Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Układ zabezpieczający pakiet LiPo

Featured Replies

Opublikowano

Spójrz na ten alarm, a teraz na swojego lipola, a teraz znowu na alarm, a teraz znowu na lipola, siedzę na koniu :mrgreen:

Alarm wtykasz w wtyczkę balansera w lipolu. Jak masz za niskie napięcie, alarm zaczyna piszczeć/świecić.

Śmieszny bajer, ale trzeba pamiętać że może zapiszczeć/zaświecić w nieodpowiednim momencie a do tego trzeba wyjmować po strzelaniu bo jednak delikatnie żre napięcie i może Ci lipola rozładować do zera.

Opublikowano

To nie tyle zabezpiecza, co informuje o stanie akumulatora. Wtyka się to w złącze balancera pakietu i, jeśli dobrze pamiętam, zapalone diody sygnalizują sprawne ogniwa pakietu. Po przekroczeniu minimalnego napięcia na jednej z cel (około 3V w przypadku LiPo bodajże) układ wydaje piszczący dźwięk, ostrzegający o spadku napięcia. Sam układ w żaden sposób nie odcina zasilania ani nie zabezpiecza pakietu - informuje jedynie o nadmiernym rozładowaniu. Wadą tego rozwiązania jest to, że przy silnych replikach, pobierających duży prąd, możliwe są chwilowe spadki napięcia poniżej 3V na ogniwo, które będą sygnalizowane jako nadmierne rozładowanie, choć w rzeczywistości tak się nie dzieje. Układ jest przydatny dla początkujących użytkowników LiPo, którzy nie potrafią jeszcze "wyczuć", kiedy pakiet jest rozładowany.

EDIT:

Jak zwykle ubiegnięty...

Opublikowano
  • Autor

eh xD bo powiem tak, że kupiłem rok temu Lipolka i ładowarkę taką prostą za 40 zł, i niestety ten lipol po jakimś czasie mi napęczniał i już jest do niczego :C. W sumie przyznam się że to przeze mnie zapewne, bo z tego co wiem moc z baterii sama schodzi też jak leży z czasem i trzeba ją co jakiś czas ładować czego nie robiłem. Nie wiem czy to przez to, nie znam się ale tak mi się wydaje że dlatego napęczniała. xD

Opublikowano

Jeśli napęczniała i prosi o ogórki, nuttellę i śledzie to jest Lipa.

Opublikowano

To wywal napęczniałą, a za kasę którą dostałeś na gwiazdkę sprezentuj sobie iMaxa b6 - kosztują koło 100 zł za używkę. Naprawdę zarąbista ładowarka.

Opublikowano

Sam ładuję lipola ładowarką do pakietów lion, wyciągnąłem z niej kabel z gniazdem balancera. Polecam rozwiązanie osobom z zacięciem do majsterkowania :)

Opublikowano

Ja najbardziej polecam tego typu mierniki:

http://azteko.pl/8fields-alarmmiernik-zabezpieczajacy-akumulatory-lipo-p-3998.html

Super, po prostu jak oberwiesz i jesteś na respie/zapowiada się dłuższy camping, sprawdzasz sobie napięcie i już wiesz czy możesz kulek wystrzelić 200 czy 2000 :)

Co do ładowarki, nie kupuj takiej co ładuje baterię przez balanser, bo ją zajedziesz- powołuję się na mojeo guru Whisky'ego :)

Osobiście, gdybym miał wybierać ładowarkę, to albo Imax B6 z droższych, albo z tańszych ta:

http://azteko.pl/mikroprocesorowa-ladowarka-smart-battery-charger-gfc-energy-p-7479.html

Opublikowano

Imax super sprawa, polecam, tylko uważaj na podróbki!