Opublikowano 27 Listopada 201312 l Zdaję sobie sprawę że nie każdy posiada dostęp do facebooka, lecz warto rzucić okiem: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=628887650483337&set=a.182881005084006.36938.120305174674923&type=1 Tutaj rozchodzi się o przyszłoś Airsoftu Edytowane 27 Listopada 201312 l przez Gość
Opublikowano 27 Listopada 201312 l Fajnie tylko, że list z facebooka w większej mierze mówi o dostępie do broni palnej i opowiada się raczej za interesem lobby niż obywatelskim i trochę wstyd mi by było to podpisać. Jakby pojawiły się jakieś "gotowce"/ sugestie dotyczące napisania listu w sprawie airsoftu to chętnie wydam te kilka złotówek na wysłanie listu. Imo projekt jest tak kontrowersyjny, że ciężko będzie się temu przebić w całości.
Opublikowano 27 Listopada 201312 l Autor Rzecz w tym że Komisja Europejska ma zamiar maczać w tym paluchy. Listy via facebook i liczba "like-ów" i tak niczego nie zmieni. Warto zapoznać się z tematem.
Opublikowano 28 Listopada 201312 l http://www.firearms-united.eu/download/firearms_united_letter_to_malstrom_eu_en.pdf Chodzi mi o taką propozycję jaką dało gunfire. Dodatkowo to takie bicie piany - KE tylko sporządzi projekt, potem to idzie w PE i RUE. Przejdzie - ta, jasne... przy takim składzie i SILNYM NACISKU LOBBY przy którym AIPAC się chowa. Takie straszenie świńską grypą. Skuteczna reklama i sportu i sklepu. Edytowane 28 Listopada 201312 l przez Gość
Opublikowano 28 Listopada 201312 l Do tego to nie "apel Gunfire", tylko wcześniej się pojawiło chyba na WMASGu, a kilka godzin przed GF przez mailing Taiwanguna. I tak jak pisałem już pod postem GF, na pewno komisarz dostanie pińset worków poczty papierowej od gazylionów airsoftowców w Europie. Jasne. Dodatkowo komisarz głosowała za właśnie regulacją (czyt. zaostrzeniem) przepisów w kwestii broni w rękach cywili... Nie ma to jak słać smuty na dobry adres. Jeden podpunkcik z listy kilkunastu, mimo iż tak dla nas ważny, nadal to tylko jeden punkcik. Zwykłe BICIE PIANY.
Opublikowano 28 Listopada 201312 l Rzuf, Poświęciłem czas i przeczytałem dokument: “Firearms and the internal security of the EU: protecting citizens and disrupting illegal trafficking” Nie wiem skąd te punkty na stroni GF o "Zakazaniu airsoftu" Jedyną wzmiankę jaką znalazłem to informacja o tym że kraje członkowskie mogą z własnej woli rozszerzyć zakaz na: air guns, replicas, antique weapons and deactivated weapons which may readily be converted into or used as firearms. Jeśli chodzi o broń palną to mogą jej zakazać.
Opublikowano 28 Listopada 201312 l Za European Airsoft Association "EU 'Airsoft Ban' Recently I've seen a campaign spreading across facebook which claims we should fight back against a proposed EU 'airsoft ban', which is purportedly spelled out in the recent white paper on firearms control (a paper which the European Airsoft Association contributed comments towards as it was being drafted). This campaign seems to have originated with the website 'all4shooters'. The claims on this website (in relation to airsoft) draw no relationship to the conclusions of the white paper. The EC has expressed indifference to airsoft in the past and we've seen no evidence that airsoft is in their sights now, but if airsofters start writing heated, unfounded letters to the EC (as suggested in the article) you will undoubtedly give them a negative impression of airsoft and draw their attention. So please, digest the evidence yourself, keep calm and play on! Matt Furey-King, President EAA" Swoją drogą ciekawe jak zabronią myśliwym posiadania broni, to kto odstrzeli zwierzynę.
Opublikowano 28 Listopada 201312 l Takich prób było już wiele i na razie bezskutecznych. Nie ma się na razie czym ekscytować. Też przeczytałem ten dokument zamieszczony pod linkiem http://www.wykop.pl/ramka/1754100/ue-chce-zakazac-asg-eng/ (odsyłam zainteresowanych). Jego treść jest, delikatnie mówiąc, bełkotliwa i też trąci lobbowaniem, ale ze strony ludzi broniących "świętego prawa do posiadania broni". NAWET gdyby zakazano airsoftu w UE, to jak wyobrażacie sobie egzekwowanie tego prawa? Łapaliby najwyżej dzieciaków paradujących z rurą zawiniętą w szmatę, ale nie wyobrażam sobie policji i wojska przeczesujących lasy, itd. Airsoft zejdzie do podziemia, będzie więcej adrenaliny i poczucia robienia czegoś nielegalnego. Efekt da to tylko taki, że więcej ludzi się tym zajmie 8)
Opublikowano 28 Listopada 201312 l Wszystko to co piszecie to prawda, ale problem może być banalniejszy w razie ewentualnego zakazu- nie będzie można legalnie i normalnie kupić kulek.
Opublikowano 28 Listopada 201312 l No to będziemy milsimować! W końcu skończy się sianie kulek jak ludzie zrozumieją, że te 3500 kulasów leżących w szafie, to ich ostatnie 3500 w życiu! Terminatorów za marnowanie naszych kulek będziemy dobijać kolbami, a nowe kulki toczyć z ich zębów. W świetle powyższego, jestem za zdelegalizowaniem airsoftu
Opublikowano 28 Listopada 201312 l Wydaje mi się, że takie prawo musi być następnie ratyfikowane przez poszczególne kraje członkowskie, to nie wchodzi automatycznie. Na tym etapie może się okazać, że w danym kraju się nie da. A jak zakażą sprzedaży kulek, to zaczniemy sami wytapiać :popcorn:
Opublikowano 28 Listopada 201312 l Wydaje mi się, że takie prawo musi być następnie ratyfikowane przez poszczególne kraje członkowskie, to nie wchodzi automatycznie.: O tym w dokumencie jest napisane. Poza tym nie ma tam słowa o airsofcie. Jedynie ten fragment przytoczony wcześniej. Nie rozumiem skąd ten szum, dyskusje, oburzenie i dywagacje. Jakiś kretyn od broni palnej puścił to po forach AS z wielką grafiką "Airsoft stop " a wy łykacie to jak młode pelikany. Panowie czytajcie i miejcie własne zdanie. Wiem że łatwiej jest kliknąć na FB lubię to i dołączyć do nowo-powstałej strony obrońców AS. ale w ten sposób dajecie się sterować tym którzy chcą was wciągnąć w batalię o broń palną.
Opublikowano 28 Listopada 201312 l Z klawiatury mi to wyjąłeś, Dżedzie :-) Wydźwięk artykułu jest wręcz taki, jakby pisał go jakiś fanatyk z NRA, który się boi, że zabiorą mu jego kolekcję broni. Nie ma się czym ekscytować. Sam autor pisze (chociaż kierują nim zupełnie inne pobudki), że: Our readers should be aware of one thing: there's no cause for alarm. This white paper is not a new directive, it's not a law, is not even a trace for anything yet. Up to date it's... nothing, and with the European gun industry counting global powerhouses such as Beretta, Tanfoglio, Heckler & Koch, Glock, SIG-Sauer, FN, Steyr-Mannlicher, Walther, and many others, there's literally almost no chance in hell that such an abomination could ever see the light of the day. Trudno się nie zgodzić. Z mojej strony nie mam już nic do dodania. Edytowane 28 Listopada 201312 l przez Gość
Opublikowano 28 Listopada 201312 l O tym w dokumencie jest napisane. Poza tym nie ma tam słowa o airsofcie. Jedynie ten fragment przytoczony wcześniej. Nie rozumiem skąd ten szum, dyskusje, oburzenie i dywagacje. http://bestplayer.tv/film/956-idiokracja-2006-lektor-pl.html - Od 45sec wyjaśnia czemu coraz więcej ludzi "mniej rozumie". A przynajmniej definiuje krzykaczy internetowych lemingi/ pelikany. A co do kulek to KONTRABANDA. Film polecany min. na studiach dot. bezpieczeństwa w UAM i Bydgoszczy. Edytowane 28 Listopada 201312 l przez Gość
Opublikowano 28 Listopada 201312 l Przepraszam, Jed, bez obrazy (naprawdę) ale naprawdę powinieneś podszkolić angielski albo nie zajmować się tłumaczeniami dokumentów jeżeli krok 3 ze strony 11 tego dokumentu przetłumaczyłeś że kraje członkowskie mogą sobie rozszerzyć cokolwiek. Chyba pomyliłeś akapity. Aż wam przetłumaczę żebyście zrozumieli lepiej. Cały dokument to oczywiście pomysł na politykę dotyczącą broni palnej w UE. POMYSŁ. Dlaczego w ogóle się nad tym zastanawiają? Bo mają raporty (podane w przypisach dokumentu) że złe użycie broni oraz nielegalna produkcja i sprzedaż broni są zagrożeniem dla bezpieczeństwa Unii, i należy całą sprawę uściślić na poziomie unijnym tak by to jak najbardziej ograniczyć oraz umocnić współpracę między państwami członkowskimi w walce z tymi zjawiskami. KE wyznaczyło sobie 4 priorytety i zaznacza że BĘDZIE POTRZEBNA DYSKUSJA NA TE TEMATY Z AGENCJAMI WYMIARU SPRAWIEDLIWOŚCI, OFIARAMI PRZEMOCY Z UŻYCIEM BRONI, ORGANIZACJAMI POZARZĄDOWYMI, PRODUCENTAMI I UŻYTKOWNIKAMI, A TAKŻE ANALIZĘ KONSULTACJI PUBLICZNEJ PRZEPROWADZONEJ MIĘDZY MARCEM A CZERWCEM 2013 NA STRONIE KOMISJI. Dokument JEST odpowiedzią na wezwanie Parlamentu Europejskiego by zająć się sprawami cyklu życiowego broni, zabezpieczenia legalnej produkcji, sprzedaży i posiadania broni, powstrzymania nielegalnego handlu bronią i jej nielegalnego użycia. Komisja będzie także chciała parlament, państwa członkowskie, producenci i federacje użytkowników broni się na te tematy wypowiedziały, by w 2015, jeżeli będzie trzeba, wprowadzić nowe ustawodawstwo w tej sprawie. Tyle istotnych rzeczy o dokumencie które trzeba wiedzieć zanim się przejdzie dalej. Tak, jak Jed mówi, jedyny fragment odnoszący się od replik jako tako to krok 3 pierwszego zadania pierwszego priorytetu jakie stawia sobie KE, czyli „Zabezpieczyć legalny rynek broni cywilnej” Pierwszym zadaniem jakie stawia sobie w tej kwestii KE jest ocenienie raz jeszcze, jaka broń będzie zabroniona dla cywili a jaka będzie wymagała licencji. Jako pierwszy krok, przytaczają tutaj zaimplementowanie 4 kategorii broni z dyrektywy o nabywaniu i posiadaniu broni, których nie będę rozwijał, PDF po polsku i patrzymy na załączniki. Podkreśla się że to minimum i ze kraje mogą sobie bardziej ograniczyć. Drugim krokiem jaki Komisja musiałaby rozważyć, czy obecny dostęp do broni przez cywilów (do półautomatów) jest warty ryzyka jakie ze sobą niesie i czy nie powinno się dostępu jednak bardziej ograniczyć. TRZECIM KROKIEM, tym, który nas najbardziej interesuje w tym dokumencie, jest potrzeba zastanowienia się przez Komisję, czy, w świetle rozwiązań państw członkowskich, nie należy rozciągnąć unijnej dyrektywy o nabyciu i posiadaniu broni (patrz wyżej) na sprzedaż i posiadanie: wiatrówek (żeby nie było, asg to też wiatrówki), replik, antyków oraz broni pozbawionej cech użytkowych którą można przerobić na broń palną. Przytaczają tutaj w przypisach sytuację w UK (ban na broń krótką w 1997 i ograniczenia w nabywaniu, sprzedawaniu i imporcie wiatrówek i realistycznych imitacji broni z 2006 które spowodowały ograniczenia w asg jakie teraz są w UK) a także litewski ban na pistolety gazowe z 2012. Równocześnie komisja chce zaprezentować wskazówki dotyczące pozbawiania broni cech bojowych tak by już nie dało się ich przywrócić. Czwarty krok odnosi się do wielkości magazynków, a piaty ujednolicenia prawa i spraw technicznych dotyczących głównie pozbawiania broni cech użytkowych oraz oznaczeń, ale to już nas nie interesuje. Teraz, pieprzenie że nic to dla nas nie niesie to bzdura. Samo stwierdzenie w dokumencie że chcą w 2015 coś z tym zrobić i że to opracowanie wynika z wezwania PE to już jest sygnał ostrzegawczy. Sytuacja jaka jest w UK chyba wiecie i osobiście nie chciałbym takiej tutaj, podoba mi się to że nikt mi się nie wtrynia do moich replik i nie muszę się zapisywać nigdzie (prócz na strzelankę). Pragnę zauważyć, że na chwilę obecną, odnośnie replik i ogólnie air softu, UE widzi sytuację w UK. SYTUACJA W UK JEST DLA NAS NIEKORZYSTNA. Jeżeli UE obejmie dyrektywą repliki, to znaczy że Polaczek będzie musiał dostosować przepisy do dyrektywy. Uwierzcie mi, że to jedna z najgorszych sytuacji jaka może być, by Polaczek musiał to zrobić. W innych krajach ustawodawcy jeszcze jako tako myślą, a Polaczek lubi kopiować (oj bardzo lubi kopiować i robi to bardzo źle). Skończymy w najlepszym przypadku jak UK a najgorszym z zakazem replik. Cały dokument to jak już wcześniej napisałem pomysł. Idea. Koncepcja na politykę unijną. Jeszcze nie prawo. Jednakże, trzeba zwrócić uwagę że UE zauważa sprawę airsoftu przy zagadnieniach dotyczących broni. I trzeba sprawić by przestali. Trzeba do 2015 wyperswadować Unii rozszerzanie obecnej dyrektywy na repliki i wiatrówki. Do tego powinny ruszyć jakieś stowarzyszenia czy inne organizacje zrzeszające graczy oraz producenci replik. Trzeba to zrobić, bo patrząc na załączniki KE chce się konsultować głównie z producentami broni odnośnie tej sprawy. Producent broni będzie miał w dupie asg i zadba by to jego interesy nie były naruszane. On ma siłę i będzie po jego myśli, a Unia by uniknąć kompromitacji skupi się na pierdołkach takich jak właśnie airsoft i to nam się oberwie. Nam chodzi tylko o jeden punkt, który producenta broni nie będzie interesował. Trzeba wiec naciskać by sobie UE ten punkt też odpuściła. List, który krąży po FB faktycznie odnosi się broni i jest pisany agresywnym tonem i należy mieć go gdzieś. Brytyjski prezes EAA mieszkający w HK pisze że KE nie miała do tej pory ASG na celu. Przeczy temu przytoczony wcześniej krok trzeci i przyglądanie się sytuacji UK. Zresztą tak nikła organizacja nie powinna się w takich sprawach wypowiadać. Edytowane 28 Listopada 201312 l przez Gość
Opublikowano 28 Listopada 201312 l Ralph, a tak z ciekawości możesz podesłać jakiś link o przepisach w UK na temat replik. Nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś opisu.
Opublikowano 28 Listopada 201312 l No widzisz. Ty byś nie chciał ograniczenia dostępu do replik, a ja bym chciał. Akurat jak na brytyjskie uwarunkowania wszelkie (od stanu prawnego lasów, po zarobki przeciętnego wypluwacza kulek) sprawuje się to tam wyśmienicie, i airsoft rozwija się prężnie. Wiem z pierwszej ręki, i jak chcesz mogę Ci poopowiadać. U nas, ślepa kalka ichnich przepisów by nie pomogła - fakt. Nie mamy takich rozległych, prywatnych 'sajtów' nastawionych tylko na airsoft (malarze zostawiają wszędzie syf). Ale przywoływanie tego jako wszelkiego zła dla airsoftowców to przesada. ==== Ale akurat na kalkę brytyjskich przepisów nie ma co liczyć. 'Nasi' nic nie potrafią skopiować za innymi. A całkowity ban też nie wchodzi w grę, bo opozycję mamy taką (nie ważne kto rządzi), że zrobi drugiemu na złość i nie poprze nawet dobrych dla wszystkich pomysłów.
Opublikowano 28 Listopada 201312 l Przepraszam, Jed, bez obrazy (naprawdę) ale naprawdę powinieneś podszkolić angielski albo nie zajmować się tłumaczeniami dokumentów jeżeli krok 3 ze strony 11 tego dokumentu przetłumaczyłeś że kraje członkowskie mogą sobie rozszerzyć cokolwiek. Chyba pomyliłeś akapity. Fakt, pomyliłem się pisząc z pamięci. Nie zmienia to faktu, że nie powinniśmy się w tą batalię mieszać tylko dlatego, że ktoś wspomniał o wiatrówkach.
Opublikowano 28 Listopada 201312 l No widzisz. Ty byś nie chciał ograniczenia dostępu do replik, a ja bym chciał. Akurat jak na brytyjskie uwarunkowania wszelkie (od stanu prawnego lasów, po zarobki przeciętnego wypluwacza kulek) sprawuje się to tam wyśmienicie, i airsoft rozwija się prężnie. Wiem z pierwszej ręki, i jak chcesz mogę Ci poopowiadać. U nas, ślepa kalka ichnich przepisów by nie pomogła - fakt. Nie mamy takich rozległych, prywatnych 'sajtów' nastawionych tylko na airsoft (malarze zostawiają wszędzie syf). Inny system prawny, inna kultura prawna, inne podejście ludzi. UK to nie Polska (choć różne słyszałem już opowieści w tej sprawie), tutaj jakby trzeba było objąć asg przepisami to by wyszła z tego tragedia i należy to ZAWSZE brać pod uwagę. Jakość przepisów polskich jest beznadziejna, jak trzeba coś dorównać do standardu europejskiego to często biorą przykład z rozwiązań z innych krajów i bez myślenia starają skopiować, przez co wychodzi z tego jedno wielkie... Taki niestety mamy kraj. Sytuacja jest dobra taka jaka jest, jakiekolwiek działanie polskiego ustawodawcy w tym rejonie może przynieść nam tylko szkodę. Inna sprawa, Dale, że w UK to działa bo ludzie się postarali by działało. Gdyby sprzedawcy nie połączyli sił i nie zaproponowali rządzącym systemu w którym wszystkie strony będą jako tako szczęśliwe to wątpię by było im tak fajnie. U nas, co by z tego wyszło, możesz się domyślać. I radzę nigdy o tym nie zapominać, bo to powszechna zguba tego narodu - zapominają, że ludzie którzy formułują prawa w tym kraju to skrajni idioci. Jed - mieszać na razie nie, ale trzeba zdawać sobie sprawę że prędzej czy później ktoś może wpaść na pomysł uregulowania kwestii ASG. Osobiście, wolałbym żeby UE o sprawie zapomniała. Jeżeli nie odpuszczą, to wtedy lepiej módlmy się że nasze sklepy będą tak dobrze lobbować jak sprzedawcy z UK przy wprowadzaniu Violent Crimes Reduction Act. Edytowane 28 Listopada 201312 l przez Gość
Opublikowano 28 Listopada 201312 l Zgadza się. Tam airsoftowcy dostali w swoje (co ważne) ręce narzędzie które potrafili wykorzystać. U nas by się tym zajął WMASG, co nie spodobałoby się 'fanom' Foki i ekipie z Warriora. I by wyszło jak by wyszło. Ale to nie o tym my tu.
Zdaję sobie sprawę że nie każdy posiada dostęp do facebooka, lecz warto rzucić okiem:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=628887650483337&set=a.182881005084006.36938.120305174674923&type=1
Tutaj rozchodzi się o przyszłoś Airsoftu
Edytowane przez Gość