Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prosta ładowarka LiPo vs Full wypas ładowarka mikroprocesorowa

Opublikowano

Witam,

Mam pytanko dotyczące ładowarek lipo. Jaka jest różnica miedzy ładowarkami mikroprocesorowymi (np. Imax B6), a prostą ładowarką do pakietów lipo z balanserem ( http://deltashop.pl/pl/ladowarki/600-turnigy-2s-3s-110-240v.html ) ? Różnica jest oczywiście w cenie ale czy aż tak różnią się "jakością ładowania"? Pomijam oczywiście funkcję rozładowywania.

Pytam z czystej ciekawości.

Pozdr

Featured Replies

Opublikowano

zapomniałeś o funkcji balansowania, szybkiego ładowania i storage :)

IMax np nie jest ładowarką dedykowaną tylko li-po ... obsługuje wszystkie pakiety których używamy w asg, poza tym masz pełną wiedzę na temat baterii (na wyświetlaczu) a nie tylko język morsa przekazywany za pomocą 3 diod.

Zapomniałem dodać że w mikroprocesorówkach możesz ustawić praktycznie wszystkie funkcje ładowania ... a w zaprezentowanej przez Ciebie już nie.

Jak chcesz długo się cieszyć batką lipo to kup mikroprocesorówkę.

Opublikowano

W olbrzymim skrócie, czasy ładowania, jakość ładowania(w tym czujników które nim sterują) czyli ładowanie odpowiednio podawanym prądem wg. odpowiedniego schematu, dodatkowo tanie ładowareczki ładują często przez złącze balansera, a same balansera nie mają.

Pakiety ładowane dobrą ładowarką będą żyć dłużej.

.

------------------------------

I w tej taniej ładowarce będziesz się musiał doposażyć w kabel do gniazdka w standardzie europejskim.

Opublikowano

To co napisali przedmówcy+ możliwość ładowania akumulatorów do skutera, motocyklu, ponoć ktoś kiedyś ładował akumulator swojego Land Rovera Dicovery o pseudonimie Stefan Imaxem. (ktosiu popraw mnie czy to był imax czy coś innego)

Za używanego Imaxa b6 zapłacisz ~100 zł z przesyłką, więc nie ma tragedii a komfort użytkowania jest dużo większy.

Opublikowano

Ba. Na mikroprocesorówce jesteś w stanie ożywić padnięte pakiety (nie wszystkie), niezależnie czy to NiMh, NiCd czy LiPo. W pewnych przypadkach specjalnie dobrany (najczęściej najwolniejszy z możliwych - niemożliwe na zwykłej ładowarce) sposób ładowania pozwala przywrócić sprawność batce, chociaż z gorszymi często parametrami. Ale ja w ten sposób zarobiłem 70zł ostatnio, bo nie musiałem kupować nowego LiPola. A to 1/3 ceny jaką dałem za Imaxa ;)

Opublikowano
ponoć ktoś kiedyś ładował akumulator swojego Land Rovera Dicovery o pseudonimie Stefan Imaxem. (ktosiu popraw mnie czy to był imax czy coś innego)

oczywiście że tak.... klonem IMaxa czyli Accucelem :)

a oprócz tego standardowo ładuję akumulatory do RF'ek