Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Glock 18C AEP - Tokyo Marui versus Cyma

Opublikowano

Cześć,

zastanawiam się nad wymianą szotów na coś równie bliskoodległościowego, co nie jest gaziakiem. Czyli poza cudami od Cymy, mamy Glocka 18C od TM/CM.

I tu pytanie. Jak jeden ma się do drugiego, biorąc pod uwagę opłacalność zakupu.

1) Czy tanie magi od Cymy podchodzą bez problemu do TM?

2) Co będzie lepsze, zakładając jedyny "tuning" w postaci mosfeta i małego lipo? Czy TM sobie z taką baterią poradzi bezproblemowo (czyli podawanie kulek, że nie padnie po dwóch latach)?

3) Jak wytrzymałościowo Cyma wygląda? Poza zapewne słabą baterią, mechanizm działa elegancko? Jak z selektorem w CM i TM (nienawidzę stukających, latających selektorów)?

4) Jak się mają te repliki do siebie odnośnie "naszych" warunków, czyli Laborka, Farma?

5) Na "leśną ewentualność", domyślam się, że Cymiak będzie działał lepiej (siekanie krzaków), ale czy na pewno?

Pytam, bo mając już dwa TMy, owszem, zasięg fajny, ale kulkom można było dołożyć skorupkę ślimaka. Więc +10m zasięgu TMa, a powolny lot kulki to żaden plus jeśli sprzęd ma być na bliskie odległości. Cyma tanio wychodzi, zwykle 1/3 ceny TMa, mogę przymknać oko na brak brandingu i oznaczeń.

Featured Replies

Opublikowano

3. Mój cymoglock wytrzymał mi chyba 2 lata, potem poszedł w inne ręce i nie wiem co dalej. Przez pół sezonu był moją główną repliką. Nie bawiłem się w żadne lipole, a mechanizm działał elegancko. Selektor nie zawodził.

4. Panie - jesteś tak stary, że pewnie pamiętasz owczarnię. No to zasięg był taki, że bez problemu dało się ściągać ludzi wychodzących zza rogu dużej owczarni (a stałem 5m za przeciwległą ścianą). Nie wiem ile to było metrów, ale patrząc na te nasze warunki całkiem sporo. A w warunkach CQB to już snajperstwo:D.

5. Dlaczego cymiak będzie lepiej działał? Ma mniej fps, mniej rozwojowy...

Ogólnie to mam głupie wrażenie, że dzisiejsze cymoglocki to zupełnie inne repliki niż pierwsze sztuki jakie wchodziły na nasz rynek. Dotąd nie spotkałem glocka, który strzelałby lepiej niż ten co miałem - ba, ostatnio chciałem kupić używkę, ale po kilku strzałach stwierdziłem, że to nie jest ta replika, z której strzelałem.

Opublikowano

a czy jest ktoś kto posiada obie repliki i jest wstanie obiektywnie się wypowiedzieć ?

śmiem wątpić...

różnica w cenie CYMA/TM (i 2lata posiadania CYMY) skłaniają mnie do stwierdzenia: bierz CYMĘ - będziesz zadowolony.

Opublikowano
  • Autor

Rzeczywiście, myślałem, że Cymiak ma więcej FPSów od TMa. Fuck logic!

Jeszcze jedno - jak AEPy Glocka mają się do "prawdziwka", czyli dla uproszczenia - gaziaka? Też są 1.5-2x większe, jak USP czy 1911?

Opublikowano
Cześć,

zastanawiam się nad wymianą szotów na coś równie bliskoodległościowego, co nie jest gaziakiem. Czyli poza cudami od Cymy, mamy Glocka 18C od TM/CM.

I tu pytanie. Jak jeden ma się do drugiego, biorąc pod uwagę opłacalność zakupu.

1) Czy tanie magi od Cymy podchodzą bez problemu do TM?

2) Co będzie lepsze, zakładając jedyny "tuning" w postaci mosfeta i małego lipo? Czy TM sobie z taką baterią poradzi bezproblemowo (czyli podawanie kulek, że nie padnie po dwóch latach)?

3) Jak wytrzymałościowo Cyma wygląda? Poza zapewne słabą baterią, mechanizm działa elegancko? Jak z selektorem w CM i TM (nienawidzę stukających, latających selektorów)?

4) Jak się mają te repliki do siebie odnośnie "naszych" warunków, czyli Laborka, Farma?

5) Na "leśną ewentualność", domyślam się, że Cymiak będzie działał lepiej (siekanie krzaków), ale czy na pewno?

Pytam, bo mając już dwa TMy, owszem, zasięg fajny, ale kulkom można było dołożyć skorupkę ślimaka. Więc +10m zasięgu TMa, a powolny lot kulki to żaden plus jeśli sprzęd ma być na bliskie odległości. Cyma tanio wychodzi, zwykle 1/3 ceny TMa, mogę przymknać oko na brak brandingu i oznaczeń.

Miałem TMa teraz mam Cymę.

1. Tanie magi działały mi w TM.

2. Mosfetu nie miałem ani w jednej ani w drugiej. Lipo w obydwu. W Cymie jest minimalnie więcej miejsca ale i w TM da się zmieścić mikrusa lipo. Lipo podnosi znacznie rof i reakcję na spust.

3. Z wytrzymałością nie wypowiem się bo obie użytkowałem/ję zbyt krótko. Oczywiście TM lepiej wykonany więc i selektory mniej latają. W Cymie mojej mały luzik jest ale sama się nie przełączy.

4. Obie sprawdzają się rewelacyjnie FPS więcej w TM i zasięg też ale dla mnie to bez znaczenia bo obie donoszą na 25 m prosto i to styka.

5. Też nie wiem skąd ten wniosek. Moim zdaniem błędny

Obie wyglądają jak zabawki ale są baaaardzo skuteczne i lekkie. Frajdy ze strzelania żadnej w porównaniu z gaziakiem.

Opublikowano

Kupiłem TM od Michaosa i Whisky wziął ją w obroty. Założony mosfet, bebeszki zmienione na PDI, nieco mocniejsza sprężynka. Oprócz jednej z zębatek, która oryginalnie jest z aluminium i była zjechana, reszta części bez zarzutu. Zębatki można kupić w Chinach - robi je SHS. Porównując do cymogloka jest większy rof i trochę lepszy zasięg. Niestety z zasięgu nie skorzystasz, kulka leci tak wolno, że przeciwnik może ziewnąć i się uchylić. Jeżeli nie jesteś onanistą sprzętowym bierz Cymę :)