Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maskowanie i mundury

Opublikowano

Koledzy i koleżanki od pewnego czasu nurtuje mnie pewne pytanie. Coraz częściej na wszelkiego rodzaju manewrach, MilSimach, a kto wie czy i nie na mniejszych strzelankach zaczyna funkcjonować podział mundurowy. Żeby nie było jestem jak najbardziej na TAK. Wybieram się na Operację Immediate Response 28.03.2010. O ile nic nie stanie na głowie będę po stronie Gruzji, która to będzie w MC. Założę więc i ja taki mundur, jednak jako zdeklarowany snajper zazwyczaj zakładam coś jeszcze „NA”. Najczęściej jest to sama bluza od KZS, (na tej imprezie zarezerwowany strój dla Rosjan).

Nie wiem czy będą inni snajperzy np. w ghillie, ale czy KZS po stronie Gruzji u jednego snajpera przeszkadzałby komuś?

Wiem, że sprawa może jest marginalna, ale chciałbym, by osoby, które chwilowo się nudzą wypowiedziały się na temat.

Jak odbierany jest snajper z wszystkimi swoimi „udziwnieniami” w stroju?

Featured Replies

Opublikowano

Jeśli masz narzuconą bluzę od KZSu, to jesteś ruskim, przeciwnik nie widzi czy masz gatki w ciapki, MC, Marpat czy inne kamo. Widzi to co na wierzchu. Obkładasz tą bluzę jakąś trawą? Jeśli tak to by IMHO wiele zmieniało.

Opublikowano

Też mnie to nurtowało, z tym że ja trochę inaczej. Czy snajperów w ogóle powinny obowiązywać podziały mundurowe jeśli snajper nosi ghillie/strój maskujący typu jackal suit?? Najczęściej na scenariuszach jest podział na grupy 5 osobowe na przykład i zaznaczone jest że muszą być jednolite mundury, ale jak wtedy sprawa wygląda ze snajperami?? Bo jeśli w takim wypadku snajper w ghillie/jackal suicie nie może działać ze swoją drużyną ze względu na ubiór maskujący zamiast zwykłego munduru jak reszta drużyny to jest to kompletnie bez sensu. I tu w sumie powinna powstać dyskusja co ludzie o tym sądzą i organizatorzy powinni w podziałach mundurowych uwzględniając punkt mówiący o tym, że snajperów w ghillie/jackal suitach nie obowiązują podziały mundurowe. Oczywiście z zaznaczeniem że ghillie/jackal nie może być zrobiony w taki sposób aby wyraźnie wyglądał (nawet miejscami) jak mundur w danym camo.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie mam jeszcze maskowanie "człowiek drzewo" co wtedy będzie? Nie chciałbym być w samym MC.

Mobilny KPASG

Opublikowano

Hmmm- ryzykujesz co najwyżej ostrzelanie przez swoich - na wojnie się zdarza ;) .

Opublikowano

No ale też co innego założenie KZSu na MC, a co innego ghillie. Jedno to maskałat zdecydowanie ruski, ghillie nie wskazuje na narodowośc. Ba, nie wskazuje nawet na płec, a nawet na obecnośc kogoś w środku.

.

------------------------------

Hmmm- ryzykujesz co najwyżej ostrzelanie przez swoich - na wojnie się zdarza ;) .

A nie tylko. Jakbym był ruskim to uznałbym kogoś w KZSie za swojego. Ale jak zacznie strzelac to zaczną się kwasy. Infiltrator +friendly fire anyone? :)

Opublikowano

wg mnie sniper to sniper - on sobie dopiera co ma na sobie bo ot tego zależy jego misja i w efekcie jego życie

inna sprawa że w odziale to raczej sniperów się nie używa zbytnio raczej strzelców wyborowych i oni są związani mundurem jak dla mnie....

ale taki sniper to już inna kwestia - powinno go bardziej nie być niż być, więc im lepszy kamuflaż tym lepiej - ale u nas dobrze by było coś co wrazie czego pozwoli jednoznacznie określic po czyjej jest stronie (w kłutni jak sie postrzeli takiego żeby komuś wygarnąć "przeciez jestem z wami" albo "nie, ja jestem tym dobrym wy źli ludzie"

)

Opublikowano

Ja bym spróbował w ten sposób :

Dobierając mundur/maskowanie w ASG powinienes dać szanse sobie i innym.

- sobie --> żeby stać się niewidzialnym,

- innym --> żeby mogli Ciebie przypisac do konkretnej grupy (mówię tutaj o "swoich" i o wrogach")

Mam dziwne przeczucie, że sam dokładnie wiesz jak to zrobić ;)

Opublikowano
  • Autor

Myślę, że mieliśmy i nadal mamy pod górkę. Kiedyś gdy nie obowiązywały podziały mundurowe, kazano mi czerwone lub niebieskie szmatki na ręce wiązać. Człowiek robi wszystko by być "niewidzialnym" (bo tylko tak dziś można uzyskać przewagę nad AEG), maluje sobie ryj i maskuje replikę, a tu szmatka na ramieniu. Jest nas niewielu więc trochę nie dziwi mnie fakt, że większość ma to gdzieś i temat jest niechwytający bym powiedział, ale dla mnie jest dosyć ważny. W sumie to "maskałat" KZS nosze już bardzo długo i nie było problemów zazwyczaj, bo rzadko występowała jako strona Rosja w strojach KZS.

Opublikowano

Ghost,

Szukasz problemu na siłę!

Mówisz żeś sniper więc zapisz się po stronie rosyjskiej jako sniper.

Wtedy możesz KZS nosić bez obawy.

Proste.

A jeśli zależy ci na byciu w teamie Gruzińskim ze względu na kolegów to nie jesteś sniper tylko strzelec wyb. i KZS możesz sobie darować.

Opublikowano

Albo KZS, albo Gruzin, obu naraz chyba w tym konkretnym przypadku nie uzyskasz. I rzeczywiście szukasz problemu na siłę. Pozostali gracze też mają mundury w kamo, a musieli szmatki nosic. Był to system niedoskonały, dlatego teraz ludzie skłaniają się ku podziałom mundurowym.

Pain_xp, nie pisz jak dziecko neo. W naszym wieku nie przystoi. I nie używaj proszę określenia sniper. Po polsku jest SNAJPER. Tak samo jest z pistolami, shotgunam i innym podobnym kalaniem języka. Mamy określenia w ojczystym języku, na diabła amerykanizowac się na siłę?

Opublikowano

Jed jakby wszystko było proste to by nikt nie wymyślił koła...;-) Ghost nie tyle ma problem, co sygnalizuje pewien problem. Przynajmniej ja tak to rozumiem.

Myślę, że najbliżej prawdy byli Pain i British.

Ghost, niestety bycie Snajperem w przeciwieństwie do Strzelca Wyborowego drużyny, wiąże się z samotnymi misjami (czasem ze spotterem) pełnym maskowaniem i związaną z tym swego rodzaju "bezpaństwowością" i dużym narażeniem na "friendly fire". Na MilSimach i w poważniejszych grach scenariuszowych, jeśli snajper się ujawni swoim a oni go nie rozpoznają to ginie. Jak zostanie wykryty (obojętnie przez którą stronę) to ginie. Jak ma o to przetensje to powinien przestać udawać snajpera... i tak jak sugeruje Jed zostać spokojnie mundurowym SW.

Opublikowano
  • Autor

Jasne jak zawsze, to ja szukam problemu na siłę. Pozostali gracze to w 99,99% szturmowcy. Ilu zazwyczaj na jakichkolwiek manewrach jest snajperów? Pewnie kilku, a tak jak ja z czterotaktem, to już ze świeczką szukać, bo na pęczki replik snajpo-podobnych AEG z lunetami. OK to mój problem i moje kredki. Myślałem, że jakaś dyskusja się wywiąże, bo nie o szukanie problemu mi chodzi.

Pozdrawiam szturmowców.

PS Leon dzięki za zrozumienie.

Opublikowano

Ghost, miałem na myśli to, że powinieneś nie przejmować się tym co masz pod spodem tylko ubrać swoje (skondinąd świetne) maskowanie i snajpić na rzecz (na zlecenie) Gruzinów. Snajper jest rzadkim fachowcem i nikt nie pyta go o przynależność państwową, mundurową itp... bzdety. Pracujemy na zlecenie i bez mundurów.

To miałem na myśli mówiąc, że "bezpaństwowość" snajpera jest jego cechą charakterystyczną. Jak znajdziesz na polu walki dwóch martwych snajperów w ghille, to trudno ci będzie powiedzieć który z nich był swój, a który obcy (chyba, że jeden z nich był murzynem) bo nawet broń jakiej używają, często bywa myląca... jak działają poza liniami wroga, to często używają broni wroga bo łatwiej o ammunicję. często używają smarów, kosmetyków wroga, żeby ich zapach nie zdradził... nie noszą dokumentów, oznaczeń jednostek.

Nawet nasi snajperzy wojskowi używają jako podkład do Ghille mundurów Flectarn i rękawic Bundeshwehry (widać na zdjęciach).

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Ehh, ale rozróżnijmy dwie rzeczy. Jednym jest latanie w KZSie będąc Gruzinem, co jest IMHO wrednym podszywaniem, a co innego Ghillie, któremu ciężko nadać cechy narodowości. Ghillie ok, rzeczywiście, jest tu widoczny problem. Nie widzę rozwiązania innego niż ciągłe raportowanie swojej pozycji przez radio, żeby friendly-fire uniknąć.

Ale tłumaczenie mimo wszystko podszywania się pod druga stronę konfliktu tym ze sie ma czterotakt i jest się snajperem jest... mało poważne.

Opublikowano

Alastor, ja pomysł biegania w mundurze (kamuflarzu) strony przeciwnej to w ogóle odpuściłem mentalnie jako niedopuszczalne. I tu myślę, że GHOST troszkę się zagalopował. Ale Ghille, to Ghille... jest bezpaństwowe i tyle. Nie dałeś się wykryć wrogom, nie daj się swoim ;-), albo niech swoi wiedzą gdzie jesteś... ale jak zobaczą jakiegoś snajpera to i tak będą na wszelki wypadek strzelać... (...ja bym strzelał ;-)) bo może ten "nasz" już nie żyje, a cwaniak wróg wykorzystuje przebranie ;-)

Edytowane przez Gość

Opublikowano
Jednym jest latanie w KZSie będąc Gruzinem, co jest IMHO wrednym podszywaniem (...)

Jeżeli strzelanke, o której mowa (Immediate Response) uznajemy za coś bardziej ambitnego to nie widzę problemu w podszywanie się- w końcu to jest wojna, a na niej wszystkie chwyty są dozwolone. Wystarczy, że organizator pozwoli na takie akcje i sprecyzuje, że tylko SF mogą działać w ten sposób. Wystarczy ustalić plan i znaki rozpoznawcze i problem z głowy. Jeżeli w grze widzimy, że idzie do nas "nasz", którego nie powinno tam być lub nie zna hasła to kill`em.

Ile razy na niedzielnych, pomimo podziału mundurowego siedzi się 15 metrów na przeciwko siebie i nikt nie wie czy ma do czynienia z wrogiem czy swoim. W prawdziwym świecie podział mundurowy nie jest wyznacznikiem swój/wróg i na ambitniejszych strzelankach również powinno się podchodzić w ten sposób.

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem właśnie skąd takie ataki o podszywanie itd. Skoro o tym piszę na 2 tygodnie przed manewrami... Gdybym chciał się podszywać pojawił bym się bez pisania o tym i się "podszywał"

Mobilny KPASG

Opublikowano

No ok, jeśli będzie to zawarte w scenariuszu to problemu zasadniczo nie ma. Mi chodziło o sytuacje gdzie to sprecyzowane w zasadach nie jest.

Ghost, ja Cie nie atakuje, po prostu sam pomyśl o co zapytałeś i zrozumiesz moje intencje. Bieganie w KZSie jako Gruzin, podczas gdy jedynym wyznacznikiem stron konfliktu jest mundur, jest nie halo.

Opublikowano
  • Autor

A widziałeś mnie biegającego w KZS jako Gruzin? To pomyśl o co zapytałem, to zrozumiesz właśnie...

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Myślę, że poprostu wpisz się po stronie Rusków i problem zażegnany :D

Ja też małe małe pytanie dotyczące umundurowania ma tej imprezie.

Czy będąc po stronie rusków muszę mieć kompletny woodland, czy spodnie i czarny sweterek bojowy przejdą? Z tym, że kamizelkę będę miał olive.

Mobilny KPASG

Opublikowano

Zapytałeś czy takie bieganie by komuś przeszkadzało, na samym początku tego tematu... Ciężko żebym Cie widział skoro impreza jeszcze się nie odbyła. Sadze ze byloby to mocno kwasogenne, wiec to napisałem. Załóż ghillie, jest jeszcze na tyle chłodno ze nie bedzie to stanowilo problemu a nawet da dodatkowy komfort, a na manewrach nie będziesz wysłuchiwał pomówień o oszustwo, bratobójstwo i friendly fire. Nie róbmy flame'a bo nie ma o co.

Opublikowano

A może wszystkie problemy ("gruzińskie" KZS-y, sweterki i spodnie WDL Itp. Itd. etc.) rozwiążecie pytając bezpośrednio orgów? Zakładam, że rozwieją watpliwości jak tylko zobaczą temat/dostaną wiadomość.

Można było bez zbędnych kwasów:wink:

Opublikowano

Dla mnie podział mundurowy jest jasny , kompletny mundur , bez sweterków , bo będą kłótnie , po spodniach rozpoznawać to nie za bardzo , albo za późno.

A co do Ghosta to wiele racji ma Leon , snajper działa w pojedynkę lub ze spotterem, takie życie . Czyli ubierasz Ghost guille i do roboty , a spottera Ci wyznaczymy , na przykład ja , jeśli się zgodzisz .

Opublikowano

Myślę, że wszelkich dyskusji na tym forum nie należy od razu rozpatrywać w charakterze kwasów. Każdy ma prawo założyć temat, który w jego odczuciu jest ważny.

W tym przypadku Ghost poruszył, jak się okazuje, ważny temat obecności na manewrach "bezpaństwowców" (snajperów w ghille) czy też noszenia mundurów strony przeciwnej przez graczy (np. przez oddziały dywersyjne, SF itp.).

Wydaje mi się, że temat trochę potraktowano "po łebkach" próbując nahukać na biednego Ghosta, że "sobie szuka problemów". :roll:

Tak na prawdę, to trochę idziemy na łatwiznę, zakładając sztywny podział mundurowy. Tak jest oczywiście prosto (...jak to na jeba...ce), a bardziej ambitne scenariusze, albo MilSimy powinny, jak to sugerowali niektórzy koledzy, dopuszczać sytuacje w których mogą występować oddziały trudne do odróżnienia od własnych wojsk. Wtedy oczywiście realizm jest większy, ale jest trudniej. Trzeba np. hasła pamiętać (...Jezu ! trzeba będzie myśleć :sad:)... a to już jest na prawdę "hardcore asgejowski" :D. Tylko dla przwdziwych "twardzieli".:D

...ale pomyślcie o tym.

Ja myślę, że Ghost miał sporo racji poruszając ten temat...

Opublikowano

Leon, tylko znowu, żeby oddziały dywersyjne miały rację bytu to lista uczestników musiałaby być ukryta a orgowie nie brać udziału w grze. Bo co to za dywersja skoro ktoś ze znających listę rozpozna po twarzy przeciwnika bo zapamięta w której drużynie dana osoba była?? Mimo coraz większej ilości graczy w KP nadal większość ludzi się kojarzy i raczej szybko ktoś by rozpoznał że nieswój bawi się w dywersanta.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Dywersanci to nie szpiedzy... i tak jak podejdą do pozycji przeciwnika, a nie podadzą prawidłowego hasła, to dostaną serią. Ale umundurowanie podobne (bądź wręcz identyczne jak przeciwnika) zwiększa ich szanse na przeniknięcie przez posterunki.

Więc lista może być jawna. Ponadto mogą mieć kominiarki na pyskach, malowanki, pisanki itp. maskowania... mogą też na odprawie być w mundurach "swojej" formacji, a potem się przebrać do wykonania misji. Oczywiście w razie złapania traktowani będą jak zdrajcy, a nie jeńcy wojenni.

Ale co ja plotę w asg nikt nie dorósł jeszcze do pojęcia "jeńcy"... i tak wszyscy tylko wrzeszczą "Kill him all"...;-)...do pojęcia "dywersanci" chyba też jeszcze nie dorośliśmy...

Edytowane przez Gość

Opublikowano
  • Autor

Chłopaki i tylko o to mi chodziło. O konstruktywną dyskusje na temat. Nie szukałem ani dziury w całym, ani nie chciałem robić sobie problemów tam gdzie ich nie ma.

Trochę jest to tak, że rozumie mnie Leon, bo my to tak już trochę jakby z tej tzw "różnicy pokoleń" pochodzimy hehe.

Wiem, że nie wybrałem sobie łatwej profesji w ASG, ale to mój wybór tak jak większości z Was, by być szturmowcami i proszę tylko o uszanowanie tego Pozdrawiam Ghost

Opublikowano

Czyli sweterek odpada :D jak ma być bez kwasów to założę też bluzę woodland. Tylko muszę sobie jeszcze pewny dojazd załatwić...

Mobilny KPASG

Opublikowano

Podczas manewrów, o których jest tu mowa, dodatkowym oznaczeniem każdej ze stron będzie bransoletka (dla każdej strony inny kolor - na wzór tych z bornego sulinowa). Jeszcze nie do końca dopracowaliśmy ten system dlatego tej informacji nie ma jeszcze w dziale manewrów.

A Ty, Ghost masz być u mnie w Gruzinach;) nie ma innej opcji;)

Opublikowano

Sam pomysł z dywersją jest bardzo ciekawy, tylko jak zauważył Leon, większośc środowiska nie dorosła do tego niestety. A szkoda. Ja tam hasła bym byc może pamiętał, byc może nie, ale dodatkowa adrenalina jest. Problemem jest właśnie fakt że ludzie się znają, no i wymagałoby to 'ciut' większego wysiłku organizacyjnego.

Opublikowano

"Bojownicy osetyjscy. Zwraca uwagę pstrokacizna sortów ich mundurowych"

MMS Komandos nr 200 str 19

Opublikowano

Patrzta, nawet nie zwróciłem uwagi na to zdjęcie :D Dobry jesteś BorinO :)

Opublikowano

Specjalnie wrzuciłem te fotkę żeby pokazać że często nosi się "kamuflaż" wroga, gdyż często tylko taki jest dostępny. Problem może być tylko z frendly fire.

Opublikowano

Ruskie w czeczenii często noszą opaski na ramionach - właśnie z racji tego, że bojownicy czeczeńscy używają praktycznie tego samego sprzętu i broni, a często jedyna różnica to... zarost.

Opublikowano
  • Autor

Kurcze od dziś do manewrów się nie golę hehe

Mobilny KPASG

Opublikowano

A co, występujesz jako czeczeniec :P ? W końcu każdy dobry muzułmanin musi mieć brodę jak wielbiciel małoletnich dziewek Mahomet ;) .