Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LIMITY FPS dyskusja

Opublikowano

Witajcie,

Kiedy czytam zasady i limity na zdecydowanej większości manewrów, okazuje się że większość ma wiele części wspólnych, np. limity FPS...

Począwszy od simów: CCS, MCS, KPCS ale także jebanek.

Wystarczy zerknąć w dziale MANEWRY i przejrzeć parę postów a okazuje się, że właściwie wszystkie, uwzględniają limity FPS

Warszawski stock, czy od niedawna kujawsko-pomorski stock i szeroko pojęty wyścig zbrojeń zaczyna być coraz bardziej niebezpieczny.

Ten kto stracił zęba, miał kulkę w policzku :-) na pewno jest w stanie zrozumieć powody dla których chcę rozpocząć tę dyskusję.

Zamiast pisać o limitach przy każdym poście, może ustalilibyśmy limity FPS, spójne dla KPASG, żeby każdy kto w perspektywie czasu marzy o jakimś tuningu, wiedział gdzie jest OK a gdzie już nie...

Poza tym chodzi o to, żeby kiedy pojawia się ktoś mniej odpowiedzialny, nie usprawiedliwiał się, że nie ma limitów....i dlatego z 10m w trybie AUTO strzela z repliki mającej 470FPS...

Co wy na to?

Najczęstsze limity jakie zauważyłem to:

do 350FPS - CQB (czasem ktoś dodaje, że nie strzela się w odległości do 5m), tryb FULL AUTO

do 450FPS - poza budynkami (strzelanie dozwolone od 10m od przeciwnika), tryb FULL AUTO

pow. 450FPS - tylko SINGLE FIRE (strzelanie TYLKO pow. 15m od przeciwnik)

to tylko jakieś wskazanie do dyskusji, do której zachęcam.

Pozdrawiam

Edytowane przez rav

• Odpowiedzi 113
  • Wyświetleń 3,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Każda dyskusja o bezpieczeństwie nie jest niedorzeczna.   Idąc takimi wywodami można przyjąć, że przecież istnieją zbroje płytowe, więc walmy do siebie z wiatrówek.   Limity mocy r

• Po raz kolejny przytoczę odpowiedź mojego koleżki z teamu (Kazek) gdy dopiero wgryzałem się w ASG i spytałem jak często bywają urazy. Odpowiedział, 'rzadko, bo z debilami się nie strzelamy'. Ot cała p

• Różne głosy padają w dyskusji, ale trzeba zdać sobie sprawę z pewnej generalnej zasady, której nie ominiemy ani nie możemy odwracać. Bierze się odpowiedzialność za własne czyny. Używasz niebezpieczneg

Opublikowane grafiki

Featured Replies

Opublikowano

Organizator strzelanki może ustalić założenia gry. Nikt nie ma prawa mu się wcinać do jego wizji. Zet zrób strzelankę, gdzie kryjryjka będzie obowiązkowa, a FPS auto do 600fps. Jeżeli będą chętni na zabawę na Twoich zasadach to się pojawią na strzelance. Kto nie będzie chciał strzelać się wg Twoich reguł po prostu nie przyjdzie. Ludzie swoją obecnością zadecydują czy dany pomysł jest ok czy nie. To wydaje mi się najlepsza receptą na rozwiązanie tego sporu.

PS Wyciąganie syfu na forum uważam za paskudne i pozbawione klasy. Masz jakiś problem, napisz do tej osoby na PW albo zadzwoń, a nie hejtuj go publicznie. Tak sprawy załatwiają faceci.

Edytowane przez Paulus

Opublikowano

Po samej dyskusji tutaj widać, że koncepcja zwiększania wymogów ochrony osobistej o stalkera, delikatnie mówiąc, nie zyskuje popularności. Tym bardziej byłbym daleki od zdejmowania winy ze strzelającego za ewentualny uszczerbek na zdrowiu innego gracza, bo ten "nie miał stalkera".

Opublikowano

Zet ja wiem że ty masz swoją wizję świata, kilkukrotnie rozmawialiśmy an face o tym. Wiesz jakie jest zdanie ludzi na ten temat.

Dziwne jest to że to ty chcesz zmienić środowisko, które ma zasady od wielu lat- niezmienne.

Jedyny temat który się pojawił na tym forum [ ostatnio ] to odgrzany kotlet, który smakuje jak obiad mojej byłej dziewczyny.

NIE DA SIĘ GO STRAWIĆ a jedyne co masz następnego dnia to super sraczka, niestrawność oraz ogromny ból dupy.

I wszedł na kapsko i znów ujrzał falę gównami zalewającą niegdyś tę spokojną krainę.

Jakie to smutne że jedyny powiew który burzy atmosferę to wszechobecny ferment kupska gnoju w postaci sporu o fpsy.

-Czy to jedyne co to forum ma do zaoferowania? Spierdalam stąd - pomyślał Piana i nie miał zamiaru logować  na tym forum więcej.

Edytowane przez Dassault
kapsko is dead, kaput und fajfelkugel

Opublikowano

Tak Piana, wiem, dlatego ząbki tak jak się sypały odkąd asg powstało, tak będą się sypać dalej. Za którymś razem po wezwaniu policji przez cwaniaka pokroju Rav'a airsoftem zainteresuje się państwo i tak jak np w UK wstęp na cotygodniowe manewry będzie płatny.

Podsumowując: "Stalker jest zły bo jest niepopularny" <- naukowe rozważania by ACE, który do swoich wydatków na asg wlicza okazjonalne odszkodowanie za zęby, które on sam również może wybić czy mu się to podoba czy nie.

Opublikowano

Ja mam kryjryjkę zawsze, i czekam na dzień w którym wystrzelę tobie serią w dupsko z drumma z bliskiej odległości.

Pluszowy erfoft przecież dla różowych misiów jest. :) Oczywiście wszystko w duchu sportowej rywalizacji bez hejtu.

Nie znam sytuacji, mnie nie było. Dolewasz oliwy do ognia. Zastanawiam się czy cię to podnieca?Czy cię to bawi? Czerpiesz z tego satysfakcję? Ostatnio czytałem książkę Freuda, ( bo myślałem że tam będą jakieś fajne pozycje albo chociaż zdjęcia gołych bab a nie było, do ostatniej strony, no cóż rozczarowałem się. ) Więc uważam się za specjalistę od psychoanalizy, tak jak ty się uważasz za specjaliste od mocowego tuningu replik w zakresie efpeesów. Spamujesz na tym forum, bombardujesz każdą odpowiedź , zatem zakładam że musisz komuś coś udowadniać, nie wiem czym jest to spowodowane. Mogę się tylko domyślać że niską samooceną lub problemami  w zyciu, brakiem akceptacji lub zrozumienia. [cut /JM] To jest tylko mój wywód, mam nadzieję że nie uraziłem cię, bo nie było to moim celem, tak samo jak jestem pewien że tak naprawdę kieruje tobą chęć zmian, lepszych zmian, dobrych i jedynie słusznych zmian w środowisku asg w Toruniu i w całym kujawsko-pomorskim.

Edytowane przez JarekM
Piana..... uważaj na to co piszesz (po raz drugi).

Opublikowano

Zet ja się z Tobą w tym temacie po prostu nie zgadzam. Strzelec ma obowiązek strzelać tak aby nie wyrządzić krzywdy

przeciwnikowi. I w tym celu stosuje się ograniczenia typu limit FPS oraz single fire w konkretnych sytuacjach.

Mam również prośbę abyś Ty oraz osoby które mają takie podejście jak Ty bardzo WYRAŹNIE wpisywały się

na manewry. Nie chcę uczestniczyć w grach gdzie mogę stracić przykładowego zęba nie przez swój błąd,

a przez czyjąś ignorancję.

Opublikowano

Dobrze Rzuf, wytłumaczę Ci to bardziej dokładnie.

Wyobraź sobie, że znajdujemy się na przeciwko siebie. Jestem w odległości od Ciebie, która pozwala Ci z Twoimi fpsami strzelić do mnie ogniem ciągłym, co Ty robisz. Mimo tego, że serie oddałeś celując w środek mojej sylwetki, ja słysząc strzały odruchowo kucam, co powoduje, że kulki zamiast zładować mi na brzuchu, lądują mi na twarzy.

Skoro wg Ciebie, strzelec ma obowiązek strzelać tak, aby nie wyrządzić szkody, na jakiej podstawie dasz mi 100% gwarancje, że przy takiej banalnej sytuacji jak ta opisana powyżej przy, którymś jej wystąpieniu nie skończy się ona dla mnie wybitym zębem. Na jakiej podstawie stwierdzasz, że żadna z kulek wystrzelonych w tej w pełni przepisowej serii nie ma absolutnie prawa zatrzymać mi się na zębach, tylko na reszcie powierzchni twarzy? Tym bardziej jeśli ja zastosuje się do Twoich zasad i wiedząc, że i tak to Ty będziesz pokrywał mi dentystę nie dokładam specjalnych starań, żeby trzymać buzie zamkniętą.

Od razu Cie uprzedzę - jeśli w odpowiedzi podasz znów "limity fps", to oczekuje, że będą konkretne i nagramy filmik jak pokazujesz na swoich zębach, że są dla nich bezpieczne.

Opublikowano

"Wyobraź sobie, że znajdujemy się na przeciwko siebie. Jestem w odległości od Ciebie, która pozwala Ci z Twoimi fpsami strzelić do mnie ogniem ciągłym, co Ty robisz. Mimo tego, że serie oddałeś celując w środek mojej sylwetki, ja słysząc strzały odruchowo kucam, co powoduje, że kulki zamiast zładować mi na brzuchu, lądują mi na twarzy."

"Skoro wg Ciebie, strzelec ma obowiązek strzelać tak, aby nie wyrządzić szkody, na jakiej podstawie dasz mi 100% gwarancje, że przy takiej banalnej sytuacji jak ta opisana powyżej przy, którymś jej wystąpieniu nie skończy się ona dla mnie wybitym zębem. Na jakiej podstawie stwierdzasz, że żadna z kulek wystrzelonych w tej w pełni przepisowej serii nie ma absolutnie prawa zatrzymać mi się na zębach, tylko na reszcie powierzchni twarzy? Tym bardziej jeśli ja zastosuje się do Twoich zasad i wiedząc, że i tak to Ty będziesz pokrywał mi dentystę nie dokładam specjalnych starań, żeby trzymać buzie zamkniętą."

Mam pomysł na film "Miłość do aersoftu- potwarz czy policzek"

Bez kitu, wstęp do amatorskiego niszowego filmu kinematografi niemieckiej o tematyce miłosnej w czasie wojny.

Wygram w tym roku na zlocie filmów kręconych jedną ręką artystycznych i hipsterskich w Ułan Bator.

brazzers.png?w=780&h=408&crop=1

Edytowane przez Dassault
Nie miałem zamiaru naruszyć regulaminu, a jeśli to zrobiłem prosze administratora o wyjaśnienei mi w wiadomości prywatnej który punkt regulaminu naruszyłem. Pozdrawiam

Opublikowano

Piana, Ty masz chyba dziś zły dzień w pracy...

Opublikowano

Wolne mam :) inaczej nie siedziałbym na tym forum, siedzę na nim tylko i wyłącznie gdy się nudzę tak strasznie że zaczynają mnie interesować waśnie i hejty na nim wylewane.

Bagatelizuję sprawę bo dyskusja jest jałowa, nikt nikogo nie przekona i jedyne do czego możecie dojść to do tego że będziecie się obrzucać wyzwiskami, bo żadna ze stron nie odpuści.

Opublikowano

Mi tam się podoba. To jest wręcz uroczę jak ja podam szereg logicznych argumentów, a większość odpowiedzi sprowadza się do "nie zgadzam się, nie potrafię powiedzieć czemu, ale to nie ważne bo to co mówisz rani moje uczucia i ogranicza moją wolność w asg".

Opublikowano

Nie rozumiem tej dyskusji. Chcesz się zabezpieczyć przed dentystą i dbasz o facjatę - nosisz stalkera. Cenisz sobie wygodę - nie nosisz. Indywidualna sprawa i nie wiem po co o tym dyskutować. Ograniczenie mocy replik w kuj-pom jest ogólnie znane i szeroko przyjęte i nikt nie ma z tym problemów. Wypadki są, zdarzają się i będą się zdarzać - nikt celowo nie trafia w twarz. Co ta dyskusja zmieni ? 

Szkoda tylko, że aktywność na forum ostatnio ogranicza się do gównoburz.

Opublikowano

Znalazłem sposób na rozwiązanie kłopotu !!! xD

211828.1.jpg

Opublikowano

Gruf, ta dyskusja ma miejsce właśnie dlatego, że to co powiedziałeś i uważasz za pewne na kpasg już nie obowiązuje. Po utracie zęba Rav wprost oznajmił koledze Rurkowi, że zasady na które wpisał się na manewry go nie obowiązują i zadzwonił na policję. Tym samym spełnił się najczarniejszy scenariusz pod tytułem: "a co jeśli ktoś niby przyjdzie na własną odpowiedzialność, a potem jak przyjdzie co do czego to się wycofa i pójdzie robić gnój, bo może, bo asg to nie sport w świetle prawa i strzelanie do siebie jest prawnie nielegalne". 

Zamiast gościa ustawić do pionu i maskę przyszyć mu na stałe do twarzy, można sobie poczytać absurdy jak to maska to tylko zbędny gadżet, bo dobrego, prawego gracza z kpasg rachunek prawdopodobieństwa nie obowiązuje, a jego kulki są magicznie naprowadzane intencjami przez co nigdy nie trafią w czyjeś uzębienie.

Opublikowano

Nie zwalaj winy na RaVa, rurku też wpisał się na manewry, wszyscy znają zasady, nie strzelasz do gościa z mniejszej odległości niż 5 metrów. Pomijam fakt, że Rav zaszedł go od tyłu, powiedział "pif paf" a twój chłopak się odwrócił i wywalil mu serię w twarz. Na moje oko to rurku miał szczęście, że sam zębów nie stracił. I w przeciwieństwie do Ciebie zet byłem przy tym i widziałem sytuację, z takiej odległości strzał w jakąkolwiek część ciała jest niebezpieczny, więc daruj sobie wywody. Nikt do nikogo nie miałby pretensji gdyby stracił zęba wystawiając głowę zza muru/rogu/przeszkody i normalnej odległości, ale w takiej sytuacji to dziwię się, że rurku nie wyłapał kilku strzałów na twarz.

Opublikowano

Strzelanie do siebie nie jest prawnie nielegalne, dopóki wszyscy się na to godzą. Tak samo jest ze sportami walki, jazdą samochodem i innymi sferami życia, gdzie akceptuje się pewien poziom zwiększonego ryzyka. Nielegalne staje się to wówczas, gdy na skutek niezachowania reguł ostrożności przez sprawcę dochodzi do skutków w postaci obrażeń ciała. Pomiędzy tymi dwiema skrajnościami jest naprawdę sporo przestrzeni na dobrą zabawę. Gdyby granica była cienka, tak jak to Zet opisujesz, całe ASG byłoby bez sensu.  

Opublikowano
  • Autor

Panowie, celem tego tematu była dyskusja nt limitów FPS.

Bardzo podoba mi się propozycja Paina:

może powinna być tabelska o nazwie " proponowane/zalecane limity fps dla kp itp"

Założę ankietę:

Wprowadzamy rekomendację?

czy

Wprowadzamy limity?

czy

nie.

Ankietę założę w innym wątku.

Do gównoburzy wywołanej, standardowo, przez Zeta, się nie odnoszę... sami widzicie, jak jest.

Ideą jaka mi przyświecała było założenie, że airsoft to zabawa. Część osób bawiących się w ASG (która w tej dyskusji się ujawniła), nie rozumie, czym jest szacunek do ludzkiego zdrowia i świadomie naraża innych na niebezpieczeństwo, nie przejmując się konsekwencjami i za swoje czyny obwinia innych. Dlatego konieczny jest kaganiec. Dosłownie :-| Ludzie, którzy rozumieją i akceptują konsekwencje swoich działań nie będą mieli problemów z przyjęciem/zaakceptowaniem powszechnie przyjętych limitów. Stąd propozycje z pierwszego wątku.

Sądzę, że temat się wyczerpał...

Zet, sznurku/rurku/dudku - nie pozdrawiam

Edytowane przez rav

Opublikowano

Ale limity w jakim celu? Żebyś nadal mógł świecić zębami pod ostrzałem? Obiecasz wszystkim, że jak Twoje jedyne słuszne limity zawiodą to nie zrobisz tak jak ostanio, czyli nie powiesz, że ciebie zasady z forum nie obowiązują i nie zadzwonisz na pały? Skoro zasady tamtych manewrów Ci się nie podobały to po jaką cholerę się w nie pchałeś?

Edytowane przez Zet

Opublikowano
19 minutes ago, Faza said:

Nie zwalaj winy na RaVa, rurku też wpisał się na manewry, wszyscy znają zasady, nie strzelasz do gościa z mniejszej odległości niż 5 metrów. Pomijam fakt, że Rav zaszedł go od tyłu, powiedział "pif paf" a twój chłopak się odwrócił i wywalil mu serię w twarz. Na moje oko to rurku miał szczęście, że sam zębów nie stracił. I w przeciwieństwie do Ciebie zet byłem przy tym i widziałem sytuację, z takiej odległości strzał w jakąkolwiek część ciała jest niebezpieczny, więc daruj sobie wywody. Nikt do nikogo nie miałby pretensji gdyby stracił zęba wystawiając głowę zza muru/rogu/przeszkody i normalnej odległości, ale w takiej sytuacji to dziwię się, że rurku nie wyłapał kilku strzałów na twarz.

Widzę, że historie robią się coraz bardziej podkolorowane. Niedługo okaże się że strzelałem z 1 metra i z ostrej amunicji. Odległość była ZDECYDOWANIE większa niż 5 metrów a z Ravem zaczęliśmy do siebie nawzajem strzelać jeszcze zanim zszedł za wał - nie było mowy o jakichkolwiek pif-pafach. No ale coż, widać że niektórzy gracze lubią trochę nagiąć prawdę gdy nie mają racji.

Ludzie, którzy rozumieją i akceptują konsekwencje swoich działań nie będą mieli problemów z przyjęciem/zaakceptowaniem powszechnie przyjętych limitów.

To stwierdzenie niestety tyczy się obu stron. Osoby idące na manwery bez masek powinny rozumieć i akceptować potencjalne tego konsekwencje - czyli przede wszystkim ryzyko utraty zęba. Jeżeli w tamtej sytuacji ja miałbym nawet 350 fps (czyli limit na cqb), jestem przekonany że ząb i tak by wyleciał. Jeżeli uważasz że jest inaczej, możemy pojechać na fort i to sprawdzić

Opublikowano
2 godziny temu, Dudek90 napisał:

Jeżeli w tamtej sytuacji ja miałbym nawet 350 fps (czyli limit na cqb), jestem przekonany że ząb i tak by wyleciał.

Powtórz proszę powoli, żebym dobrze zrozumiał. Przez powyższe chcesz powiedzieć, że byłeś przekonany, że uszkodzisz gracza a mimo wszystko otworzyłeś ogień?

Grając w piłkę też wchodzisz wślizgiem w czyjeś nogi? Albo dajesz z łokcia grając w kosza? Czy Ty dorosły jesteś?

Opublikowano

Może jak z niemieckimi autostradami- niby nie ma ograniczeń! Ale jeśli jedziesz szybciej niż zalecane 130 to jesteś automatycznie sprawcą, jeśli będziesz brał udział w kolizji/wypadku/katastrofie w ruchu lądowym.

Czyli:

0-350 cqb . Amen.

350- 450 niecqb.

450+ odkupujesz zęby jak komus odstrzelisz. 

Czytaj: możesz przynieść armatę, ale będziesz ponosił konsekwencje jej używania- mysl zanim strzelisz, uzywaj b.bocznej, nie podchodz w miejsca takie jak narożniki, gdzie ktoś może Cie zaskoczyć.

Opublikowano

Skoro mam płacić od iluś fpsów za czyjeś zęby chce uzasadnienia takiego a nie innego progu. Podziel się swoimi naukowymi badaniami, które wykazują, że zębowi robi różnicę, czy dostał z 250 fps czy z 451.

Opublikowano

Kiedy na tym forum zamiast gownoburzy zacznie się pojawiać natłok merytorycznych, ciekawych i innowatorskich tematów chociażby w zakresie technicznym replik (nowe mody, interesujące upgrade'y itd)???

Opublikowano
1 minute ago, Ace said:

Powtórz proszę powoli, żebym dobrze zrozumiał. Przez powyższe chcesz powiedzieć, że byłeś przekonany, że uszkodzisz gracza a mimo wszystko otworzyłeś ogień?

Grając w piłkę też wchodzisz wślizgiem w czyjeś nogi? Albo dajesz z łokcia grając w kosza? Czy Ty dorosły jesteś?

Czy ja tak napisałem? Widzę, że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem (albo lubisz poprostu przekręcać to co inni piszą) więc napiszę najprościej jak sie da:

Nie probowałem nikomu zrobić krzywdy ani nie celowałem umyślnie w zęby. Niefortunnie trafiłem w zęba - zab wyleciał. Jak bym trafił w zęba z repliki w limitach na CQB uważam, że ząb też by wyleciał. Stąd też stwierdzenie Zeta, że limity FPS nie zmniejszają prawdopodobieństwa ułamania zęba, a jedynie poprawiają komfort innych graczy.

Jeżeli ktoś chce udowodnić, że limit 350 fps (który jest de facto niższy niż ten, który sugeruje Rav) uratowałby Ravowi zęby - proszę bardzo, skoro jest taki pewny może to udowodnić na własnym uzębieniu. Ja za to mogę ustawić się tam, gdzie stał Rav, dać komuś moją replikę i udowodnić że z maską zęby nie wypadają.

Opublikowano

Specjalnie Dla Ciebie składam od jutra replikę która będzie przebijała wszystko na swej drodze. 

Idż płacz przed ministrestwem infrastruktury, że w mieście jest tylko 50kph, że przecież przy 30 można zabić, więc dlaczego by nie przy 130? I to pieszy powinien przed wejściem na pasy pomodlić się lub założyć spadochron. 

zawsze mowa jest, że wypadki zdarzają się kiedy dwie osoby nie zachowają należytej uwagi. Tu wcześniej była mowa o limicie w J przebijalności skóry dla BB. A limity są takie bo komfort rozgrywki jest BARDZO ważny dla ilości frajdy jaką to ma sprawiać, w momencie kiedy przychodzi kilku zjetów i wymachuje armatami i mówi to nie repliki wystawiają zęby tylko brak ktyjryjki... ja osobiście pakuje zabawki i jadę pobawić się w innej piaskownicy, bo mi mama powiedziała bym się z nieodpowiednim toważystwem nie zadawał. 

zetu, nie szanuje Twojej opini o limitach, nie rozumoem Twojego parcia na fpsy, od 5 lat mam mniej niż 350 w replikach którymi bawię się doskonale na cqb, jebaneczkach, simach a nawet na borderze miałem 2 p90 mniej niż 350.

I nigdy nie potrzebowałem więcej by się dobrze bawić, kill rate zawsze był ok, terminatorów było zawsze tylu co zawsze. Za kilka miesiecy, wpadne na strzelankę z repliką 1000fps rof 80/s i będę na Ciebie polował.

Opublikowano

Specjalnie Dla Ciebie składam od jutra replikę która będzie przebijała wszystko na swej drodze. 

Nikt w żadnym momencie nie sugerował zwiększenia limitów FPS. Dyskusja dotyczy zmniejszenia limitów, co jest moim zdaniem niepotrzebne.

Idż płacz przed ministrestwem infrastruktury, że w mieście jest tylko 50kph, że przecież przy 30 można zabić, więc dlaczego by nie przy 130? I to pieszy powinien przed wejściem na pasy pomodlić się lub założyć spadochron. 

Nietrafione porównanie. W przypadku airsoftu, prawdopodobieństwo wybicia zęba jest podobne nawet przy niższych fps. Zmniejszenie limitu nie poprawi bezpieczeństwa. Jeżeli chcesz porównywać bezpieczeństwo w airsofcie do sytuacji na jezdni - w celu zwiększenia bezpieczeństwa dla pieszych, na drogach malowane są pasy, stawiane są znaki ostrzegawcze oraz sygnalizacje świetlne. Czasami są one uciążliwe, jeżeli musisz na przykład stać na czerwonym świetle przed pustym przejściem dla pieszych, ale mają one za zadanie zwiększyć bezpieczeństwo. Maski w airsofcie też mogą być uciążliwe, ale zwiększają bezpieczeństwo.

zawsze mowa jest, że wypadki zdarzają się kiedy dwie osoby nie zachowają należytej uwagi. Tu wcześniej była mowa o limicie w J przebijalności skóry dla BB. A limity są takie bo komfort rozgrywki jest BARDZO ważny dla ilości frajdy jaką to ma sprawiać, w momencie kiedy przychodzi kilku zjetów i wymachuje armatami i mówi to nie repliki wystawiają zęby tylko brak ktyjryjki... ja osobiście pakuje zabawki i jadę pobawić się w innej piaskownicy, bo mi mama powiedziała bym się z nieodpowiednim toważystwem nie zadawał. 

Niestety, taki jest charakter airsoftu. Sam nie raz dostawałem w maskę albo w okulary i mnie to nie dziwiło. Czy powinienem mieć w takiej sytuacji pretensje do strzelającego, bo gdybym nie miał ochrony to by mnie okaleczył? Jeżeli dla kogoś nieuniknione trafienia w okulary lub w twarz/maskę są takim problemem, to trzeba chyba niestety pomyśleć nad zmianą hobby.

Jak jeszcze zaczynałem przygodę z airsoftem bardzo uważałem żeby nie się nie szczerzyć, bo słyszałem że można stracić zęba. I bardzo szybko przekonałem się do noszenia maski, jeszcze zanim zdarzył się jakiś wypadek. Cóż, niektórzy uczą się na błędach innych, a niektórzy nie uczą sie wcale.

Edytowane przez Dudek90

Opublikowano
14 godzin temu, Radzias napisał:

Ze względu na brak wiedzy nt. Aerodynamiki itp sam nie byłem w stanie obliczyć jak zmienia się prędkość kulki w odległości od lufy po wystrzale. Dlatego poszukałem w necie... Ktoś w formie pracy inżynierskiej obliczył to czego ja nie potrafiłem i sprawdził eksperymentalnie. Ponadto we wnioskach znajdują się progi bezpieczeństwa dla przbijania skóry przez bbs, zależne od energii kulki. W skrócie z 10 stóp (3m) bezpieczną prędkością z jaką trafia kulka jest 328fps =1Joul).

http://mackila.com/airsoft/atp/

Ponadto każdy znając już zależności prędkości kulki od odległości, oraz właściwości fizyczne zęba (gęstość, twardość czy odporność na zgniatanie) można wyliczyć energię, jaką może przyjąć ząb i nie ulec zniszczeniu.

Zresztą 50 fps różnicy (350 a 400) to już o 0.35 joula więcej. Czyli jest to około 130% energii strzału z prędkością wylotową 350fps (350fps = 1.14J, 400fps = 1.49J)

-----------------------------------------------------------

To głupie cytować samego siebie, jednak Twoje kolejne posty Zet, pokazują jak bardzo potrafisz ignorować merytoryczne wypowiedzi, byle tylko ubić trochę Piany :D 

Do reszty bzdetów się nie będę odnosić, bo napisałem dawno, że kończę jałową dyskusję (Zacytowałbym Pitasa, ale...). 

Zet, uważam że jesteś atencjuszem i szukasz tu jedynie posłuchu, bo poklask pojawia się gdy pucujesz tropedę, bo widzisz, że ktoś Ci odpisał.

Opublikowano

Po tym jak z 80m trafiłem Stona50 i Dori po nogach i po czym jakiś czas kuleli, obiecałem sobie, że swd więcej na sobotnio niedzielne strzelanki nie zabiorę i skitram je na border war przeciwko szkopom (i pay - i demand...)

Ale jednak Zet i jego odważni koledzy zachęcają mnie, swoimi wypowiedziami, żebym zabezpieczony w stalkera, google i hełm, dał im posmakować kulek 0,43g. Dzięki chłopaki, macie jaja. A właśnie, jak już się zapiszę na którąś strzelankę, weźcie sobie najajniki, bo z reguły strzelam po nogach, ale refleks może już nie ten, a nie chcę Wam uszkodzić przyrodzenia...

Opublikowano

Abstrahując od tematów kto, komu i z ilu fpsów przywali.

Wprowadziłem pole dodatkowe podczas dodawania wydarzeń.

Limit mocy replik. Domyślna wartość to 450 fps, mamy też opcje brak limitu oraz własne limity (jeśli ktoś ma pomysł na inne dajcie znać, dodam). Informacja taka będzie dodana jako prefiks wydarzenia i tematu na forum i dobrze widoczna. Rozwiązanie jest testowe, jednak mam nadzieję, że działa prawidłowo. Wszelkie błędy, czy niedogodności proszę zgłaszać. Mam nadzieję, że rozwiązanie jest Salamonowe, choć na bank nie zadowoli wszystkich. 

Opublikowano
8 godzin temu, Radzias napisał:

To głupie cytować samego siebie, jednak Twoje kolejne posty Zet, pokazują jak bardzo potrafisz ignorować merytoryczne wypowiedzi, byle tylko ubić trochę Piany :D 

Do reszty bzdetów się nie będę odnosić, bo napisałem dawno, że kończę jałową dyskusję (Zacytowałbym Pitasa, ale...). 

Zet, uważam że jesteś atencjuszem i szukasz tu jedynie posłuchu, bo poklask pojawia się gdy pucujesz tropedę, bo widzisz, że ktoś Ci odpisał.

To policz ile fpsów jest bezpieczne dla zębów i z jakiej odległości. Następnie pochwal się jak chcesz zapewnić graczy, że nikt na pewno z mniejszej odległości niż ta, która daje bezpieczną dla zębów energie nie strzeli (podpowiedz: nie da się, ludzki refleks jest zbyt zawodny).

Nazywasz moje wypowiedzi bzdetami ale ani Ty, ani nikt inny udowodnił, że dany limit fps/rofa/czegokolwiek da 100% gwarancji bezpieczeństwa uzębienia jakie da stalker. A skoro natura gry na Waszych niebezpiecznych zasadach nie daje możliwości strzelającemu za każdym razem oddawać 100% bezpiecznego strzału to z jakiej racji ten strzelający ma płacić za wypadek który musi w końcu się zdarzyć (a zdarzy się tym szybciej im częściej gracz się strzela).

Jeżeli upieracie się, żeby grać niebezpiecznie (zabezpieczając tylko oczy) nie zmuszajcie graczy do doliczania do wydatków na asg dodatkowej opłaty za lans/głupotę przeciwnika. Tym bardziej, że ta opłata będzie tym większa, im częściej się strzela dany gracz (im więcej celnych strzałów odda się na tydzień tym większa szansa na trafienie komuś w zęba).

Retal, w bydgoszczy snajpiy mają 650 fps, strzelają z min 40m i jest fajnie. Już dawno przestałeś robić na kimkolwiek wrażenie tym swoim swd.

Opublikowano

Na dobrą sprawę kto nie chce zakładać stalkera może zainwestować w ochraniacz na zęby jaki nosi np MattTheMusketeer. Ciężko wtedy się czasem porozumieć z zespołem co widać na jego filmach, ale plus jest taki, że nic nie zaburza świetności jego facjaty na filmach/zdjęciach/whatever. Osobiście noszę stalkera prawie zawsze, w końcu tu chodzi o moje zęby, dostanę czy nie...wole unikać nieprzyjemnych sytuacji. Pech chciał, że ostatnio zdejmujac go na moment aby napić się wody z camela dostałem z ~450 fpsow z dość dużej odległości zaraz poniżej okularów w kość policzkową. Nie było to przyjemne doświadczenie, pretensji do strzelającego nie mialem, wystawała mi zza przeszkody/drzewa tylko głowa-Pozdro MC! 

:)

Edytowane przez Łysy

Opublikowano

Przede wszystkim - jak ktoś strzela się dłużej niż dwa miesiące, wie czego może się spodziewać w tym środowisku. Niech każdy przede wszystkim patrzy na siebie - zadba o swoje bezpieczeństwo, przestrzega limitów, trzyma się zasad. Jak każdy tak będzie postępował, będzie bezpiecznie, a czarne owce, nieodpowiedzialni gracze, oszuści, z czasem na pewno zostaną wykluczeni z zabawy ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Zet napisał:

A skoro natura gry na Waszych niebezpiecznych zasadach nie daje możliwości strzelającemu za każdym razem oddawać 100% bezpiecznego strzału to z jakiej racji ten strzelający ma płacić za wypadek który musi w końcu się zdarzyć (a zdarzy się tym szybciej im częściej gracz się strzela).

Niedawno pisałeś, cytuję, że "Przez całą wieloletnią karierę na kpasg (niedzielną, nie milsimową) miałem dosłownie jeden wypadek, gdzie sypną się ząbek, ale obyło się totalnie bez spin."

To sypią się te zęby, czy nie? Bo nie rozumiem, o co awantura.

Zresztą, jak chcesz być super bezpieczny, to, organizując strzelankę, zastrzeż, że wstęp tylko w maskach ochronnych. A gdy ktoś inny organizuje strzelankę, gdzie takowego wymogu nie ma, odpuść ją sobie. Proste, prawda?

Opublikowano

No i widzisz Pietracha właśnie o to się rozchodzi. Strzelam się od wielu wielu lat, dokładając wszelkich starań, żeby strzały, które oddaje, były jak najbardziej bezpieczne. To co pisałem, podtrzymuje - mimo tego, że z większości jebanek wracam z co najmniej z 10 trafieniami, nie słyszałem, żeby ktoś się skarżył, że na zostawiałem mu siniaków, albo coś w tym stylu. Kto się ze mną strzela wie, że najczęściej trafiam graczy jedną kulką lub krótką serią z zaskoczenia. 

Mimo tego i tak w końcu zdarzył się wypadek. Jestem świadom tego, że mimo tego, że gram technicznie dobrze i tak w końcu znów zdarzy się podobna sytuacja, chociażby biorąc tą prostą statystykę, którą sam zauważyłeś czyli "raz na osiem lat". Gdybym miał pewność, że wszyscy zachowają się tak jak kolega, którego poszkodowałem, mógłbym jeszcze z tym żyć. Niestety Rav pokazał, że nie trzeba na kpasg zachowywać się honorowo, a Wy go jeszcze poklepaliście po ramieniu. Chce się strzelać dalej i chce się strzelać często, ale jaką mam pewność, że nie trafie na kogoś kto przeczytał ten temat i poszedł na manewry z przeświadczeniem, że ma darmowe ubezpieczenie na zęby?

I zdaj sobie sprawę, że to co piszę nie tyczy się tylko mnie, ale każdego gracza, również tych, którzy tak silnie postulują przeciwko maskom/braniem na siebie odpowiedzialności.

Edytowane przez Zet

Opublikowano

Drogie Panie (wszystkiego najlepszego).

Aby uciąć te jałową i bezproduktywną dyskusję, jak pisałem wcześniej, wprowadziłem jasny i widoczny dla wszystkich prefiks przy tworzeniu wydarzenia dotyczący obowiązujących na manewrach zasad limitów mocy replik. Jest również opcja inny własny limit, więc żadnych ograniczeń odgórnych nie będzie, jednak limit będzie wyeksponowany i tylko od uczestników, zależeć będzie, czy chcą uczestniczyć na danych zasadach, czy nie.

Teraz pytanie do Was, jakie mają być tam opcje.

Auto do 450, maks 500 semi/bolt

Auto do 450, maks 550 semi/bolt

Auto do 450, 550 semi, maks 650 bolt

Auto do 480, 550 semi, maks 650 bolt

CQB 350

CQB 400

Ograniczenia KPCS

Ograniczenia CCS

Ograniczenia RED

Ograniczenia MCS

Własne (Jakie?) - do samodzielnego wpisania

I pewnie inne, pytanie brzmi jakie, tutaj zwracam się do Was jakie mają być dostępne inne opcje (poza opisanymi samodzielnie) chodzi tylko o wygodę, nie wpisywania zawsze tego samego, bo w wypadkach szczególnych, zawsze będzie można wybrać opcję inne/własne, tak aby nie ograniczać się do sztucznej listy.

Opublikowano

A jaki jest sens dodawania prefiksów, skoro i tak organizatorzy podają limity w treści posta, a jeśli ich nie podają jest to równoznaczne z brakiem limitów? Nie mamy tutaj nie wiadomo jak dużej ilości ogłoszeń manewrów, by trzeba było ułatwiać ich identyfikację w ten sposób. 

Opublikowano

Wydaje mi się to potrzebne, szczególnie, że zarówno organizatorzy, jak i uczestnicy kojarzą brak limitów z limitem 450 fps, a tak mamy jasną i klarowną sytuację, obie strony są poinformowane precyzyjnie o panujących zasadach, szczególnie, że brak zasad, równie dobrze może oznaczać strzelanie do siebie z wiatrówek w rosyjskim stylu. Każdy bawi się tak jak chce i dodatkowo jest poinformowany o zagrożeniach lub ich braku i powinien wiedzieć jak się przed nimi zabezpieczyć.

Opublikowano

Auto do 450 fps - 550 fps semi - maks 650 fps bolt
Auto do 450 fps - maks 500 fps semi/bolt
Auto do 450 fps - maks 550 fps semi/bolt
Auto do 450 fps - powyżej semi
Auto do 480 fps - 550 fps semi - maks fps 650 bolt
Auto do 480 fps - powyżej semi
CQB 350
CQB 400
Ograniczenia CCS
Ograniczenia KPCS
Ograniczenia MCS
Ograniczenia RED
Własne ograniczenia fps

Opublikowano

Mam drobną obserwację - możliwości wyboru jest w pip... a pewnie i tak najczęściej wybierana będzie opcja "własne", bo organizator będzie chciał np. dać więcej kaemistom lub snajperom bolt albo w ogóle pozmieniać. Proponuję więc wywalenie tych wszystkich opcji i zastąpienie ich może dwoma: "limit fps" i "no limit". W treści ogłoszenie opisze się jaki limit obowiązuje, ale do prefixa już nie ma co tego wrzucać. Za to sam fakt istnienia prefiksa zmobilizuje orga do opisania obowiązującego limitu.

Albo 4 opisujące najczęstsze sytuacje: "limit fps", "limit CQB", "limit auto", "no limit".

Opublikowano

Trzeba by zrobić bardzo staranne i wnikliwe badania terenowe, aby ustalić wypadkowość gier i zagrożenia, jakie one ze sobą niosą. Ja sam, a siedzę w temacie już dekadę, słyszałem o zaledwie garści „poważnych” wypadków związanych z niezachowaniem odległości przy oddawaniu strzału z repliki, a znacznie więcej opowieści o nieuwadze na danym terenie gry (szczególnie w CQB). Nie ma jednej odpowiedzi i nie da się tego uregulować, podobnie jak prawo w świecie rzeczywistym z urzędu niczemu nie zapobiega, jeżeli ludzie nie rozumieją, że powinni je przestrzegać. 

Kilka prostych zasad: 

1. Limity narzucone przez organizatora są respektowane zawsze i bez dyskusji.

2. Każdy zachowuje się tak, jakby chciał, aby zachowano się wobec niego, tj. nie chce zrobić komuś krzywdy celowo. 

3. W miarę możliwości repliki są sprawdzane przed grą, żeby wyeliminować zagrożenia.

4. Przypadki nadużycia, jeżeli uda się je wykryć, muszą być rozstrzygane na miejscu, a dana osoba eliminowana z gier (ostrzeżenia na forum). 

5. Zdrowy rozsądek i kultura ognia jako norma, a nie wyjątek.

To jest, oczywiście, tylko takie sobie gadanie, ale wychodzę z założenia, że bardzo rzadko dochodzi jednak do wypadków. 

Moim zdaniem narzucanie limitów odgórnych dla całego regionu czy środowiska nie ma sensu i nie będzie respektowane. 

Opublikowano
Dnia 15.03.2017 o 14:27, MATKA napisał:

Trzeba by zrobić bardzo staranne i wnikliwe badania terenowe, aby ustalić wypadkowość gier i zagrożenia, jakie one ze sobą niosą. Ja sam, a siedzę w temacie już dekadę, słyszałem o zaledwie garści „poważnych” wypadków związanych z niezachowaniem odległości przy oddawaniu strzału z repliki, a znacznie więcej opowieści o nieuwadze na danym terenie gry (szczególnie w CQB). Nie ma jednej odpowiedzi i nie da się tego uregulować, podobnie jak prawo w świecie rzeczywistym z urzędu niczemu nie zapobiega, jeżeli ludzie nie rozumieją, że powinni je przestrzegać. 

Kilka prostych zasad: 

1. Limity narzucone przez organizatora są respektowane zawsze i bez dyskusji.

2. Każdy zachowuje się tak, jakby chciał, aby zachowano się wobec niego, tj. nie chce zrobić komuś krzywdy celowo. 

3. W miarę możliwości repliki są sprawdzane przed grą, żeby wyeliminować zagrożenia.

4. Przypadki nadużycia, jeżeli uda się je wykryć, muszą być rozstrzygane na miejscu, a dana osoba eliminowana z gier (ostrzeżenia na forum). 

5. Zdrowy rozsądek i kultura ognia jako norma, a nie wyjątek.

To jest, oczywiście, tylko takie sobie gadanie, ale wychodzę z założenia, że bardzo rzadko dochodzi jednak do wypadków. 

Moim zdaniem narzucanie limitów odgórnych dla całego regionu czy środowiska nie ma sensu i nie będzie respektowane. 

Matka, co do pkt. 4 dodał bym, że wypadki w naszym sporcie powinny być ku przestrodze, upubliczniane a nie tuszowane lub przemilczane. Dlatego wydaje się, że jest ich mało, a niektóre są bardzo poważne niestety. Co do reszty masz rację.

Edytowane przez Czesław

Opublikowano

Czesław widać, że o coś Ci chodzi, ale nie chcesz powiedzieć wprost. Byłeś jedną z osób poszkodowanych w Bydgoszczy minionej niedzieli?

Opublikowano
44 minuty temu, Zet napisał:

Czesław widać, że o coś Ci chodzi, ale nie chcesz powiedzieć wprost. Byłeś jedną z osób poszkodowanych w Bydgoszczy minionej niedzieli?

Na szczęście nie.

Dnia 27.01.2017 o 14:16, sirwiz napisał:

.... Z tego co mi wiadomo w BOA tak różowo jak twierdzisz z tym brakiem urazowości to nie jest.

Możesz podać jakieś konkretne przykłady? Pytam, ponieważ miałem zamiar wybrać się na ich strzelankę. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
8 minut temu, sirwiz napisał:

@Czesław miałem napisać Czesław, nie Mieczysław, przepraszam głupia i niepotrzebna złośliwość :)

Dodatkowo konfabulujesz (jak zawsze) BYŁA reakcja administracji na tamte manewry i WSZYSTKIE wątki personalne były usunięte.

@Zet, dziwne bo na fasie spamował profil kpasg jeszcze bardzo długo, aż go zablokowałem, więc jak na coś co ma się gdzieś to ma dziwne podejście, o kolejnych jego alter ego na tym forum (w 100% potwierdzone IP+adres-email + kilka innych informatycznych sztuczek) nawet nie wspominam. Dodatkowo jak rozumiem manewry Bossika to było antagonizowanie, a manewry BOA to spóźniony żart, fajnie czyta się takie himalaje hipokryzji.

Jeszcze raz powtórzę, manewry o których mowa organizowane via KPASG pociągnęły za sobą reakcje administracji i WSZYSTKIE wycieczki personalne zostały usunięte.

O urazowości w BOA nie zamierzam dyskutować, szczególnie w tym temacie, napisałem jedynie "Z tego co mi wiadomo w BOA tak różowo jak twierdzisz z tym brakiem urazowości to nie jest.", ale cóż uderz w stół to nożyce się odezwą. 

To mówi wszystko, tzn. nie ma konkretnych przykładów w temacie urazowości. W przeciwnym razie na pewno by się pojawiły. Mam nadzieję, że temat wyjaśniony i zakończony.

Edytowane przez Czesław

Opublikowano

Administracyjnie, wątek FPS jest tutaj.

Teraz osobiście, są znane mi przypadki urazów w BOA, jednak ze względu na restrykcyjną politykę eliminacji każdego kto nie jest po linii partii, wróć administracji BOA i banowaniu go, nie zamierzam ujawniać moich źródeł informacji. Oczywiście, to nie jest tak, że krew leje się strumieniami, jednak twierdzenie Zeta, że urazowość jest identyczna w mojej ocenie jest błędna.

Opublikowano

@sirwiz na manewrach BOA jest prawie zawsze ponad 50 osób, a same manewry są raz na parę tygodni. Mimo tego, że zawsze gra podszyta jest prostym scenariuszem to kręci się on wokół strzelania do siebie. Gdyby te 50 fps więcej na manewrach BOA powodowało zwiększoną ilość wypadków, to przez to jaka ogromna ilość kompozytu się tam sypie od razu byśmy widzieli zauważalnie większą ilość wypadków.

Ja o manewrach BOA wypowiadam się nie na podstawie czyichś opowieści, tylko na podstawie obecności na nich.

Opublikowano

W mojej ocenie widzimy, nie tylko w BOA, żeby nie było wątpliwości, jednak w całej grupie zwolenników większych limitów. Jednak jeszcze raz powtórzę, każdy bawi się jak chce i w jaki chce sposób z własnymi limitami, byle by zgodnymi z ogólnymi wytycznymi PASG.

Opublikowano
11 godzin temu, Zet napisał:

@sirwiz na manewrach BOA jest prawie zawsze ponad 50 osób, a same manewry są raz na parę tygodni. Mimo tego, że zawsze gra podszyta jest prostym scenariuszem to kręci się on wokół strzelania do siebie. Gdyby te 50 fps więcej na manewrach BOA powodowało zwiększoną ilość wypadków, to przez to jaka ogromna ilość kompozytu się tam sypie od razu byśmy widzieli zauważalnie większą ilość wypadków.

Ja o manewrach BOA wypowiadam się nie na podstawie czyichś opowieści, tylko na podstawie obecności na nich.

Bywasz na wszystkich manewrach BOA ?

Opublikowano

@JarekM Nie na wszystkich, jestem z Torunia więc w pierwszej kolejności strzelam się tutaj. W Bydgoszczy bywamy zarówno na BOA jak i na manewrach robionych przez Ersoft Bydgoszcz, zależnie od tego kto organizuje w dany dzień.