Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ctcss

Opublikowano

Z uwagi na zakup nowego radyjka i konieczność jego zaprogramowania , mam pytanie dotyczące tonów CTCSS . Pytanie brzmi : w instrukcji radia mam 50/51 tonów , w necie i na starej pmr'ce lista tonów zamyka się w przedziale do 38/40 . Programując 50/51 tonów na każdym kanale uzyskam łącznie około 400 podkanałów . I teraz zaczynają się schody nie wszystkie tony które mam w instrukcji obsługi pokrywają się choćby z listą tonów na wikipedi , więc podejrzewam , że nie wszystkie moje podkanały będą "współgrały" z innymi pmr'kami i ich tonami .

Mam nadzieje , że zrozumiale napisałem o co mi chodzi .

Jeżeli zły dział proszę o przeniesienie .

Featured Replies

Opublikowano

Może trochę poza tematem ale muszę spytać: ty to wykorzystujesz? Jeśli ja dobrze rozumiem ideę, to tony powodują tylko 'filtrowanie' transmisji na tym samym kanale. Kiedyś myślałem, że jest to forma pseudo-szyfrowania sygnału ale jeśli dobrze wszystko rozumiem, to reszta świata będzie Cię słyszeć gdy używasz tonów, tylko Ty nie usłyszysz kogoś kto Twojego tonu nie używa. No chyba że się mylę, bo czegoś nie pojąłem z instrukcji mojego radia... To jest funkcja chyba bardziej przydatna ochronie w centrum handlowym aby się nie przekrzykiwali niż nam w lesie. Jeśli jest inaczej to popraw mnie, może odkryję w swoim radiu coś nowego :)

Opublikowano

dla spokoju i dobrego samopoczucia zaprogramuj sobie pierwsze 8 tonów dla każdego z kanałów (uzyskasz tym samym 8 + 8*8 możliwych kombinacji, czyli zajmie Ci to 72 komórki pamięci):

1 - 67.0

2 - 71.9

3 - 74.4

4 - 77.0

5 - 79.7

6 - 82.5

7 - 85.4

8 - 88.5

tylko te są używane w paśmie PMR spełniającym polskie regulacje.

Przydać Ci się pewnie nie przyda, ale ....

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Panowie za odpowiedzi .

@jan - sam jestem zdziwiony ilością tonów w instrukcji ,więc stąd było moje pytanie .