Opublikowano 29 Marca 200718 l HAND SIGNALS Pewnie i tak wszyscy to znają ale fajna stronka jest, Pozdr
Opublikowano 29 Marca 200718 l Niebawem sygnały te opracowane znajdą się na naszym portalu, od lutego się do tego zabieram
Opublikowano 29 Marca 200718 l Autor od lutego się do tego zabieram wybacz że Ciebie wyprzedziłem :wink: Pozdr
Opublikowano 22 Maja 200718 l Każda armia, formacja, czasem nawet oddział (np. polskie oddziały AT) mają włąsne sygnały/znaki. JEśli chodzi o grupy militarne, to każdy opracowuje swoje uważając je za jedynie obowiązujące, bo widział, ze na filmie ktos tak pokazywał. Dla zainteresowanych zamieszczam link do znaków stosowanych przez armię amerykańską. http://www.normandia44.com/mt/albums/HAND%20SIG%20v%202/index.html No i jeszcze jedna uwaga. Inne znaki stosuje się w budynku i inne w lesie, m. in. ze względu na odległość.
Opublikowano 22 Maja 200718 l Się wtrącę, sam piszesz że w ramach formacji jest różnie, a potem dajesz linka do stosowanych w Armi US. To jak to w końcu jest (w końcu Armia US, to ARMY, MARINES i cała gama jednostek specjalniejszych, Green Berets, Recon Force, Rangers i inni elitarni)? Na odległość porozumiewasz się przez radio, a w budynku podajesz inne znaki, bo w lesie nie spotkasz np okna, drzwi zaminowanych itp. Inne znaki wydajesz w nocy ze względu na widoczność, nie wydajesz poleceń pokazywanych dłonią tylko całą ręką, albo dwiema. JEśli chodzi o grupy militarne, to każdy opracowuje swoje uważając je za jedynie obowiązujące, bo widział, ze na filmie ktos tak pokazywał. O co w tym chodzi?
Opublikowano 22 Maja 200718 l Armia amerykańska dzieli się: Army (piechota), Marines (piechota morska), Navy (marynarka wojenna) i Air Force (siły powietrzne). Napisałem armia amerykańska, bo to był tylko przykład, a nie chciałem się wdawać w szczegóły, bo wiele osób nie widzi różnicy. Temat dotyczy znaków ręką. Dlatego nie pisałem nic o latarkach (kolorowych filtrach/szybkach), radiach, gwizdkach itd. Mimo, ze te same sygnały można podawać w różny sposób. Zgadzam się z tym, że znaki dłonia są bardzo mało czytelne w terenie. JEśłi chodzi o uwagę o grupach militarnych, to faktycznie mogła być mało czytelna. Spotykam się często z ludźmi, którzy kłócą się często jak pokazać dany sygnał. Każdy z nich zaklina się, ze włąsnie tak, bo... widział na filmie, ze tak żołnierze robili, albo gdzies w jakiejś książce, albo na stronie www widzieli. Opracowują na tej podstawie swoje znaki, które często są czytelne tylko dla nich. To była moja uwaga, zeby uniknąc potem nieporozumień, gdy Dżop i Yahoo wezmą się za opracowywanie znaków, jak rozumiem obowiązujących na strzelankach w kuj-pom. Może się tak zdazyć, ze po przedstawieniu tego na forum, ktoś będzie im zarzucał, zę się pomylili itp.
Opublikowano 22 Maja 200718 l Lepiej żeby się rzucać to wziąć sobie to co przedstawili do serca i nauczyć się takich uniwersalnych znaków. Zresztą co to komu szkodzi... chyba, że jakiś oddział ma ustalone znaki od kilku lat i nie chce ich zmieniać.
Opublikowano 22 Maja 200718 l Sirius, niema uniwersalnych o czym wspomniał Saper. Są takie, które są bardziej popularne albo mniej, generalnie nauka znaków to jest nieskomplikowana sprawa. Pod warunkiem, że się ją przeprowadzi. Saper, jak działaliśmy (RAI) z PSS to sprawa znaków wyglądała tak: - jak z hand signals u Was? - mamy swoje oparte na Army FM, a Wy? - my też. Potem krótka prezentacja najważniejszych (o dziwo ustaliliśmy sobie tak samo) i naprzód w bój.
Opublikowano 22 Maja 200718 l My ustalaliśmy podobnie (w mojej drużynce harcerskiej) jeśli dzizlaliśmy z innymi ekipami. To jest własnie zdrowe podejście W naszej ekipie ASG nie wprowadzamy znaków, bo jak strzelamy to najczęsciej i tak się widzimy, a jak coś trzeba, to najwazniejsze pokazuje sie w trakcie. Można ustalić zestaw znaków obowiązujących w kujawsko pomorskim na strzelankach. Jeśli jakaś grupa używa innych, to może porozumiewac się za ich pomocą, gdy stanowi jeden oddział w trakcie rozgrywania scenariusza. Wszystko oczywiście do przemyślenia, opracowania i wprowadzenia w życie To ostatnie chyba będzie najtrudniejsze.
Opublikowano 22 Maja 200718 l To było ładnie ukazane w "combat missions", gdzie komandosi nawzajem uczyli się znaków. Bo inna jednostka to inne znaki... Co do tych „uniwersalnych” to chodziło mi właśnie o takie „wojewódzkie”(obowiązujące u nas), o ile takie zostaną kiedykolwiek ustalone.
Opublikowano 22 Maja 200718 l Po co (i jak) ustalać wojewódzkie? Ja na manewrach wojewódzkich jestem równie często co na manewrach milsim.pl, "może opracujmy ogólnopolskie"? To leży chyba w interesie każdej grupy aby pracować nad sobą.
HAND SIGNALS
Pewnie i tak wszyscy to znają ale fajna stronka jest,
Pozdr