się zdarzyć, że pojawią się ludzie przekraczający limity ;)

Opublikowano
55 minut temu, arthem napisał:

Delikatnie zasugerowano mi, że mogło to nie być na manewrach BOA - przyjmijmy zatem, że było to na manewrach na Zachemie. Cała reszta - czyli główny trzon wypowiedzi pozostaje bez zmian - bez chronowania, zawsze i wszędzie - nie zależnie kto organizuje, może się zdarzyć, że pojawią się ludzie przekraczający limity ;)

Chronowanie jest super i nikt się z tym nie kłóci. Pamiętaj jednak, że jedyne co można osiągnąć limitem fps to zmniejszenie szansy wystąpienia niegroźnych dla zdrowia urazów. Oczy i zęby ochronić się da tylko maską i okularami.

Na BOA z resztą chronowanie jest prawie zawsze, przynajmniej dla replik CQB.

Opublikowano
50 minut temu, Zet napisał:

Chronowanie jest super i nikt się z tym nie kłóci. Pamiętaj jednak, że jedyne co można osiągnąć limitem fps to zmniejszenie szansy wystąpienia niegroźnych dla zdrowia urazów. Oczy i zęby ochronić się da tylko maską i okularami.

Na BOA z resztą chronowanie jest prawie zawsze, przynajmniej dla replik CQB.

Widzisz i tutaj się różnimy w ocenie, wg. mnie ryzyko dowolnego urazu zmniejsza się wraz z mniejszą energią kulki. I oczywiście trzeba łapać gdzieś zdrową granicę, dla Ciebie jest ona wyżej, dla innych niżej, jednak fizyka jest nieubłagana i kwadrat przy prędkości we wzorze na energię od lat jest w tym samym miejscu. Dodatkowo jest coś takiego jak minimalizowanie ryzyka, nie tylko w airsofcie, ale w biznesie, życiu etc., tutaj też zasady są nieubłagane, mniejsza prędkość  = mniejsze ryzyko. Kolejna rzecz to operowanie li tylko fpsami, które jest błędne, ja od dawna twierdzę, że powinno się operować dżulami (m.in. ze względu na ten magiczny kwadrat we wzorze) bo 350 fps dla kulki 0.2g to = 1.14J, 400 = 1,49J, 450 = 1,88J, a 500 to już 2,32J, jak widać przyrost energii kulki jest znaczny i lepiej obrazuje ewentualne obrażenia, niż marne 50 fpsów. Jednak powtórzę, każdy bawi się jak chce.

Opublikowano

Sirwiz, o energii i matematyce pisalem już w tym temacie z miesiąc temu. Zet jest natomiast zaślepiony, nie przetłumaczysz z naszego na jego, bo on nie chce tego zrozumieć

Opublikowano

@sirwiz jako, że ze wszystkich odpowiadających się w tym temacie, Twoje wypowiedzi są najbardziej przemyślane, z przyjemnością dokończe temat na PW albo nawet możemy się zdzwonić. W skrócie powiem, że błąd który popełniasz to wrzucanie wszystkich obrażeń do jednego worka i stosowanie limitów fps/energii jako uniwersalnych środek wpływu na nie. Efektem tego błędu jest stosowanie limitu fps jako środka ochrony zębów.

@Radzias skoro jesteś taki dobry z matematyki i fizyki, zamiast chwalić się wzorami - użyj ich i pokaż co Ci wyszło. Szczególnie jestem ciekaw wyliczeń energii bezpiecznych dla zębów.

Moje wypowiedzi w tym temacie odzwierciedlają mój stosunek do środków ochrony podczas rzeczywistych starć w asg i jest on następujący:

Idąc w pole noszę takie środki ochrony, jakie zagwarantują mi brak możliwości doznania trwałych ubytków na zdrowiu, tak żebym w przypadku błędu w technice gry przeciwnika jedyne czego mógł doznać to krótkotrwałe nie niebezpieczne obrażenia, jak np. większy siniak czy pęknięta skóra. Jeżeli zdecyduje się zastosować środki ochrony, które nie spełniają podanego wyżej warunku to robię to tylko i wyłącznie na własną odpowiedzialność. Dzięki temu przeciwnik może swobodnie oddawać do mnie strzały, wiedząc, że nawet gdy popełni błąd nie skończy się to dla mnie tragedią.

Dokładnie tego samego oczekuje od przeciwnika.

Osobom które, liczą że będę analizował ich środki ochrony przed oddaniem strzału, lub że za pomocą limitów fps uda im się zalegalizować kretynizmy takie jak świecenie zębami podczas gry szczerze współczuje nieuniknionego zderzenia z rzeczywistością jakiego doznał niedawno rav.

To jest ostatni mój post w tym temacie, powiedziałem wszystko co chciałem. Poszczególne kwestie mogę wyjaśnić na PW.