Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Broń snajperska/wsparcia w systemach MCS/CCS

Opublikowano

Witam. Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Co oznacza dokładnie broń snajperska/wsparcia w tych systemach. Chciałbym uściślić czy replika karabinu wsparcia to replika, która ma możliwość podłączenia magazynka z milionem kulek czyli np g 36K z magazynkiem typu jaja + dwójnóg jak dla mnie nie bardzo. Czy replika snajperska to replika, która ma długą lufę i lunetę pomimo, że można z niej strzelać semi/auto i ma magazynek 20/30 nabojowy, w takim razie to może być nawet M16, w które mogę zapakować 600 fps.

Czy wystarczy to, że w realu coś jest traktowane jako karabin snajperski/wsparcia?

Początkowo myślałem, że przedział 550-650 CCS, i 500-600 MCS dotyczą tylko replik sprężynowych.

Featured Replies

Opublikowano

No też bardzo chętnie bym się tego dowiedział ponieważ MG36 jest stosowanym karabinem wsparcia który nie konicznie musi ważyć tonę. W tym samym celu został stworzony IAR który w świecie ASG nie jest niczym innym jak przedłużonym HK416. Nie wspomnę już o np RPK.

Co do przerobienia M16 na snajpę no to w realu masz SPR. :)

BTW z tego co kojarzę to karabin snajperski ma strzelać tylko na singlu bez możliwości strzelania auto (mechaniczna lub elektroniczna blokada).

Wiem w jakim kierunku pójdzie dyskusja więc od razu stwierdzę. Dla mnie trochę dziwne jest to że karabinem wsparcia może być tylko ten który waży powyżej jakiejś granicy kilogramów (w tym przypadku chyba 7) a do gry dopuszczone są repliki szturmowe do 500 fps na singlu. Bez sensu jest również to że snajpą miała by być tylko replika sprężynowa ... jaka jest różnica między springiem czterotaktem z 550 na pokładzie i szturmówką z 500 na singu ??? 10 m zasięgu na plus dla snajpy i miażdżąca przewaga szybkości ognia ze strony repliki szturmowej.

Możemy sobie dywagować i się kłócić ale MCS to podobno - Military Combat Simulation ... ze wszystkimi dobrami przyjętymi z reala ... więc dlaczego nie ma być też przyjętych systemów broni ??

Opublikowano
  • Autor

szpiegh żeby uściślić, ten temat ma pomóc osobom, które w przyszłości będą organizowały gry. Jest to nieusystematyzowane i dobrze by było to zmienić. Po twojej wypowiedzi pojawiło się więcej pytań niż odpowiedzi więc czekamy na jakieś konkrety albo sami szukamy salomonowego wyjścia.

Opublikowano

Replika snajperska to kopia realnie wykorzystywanego karabinu dalekiego zasięgu strzelający tylko trybem pojedynczym (4-takt, semi - nieważne) wyposażona w optyczne przyrządy celownicze dalekiego zasięgu.

Replika wsparcia to replika karabinu realnie używanego na polu walki jako KM. Problemem jest MG36 dlaczego? Bo jest lekki. Oczywiście jest lekki również w realu (choć nie tak jak oryginał), jednak u nas problemem jest równiez waga amunicji i magazynka, który w MG36 waży z 200 sztuk amunicji ponad 3.5 kg, a airsofcie 500g. I tutaj pozostaje już tylko uznanie organizatora.

My symulujemy pole walki, nie przenosimy go, dlatego jak każda symulacja musi posiadać pewne zasady umowne i ograniczenia. W myśl tych zasad snajper jest praktycznie bezużyteczny. Szczególnie, że snajper nie działa w realu jak w filmie, tylko 99,999999% swojego czasu spędza na obserwacji pola walki. Co do KaeMów to w warunkach airsoftowo-milsimowych niosą za sobą jeszcze większą przewagę, niż na realnym polu walki, ze względu na nasze odległości, więc muszą być obciążone ograniczeniami np. wagi.

Opublikowano
Replika snajperska to kopia realnie wykorzystywanego karabinu dalekiego zasięgu strzelający tylko trybem pojedynczym (4-takt, semi - nieważne)
dla mnie ważne ... i robi dużą różnicę. A co z karabinami wykorzystywanymi jako karabiny szturmowe i jednocześnie karabiny wyborowe ?? M16 też może być tego przykładem. W Tajlandii siły specjalne wykorzystują M16 jako karabin wyborowy ... o zgrozo, a takich przykładów jest całkiem sporo ...

Sirwiz ... nie idzie się z tobą nie zgodzić. W warunkach realnych żołnierzom również nie zależy na tym żeby dygać jak najcięższy KM przez cały czas trwania operacji i dlatego HK wpadł na pomysł stworzenia IAR a ruscy dużo, dużo wcześniej RPK (w ASG jego waga bardzo często jest bardzo podobna do rzeczywistej). Oba te karabiny zasilane są z magazynków zwykłych karabinów w przypadku IAR magazynki standardu m4 w przypadku RPK magazynki od kałasza.

Wracając do MG - nawet z ciężkim drumem wciąż jest lżejszy od świni.

Problemem jest to że żadna z zasad nie określa dokładnie czym jest karabin wsparcia i czym jest karabin snajperski. Według schematu przedstawionego przez Sirwiza M4 również może być karabinem wyborowym ...

Nie zrozumcie mnie źle. Ja również chciałbym usystematyzowania pewnego schematu według którego będziemy przyjmować repliki jako karabiny szturmowe, wsparcia czy wyborowe.

Michale - uważam tak samo jak Ty że sytuacja powinna być przedyskutowana i zatwierdzona w celu uniknięcia bałaganu. Może nasze wnioski przedstawimy pomysłodawcom tych dwóch norm symulacyjnych :)

.

------------------------------

My symulujemy pole walki, nie przenosimy go, dlatego jak każda symulacja musi posiadać pewne zasady umowne i ograniczenia. W myśl tych zasad snajper jest praktycznie bezużyteczny. Szczególnie, że snajper nie działa w realu jak w filmie, tylko 99,999999% swojego czasu spędza na obserwacji pola walki.

Z tym nie można się do końca zgodzić ponieważ Ruscy wprowadzili np SWD po to aby poprawić celność ognia w oddziale a sam operator był wykorzystywany głownie do prowadzenia działań ogniowych a nie obserwacyjnych.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Jeśli ktoś wykastruje auto i będzie miał przyrządy celownicze proszę bardzo. Jak ktoś chce tracić przewagę full auto dla 5-10m które skracasz biegiem w ciągu 3s, nie widzę przeciwwskazań, aby ograniczał swoją zdolność bojową :).

MG36 masz rację jest lżejszy od świnki. Jednak różnica realny - nasz odpowiednik jest kolosalna w stosunku do SAW - replika i to właśnie robi różnicę.

Szpiegu ty zaś poruszyłeś inny temat snajper/strzelec wyborowy vs marksman (nie wiem jak w terminologii polskiego wojska się zwie ów człek). I ciągle podtrzymuje snajper 99,9999999% to obserwacja.

Opublikowano

Mi się wydaje że system ten był pisany na nieco inne realia - należałoby ograniczyć liczbę fps w szturmie do 400, w kaemach do 450 a od tego puścić tylko na singlu wszelkiej maści snajperskie wynalazki.

Opublikowano

MG36 to jest tylko jeden przykład. Co z np RPK ?? Tych przykładów możemy sobie mnożyć i nie będzie podlegać dyskusji że są to cały czas karabiny wsparcia ogniowego.

Mam nadzieję że zgadzamy się w jednym, mianowicie definicji karabinu wyborowego :

- Replika broni używanej w rzeczywistości jako wyborowa z optycznymi przyrządami celowniczymi i zablokowanym na stałe mechanicznie lub elektronicznie trybem auto (tu trzeba będzie liczyć na uczciwość graczy) z prędkością wylotową kulki nie przekraczającej odpowiednio 600 i 650 FPS. - Coś do dodania ???

Opublikowano
Mi się wydaje że system ten był pisany na nieco inne realia - należałoby ograniczyć liczbę fps w szturmie do 400, w kaemach do 450 a od tego puścić tylko na singlu wszelkiej maści snajperskie wynalazki.

Nic nie będziemy zmieniać w zasadach. Są ludzie, wyobraź sobie, którzy jadą na manewry dalej niż do Pigży i nie będą posiadac 25 replik, dla zasad KP i ogólnopolskich. Jedyne co możemy zrobić, to wewnętrznie uściślić pewne aspekty zasad.

Opublikowano

Wojsku Polskiemu, podobnie jak w każdej nowoczesnej armii niezbędne jest posiadanie zarówno precyzyjnej broni snajperskiej przeznaczonej dla samodzielnie działających grup snajperskich (snajpera i spotera) podporządkowanych np. dowódcy batalionu, jak i samopowtarzalnej broni wyborowej bliższej SWD, (ale dzięki postępom technologicznym często znacznie bardziej od niej kompaktowej), przeznaczonej do użycia przez strzelców wyborowych działających w ramach ugrupowania piechoty.

I tu jest pies pogrzebany :)

Opublikowano

Wracając do broni wsparcia w zasadach MCS/CCS. Wiem że zazwyczaj organizatorzy przyjmowali zasadę że SAW to replika broni zasilanej taśmą.

Opublikowano

Ciekawa dyskusja. Tak poza istniejącymi zasadami mała dygresja/propozycja/przemyślenia:

Moim zdaniem jeśli symulujemy można przyjąć proste zasady:

- Energia wylotowa kulki ma wynosić maksymalnie np 1000 razy mniej niż odpowiednika ostrego (dla przykładu ok.2000 J dla 7,62x39 i odpowiednio 2 J dla repliki AK/AKM jakieś ~ 470fps). Wtedy krótkie repliki pokroju G36/AKSU/MP5 zostaną jak w realu karabinkami do działań na mniejsze odległości. Repliki karabinów strzelających 7,62x51mm i większymi będą miały lepszy zasięg tak jak jest w rzeczywistości ale są to większe karabiny.

- Magazynki ładowane wielokrotnością pojemności prawdziwych (np 2,5 raza) i wtedy repliki wsparcia będą miały swój podstawowy atut czyli siłę ognia przy tym samym zasięgu. Magazynki dla wsparcia są większe więc wymaga to pewnego poświęcenia mobilności czy odpowiedniego zorganizowania ekwipunku.

- Repliki broni mają takie tryby ognie jak ostre odpowiedniki.

Działania snajperskie/strzelców wyborowych w ASG mają najmniejsze odwzorowanie w relacji zasięgu i siły ognia. Działania snajperskie można w gruncie rzeczy pozorować tylko poprzez zachowanie. Co do replik bolt-on to w całej dyskusji zapominamy o jednym - to jest bardzo cichy i precyzyjny sprzęt, doskonały do pozostawania niezauważonym. FPS-y mają moim zdaniem tu drugorzędne znaczenie co wielu parasnajperów/zwiadowców udowadnia. Dla przykładu:

Opublikowano
Wracając do broni wsparcia w zasadach MCS/CCS. Wiem że zazwyczaj organizatorzy przyjmowali zasadę że SAW to replika broni zasilanej taśmą.

Właśnie to raz, dwa spotkałem się z zasadą, iż replika broni jest KMem wtedy gdy jej oryginał jest w stanie prowadzić ogień ciągły powyżej 100 pocisków. To eliminuje RKMy MG36 (karabin, który tak naprawdę nie istnieje - bo HK go nie produkuje). W airsofcie gęstość ognia > cokolwiek innego, dlatego musimy ograniczać lekkie repliki siejące miliony kulek, nawet kosztem "realizmu" jednocześnie zwiększając realizm ;).

@Tomaszur - 10 lat temu już były zakusy aby tego typu ograniczenia wprowadzać, upadło z hukiem - niestety, lecz pomysł genialny w swojej prostocie :)

Opublikowano

Pamiętajmy że dyskusja tyczy się systamów CCS/MCS. Co w naszych warunkaach w 99% przypadkach sprowadza się do gier typu MILSIM.

Opublikowano

- Magazynki ładowane wielokrotnością pojemności prawdziwych (np 2,5 raza) i wtedy repliki wsparcia będą miały swój podstawowy atut czyli siłę ognia przy tym samym zasięgu. Magazynki dla wsparcia są większe więc wymaga to pewnego poświęcenia mobilności czy odpowiedniego zorganizowania ekwipunku.

Ja jestem zdania, że na milsimach (i nawet ambitniejszych jebankach) powinny, być limity amunicji ograniczone do realnych odpowiedników+to czego magazynek podać nie zdoła.

Tak jak piszę Sirwiz, aby zbliżyć się do realizmu, należy ograniczyć "lekkie repliki siejące miliony kulek".

W temacie broni wsparcia, nic lepszego niż wzorowanie na realnych odpowiednikach nie wymyślimy. W mojej opinii należy się sugerować możliwością prowadzenia ognia ciągłego, a nie pojemnością magazynka (w takim myśleniu Glock 18C, z magazynkiem 100-u nabojowym tez będzie bronią wsparcia).

W przypadku broni snajperskiej, poszedłbym w stronę sprecyzowania funkcji, a nie repliki. Snajper (działający sam lub w parze), ma "broń snajperską" i obowiązują go limity dla broni snajperskiej (tylko single, duże FPSy etc.). Działający jako strzelec wyborowy w drużynie nie korzysta z "tych przywilejów", (czyli symulujemy posiadanie przez karabinu takiego jak np. G3.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Totalnie nie zgodzę się z tym że fpsy nie mają żadnego znaczenia. 20m różnicy to już przepaść. OK z czterotaktem nie chciał bym występować jako strzelec wyborowy ale z super podkręconym SR25 ... czemu nie. Jak już kilkukrotnie zostało udowodnione w boju jeden człowiek z repliką karabinu wyborowego jest w stanie skutecznie powstrzymać całe natarcie wroga ... który nie dysponuje takim zasięgiem. W milsimach również jest wyścig zbrojeń i możesz wierzyć lub nie ale zasięg ma zaje....e znaczenie w przypadku gdy masz tylko 20 kulek w magu.

Cały czas nikt się nie wypowiedział na temat RPK ... rozumiem że MG36 jest wielkim problemem do zaakceptowania a co w takim razie z rosyjskim wynalazkiem ??

I ostatnie pytanie. Czym jest w zasadach MCS karabin snajperski, czy jest rzeczywiście repliką broni używaną przez snajpera według zasad podanych przez sirwiza (czyli głównie obserwacja) czy jest to karabin wyborowy wsparcia oddziału ??? Dwie diametralnie różne rzeczy i dwa diametralnie różne zastosowania.

Tak czy srak maksymalny zasięg pocisku jakim jest kulka 6mm to 120m (trochę słabo jak na snajpera) a maksymalny skuteczny zasięg z którym się spotkałem to 105/110 m ... co przy standardowym zasięgu rzędu 60-70m w normalnych replikach szturmowych daje kolosalną różnicę.

Nie rozumiem też problemu z karabinem wsparcia jakim jest RPK czy MG36 które muszą być zaopatrzone w magi drum. 50 fps różnicy ... to jakieś 5 do 10m. Czym spowodowany jest problem z włączeniem tych replik do rozgrywki pod nazwą karabinu wsparcia ??

Dyskusja się toczy a jak do tej pory padła tylko jedna propozycja.

Opublikowano

MG36 jest projektem który został zarzucony przez HK. Cały projekt rodziny G36, pochłonął za dużo gotówki i MG36 zarzucono. Powstał magazynek pudełkowy na 100 szt, ale nie ukończono projektu ciężkiej lufy. Czyli de facto próba odwzorowywania MG36 jest nie możliwe, równie dobrze można wpaść na milsima z M41A z Aliena.

Ja osobiście problemu z RPK nie widzę, w końcu powstał jako rkm, oczywiście o ile będzie zasypywany tak, jak oryginalny odpowiednik (bęben-75szt, długie pudełkowe-40szt).

Opublikowano

@Vespi 1 też jest krotnością ;) więc zależnie od potrzeb organizator może taką krotność ustalić. Moim zdaniem ze względu np na charakter leśny rozgrywek i odbijanie się kulek od byle czego w asg potrzeba wystrzelić więcej niż z realnej broni aby trafić ;)

@sirwiz czyli ameryki nie odkryłem, a myślałem że jestem geniuszem ;)

@szpiegh tak jak pisałem w replikach snajperyzm związany z zasięgiem jest nieporównywalny z realiami. Ważniejsze jest ciche zachowanie, skrytość, wybieranie celów, precyzja ognia. Nawet przy 900 fps strzał do ruchomego celu na 70 metrach to loteria bo kulka leci 2 sekundy. Moim zdaniem nie fps czyni snajpera a jego zachowanie. W większości gier i tak nie ma miejsca na snajperyzm a już na pewnie nie w gęstym lesie a w takich miejscach często gramy.

Opublikowano

Tomaszur, dla ścisłości 900 fps to cca 300m/s więc dystans 70 m pokona w niecałe 0.3 sekundy... to prędkość zbliżona do prędkości amunicji pistoletowej... Jakiś czas temu była fajna impreza Aleja Snajperów w Suchatówce. Słyszałem że było ciekawie ;)

W gęstym lesie SWD na plecy a do ręki glocka elektrycznego i już jest bezpiecznie.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Takie może "durne" pytanie ale od kiedy MG 36 i RPK 47 czy 74 to "karabiny" ???

"Według ustanowionej 5 marca 2004 Polskiej Normy „PN-V-01016:2004. Broń strzelecka. Terminologia” – zastępującej wcześniejsze normy „WBN-90/0402-14 (Broń strzelecka. Terminologia)” i „WBN-91/0402-29 (Mechanizmy i części broni strzeleckiej. Terminologia)” – oficjalne nazewnictwo techniczne konstrukcji strzelającej nabojem pośrednim to karabinek automatyczny zaś nabojem karabinowym to karabin automatyczny. Skrócone odmiany broni, noszą nazwy, odpowiednio, subkarabinek i subkarabin."

Opublikowano

Super pochwaliłeś się niewiarygodną wiedza o polskich normach, która diametralnie odmieniła temat i już wszystko jest jasne. Rzeczywiście teraz wiedząc co to karabin i karabinek w/g polskich norm, można praktycznie skasować ten temat i nie ma co już rozmawiać.

Sorry za sarkazm, ale co swoją wypowiedzią wniosłeś do tematu? - pytanie retoryczne, nie oftopujcie.

Opublikowano

Retal - 300m/s szybkości początkowej nie znaczy, że przez cały dystans się taka utrzymuje ;) Nie chce mi się teraz liczyć (ani nawet dokładniej szacować), a jak z grubsza założymy że będzie to jakieś 1,2s (plus/minus te 0,2) to powinno być git.

Opublikowano

To panie sirwitz, że jak już kogoś uczycie to uczcie porządnie. Nie bylejakość we wszystkim.

Później na strzelnicy karabin to wszystko, od mp40 włącznie.

I takie pytanie, co Twój post wniósł do dyskusji? Pytanie retoryczne oczywiście...

Odnośnie KM w ASG to bez sensu próbujecie wynaleźć nowe koło...

Edytowane przez Gość

Opublikowano

@Retal, gdyby tak było jak piszesz zasięg replik asg byłby znacznie większy niż obecnie jest nie mówiąc już o broni palnej :)

Rozbijamy się teraz o definicje, normy, prędkości a prawda jest taka że ASG z prawdziwym strzelaniem nie ma wiele wspólnego. Broń zasilana mocnymi nabojami ma większe kopnięcie i związane z nim ograniczenia prowadzenia ognia których w ASG nie ma. Waży też sporo więcej nie mówiąc już o amunicji. Z drugiej strony zasięg skuteczny subkarabinków pokroju G36C/AKSU/KAC PDW wynosi 200-300 metrów a my strzelamy się na 50 max 70.

Fajnie i idealnie by było żeby repliki długich karabinów zasilanych nabojami większymi niż pośrednie (G3/SR25/SWD/M14 itd) miały większe fpsy a małe mniejsze a wszyscy wiemy jak jest: AKSU 530 fps (tak Szpieghu o Tobie m.in. mowa ;) )

Odpowiadając na pytanie Michaossa: organizator ustala co jest co i najlepiej się go zapytać i po kłopocie :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie będę zakładać specjalnie nowego tematu odnośnie tego o czym bym chciał podyskutować.

Chodzi dokładniej znowuuuu ... o repliki karabinów spajperskich czy też wyborowych. Na ostatniej imprezie w której uczestniczyło KPASG był właśnie ten temat poruszany. Problem wynikł w momencie kiedy rozmowa zeszła na temat zasilania repliki snajperskiej.

OD RAZU NAPISZĘ ŻE NIE MA TO NA CELU WPROWADZENIA KOLEJNEJ SPINY TYLKO DYSKUSJI W TEMACIE MIĘDZY DOROSŁYMI LUDŹMI.

Z tego co zaobserwowałem problemem jest już same użycie nazwy układy zasilającego Mancraft. Kiedyś ta sama spina miała miejsce z tym jak ktoś powiedział RAM.

Ja osobiście nie rozumiem problemu jaki wynika z tego że ktoś może mieć założony system mancfraft w swojej replice i bawić się przy użyciu tego sprzętu.

Nie znalazłem nigdzie ani w prawie ASG ani w regułach MCS czy CCS zakazu używania replik z zasilaniem gazowym (już nawet nie wspomnę o tym że słowa nie ma o mancrafcie)

Do końca nie jestem w stanie zrozumieć problemu dla którego nie można by było używać repliki z zasilaniem tego typu na imprezach. Odpowiedź nie bo nie nie jest miaro dajna bo nie wnosi nic do tematu i świadczy tylko o jego nieznajomości.

Dodam tylko że mancraft nie jest systemem który po pierwsze może strzelać na full auto (single only) i nijak jest możliwe wykręcenie z niego więcej niż 700 fps (no to się zacznie) narażając go na uszkodzenia. 1000 fps jest bzdurą totalną sprzedaną ciemnej masie która go łyknęła jak młody pelikan.

W tej dyskusji bardzo chciałbym poznać opinię dlaczego ten system zasilania jest zły jeżeli ktoś chce go używać według przyjętych reguł imprezy np do 550fps single only ?? I jaka jest różnica w tym że elektryka można spokojnie doprowadzić do takich wartości na auto ... ba dozwolone jest strzelanie z repliki karabinu wsparcia z 500fps tak długimi seriami że koszą drzewa.

Bardziej się boję dostać serią z KM z 500fps niż pojedynczą kulką z RAMA czy też ww mancrafta ustawionych na 700 fps.

Nie jest to temat do spinania się, dlatego proszę o wnoszące coś w temat odpowiedzi.

Dziękuję.

BTW . W tym temacie możemy pogadać również o karabinach wsparcia, to że jest opcja używania ich z taką mocą na pokładzie dopiero jest bzdurą i zagraża graczom.

Opublikowano

Do tej pory na kilku imprezach milsimowych na których byłem były też "mancrafty" i jedynie trzeba było dopytać orga o zgodę bo nie ujął ich w zasadach.

Opublikowano

@Jed - właśnie nie rozumiem do końca czemu mancraft ma być objęty jakimiś specjalnymi pozwoleniami? Strzela to kulkami 6mm, wygląda jak replika którymi się bawimy, jest gładkolufowa ... jedyna różnica to system zasilania. Zresztą nie jest on żadną nowością ponieważ repliki z zasilaniem gazowym są w naszych grach prawie od początku. Każda replika zresztą jest zasilana sprężonym powietrzem różni się tylko formą jego uzyskania.

Nie jest to żadne działo Gausa żeby rozpatrywać to w innych kategoriach. Nie strzela też na śrut i nie ma nie wiadomo jakiej mocy.

Rozumiem również że na milsimie mogę mieć swd AEG zrobione na 600 fps ale mancrafta na 550 już nie ??

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Źle to ująłem. Org nie napisał wprost o mancraftach a zapytany nie widział problemu z ich używaniem. Traktowane były jak każde inne karabiny snajperskie.

Opublikowano

Problemem mancrafta (zasadniczym) jest to, że modyfikacja pozwalająca zwiększyć moc wymaga tylko regulacji zaworem.

Reasumując, w ekstremalnym przypadku - chronujemy replikę (o ile org tego żada) z regulatorem skręconym na żadaną wartość (ex. 550fps) a w czasie imprezy - rozkręcamy na max.

I to budzi najwięcej zastrzeżeń.

Opublikowano

Można komisyjnie zaplombować regulator na mocy ustawionej podczas chronowania. Nie jest to żaden problem.

Tak samo można założyć że dozwolone w replikach AEG jest 550 single only ... problem polega na tym że selektora ognia już nikt nie zabezpieczy i spokojnie można przejść na auto czy bursta.

Nie spotkałem jeszcze repliki AEG w której podczas imprezy nie można by było przejść na tryb auto przy większych fpsach prócz swd. Ale jak toś się uprze to tam auto też można wprowadzić.

Opublikowano

Jarku z daleka nie stwierdzisz czy ktoś strzelający do Ciebie w trybie auto ma zieloną czy czerwoną naklejkę na lufie, chwycie, czy kolbie.

Tak jak wcześniej napisałem komisyjnie można zablokować regulator po chronowaniu.

I cały czas pojawia się pytanie ... na milsimie mogę strzelać z wyśrubowanej repliki snajperki AEG ale z mancrafta już nie ??

Poza tym nie za dużo jest osób które strzelały czy też widziały mancrafta na własne oczy. Nie jest tylko kwestią zmiana ustawienia regulatora na maxa i wiśta wio. Optymalnym ustawieniem dla tego typu zasilania (możesz wierzyć lub nie) ale jest właśnie 550-600 fps.

Nawet jeżeli ktoś by był głąbem i robił takie cyrki o jakich rozmawiamy (podkręcenie regulatora) w tym samym czasie musiałby wymienić bardzo szybko gumę hopa pod większe fpsy.

Normalna guma hopa nie wytrzyma 700 pfs a ta która miała by być zamontowana na takie fpsy nie za bardzo da radę przy chronowaniu.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Szpieghu - większość argumentacji przeciwko mancraftowi opiera się na łatwej regulacji FPS. Z tym, że org. może założyć plombę.

Dodatkowo gaziaki mniej tracą na cięższych kulkach - przynajmniej wg chrono więc pomiar prędkości na 0,2g jest bez sensu. Bo replika z mancraftem jest po prostu pod tym względem lepsza.

Mancraft 580fps na 0,2g = ok. 500fps na 0.4g.. w springu będzie to sporo mniej (ok. 430fps) i to jest coś co mnie osobiście wkurza, bo nagle wychodzi, że 2 repliki o takich samych parametrach początkowych zaczynają różnić się FPS podczas strzelania na właściwym wagomiarze. Karabin powinno się mierzyć na kulkach na jakich się strzela. Snajpa by miała te 90-100m zasięgu potrzebuje 500-550fps na 0.4g.

Opublikowano

I to jest wypowiedź o którą mi chodziło :) dzięki Mikadorus.

Z tym że snajpa potrzebuje 550 fps na 0,40 nie do końca można się zgodzić. W swoim starym SWD miałem 570 na kulkach 0,2 i zasięg 90m skutecznego.

Tak przy okazji napiszę że nie mam mancrafta lecz bardzo mi się podoba jego prostota działania dlatego poruszam ten temat.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Szpieghu,

generalnie to ja mam w pompie ograniczenia i nie przeszkadza mi (zasadniczo) czy ktoś ma 450 czy 550fps.

Jesli się okaże, że został złamany regulamin i będę miał ochotę sprawdzić czy gość ma naklejkę odpowiedniego koloru i odpowiednio do tej naklejki się zachowuje, to zatrzymam grę, ubiorę kamizelkę i do niego podejdę.

W kazdej innej sytuacji nie ma to dla mnie znaczenia.

Z imprez w których uczestniczyłem nikt nie wykluczał mancrafta, czego Sirwiz jest dowodem :)

Apropo's gumki ... w czym jest problem aby mieć "tą lepszą" od razu i na niej schronować replikę... wyjdzie pewnie jeszcze gorszy wynik.

W tej dyskucji widzę pewien problem.

Ograniczenia/chronowanie/naklejki itp. rzeczy mające "chronić" graczy pojawiają się na imprezach dużych/na które przyjeżdzają gracze w dużej mierze sobie nieznani.

Pozwalają one w jakimś tam stopniu ich chronić/eliminować elementy niepożądane.

Byłem/bywam tylko na kilku tego typu imprezach i godzę się z tymi ograniczeniami.

Pozostałe imprezy w których uczestniczę to imprezy na których wystarczy podać do wiadomości zasady wg. których gramy (CCS/MCS i ew. dodatkowe ograniczenia) i nikt tam nie chronuje replik, daje naklejek itp. a strzela się do samochodów, z samochodów itp. czy z jednej strony mostu na drugą.

Jeśli gracz nie potrafi się powstrzymać i strzelić z 10m w nogę aby zasygnalizować trafienie to powienien się zastanowić nad swoim temperamentem.

Oczywiście zdarzają się niespodzianki, bo ich nie da się uniknąć.

I już na zakończenie... naklejki/tryby itp. są tylko mierną próbą wyegzekwowania tego, co powinno być podstawą tej zabawy - zdrowego rozsądku (ale tu się powtarzam, bo słyszałem to już wiele razy).

Opublikowano

Jarku nie idzie się z tym nie zgodzić. Podchodząc do tematu mancrafta nie miałem na celu uzyskania zgodny na strzelanie do ludzi na imprezach z 700fps. Dla mnie czynnikiem decydującym o jego ewentualnym zakupie jest przede wszystkim prostota serwisu, odporność na wilgoć, wysokie i niskie temperatury, bardzo stabilne fpsy.

Tak samo jak ty uważam że w grze chodzi przede wszystkim o uczciwość, i nie rozumiem dlaczego mancraft jest traktowany jako zło konieczne kiedy na nim też można założyć plombę i po kłopocie.

Chciałbym usłyszeć inne zastrzeżenia do mancrafta niż tylko to że można podkręcić moc (nie można jeżeli zablokowany zostanie reduktor - zaplombowany)

Chce unikną sytuacji w której zakupię tą konwersję, przyjdę na strzelanie a ktoś mi powie że się nie będzie ze mną strzelać. Dlatego jest dyskusja ogólna.

Oszustwo na grach jest możliwe przy każdej replice i przy każdym zachowaniu się graczy. Budowanie demoniczych opinii na temat sprzętu którego nie znamy jest raczej dziwne. Siedziałem nad tym temat naprawdę długo, przeczytałem masę postów na kilku forach, pytałem użytkowników o opinie i w zasadzie jeżeli były przeciwwskazania do użycia tego typu systemu na imprezie opierały się bardzo często o zasadę nie bo nie.

Może zrobię rzeczy które są na nie jeżeli chodzi o wykorzystanie tego systemu :

- płynna regulacja FPS - odp : nie po tym jak zaplombowany zostanie regulator.

- ????

Opublikowano

Szpiegu,

powtarzam Ci, na imprezach w których uczestniczyłem a pojawił się mancraft (i miałem tego świadomość) ani organizator ani uczestnicy nie mieli z tym absolutnie żadnych problemów.

Oprócz tego nikt nie wymagał od użytkownika tegoż ustrojstwa chronowania i plombowania i nikt nie budował demonicznych opinii na temat tego sprzętu.

Wszyscy założyli, że użytkownik wie co ma i wie jak się tym posługiwać.

Ponieważ ta konwersja jest łatwo dostepna, prosta w instalacji i użytkowaniu środowisko boi się, że trafi w ręce osób nieodpowiedzialnych (ogólnie rzecz biorąc) i z tego powodu są takie obiekcje przed dopuszczeniem jej do gry na niektórych imprezach.

Opublikowano

Dobry Wieczór.

Odpowiadając na pytanie .......... (tutaj wstaw odpowiednie imię/nick): organizator ustala co jest co i co jest dozwolone i najlepiej się go zapytać i po kłopocie.

Dobranoc.

Opublikowano

Osobiście testowałem Mancrafta na jego właścicielu ( którym jest mój brat). Zaraz po założeniu konwersji pierwszym krokiem były testy bezpieczeństwa. Strzał w plecy od 70 metrów w dół, minimalnym dystansem było jakieś 30 metrów. Sam wie jak smakuje i dlatego wie ile można. Osobiście oberwałem z 40 i 50 metrów i powiem że jak na strzał w bluzę mundurową WZ93 bawełniak to jakoś strasznie paniki bym nie robił. Pojedyńcza kulka także inaczej smakuje niż seria, tym bardziej że snajper nie wygarnie ci z 10 metrów w twarz bo się wystraszył, a takie sytuacje się zdarzają.

Moim skromnym zdaniem straszenie mancraftem jest dalece przesadzone o ile na strzelance nie zjawi się z nim 16-latek którego pierwszy raz widzimy :D :D

Jeśli chodzi o rozkręcanie reduktora, wystarczy wymienić sprężynę i na maksymalnym otwarciu snajpa ma 550 fps. sprawdzone działa. Ale czy jest sens?? no chyba że przeciwnik ma słabe serce i zwieracze.

.

Testy przeprowadzaliśmy przy 750 fps czyli maksymalnej mocy produkowanych teraz mancraftów.

Wiecie co jest najlepsze? przy założonym tłumiku nie słychać odgłosu strzał z 30 metrów a tylko świst przelatującej kulki, niestety pianki w tłumikach długo nie wytrzymują :D nawet jednolita została ciśnieniem w końcu wypchnięta.

.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Szpiegh twoje obawy są bardzo uzasadnione, wydajesz ponad tysiąc złotych więc żal by było strzelac potem wyłącznie do tarczy.

Jakiś czas temu zostałem zaatakowany przez kilku kolegów na jednym forum, ich argument był taki ze pójdę z moim SWD w krzaki i rozkręce reduktor na maxa. Chciano Mankrafta wykluczyć ze strzelanek (zazdrość?:wink:), pisze tu o moim środowisku ASG.

Argumenty nie były do końca przemyślane ponieważ kulki przy tak wysokich fpsach 600+ zaczynają latać chaotycznie i wyższe cisnienie tym gorzej.

wymaga to regulacji hopa w krzakach, uważam że gumka hop która dobrze kręci w 500fps nie daje rady już od 600+fps(przynajmniej ta która mam).

Ja żeby uniknąć pomówień i kwasów na strzelanki gdzie jest limit dla wszystkich replik 550fps a na takich jestem najczęściej w mojej okolicy zakładam spreżynę do reduktora która na maksymalnym wkręceniu daje właśnie 550fps.

Jeszcze jedna sprawa Mankraft produkowany i dostępny teraz w sklepach wytrzymuje bez większych szkód 700fps powyżej tej wartości zaczynają pękać złączki węzyki i wypychane są uszczelki z cylindra.

To tak tyle z moich obserwacji po wystrzeleniu kilku butli Co2 20oz.