Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stalker -zajawka

Opublikowano

Po ostatnich recenzjach ekipy z KP która wybrała się na larpa w klimatach Stalker'a postanowiłem zapoznać się z klimatem tych imprez. Napotkałem jedak problem z którym nie mogę sobie poradzić a mianowicie:

-Jaka jest relacja pomiędzy "Piknikiem na skraju drogi" a klimatem gier? Jedym wspólnym mianownikiem są stalkerzy, anomalie i artefakty z tą różnicą że w pikniku są to pozostałości po obcych a Stalkerzy śmieją się z tych którzy do Zony wchodzą z bronią.

W larpie słyszę natomiast o "dzieciach sarkofagu", Czarnobylu, drugiej katastrofie w 2007, mutantach i żywych trupach. A stalkerzy łażą obwieszeni bronią.

Czy ktoś ma jakąś książkę która wypełni mi luki między tymi odrębnymi koncepcjami? Streszczenie fabuły gry (grać nie dam rady) albo cokolwiek co moje nerwy uspokoi i wytłumaczy tą niekonsekwencję fabularną?

Featured Replies

Opublikowano

Jed spokojnie :) są to dwa zupełnie różne światy stalkera które mają ze sobą wspólny tylko tytuł :) i to że każdy stalker to pijak i złodziej :D

Gra którą organizował Gyver nawiązywała do "radzieckiego" typu stalkera. Nie było tam innego wojska niż tylko Rosyjskie, dużo mutantów, bandytów którzy mogli zrobić Ci kuku. Zona powstała w skutek wybuchu atomowego wynikającego z awarii elektrowni czy też wojny (Metro).

Piknik na skraju drogi jest typem stalkera którego chcemy stworzyć w KP :D. Zona powstaje po lądowaniu obcych, wojsko jest międzynarodowe, są korporacje (zamiast barmana i zielarki :) ) i jest bardzo mało broni długiej w tego typu rozgrywce.

W pikniku na skraju drogi nie mutanty są największym niebezpieczeństwem tylko zona sama w sobie.

No to są chyba główne różnice. Wiedzy specjalistycznej brak :P

.

------------------------------

PS : Przeczytanie "pikniku na skraju drogi" przed grą pozwoliło się wczuć nie tyle w samą grę co w postać którą przez przeczytanie książki stworzyłem :) czyli kasa, kasa i jeszcze raz kasa :D

Opublikowano
Piknik na skraju drogi jest typem stalkera którego chcemy stworzyć w KP :D.

Planujesz grę u nas? Będziesz szlachetnym Gruzinem i pozwolisz się wkręcić w organizację? W razie czego chętnie bym pomógł... miałem nawet kilka pomysłów na miejsce, co prawda już zapomniałem co myślałem ale da się odzyskać... :)

Opublikowano

Sry za oftop. Ja to bym chciał zrobić rozgrywkę w realiach Sin City. Miasta gdzie kartele walczą o władzę, do tego jakaś gildia zabójców. Miastem włada współczesny Lord Vettinari (Świat Dysku), straż jest przekupna, złodziej za każdym rogiem a zwykły obywatel codziennie "narażony" jest na różne przygody. Myślę, że 15 budynków w zupełności wystarczy na taką rozgrywkę. Już zaczynam przygotowywać fabułę :)

Opublikowano

Stalker braci strugackich ma kilka kontynuacji, różnych autorów. Niestety żadna z tych części nie została przetłumaczona na język polski.

Jest jeszcze jedno opowiadanie w klimacie Zony, przewijające się po otchłani internetu "Obarczeni szczęściem" Nikolaja Romanieckiego...

Opowiadanie znajdziesz w tej antologii

http://baza.fantasta.pl/ksiazka.php?id=2254

Poza klimatem stalkera polecam przenicowany świat... :) jest również wersja fimowa..

A do tego wszystkiego polecam nowa ziemia - w reż A. Mielnika oraz Paragraf 78 http://www.filmweb.pl/person/Mikhail+Khleborodov-448578

Oba filmy nie mają nic wspólnego ze stalkerem, tylko w magiczny "rosyjski" sposób złagodzą Twój głód kontynuacji "piknika"..

Uczciwie ostrzegam przed "światem braci strugackich" - są bardzo wciągające...

Mobilny KPASG

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Stalkerów masz też w innych koncepcjach np Universum Metro 2033.

Opublikowano

Do pomocy w stalkerze jestem chętny, sam się kiedyś zamierzałem ale pomysł jakoś umarł. Ale część mechaniki gry którą rozpisywałem gdzieś się wala po szafie. Piknik na Skraju drogi mam jeśli chcesz. Co do podobieństw i różnic gra-książka, streszczenia fabuły gier itp - trochę pisania jest, zajmę się tym w wolnej chwili.

Opublikowano
  • Autor
Stalkerów masz też w innych koncepcjach np Universum Metro 2033.

Dzięki, czytałem 2033 i 2034 ale wiem że jest więcej książek w tym uniwersum. Ktoś może coś polecić?

Opublikowano

Jed - tak prawdę mówiąc to organizowanie Stalkera bez zagrania w grę jest średnim pomysłem. Przynajmniej w 1 część czyli Cień Czarnobyla. Sama gra jest świetna. A jak wrzucisz na łatwy poziom tylko po to żeby przejść to nie zajmie Ci to długo, nawet jeśli będziesz grał rzadko i tylko w wolnych chwilach.

PS: Samo przeczytanie streszczeń poszczególnych części gier na Wikipedii da Ci już całkiem sporo jeśli nie grałeś. Ale jeśli masz jednak zamiar grać to tego nie rób bo zepsujesz sobie zabawę ;)

Edytowane przez Gość

Opublikowano
-Jaka jest relacja pomiędzy "Piknikiem na skraju drogi" a klimatem gier? Jedym wspólnym mianownikiem są stalkerzy, anomalie i artefakty z tą różnicą że w pikniku są to pozostałości po obcych a Stalkerzy śmieją się z tych którzy do Zony wchodzą z bronią.

W larpie słyszę natomiast o "dzieciach sarkofagu", Czarnobylu, drugiej katastrofie w 2007, mutantach i żywych trupach. A stalkerzy łażą obwieszeni bronią.

Gry z serii Stalker luźno bazują na powieści Strugackich. Podobieństwo polega na zonie - zamkniętej i tajemniczej strefie, anomaliach i po części Stalkerach, czyli ludziach którzy poszukują artefaktów.

Nie będę streszczał wydarzeń z "Pikniku" bo zapewne je znasz, skupię się na fabule gry.

Otóż wszystko zaczyna się od katastrofy w 1986, w wyniku której następuje skażenie dużej połaci terenu i wysiedlenie z tego rejonu mieszkańców.

W roku 2006 w zonie następuje kolejny wybuch. Jego pochodzenie nie jest znane, ale plotki mówią, że wybuch ma związek z rządowymi eksperymentami w centrum zony. W wyniku tego wybuchu mutują zwierzęta i ludzie którzy znaleźli się w zonie. Powstają również anomalie i tajemnicze artefakty. Naukowe i wojskowe ekspedycje nie wracają z centrum Zony. Rząd Ukrainy postanawia otoczyć Zonę kordonem wojska, ażeby nikt nie przenikał do Zony i żeby nic z Zony nie przenikało do świata zewnętrznego.

W Zonie trwa nieustanna walka. Niebezpieczne mutanty polują na ludzi. W Zonie można odnaleźć kilka grup. Wojsko z miernym skutkiem próbuje zapanować nad sytuacją w Zonie. Tzw. samotnicy poszukują artefaktów i innych tajemnic Zony. Bandyci okradają wolnych stalkerów z pieniędzy i artefaktów. Frakcja Wolność walczy z Powinnością. Ci pierwsi chcą wolnej dla wszystkich Zony. Ci drudzy chcą zniszczenia strefy, uważając ją za zło, które zagraża całemu światu. Jest też Monolit, czyli tajemnicza frakcja która ślepo broni tzw. "Spełniacza życzeń" ukrytego gdzieś na terenie elektrowni...

Tyle przyszło mi do głowy Jed, gdy masz jakieś pytania to pytaj śmiało ;)

@Jed, co do Metra to rzuć okiem na książkę "Piter" i "Do Światła".

Opublikowano
  • Autor

Może się skuszę na grę. Ja organizować larpa nie mam zamiaru ale chętnie wezmę udział jeśli Szpiegh coś ukręci z chłopakami.

Opublikowano

Składając do kupy:

wszystko zaczeło się od "Piknik..."u, który był punktem wyjścia do filmu Andrieja Tarkowskiego "Stalker" (na podst. powieści), następnie inspirowana w.w. seria gier Stalker (trzy, choć stalker2 jeszcze nie powstał :( ) z całą masą dodatków/modów (polecam http://stalker.pl/). Także jest sporo książek stalkerowych, ale nie po naszemu...

Powyższym inspirował się też (m.in.) Dmitrij Glukhovsky tworząc Metro2033/2034, teraz właściwie już Uniwersum http://metro2033.pl/ składająe się z książek i gier (duża część ekipy tworząca gry Stalker i Metro to ta sama ekipa). Stalker/Metro różnią się przede wszystkim jak dla mnie światem: otwarty/zamknięty, przy zachowaniu podobnego klimatu.

LARP stalkerowy w Bydgoszczy?hmmm jestem chętny (pomoc, uczestnictwo) wszystkimi niezmutowanymi członkami ciała, zwłaszcza że teren Zachemu aż się prosi...

A propo jeszcze samej zajawki w klimatach, a może i przetarcia szlaków do larpa: będe szukał chętnych do małej sesji zdjęciowej na wspomnianym terenie czerwiec/lipiec (temat jeszcze założe w przyszłości).

Opublikowano

Ale drodzy Państwo, polska fantastyka również doczekała się swojej zony.

"Fiolet" Magdaleny Kozak

http://merlin.pl/Fiolet_Magdalena-Kozak/browse/product/1,1036544.html?gclid=CNzkiIKBk7cCFUGR3godrzcAXg

To jest ta Pani od "Nocarz", "Renegat", "Nikt"...

Może nasza "fioletowa" strefa nie jest tak tajemnicza jak braci strugackich... ale jest o wiele bardziej zabójcza i niebezpieczna.

Mobilny KPASG

Opublikowano

Panie, daj pan spokój, nie dałem rady dokończyć Nocarza. Pomimo całego dobrego PR jaki Pani 'magdzik' zrobiono w necie.

Opublikowano

Nie znasz się... Mi się podobał... :)

Mobilny KPASG

Opublikowano

Btw. Szpieghu, da radę pomagać przy organizacji Stalkera, chociażby robiąc za budowlańca? ;>

Opublikowano

Szpiegu masz Pe Wu

Opublikowano

Jed. Mam wszystkie książki z uni Merto 2033. 2033,2034, Piter,Do śwtiatła, W mrok i korzenie niebios" oraz Ewangeli według Arthema(kilkunasto stronicowe wydanie" Piter i Do światła i w Mrok to St Petersburg. Korzene niebios to włochy poglążone w postapokaliptycznej zimie. Oczywiście wszystkie są do Twojej dyspozycji.