Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

KPASG.pl airsoft w kujawsko-pomorskim - ASG Toruń, ASG Bydgoszcz, ASG Włocławek - ASG

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Biovale szklane i repliki w szkoleniu militarnym

Opublikowano
Legendy dotyczą kulek "szklanych" Biovala BBBMAX, które nie były przeznaczone na rynek cywilny, tym bardziej do replik airsoftowych.

A do czego one są, skoro nie do replik? Ja serio pytam, bez trollingu.

Featured Replies

Opublikowano

Co do Twojego pytania: były jakiś czas temu kontrowersje z nimi związane-że niebezpieczne i zbyt penetrują cel dlatego część ludzi zrezygnowała z użytkowania tych kulek, artykuły z WMASG:

http://wmasg.pl/pl/news/show/21697

http://wmasg.pl/pl/news/show/21886

Nigdy nie miałem z nimi doczynienia więc nie wiem jak jest w rzeczywistości, może ktoś na forum miał z nimi styczność i mógłby powiedzieć coś więcej niż da się z neta wyczytać.

Opublikowano
  • Autor

Vergil, ale ja to wiem, czytałem to jak się ta kontrowersja pojawiła, i nie o to pytałem przecież. Co ma przebijalność do mojego pytania?

Skoro te kulki nie są do replik, to do czego?

Zresztą, taka przebijalność też może być pożądana w niektórych warunkach. Na strzelaniu po lasach airsoft się nie kończy.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Alastor: BBBMAX 0.27g są przeznaczone do replik mil/LE-grade i treningu służb mundurowych, co nawet jest napisane w oświadczeniu na WMASG.

Dla smaczku, zobaczcie na opakowanie tych kulek i łacińską sentencję "oderint, dum metuant" (niech nienawidzą, byle się tylko bali).

Żeby nie było, tych kulek już raczej nie dostaniecie, i problem ten dotyczył TYLKO szklanych 0.27. Inne kulki Biovala to małe, okrągłe Rolls-Royce'y spełniające wszelkie normy bezpieczeństwa.

Opublikowano
  • Autor
Alastor: BBBMAX 0.27g są przeznaczone do replik mil/LE-grade i treningu służb mundurowych, co nawet jest napisane w oświadczeniu na WMASG.

Czyli jednak replik airsoftowych. Wyjaśnij mi czym się różnią 'repliki mil/LE grade' w takim razie od 'zwykłych'.

Ech, ta choroba właścicieli PTW i GBB... To dalej repliki są, nie żadna broń treningowa tylko zwykłe zabawki, to że kosztują tyle co kiepski samochód nic nie zmienia w tym temacie...

A nie da się tychże Biovali kupić ponieważ wycofali je chyba, a szkoda trochę, do tarczy były miodzio.

Chyba że ktoś mi chce powiedzieć że Biovale 0,27g dalej są produkowane, tyle że nie dla cywili. Tyle że niech od razu wskaże mi kto nimi strzela w ilościach uzasadniających uruchomienie produkcji, no i wytłumaczy przy okazji czemu firma świadomie pozbawiła się takiego chłonnego rynku zbytu jak cywilny. Albo niech nie mówi nic, tylko da cynk skąd je kupić jeszcze można ;)

.

------------------------------

Tak mi się przypomniało, Biovale 0,27g nie są de facto biodegradowalne, tylko obojętne dla środowiska, bo to szkło. Zwróćcie uwagę że tam gdzie wszystkie inne wagomiary mają owe biodegradable tam 0,27 mają sentencję wspomnianą przez Sirwiza. 0, 27g się nie rozkładają, nie są bio. I Bioval w swoich materiałach mi przyznaje rację.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Jaki ma sens strzelanie do tarczy sprzętem który nie gwarantuje przewidywalnej balistyki i nie wymusza poprawnych nawyków sprzeleckich? Herezja.

Opublikowano
  • Autor

Wiem że herezja. GBB nadają się od biedy do treningu. Od biedy. Z balistyką masz jak najbardziej rację. Ale trzeba doprecyzować o jakich dystansach i kategoriach mówimy;) Zaś co do nawyków, to się nie zgodzę.

Istotną różnicą jest to że z asg mogę sobie postrzelać w zaciszu podwórka zamiast zapitalać na strzelnicę. Cena amunicji też jest nie bez znaczenia.

A praca na manipulatorach, wymuszanie postawy, chwytu jest dość wierne ostrej na gaziakach(ale tylko na nich). Jakieś tam pierdnięcia w ramach odrzutu są, w niektórych replikach są wystarczające do wymuszenia poprawnego chwytu. Można dość efektywnie zmieszać trening z bronią ostrą, poprawić stosunek koszt/efekt. Najpierw rozgrzewka z repliką(koszt sesji, hmm, 5zł?), potem z bronią. A w domu, mając np. godzinę wolną, można wyciągnąć replikę i popykać po prostu dla przypomnienia.

Taki przykładzik i wyjaśnienie, wiadomo, hameryka ma swoją specyfikę ale można to odnieść do naszych warunków częściowo:

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Podejrzewam, że są ciągle robione do treningów MILPOL, bo w/g ich specyfikacji w US, amunicja musi być m.in. twarda i przeźroczysta. Rynek szkoleń w USA wchłania ich tyle, że mogą mieć gdzieś cywilne użycie, które tylko utrudniło im życie, ze względu na twardość tych kulek.

Repliki mil/LE grade różnią się od standardowego PTW kilkoma bajerami zarówno w wykonaniu mechanicznym jak i np. niebieskimi chwytami i czerwonymi końcówkami i tak to są repliki airsoftowe, jednak daleko im do zwykłych aegów, a i od cywilnych PTW jednak się różnią, niewiele, ale zawsze. I na rynek ich użytkowników były dedykowane.

Ale robimy potworny oftop, i zaraz będziemy dyskutować o balistyce i użyteczności replik w treningu militarnym ;)

Opublikowano
  • Autor
Podejrzewam, że są ciągle robione do treningów MILPOL, bo w/g ich specyfikacji w US, amunicja musi być m.in. twarda i przeźroczysta.

Określenie MILPOL nie wskazuje na nic konkretnego. Tyle że Bioval tak napisał i już. Jakoś dziwnym trafem nie da się znaleźć tych urojonych wymagań. A takie dokumenty są przecież publikowane, w USA szczególnie. Osobiście myślę że to jest bullshit, zrobili kulki ze szkła bo są znacznie tańsze i lepsze od innych materiałów i już.

BB Bastard robią to samo, na oko się to od Biovali nie różni.

Rynek szkoleń w USA wchłania ich tyle, że mogą mieć gdzieś cywilne użycie, które tylko utrudniło im życie, ze względu na twardość tych kulek.

Tak, widzę te chmary policjantów, wojskowych i ochroniarzy ćwiczących z PTW. Tylko jakoś cholercia nie da się znaleźć potwierdzenia, poza dosłownie kilkoma ośrodkami gdzie asg trafiło jako ciekawostka i cholera wie czy ktoś w ogóle z tego korzysta. Wojsko/Policja ma systemy MILES, tańsze niż airsoftowy shit, i paintballa, tańszy niż airsoftowy shit. No i Simunition(tu nie piszę że tańszy ;) ). Co ciekawe, bardzo łatwo można ustalić ile wojsko/policja w USA kupiło zestawów Simunition czy paintballowych, a PTW czy ogólnie ASG szukam już dłuższy czas i znalazłem tylko testowe zakupy trochę ponad setki kbk Classic Army ładnych parę lat temu i użycie replik w stanie Nowy Jork, Gwardia Narodowa, dają rekrutom repliki zamiast broni. Są z tego fotki, program nazywa się RSP, nawet dzieciaki nie mają jeszcze mundurów,biegają jak my, we własnym sprzęcie bez ładu i składu. Ot, impreza zapoznawcza, a repliki to zwykłe AEGi, nawet nie wiem czy nie są przypadkiem prywatne bo nie ma żadnej reguły, widać i kałachy, i G36c(tych ostatnich cała masa).

Repliki mil/LE grade różnią się od standardowego PTW kilkoma bajerami zarówno w wykonaniu mechanicznym jak i np. niebieskimi chwytami i czerwonymi końcówkami i tak to są repliki airsoftowe, jednak daleko im do zwykłych aegów, a i od cywilnych PTW jednak się różnią, niewiele, ale zawsze. I na rynek ich użytkowników były dedykowane.

A, to większość pistoletów AIPSC to repliki mil/LE? Też mają kolorowe chwyty i czerwone końcówki ;)

Gdzieniegdzie na świecie kolorowe chwyty i końcówki to wymóg prawny dla replik w ogóle.

Ja chcę zobaczyć te kontrakty na te superprofesjonalne repliki. Jakiekolwiek. Ewentualnie jakieś zapytania ofertowe, analizy potrzeb, wymagania taktyczno-techniczne. cokolwiek potwierdzające że owe wersje są czymś więcej niż pobożnym życzeniem producenta, i że stanowią coś więcej niż promile ogólnej ilości replik wypuszczonych na rynek.

To jest zwykły marketingowy hype, i wierutna bzdura.

Tak BTW, to te PTW mil/LE można kupić na stronie dystrybutora. Wystarczy karta Visa.

https://www.systema-gov.com/

Tak na logikę. Wiadomo ile PTW kosztuje. Wiadomo jak asg ogólnie jest czułe na zanieczyszczenia. W dodatku jest kwestia serwisu, kto będzie serwisował, czyścił i naprawiał tak precyzyjny i delikatny mechanizm? Rozrasta się logistyka szkolenia, trzeba dodatkowo przeszkolić personel zbrojowni albo i zaangażować dodatkowy dedykowany do tego celu. Tutaj łatwiej byłoby przyjąć GBBr, łatwiej przestawić personel, ale co w zimie? Zaprzestać treningów? Bez sensu...

Szkolenie z PTW nie wyrabia nawyków strzeleckich, obsługi zacięć, a do treningu force-on-force się nie nadaje z powodu braku możliwości oceny trafień, nie daje efektów dźwiękowych strzału, nie przyzwyczaja do nich żołnierza. Ot, wciskasz spust i coś bzyka, a ten drugi czuje się jak by go ktoś żwirem obrzucał. W porównaniu z Simunition wygląda to bardzo, bardzo blado(serio, aż żal dupę ściska jak po sesji z Simunition człowiek patrzy na swój własny, wychuchany i kosztowny sprzęt z którego jeszcze niedawno był tak dumny i wspomina FXy).

A jak wspominasz o tych wymaganiach co do twardości kulki, to chciałbym spytać, to po kiego wała akurat takie? Co daje przezroczystość? Do treningu force-on-force przebijalność to wada bo szybciej się sprzęt niszczy.

No i to że owe wymagania w ogóle istnieją, wiemy o nich tylko od Biovala.

Ale robimy potworny oftop, i zaraz będziemy dyskutować o balistyce i użyteczności replik w treningu militarnym ;)

Adminie, dziel i rządź tematami :) Jeśli oczywiście masz chęć z takim agresywnym hejterem dyskutować ;)

Edytowane przez Gość

Opublikowano

Mam gdzieś co to oznaczenie oznacza i jaki jest stan faktyczny, podałem tłumaczenie producenta, bo tylko takie znam, i nie mam czasu szukać teorii spiskowych, ani zaawansowanymi technikami detektywistycznymi dochodzić jedynie słusznej prawdy.

Masz racje rynek w USA ogranicza się tylko do zamówień rządowych, nie istnieją prywatne firmy szkolące ludzi na wypadek ataku zombie.

Nawet nie próbuj porównywać wytrzymałości i serwisowania PTW, czy dowolnego aega z GBB, choć zaraz mi będziesz próbował wmówić, że GBB jest bezobsługowe i działa cały rok ;)

Nie interesuje mnie kto i gdzie może kupić PTW z niebieską rączką i jak używać ;)

Akurat doskonale rozumiem dlaczego kulki mają być twarde i przeźroczyste. Niewidzialność lotu kulki + brak opcji kruszenia się i odłamków kulek po trafieniu w twarde przedmioty. Ale też mnie to nie za bardzo interesuje.

Opublikowano
  • Autor
Mam gdzieś co to oznaczenie oznacza i jaki jest stan faktyczny, podałem tłumaczenie producenta, bo tylko takie znam, i nie mam czasu szukać teorii spiskowych ani zaawansowanymi technikami detektywistycznymi dochodzić jedynie słusznej prawdy.
Eh, nie rób ze mnie oszołoma proszę. Ale nie powtarzaj niepotwierdzonej informacji.

Jestem pasjonat techniki wojskowej, studiuję tę dziedzinę, lubię wydłubywać sobie informacje z nią związane. Akurat w przypadku airsoftu tego typu rzeczy najczęściej wyszukuję w necie, bo literatury brak, a na targi do Azji nie pojadę(:().

Masz racje rynek w USA ogranicza się tylko do zamówień rządowych, nie istnieją prywatne firmy szkolące ludzi na wypadek ataku zombie.
Prywaciarze też się PTW niespecjalnie chwalą :) Ale ok, uznajmy że te potężne serie PTW wsiąkły w bliżej nieokreślony rynek prywatny masowo szkolący niedzielnych komando, i że ten rynek się nie chwali co ma, nie reklamuje, i ogólnie tajny jest. Udało mi się znaleźć dwa ośrodki, z czego jedni zrobili Systemie laurkę filmową.

Nie interesuje mnie kto i gdzie może kupić PTW z niebieską rączką i jak używać :wink:

Podałeś info o jakichś mitycznych replikach dedykowanych dla wojska, to prostuję.

Tak BTW, prawda to że przyrządy celownicze w PTW są z odlewów cynkowych? Za tą cenę to trochę biednie te materiały wyglądają.

Bo domyślam się że masz sam PTW, możesz sprawdzić? Naprawdę tylko muszka jest stalowa?

Nawet nie próbuj porównywać wytrzymałości i serwisowania PTW, czy dowolnego aega z GBB, choć zaraz mi będziesz próbował wmówić, że GBB jest bezobsługowe i działa cały rok ;)

Nie próbowałem, chodziło mi ogólnie o zastosowanie systemów airsoftowych w treningu wojskowym, zresztą opisałem jedną podstawową wadę GBB, sezonowość(zima idzie:( ).

PTW ma więcej części, które się rzadziej psują, GBB ma mniej, ale psują się częściej ;) GBB jest bezobsługowe jak się go nie używa ;) Ale wróć, od leżenia też się potrafi zepsuć. Heh.

PTW strzela fochy na różne marki kulek, GBB na całe magazynki, jedną i drugą można stuningować w pół minuty, PTW ma większe koszty na wejście, a GBB większe koszty bieżące.

Ty masz PTW, ja mam GBB, nie dojdziemy do ładu i nie ma co próbować porównać :)

Opublikowano

Powtarzam jedynie potwierdzone informacje, bo jedyne informacje dostarczone na piśmie, są informacjami producenta.

Nie interesuje mnie gdzie wsiąkają PTW i jak rozkłada się ich rynek w USA i nie będę go zgłębiał. Producent podaje pewne informacje i nie chce z nimi polemizować, bo nie mam czasu, ani dostępu do danych.

Magnes wskazuje co innego.

Dlaczego? GBB to są bardzo fajne repliki, dające dużo zabawy, nie rób na siłę jakiejś dziwnej wojny, gdzie jej nie ma.

Opublikowano
  • Autor
Magnes wskazuje co innego.

Ok, się zdziwiłem jak w specyfikacji tych mi/LE przeczytałem "zinc die casting" w opisie połowy części.

Dlaczego? GBB to są bardzo fajne repliki, dające dużo zabawy, nie rób na siłę jakiejś dziwnej wojny, gdzie jej nie ma.

Już nie robię, chandra zimowa mnie łapie ;)

Opublikowano

w ramach offtopu: a czy czasem nasze "zabawki" nie powstały ze względu na zapotrzebowanie Japonii na trening służb mundurowych i wojsk, po przegranej wojnie i pewnych zakazach z tym związanych? używanie ich do treningu to używanie ich zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem wtedy ;)

Opublikowano
  • Autor

Tak głoszą legendy ;) Ale niestety airsoftowe repliki na 6mm(i sam standard 6mm) nie powstały z myślą o JSDF. Faktem jest że używają w początkowym treningu replik TM, ale repliki większości broni na wyposażeniu JSDF nigdy nie powstały;)

Oczywiście mogę się mylić, za replikę kb Type 64 chętnie oddam nerkę, ale powstało tylko kilkadziesiąt egzemplarzy firmy Top.