Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Husaria przed Pałac

Opublikowano

Zobaczyłem bardzo ciekawą inicjatywę, jakby nie było, temat jest militarny.

Chodzi o:

http://www.facebook.com/HusariaPrzedPalac

Pomysł jest następujący. Husarze, oskrzydleni, jako warta honorowa przed Pałacem Prezydenckim. Polska skrzydlata kawaleria to jedna z niewielu rzeczy unikalnych dla naszego kraju, piękna wizytówka i wspaniały symbol polskiej historii wojskowej, nie tej uświęcanej obecnie w mediach, klęsk, tylko czasów zwycięstw.

Zachęcam do lajkowania. Niby nic, ale jak/jeśli pojawi się petycja do podpisu, to łatwiej się będzie zorganizować.

Featured Replies

Opublikowano

Skończy się to wyprawą krzyżową....

Opublikowano
  • Autor

Bez pesymizmu proszę :) Piękna inicjatywa, nikomu nie szkodzi, to o co kaman?

Opublikowano

Marudzę tylko.

Opublikowano

Dlaczego akurat husaria? Niech postawią dwa mysliwce Hurricane ;p

Opublikowano
  • Autor

E tam, za duże i niepolskiej produkcji;)

Opublikowano

to PZL.37 Łoś i 7TP :-)

Opublikowano
  • Autor

Ale maszyny, a ludzie, to inna broszka... Czołgi to w Iraku wartę mogą odczyniać;)

Nie czujecie bluesa zupełnie;)

Opublikowano

więcej niż jedno zwierzę.....

lama

Opublikowano

By takich husarzy złomiarze okradli. ;_;

Do takiej fuchy najlepiej wziąć airsofterów; potrafią przeżyć kilka godzin w gównianych mundurach z toną szpeju na sobie w palącym słońcu, to i w puszcze od konserw wytrzymają. Może ich piórka połechcą troszku.

Opublikowano

UWAGA SUCHAR....

jakie cechy trzeba mieć by zostać HUSAREM?

Trzeba być prawdziwym metalem?

- nie

Trzeba być mężczyzną ze stali.

[ such-AR-15 ]

:P

Opublikowano

Z Kałbojami z Helu :mrgreen:

Opublikowano

Pieszy Husarz przed pałacem ...kto to ku^%$@# wymyślił. Ludzie litości!

Opublikowano

I krzyż koniecznie krzyż!

Opublikowano

A ja tam bym chciał woja z drużyny Mieszka I!

Opublikowano

cry-boy-solitude-alone+%25281%2529.jpg

dostałem fejspalma na forum za suche dowcipy

moje życie nie ma sensu.....

;_;

Opublikowano

Ale to co ci husarowie :D to tak na butach mają stać , znaczy nie siedzieć z tyłkami na koniach ?? Bo bez koni to taka husaria piesza jest jakaś ?? Bo na koniach to kawalerie dla nie wtajemniczonych ułanów mają.

Dlatego uważam że ta kawaleria na butach to po prostu : NOWY PROJEKT MOCHEROWY W OBRONIE TEGO CO UTRACONE ALE WRÓCI JESZCZE !!! :D Bo małe jest piękne :D

Hehehehehe ale się ubawiłem ...

Tak przy okazji , jak się nazywa najpopularniejszy sklep z tokarkami na Białorusi ???

ALA - STORE :D

Opublikowano
  • Autor

Masz thanksa na otarcie łez Dassiu.

Ale tak serio, to co nam szkodzi żeby sobie stali? Może mi to ktoś wyjaśnić merytorycznie czemu ten pomysł jest passe?

Tak przy okazji , jak się nazywa najpopularniejszy sklep z tokarkami na Białorusi :?:

ALA - STORE :grin:

A co ja mam do Białorusi? ;) Kiepski hejt, zejdź ze mnie boś niegodny.

.

------------------------------

Nie wytrzymałem, musiałem googlać. :D

http://www.alastore.ala.org/

:D

Opublikowano

To, że husaria jest kawalerią, a więc z założenia NIE piechotą... Gdybyś stanął w baaardzo ciężkiej zbroi z pięcio metrową kopią w ręku umarłbyś na nogi po dwóch godzinach.

Pozatym pieszy husarz wygląda delikatnie mówiąc ch***wo.

Opublikowano

@Radzias : WTF ??? ale o cooo chooooodzzzzzii ???

Opublikowano
  • Autor
To, że husaria jest kawalerią, a więc z założenia NIE piechotą... Gdybyś stanął w baaardzo ciężkiej zbroi z pięcio metrową kopią w ręku umarłbyś na nogi po dwóch godzinach.

Twierdzą że się to zdarzało w historii, żeby spieszeni husarze wystawiali warty, patrole lub szli w bój, ja tam wierzę że tak mogło być, bo to całkiem logicznie brzmi.

A ten tekst o bardzo ciężkiej zbroi zweryfikuj z jakimś bractwem rycerskim. Myślę że gdybym założył się z kimś o powiedzmy duży dzban wina o to że nie wytrzyma, to by wytrzymał bez jęknięcia. Na grunwaldzie wytrzymują pół dnia w pancerzu, po całej nocy ostrego chlania i chędożenia, a przecież husarze do warty nie będą zakładać przeszywanicy i tym podobnych warstw spodnich na siebie.

Wiele kawalerii wystawiało piesze warty, przynajmniej te bardziej współczesne.

Nie wiem o co taka spina tak całkiem serio.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

@ Szpiegh: Alastor chciał aby ktoś wytłumaczył mu dlaczego ten pomysł jest zły.

@ Alastor: Już sobie wyobrażam jak koleś popierdziela z buta w 30 kilowej zbroi z 5-cio metrową kopią w ręku.

Opublikowano
  • Autor
@ Alastor: Już sobie wyobrażam jak koleś popierdziela z buta w 30 kilowej zbroi z 5-cio metrową kopią w ręku.

A ile waży współczesne oporządzenie i pancerz? ;) Kopię zastąpmy znaną i lubianą pekaśką. I biegiem :D

Jedź na jakąś imprezę rycerską. Weź wino. Jeśli przegrasz taki zakład jak opisałem, to Ci te wino odkupię.

Opublikowano

Współczesność to inna sprawa. Zadaniem współczesnych formacji nie jest rozbicie szeregów przeciwnika miażdżącą szarżą cwałując na koniu wprost na niego. Wiesz to moje zdanie, nie wiem jakie ty masz wyobrażenie walki.

Wino winem, pół dnia "walki" nigdy nie odda zmęczenia jakiego doznawali ludzie po kilku miesiącach wojny i kilkunastu stoczonych bitwach.

Opublikowano
  • Autor

Aluzje co do wyobrażeń sobie daruj. Nie doprecyzowałem, moja wina, miałem tu na myśli konkretnie kawalerię amerykańską, z czasów formowania się USA. Wtedy jedną z ich ważniejszych funkcji była właśnie szarża.

Wino winem, pół dnia "walki" nigdy nie odda zmęczenia jakiego doznawali ludzie po kilku miesiącach wojny i kilkunastu stoczonych bitwach.
A co ma piernik do wiatraka? Współcześnie żołnierze lekko nie mają, walczą w cieższym klimacie i jakoś dają radę.

Zdajesz sobie w ogóle sprawę ile waży pancerz średniowieczny, kopia i pozostałe uzbrojenie? Wiesz jak to porównać do wagi współczesnego sprzętu?

Nie demonizuj, toż gdyby kiedyś husarze nie dawali rady wytrzymać warty, to ci współcześni odtwórcy tym bardziej by nie mieli szans. A jednak twierdzą że dadzą radę.

Tak mi teraz przyszło do głowy, że istotniejszym problemem będzie fakt że byle chłystki cywilne w ładnych blachach będą pod pałacem wartę pełnić. To jest moim zdaniem minus.

Opublikowano

Ala-store?

biocz pliz

ANAL STORM :P

[ taki film ostatnio oglądałem o burzach ]

Opublikowano

Wystawianie wart husarzy, mi osobiście kojarzy się z upadkiem Husarii jako formacji zbrojnej.

Bo kiedy Husaria z formacji wojskowej przekształciła się w paradną?...Wtedy kiedy rozkład państwa polskiego sięgną dna a był to XVIII wiek.

Dlatego moim zdaniem ten pomysł jest do bani, wymyślił to ktoś komu nie chciało się odrobi pracy domowej.

Opublikowano
  • Autor

Heh, pod tym względem na to nie spojrzałem. A trochę racji w tym jest...