Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Granaty

Opublikowano

Witam, czy na zlotach, i zwykłych manewrach u was i innych podobnych zgrupowaniach można używać granatów z petard ? chodzi o takie zwykłe domowej roboty jako odłamki np fasolka czy groszek lub kulki wszowe, wchodzi takie coś w grę ?

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

no te pomarańczowe do zabawek :P może źle napisałem ale o takie mi chodzi ich nie można używać w replikach

Opublikowano

Szwowe! Można, o ile ładunek miotający nie jest silniejszy niż k206. Jednak zgodnie z prawem (i nie mówię tutaj o PASG), w teorii (i praktyce), nie powinny być używane poniżej 18 roku życia.

Opublikowano

Ja jestem wielki przeciwnikiem granatów grochowych, ryżowych, kulkowych.

Dlaczego?

Prosta odpowiedź, jeśli chcesz rzucić granat proponuję byś jako pierwszy w odległości 3m przetestował go stojąc tyłem do niego.

Piękna mozaika na pośladkach pozwoli ci zrozumieć dlaczego granaty są złe.

[ przemawia przeze mnie hejt spowodowany dwukrotnym urwaniem jajek oraz granatem w twarz. ]

Zależy to od uczestników, którzy będą w tym czasie z tobą na spotkaniu.

Niektórzy są na tak, niektórzy na nie. Używanie granatów to delikatna sprawa, szczególnie w budynkach gdzie istnieje prawdopodobieństwo odbicia się skrawków od ścian, oraz mega mocne pierdnięcie akustyczne spowodowane odbijaniem się fal od ścian.

[ ale to moje zdanie ]

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Zgadzam się z Dassaultem wybuch nawet k206 pod nogami w pomieszczeniu spowodował mi kiedyś porządne ogłuszenie :). Nie mówiąc już o odłamkach

Opublikowano

Przesadzacie z tymi odłamkami- jak dostaniesz z kulki to też boli, zostawia ślady, czasem trzeba sobie ją wycinać z polika (patrz Patrol). Po to granaty są- jednak żeby używać piro potrzebna jest zgoda wszystkich uczestników gry.

Opublikowano

Nie ukrywam, że to wypowiedź Piany prowokuje mnie do wypowiedzi.

Granaty odłamkowe domowej produkcji można i są używane o ile organizator manewrów wyraźnie tego nie zabronił a miejscówka tego nie eliminuje (np. z powodu zagrożenie pożarowego lub osób postronnych).

W przeciwieństwie do Piany uważam, że granaty za jeden z tych elementów, który dodaje klimatu rozgrywce i leczy niektórych osobników z kamperskich przyzwyczajeń. Często granaty mają silniejsze działanie psychologiczne niż rzeczywista ich skuteczność. Na prośbę Piany detonowałem granat przed manewrami pod sobą i nie ma co tego demonizować. Bardzo mocna replika w rękach nieodpowiedzialnej osoby niesie większe zagrożenie. Nie znam przypadku by użycie spowodowało komuś większą krzywdę niż postrzał z repliki. Zawsze byłem i jak dotąd jestem zwolennikiem granatów i jest to jeden z głównych powodów dla których wybieram się na Ardeny k. Pałczewa.

Uważam, że KP jest ciągle zacofane w użyciu granatów i za rzadko organizatorzy pozwalają na to.

Pamiętaj, że do domowej produkcji powinno używać się tylko atestowanych petard (kupionych w sklepie).

Jak skończysz 18 lat będę zachęcał Cię używania granatów, na razie pozostaw to sobie w sferze teorii.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Pitas zaprawdę zaprawdę powiadam że wybuch granata koło krocza zmieni twoje nastawienie do piro.

Opublikowano

Piana,

Jeśli przeraził cię granat na bazie K206 to znaczy że nie było to K206.

Opublikowano

Piano, zaiste zostałem dosłownie obrzucony granatami z Benderem swego czasu pod Białą Podlaską i powiem szczerze że było to całkiem ciekawe i nawet fajne przeżycie.

Prawda jest po prostu jedna- dostanie w jajko nigdy nie jest miłe.

Opublikowano

Panowie :)

wyrażam swoje zdanie, które jest moim odczuciem i nie uważam bym wypowiadał się za większość. Nie mam na celu hejtu lub prowokowania kogokolwiek. Nikogo nie atakuję, nie stękam i nie kwękam.

Celem mojej wypowiedzi było naświetlenie strat jakie może dokonać "granat asg".

Stwierdzenie że k206 mnie przeraził jest słuszne mimo że dla kogoś to słaby ładunek pirotechniczny i że "jaj nie urywa" jednakże ja jestem zdania odmiennego. Dostałem na combat alercie 2-ma granatami w paput, a trzecim w jajko.

Może mam fobię a może fakt że dużo osób mnie nie lubi i mnie obrzucają granatami :) każe mi uciekać gdy słyszę "GRANAAAAAAAAAT....[ jebuc ] "

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Granatom w rękach ogarniętych graczy mówię stanowcze TAK. Jeżeli org zezwala i gracze są +18 to dlaczego nie?

Opublikowano

Ja również mówię granatom stanowcze tak. Ale tylko w przypadku gier 18+. Pirotechnika to czynnik który bardzo fajnie podnosi realizm.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

NAPISZ TO JESZCZE RAZ PO POLSKU, PONIEWAŻ TAKI BEŁKOT NIE NADAJE SIĘ DO CZYTANIA/Retal

Ps: Temat niby stary, ale wyrazić zdanie na owy temat mogę ^^

Możesz wyrazić zdanie, masz do tego pełne prawo, ale nie zmuszaj użytkowników forum do czytania bredni, jeżeli nie wiesz o czym piszesz. Pisz zwięźle i na temat./Retal

Edytowane przez Gość

Opublikowano
  • Autor

No, co jak co ale granaty bardzo podnoszą realizm... a co powiedzie na zwykłe petardy, bez odłamów, lub takich rac które puszczają dym? rzucane w pole, nie w przeciwnika?. Moim zdaniem to robi dobry klimat, ale wiem że mi napiszecie że i tak jestem niepełnoletni i nie mogę ruszać wyrobów pirotechnicznych. Ale waszym zdaniem na manewrach jest to dobre i odpowiednie ?

Opublikowano

Trojanov, wszelka pirotechnika jest dozwolona od 18 lat, więc może skończmy tę rozmowę, ponieważ na żadną imprezę organizowaną przez KPASG, na której będzie używana pirotechnika, żaden organizator z KPASG nie wpuści osób niepełnoletnich.

Pirotechnika podnosi klimat gry, ale faktycznie można ją stosować w bardzo ograniczonym zakresie, ponieważ w okresie letnim jest zazwyczaj za sucho i każde użycie pirotechniki może spowodować zaprószenie ognia.

Dodatkowo, nie każdy teren, na którym urządzane są manewry nadaje się do użycia pirotechniki i nie wszędzie właściciele wyrażają na to zgodę. Bliskość siedlisk dzikich zwierząt mocno ogranicza użycie środków pirotechnicznych w lasach, w województwie kujawsko pomorskim. Współpracujemy z leśniczymi i nadleśnictwami, które wyrażają lub nie, zgodę na nasze manewry. Nie chcemy, żeby trwale nam zabronili korzystania z terenów leśnych, więc nie podniecajcie się tak tematem pirotechniki, bo zanim powąchacie dymu, musicie dorosnąć na tyle, żeby wybrać się na Combat Alert, Rocco Spencer Ranger School, Berget, lub Border War. Na innych grach airsoftowych (nawet na Majówce z Airsoftem w Bornem Sulinowie) w większości przypadków wykluczono użycie pirotechniki.

Edytowane przez Gość

Opublikowano
  • Autor

Wiem o tym, chodziło mi nawet właśnie o to jak to wszystko wygląda w manewrach 18+, a nie na manewrach od 16 bo wiadomo że nie wolno. Ale już wiem co i jak :P

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Odgrzeję temat granatowy.

Kilka miesięcy temu w jednej z rosyjskich firm z wyposażeniem do ASG i Painballa znalazłem takie coś - http://www.paintballural.ru/shop/catalog/00000276/00000696/product-2315.html. Pierwsza wersja granatów zawierała ładunek hukowy i błyskowy, dość niebezpieczny w grach. Jakiś czas temu pojawiła się mutacja z ładunkiem dymnym. Felerem, moim zdaniem, jest cena 10 sztuk jednorazowych granatów 1900 Rubli to jakieś 200 złotych plus koszty wysyłki i dodatkowy "granat" tuleja do miotania.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Nie chciałbym dostać takim w głowę, jak będe się chował gdzieś za krzakiem. To jest dopiero ryzyko w porównaniu do zwykłego granatu, który wybucha z opóźnieniem i leci siłą rzutu.

Opublikowano

Wiadomo, to jest zabawka dla graczy raczej wyważonych i rozumnych. Nadaje się bardziej do robienia klimatu niż do użycia w starciu. Ważne że jest i nikt nie kombinuje jak zrobić to samemu.