Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hand Signals

Opublikowano

HAND SIGNALS

Pewnie i tak wszyscy to znają ale fajna stronka jest,

Pozdr

Featured Replies

Opublikowano

Niebawem sygnały te opracowane znajdą się na naszym portalu, od lutego się do tego zabieram ;)

Opublikowano
  • Autor
od lutego się do tego zabieram ;)

wybacz że Ciebie wyprzedziłem :wink:

Pozdr

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Każda armia, formacja, czasem nawet oddział (np. polskie oddziały AT) mają włąsne sygnały/znaki. JEśli chodzi o grupy militarne, to każdy opracowuje swoje uważając je za jedynie obowiązujące, bo widział, ze na filmie ktos tak pokazywał.

Dla zainteresowanych zamieszczam link do znaków stosowanych przez armię amerykańską.

http://www.normandia44.com/mt/albums/HAND%20SIG%20v%202/index.html

No i jeszcze jedna uwaga. Inne znaki stosuje się w budynku i inne w lesie, m. in. ze względu na odległość.

Opublikowano

Się wtrącę, sam piszesz że w ramach formacji jest różnie, a potem dajesz linka do stosowanych w Armi US. To jak to w końcu jest (w końcu Armia US, to ARMY, MARINES i cała gama jednostek specjalniejszych, Green Berets, Recon Force, Rangers i inni elitarni)?

Na odległość porozumiewasz się przez radio, a w budynku podajesz inne znaki, bo w lesie nie spotkasz np okna, drzwi zaminowanych itp.

Inne znaki wydajesz w nocy ze względu na widoczność, nie wydajesz poleceń pokazywanych dłonią tylko całą ręką, albo dwiema.

JEśli chodzi o grupy militarne, to każdy opracowuje swoje uważając je za jedynie obowiązujące, bo widział, ze na filmie ktos tak pokazywał.

O co w tym chodzi?

Opublikowano

Armia amerykańska dzieli się: Army (piechota), Marines (piechota morska), Navy (marynarka wojenna) i Air Force (siły powietrzne). Napisałem armia amerykańska, bo to był tylko przykład, a nie chciałem się wdawać w szczegóły, bo wiele osób nie widzi różnicy.

Temat dotyczy znaków ręką. Dlatego nie pisałem nic o latarkach (kolorowych filtrach/szybkach), radiach, gwizdkach itd. Mimo, ze te same sygnały można podawać w różny sposób. Zgadzam się z tym, że znaki dłonia są bardzo mało czytelne w terenie.

JEśłi chodzi o uwagę o grupach militarnych, to faktycznie mogła być mało czytelna. Spotykam się często z ludźmi, którzy kłócą się często jak pokazać dany sygnał. Każdy z nich zaklina się, ze włąsnie tak, bo... widział na filmie, ze tak żołnierze robili, albo gdzies w jakiejś książce, albo na stronie www widzieli. Opracowują na tej podstawie swoje znaki, które często są czytelne tylko dla nich. To była moja uwaga, zeby uniknąc potem nieporozumień, gdy Dżop i Yahoo wezmą się za opracowywanie znaków, jak rozumiem obowiązujących na strzelankach w kuj-pom. Może się tak zdazyć, ze po przedstawieniu tego na forum, ktoś będzie im zarzucał, zę się pomylili itp.

Opublikowano

Lepiej żeby się rzucać to wziąć sobie to co przedstawili do serca i nauczyć się takich uniwersalnych znaków. Zresztą co to komu szkodzi... chyba, że jakiś oddział ma ustalone znaki od kilku lat i nie chce ich zmieniać.

Opublikowano

Sirius, niema uniwersalnych o czym wspomniał Saper. Są takie, które są bardziej popularne albo mniej, generalnie nauka znaków to jest nieskomplikowana sprawa. Pod warunkiem, że się ją przeprowadzi.

Saper, jak działaliśmy (RAI) z PSS to sprawa znaków wyglądała tak:

- jak z hand signals u Was?

- mamy swoje oparte na Army FM, a Wy?

- my też.

Potem krótka prezentacja najważniejszych (o dziwo ustaliliśmy sobie tak samo) i naprzód w bój.

Opublikowano

My ustalaliśmy podobnie (w mojej drużynce harcerskiej) jeśli dzizlaliśmy z innymi ekipami. To jest własnie zdrowe podejście :D W naszej ekipie ASG nie wprowadzamy znaków, bo jak strzelamy to najczęsciej i tak się widzimy, a jak coś trzeba, to najwazniejsze pokazuje sie w trakcie.

Można ustalić zestaw znaków obowiązujących w kujawsko pomorskim na strzelankach. Jeśli jakaś grupa używa innych, to może porozumiewac się za ich pomocą, gdy stanowi jeden oddział w trakcie rozgrywania scenariusza. Wszystko oczywiście do przemyślenia, opracowania i wprowadzenia w życie :D To ostatnie chyba będzie najtrudniejsze.

Opublikowano

To było ładnie ukazane w "combat missions", gdzie komandosi nawzajem uczyli się znaków. Bo inna jednostka to inne znaki...

Co do tych „uniwersalnych” to chodziło mi właśnie o takie „wojewódzkie”(obowiązujące u nas), o ile takie zostaną kiedykolwiek ustalone.

Opublikowano

Po co (i jak) ustalać wojewódzkie? Ja na manewrach wojewódzkich jestem równie często co na manewrach milsim.pl, "może opracujmy ogólnopolskie"?

To leży chyba w interesie każdej grupy aby pracować nad sobą.