Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Latarki w airsofcie - dezorientacja przeciwnika

Opublikowano

Cześć.

Nurtuje mnie kwestia użycia latarek na replikach w celu dezorientacji przeciwnika (tymczasowe oślepienie).

Jak powszechnie wiadomo, używanie laserów jest raczej powszechnie zakazane (a na pewno kontrowersyjne) w wielu środowiskach z wiadomego powodu - światło nawet z niewielką mocą, skupione na oczach może mieć bardzo niefajne skutki zdrowotne (przypominam afery z bazarowymi laserami -naście lat temu).

Z latarkami jest inaczej, gdyż światło jest rozproszone (oczywiście o ile latarka nie jest wyregulowana na świecenie w wąskim stożku). Każdy na pewno patrzy wiele razy w roku w słońce lub żarówkę, i poza czasowym "duszkiem" na wizji nic się złego nie dzieje.

Widziałem ostatnio filmiki z zagranicy, gdzie kultura strzelania na arenach przerasta nasze strzelanie w lesie o trzy pontyfikaty. Tam używa się latarek (czy airsoftowych chinoli, czy chinoli z Ali, czy jakichś orgo-mega-USA-production - nie wiem, nie znam się) również w trybie stroboskopu. Z racji praw odnośnie prędkości wylotowych, umiłowane jest CQB, dochodzi więc do świecenia ludziom w oczy np. na 5 metrach.

Przeglądałem PASG, nic nie ma tam o takim wykorzystaniu latarek. Jak by to mogło u nas wyglądać? Z doświadczenia, jaka moc światła jest bezpieczna, powiedzmy przy świeceniu komuś w twarz na dwóch i więcej metrach?

Featured Replies

Opublikowano

Od niepamietnych czasów, stzelając się w nocy, a bumyło to jeszcze jak nie było aliexpresu i powszechnego handlu detalicznego z chinami...

każda zasadzka to było "pier#$lnięcie" po oczach i ostrzelanie. W tamtych czasach latarki robiące dzień z nocy były tak drogie, że na całego milsima miało takie około 3 osoby, zwykle trzymały się razem.

obecnie rechnologia led pozwala zaszaleć (granat ledowy) bardziej trzeba uważac żeby nie dać po przetworniku noktowizora ostrym światłem, niz komuś w oczy...

Opublikowano

@Dottore...

Na wszystkich imprezach, na których byłem i trzeba było używać latarek (gra w nocy) nikt nie wprowadzał żadnych ograniczeń dotyczących trybu/mocy latarek.

Jest to narzędzie rzadko (krótko) używane, więc podejrzewam, że orgowi nawet nie przychodzi do głowy regulować te tematy.

Reasumjąc, kup najlepszą/największą/najlżejszą/najkrótszą na jaką Cię stać.

W lesie praktycznie nie zdarza się świecenie "w twarz", nie wiem jak w cqb, ale podejrzewam że ze względu na odległości oraz "poręczność" używania stosuje się małe/stosunkowo słabe latarki :)

Z drugiej strony 1000 "chińskich" lumenów to chyba nie to samo co 1000 lumenów w latarkach StreamLight.

Opublikowano
  • Autor

Wolę spytać, bo w erze przesadnej delikatności typu budynki i tylko strzelanie na pojedynczym mając 200 FPS na różne osoby można trafić. ;)