Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strzelanie z wystrzelonych wcześniej kulek

Opublikowano

Witam, mam pytanie czy szkodzą kulki wystrzelone wcześniej takie które nawet były wystrzelone w np. w poduszkę ?. Dlaczego i co mogą uszkodzić i czy to dotyczy wszystkich rodzai broni, gaziaki, elektryki i sprężynówki ?

z góry dziękuję za odpowiedź ;p

Featured Replies

Opublikowano

Takie kulki szkodzą, na pewno.

Nie bardzo ma znaczenie w co zostały wystrzelone, ponieważ w momencie wystrzału strumień powietrza/gazu powoduje już niewielkie zmiany kształtu kulek - robią się troche bardziej "jajowate". Nie jest to widoczne gołym okiem, ale ponowne ich użycie może spotęgować te zmiany, a w efekcie doprowadzić do zatrzymania się kulki w lufie. Jeśli BB trafiło w coś twardego, to bardzo często możesz zauważyć rysy i odkształcenia - takie kulki też, a nawet bardziej, mogą spowodować zacinkę.

Co to zepsuje? Porysowana lufa, to najmniejszy problem, chyba, że mowa o teflonowanych precyzyjnych. Znacznie gorsza opcja to zacięcie. Zaklinowany przewód lufy nie pozwala na to, żeby powietrze/gaz uciekł, wiec ten gaz się cofa z powrotem do mechanizmów repliki. W elektrykach, może to skutkować teoretycznie wszystkim: uszkodzenie tłoka, zębatek, zerwanie antireversala i spalenie silnika a nawet baterii.

Co do możliwych uszkodzeń gaziaków i sprężynówek się nie wypowiem, bo się nie znam, choć podejrzewam, że skutki mogą być nawet droższe.

Opublikowano

Kulki są z plastiku, przy uderzeniu deformują się lub uszkadzają/ścierają swoją powierzchnię. Zdeformowana kulka może się zaciąć w magazynku, komorze, lufie. Sam proces wystrzału może zostawić ślady. Ponadto kulki się zanieczyszczą przy uderzeniu w cel. Taka zakurzona czy porysowana kulka może źle działać w hopupie.

Im replika jest precyzyjniejsza czy też ma większe V0(czyli więcej fps) tym bardziej jest zagrożona.

Sprężynowej pompce może to nie będzie przeszkadzać, ale snajperka strzeli tłokiem focha na takie zdzierstwo.

Gazowemu rewolwerowi może być wszystko jedno, ale pistolet będzie miał Ci za złe takie traktowanie.

Kałach rodem z ChRL się nie wzruszy, w komuniźmie gorsze rzeczy się je, ale wycacana emeczka zwymiotuje zębatki.

Opublikowano

Z kulkami jest jak z prezerwatywami, raz użyte należy wyrzucić, bo ponowne użycie jest jest niehigieniczne i może wiązać się z wieloma nieprzyjemnymi komplikacjami.

Pierwszy raz słyszę, że kulka odkształca się podczas strzału, od samego powietrza, a jeśli tak to w którym momencie ?

A kulki nie tylko są wykonywane z plastiku, ale również ze szkła, metalu i Bio np. z ryżu co by dawało koledze Trojanov-owi świetną alternatywę ponownego użycia, ale tylko po namoczeniu i ugotowaniu jako, jako kleik ryżowy, mam tylko nadzieję, że ryż nie jet GMO ;) , oczywiście żartowałem z tym kleikiem.

Opublikowano

Oj tam, uproszczenie takie. Większość jest z plastiku, tak jest 'tradycyjnie' ;)

I napisałem że na kulce mogą zostać ślady, nie że podczas strzału się deformuje.

.

------------------------------

Nie wiem, ślad po popychaczu, rysy powstałe podczas dosyłania(szczególnie w gaziakach, byle pyłek albo zadzior na drodze kulki robi problem), ślady po jakichś syfach w lufie.

Opublikowano

Oczywiście że można ponownie kulek użyć. Zbieraj i nie wyrzucaj. Jak już skończysz 18 lat i będziesz mógł kupować pirotechnikę, to w połączeniu z K204 będziesz miał świetne granaty.

Opublikowano
Oczywiście że można ponownie kulek użyć. Zbieraj i nie wyrzucaj. Jak już skończysz 18 lat i będziesz mógł kupować pirotechnikę, to w połączeniu z K204 będziesz miał świetne granaty.

Muszę się przyznać, że też zbieram kulki, ale nie Bio :mrgreen: , mam taki własny patent, do chronografu dorobioną rurę, która jest ugięta i drugi jej koniec tkwi w bańce 10 litrowej do połowy wypełnionej wodą, co jakiś czas opróżniam, pojemnik z kulek, suszę je i służą do napełniania właśnie granatów, mam tego kilka kilogramów.

Zainteresowanych szczegółami konstrukcji zapraszam na PW ;)

Opublikowano

Zapomnieliście o tym, że użyta 2raz kulka może być brudna i spowoduje stan zapalny jak zostanie w policzku.

Ja osobiście proszę.

Nie róbcie tego. :)

Mobilny KPASG