Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zestaw słuchawkowy HEADSET

Opublikowano

Siema, mam pytanie bo wiem że co niektórzy używali zestawów słuchawkowych typu Bowman, Comtac oraz innych.

Mam Navcomma Tk760 z tym podwójnym wejściem.

Miło było by gdyby pasował pod IBH

( zakładam że te zestawy słuchawkowe są robione z myślą o hełmach )

Biorę pod uwagę zakup w niedalekiej przyszłości zestawu, jeśli ktoś ma jakieś coś na opchnięcie to z chęcią przygarnę :) [ PW ]

Zależy mi na zestawach:

-1 ucho + mikrofon

-2 ucha + mikrofon

-1/2 ucho + laryngofon

Który zestaw jest najbardziej efektywny [ nie efektowny ] w stosunku

cena/jakość/awaryjność?

Ogólnie najbardziej pasują mi wizualnie COMTEC i Bowman

Co nieco czytałem w necie o tych zestawach, ale większość to lanserski bełkot, chciałbym rzetelne opinie tych , którzy mieli, używali, sprawdzili.

Proszę o opinie.

Bez hejtu i zawiści :)

Featured Replies

Opublikowano

Sam kiedyś długo zastanawiałem się nad wyborem zestawu słuchawkowego i czytając różnego rodzaju fora, opinie użytkowników itp. doszedłem do takich wniosków:

Bowman (kopie):

+ względnie wygodny

+ cienkie paski mocujące nie sprawiają problemów z hełmami

+ zestaw jest na jedno ucho więc drugie jest wolne - nie jesteśmy "głusi"

+ prosta budowa

+ nie wymaga zasilania

+ przyzwoita jakość dźwięku

- problemy z PTT - może być konieczne przelutowanie kabli (zależnie od producenta kopii)

- po kilku godzinach noszenia ucho zaczyna trochę boleć - kwestia anatomii lub regulacji

===============================================================================

ComTac, Sordin (kopie):

+ wygodne, miękko wyściełane czasze

+ dobra jakość dźwięku

+ tłumienie głośnych dźwięków otoczenia

+ wzmacnianie słabych dźwięków

+ możliwość regulacji głośności

+ w niektórych modelach możliwość podpięcia telefonu/mp3 przez minijacka

+ lans!

- gruby pałąk przeszkadza przy noszenie ochronników wraz z hełmem (trzeba odpowiednio ułożyć poduszki w hełmie)

- wygłuszanie głośnych dźwięków otoczenia i wzmacnianie słabych lubi się psuć

- konieczne zasilanie

- prądożerność - komplet baterii wystarcza na kilka-kilkanaście godzin użytkowania

- skomplikowana budowa (więcej elektroniki w porównaniu z kopiami Bowmana) co utrudnia ewentualną naprawę

- cena 2-2,5 razy wyższa niż cena kopii Bowmanów

Bowmana mam i używam. Kupiłem go dawno temu na ebaybanned i konieczne było jedynie przelutowanie kabelków w PTT. Udało mi się to zrobić samemu i od tamtej chwili zestaw działa bezproblemowo. Według mnie Bowman prezentuje bardzo przyzwoitą jakość w swej klasie cenowej. Nówki można dorwać za ok. 130 zł, używki za ok. 100 zł. Nie widziałem, żeby sprawne, używane ComTaci/Sordiny zeszły poniżej 190 zł.

Najlepiej pożycz, przetestuj i wybierz taki zestaw, który będzie Ci najbardziej odpowiadał :)

Edytowane przez Gość

Opublikowano

I daruj sobie laryngofony bo cię koledzy z teamu pobiją. :mrgreen:

Opublikowano
  • Autor

Dlaczego?

są głośne? czy przy każdym ciamknięciu charchnięciu, żuciu gumy się włączają?

Opublikowano

Moja opinia o Comtac II:

Możliwe, że jest to zależne od anatomii, ale więcej niż 4/5h noszenia i można Och@^ć...

Na odprawach, gdzie masa ludzi rozmawia ze sobą zaczynasz czuć to, co ludzie w zakładach bez okien i klamek z poduszkami na ścianach, którzy "słyszą głosy".

Poza tym, same pozytywne wrażenia :D

Świetnie zwiększa dystans z którego słychać rozmowy (nawet szepty) :D

No i jest lans. Mieści się pod Micha 2000 więc pod IBH też wejdzie. :)

Opublikowano

Ja mam i Bowmana, Comtaca I i czaszkofon i najbardziej chwalę sobie ten pierwszy wynalazek- może mam mniejsze uszy od Pietrachy ale nawet po całym dniu noszenia nie odczuwam dyskomfortu. Wymagał jak ten Pietrachy przelutowania ptt. Z innych awarii w zimie zamarzł mi mikrofon od skraplającej się pary z ust. O dziwo działa.

Comtac fajny gadżet i tylko tak go traktuje- bardziej do lansu a nie na strzelanie.

Czaszkofon jest dość specyficzny- trzeba się namęczyć żeby dobrze włożyć go w ucho i nauczyć się z nim mówić

Opublikowano

Pytanie, czy headset ma dobrze działać czy dobrze wyglądać...

używałem wielu (począwszy od tych najbardziej lanserskich) ale w tej chwili najlepszym jest lekki mikrofon na pałąku zaczepiany za ucho.

Opublikowano
  • Autor

Ma działać na strzelankach

czyli na zwykłych jebankach i na milsimach [ bardziej wymagających chociażby pogodowo ]

ma wyglądać dobrze

:)

[dopuszczam taśmę izolacyjną ]:)

Opublikowano
  • Autor

Takie cudo widziałem u Patrola albo Retala chyba też u Pita ?

w sumie lekkie chyba? a jak z tym dzynksem nausznikowym zakładam że jest lewo i prawostronny?

To by pasowało?

http://allegro.pl/zestaw-sluchawkowy-z-mikrofonem-alan-930102-174b-i2768855910.html

Edytowane przez Gość

Opublikowano

zestaw jest lekki, nausznik jest obustronny

ten zestaw co podales ma inną konstrukcję.... nie wiem czy jest "obustronny" no i ma wtyk typu Alan/Midland (on chyba nie pasuje do złącza typu Kenwood w Navcommie)

Opublikowano

U mnie i wielu kolegów używających bowmanów do reko i nie tylko w zdecydowanej większości przypadków występuje ból związany długim noszeniem. No i przynajmniej oryginalny bowman jest koszmarnie głośny.

Opublikowano

Ja mam ten który opisuje Jarek używam i jest super.. Używałem różnych zestawów.. Dopisuję się do poprzednich wypowiedzi...

Od siebie dodam tylko tyle, że bardzo lubiłem czaszkofony.. Tylko szybko się popsuły i po dłuższym czasie przeszkadza ta głęboka penetracja ucha.

Ale wracając do sedna.. Dla zestawu wskazanego przez Jarka obojętnie jest czy to lewe czy prawe ucho.

Mobilny KPASG

Mobilny KPASG

Opublikowano

Ja z kolei nie mam dobrego zdania o tym headsecie, co o nim Jarek wspominał. Bez izolki wylata mi z ucha.

Używałem też długi czas bowmana i polecam.

Opublikowano

Przejrzyj sobie tą ofertę,tylko coś za dużo tych czerwonych tekstów"sprawdź dostępność"ale przecież można zadzwonić.Czołem.

Opublikowano

pasować będzie.

tylko, że ptt zintegrowane z mikrofonem warunkuje umieszcznie go blisko ust (kołnierz bluzy, np.).

W takim przypadku wciśnięcie ptt wymaga długiego (i nie zawsze komfortowego/wygodnego) ruchu całej ręki - mi ten sytem nie pasuje ale są osoby którego podoabnych rozwiązań używają.

Oddzielne przyciski ptt mają tą zaletę że można je umieści w dowolnym (praktycznie miejscu) łacznie z przeciągnięciem przewodów przez rękaw i zamocowaniem, np. na kciuku.

Opublikowano
@Sirius, wiesz czasem można poluźnić gumkę :P

Wiem :D . Pomijając dyskomfort to wciąż świetny headset. Wszystkie dodawane do radia na starcie nawet się nie umywają.

Opublikowano

Piana mam Comtaca i swimmera wpadnij i sobie obadasz :]