Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aipsc

Opublikowano

Od jakiegoś czasu bardzo mocno przyglądam się temu odgałęzieniu airsoftu. Słyszałem nawet plotki że w Toruniu ma powstać tor do trenowania i ewentualnego zorganizowania zawodów. Pytanie jednak brzmi : na jakim etapie jest województwo Kujawsko-Pomorskie jeżeli chodzi o AIPSC ???

Czy są pośród nas osoby które się w to bawią ? Bardzo chętnie nawiązał bym z nimi kontakt ponieważ coraz poważniej zaczynam myśleć o tej bądź nie bądź dyscyplinie sportu :) a że mieszkam już na wsi ... (i nie jest to Toruń od razu napiszę :) ) Jest możliwość postawienia czegoś za chatą i rozpoczęcia przygody ze strzelaniem dynamicznym.

Tak czy siak, temat powstał po to aby go trochę pomęczyć. Jeżeli są osoby poważnie zainteresowane wątkiem (nie interesują mnie wywody na temat wolę glocka od colta) to zapraszam do dyskusji ... a nóż, widelec uda się coś stworzyć.

Featured Replies

Opublikowano

Szpiegu miejscowość masz kilka linijek pod awatarem, nie musisz pisać oczywistości ;)

Rozmawiałem z miesiąc temu z Arturem od Zintegry na temat tego toru, jest już ponoć w planach bardziej niż rok temu :), zmieniały mu się koncepcje rozplanowania całego terenu, ale ponoć doszedł już z tym do ładu, ma materiały i będzie dłubać (może wiosna?!).

Co do samego AIPSC to bawiłem się trochę przy okazji róznych wizyt, czy wyjazdów i mam mieszane uczucia. Nasze "krótkie repliki" maja dość duży rozrzut i ciężko się nimi bawi w AIPSC, a ich tjuning jest koszmarnie drogi i nie zawsze skuteczny, choćby ze względów właściwości fizycznych GG. Przez co możliwości finansowe dają niebotyczne polepszenie wyników, nieporównywalne z IPSC.

Opublikowano
  • Autor

Sirwiz - masz jakiś namiar na kogoś kto się w to bawi i chciałby poprowadzić czy też udzielić kilku rad na start ludziom z KP ?? Wiadomym jest że najlepiej uczy się od osób które znamy lub które polecane są przez naszych znajomych.

Nie chcę się wypowiadać jako ekspert w dziedzinie ale ogólnie cele na torach nie są w jakiejś wielkiej odległości od strzelającego, a z tego co widziałem to nie są też wcale małe. Średnio można przyjąć że jest to cel wielkości kartki A4 do którego walimy z maks 10m .

Jest też coś takiego jak klasa dla replik "seryjnych" od których nie wymaga się nie wiadomo jakiego tuningu ... i odziwo też dają radę :)

Opublikowano

Ludzie których znam to ślunsk, więc słabo z radami i treningiem dla KP.

Właśnie przez wielkość celi i odległości mam mieszane uczucia, seryjny pistolet też seryjnemu nie równy :)

Dobrą alternatywą są pistolety - wiatrówki na CO2 (posiadają nawet blow back) i tutaj już moc i masa miotanego pocisku dają zdecydowanie większą frajdę.

Opublikowano
  • Autor

No rozumiem, ale czy samo AIPSC nie jest oparte o strzelanie z pocisku którym jest kulka 6mm z jakimś tam ograniczeniem mocy ??

To jest to, pytań milion tylko komu je zadać :)

Opublikowano

Alternatywa dla AIPSC, nie dla użytkowanej repliki. Oczywiście IPSC można się bawić naszymi replikami, tak jak 10 lat temu można było strzelać do siebie ze springów MP5 UHC. Bo w/g mnie różnica pomiędzy IPSC na 6mm i 4.5mm jest podobna do w/w przykładu. Mnie po prostu AIPSC nie przekonało, z powodów jakie podałem wcześniej, a jak pokazano mi niby to samo z wykorzystaniem innej w pełni legalnej zabawki "banan" i checi były zdecydowanie większe.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

moje pytanie brzmi z jakich stron pozyskujecie informacje na temat AIPSC?

ja znalazłem aipsc.pl, actionair.pl no i youtube ;)

Nie powiem, że mam w tym doświadczenie bo nie mam ale z chłopakami zrobiliśmy 10 tarcz sylwetkowych każda tarcza posiada dwa pola po 5 cm do których można strzelać. Każda sylwetka ma dwa kolory czerwony i zielony do czerwonego strzelamy zielony odpuszczamy. Wykorzystujemy czasem je do strzelania dynamicznego lub pewnie lepiej zabrzmi "para dynamicznego" ;).

Wiem jedno zabawa przednia i dużo emocji.

Na facebooku mamy krótki film z jednej z takich prowizorycznych strzelnic ze zlotu atomowego. Kto był na wiosennych nocach muzeum też mógł przetestować nasz tor. https://www.facebook.com/photo.php?v=10151736297539555&set=vb.108343215966941&type=3&theater - Oczywiście mówimy tu o czymś pod turystów z użyciem g36 bez jakiś standaryzacji pod przepisy itd.

Moje pytanie brzmi czy są jakieś zasady rozstawiania tarcz? Czy zależy to już tylko od inwencji twórczej organizatora?

Czy macie dostęp do jakiś ogólnych zasad?

Możemy spróbować zorganizować coś na wzór AIPSC na terenie DAG tak by sprawdzić swoje umiejętności. Zwłaszcza że mamy pod to super budynek bo z wewnętrznym balkonem gdzie każdy będzie mógł oglądać poszczególne przejścia zawodników.

Jesteśmy po zamknięciu sezonu więc też mamy więcej czasu by coś takiego zorganizować. To co potrzebuje to jakieś informację i tak by to przypominało to turniej według oficjalnych zasad.

Szpiegu daj znać co tam już wiesz na ten temat?

Pozdrawiam

Opublikowano

Przepisy do AISPC znajdują się na stronie ISPC-polska.org - oficjalnej stronie Polskiego regionu ISPC. Masz tu link do zasad Ligi Action-Air:

http://www.ipsc-poland.org/przepisy/2012/RulesAir.pdf

http://www.ipsc-poland.org/przepisy/2012/Pneumatyczny_pistolet_dynamiczny.pdf

Z grubsza jak porównywałem zasady, to większość jest zaadaptowana z "ostrego", z tym, że dostosowano te zasady do mniejszej wymaganej tolerancji bezpieczeństwa (kulka nie przestrzeli płyty wiórowej... Choć w przypadku działa Mikadorusa mam wątpliwości :P).

Generalnie główne zasady to:

-pokonanie toru nie może z założenia zmusić zawodnika do schowania broni do kabury (jest to dopuszczalne, ale nie może być wymagane),

-nie można wymagać więcej niż 9 punktowanych trafień z jednego stanowiska,

-nie można wymagać od zawodnika obrócenia się o więcej niż 90 stopni po zajęciu pozycji na stanowisku,

-każda bariera mierząca powyżej 2 metry wysokości jest uznawana za rozciągającą się w górę w nieskończoność,

-Przestrzelenie jednego celu nie może nieść ryzyka trafienia innego.

Tyle zapamiętałem z zasad oficjalnej ligi. Do tego dochodzą zasady dot. broni, oraz standaryzacja celów, ale to myślę na chwilę obecną można odpuścić.

Edytowane przez Gość